ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ SOTA GREECE ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 - ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΡΕΙΑ - ΣΗΜΕΙΟ 2375m.

 

  Τελευταία εξόρμηση για τον Δεκέμβριο  αλλά και για την χρονιά έγινε στην Μεγάλη Ζήρεια. Τις προηγούμενες μέρες είχε ρίξει το πρώτο χιόνι. Φτάνοντας στα Άνω Τρίκαλα ξεκινούσε  η χιονοκάλυψη, ο δρόμος είχε καθαριστεί,  μα είχε μείνει μια κρούστα πάγος ιδίως στις στροφές  πριν το οροπέδιο. Οδηγώντας αργά βγήκαμε στο οροπέδιο Ζήρειας.

Η ορειβασία ξεκίνησε από το μονοπάτι , περάσαμε δίπλα από το καταφύγιο του ΕΟΣ Κορίνθου και συνεχίσαμε στο λούκι, συναντήσαμε τους χωματόδρομους και ανεβήκαμε στη Ράχη  μέχρι την Κορυφή. Λίγο πριν φτάσουμε το χιόνι είχε παγώσει, χωρίς όμως να εμπνέει ανησυχία. Ο καιρός ήταν καλός , πρώτα έγιναν κλήσεις στα VHF, ο μοναδικός σταθμός που ακούστηκε ήταν ο Βασίλης  SV3ISZ  από το Τολό Αργολίδος. Συνέχισα στα βραχέα κύματα, η συμμετοχή ήταν καλή από συναδέλφους από την Ευρώπη που ασχολούνται με το SOTA. Η επιστροφή  έγινε  από την ίδια διαδρομή,  χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Γενικά η χρονιά ήταν πολύ αποδοτική κάνοντας  59 κορυφές  δύσκολες και  εύκολες , ιδρώσαμε, κοπιάσαμε αλλά δεν ανεβήκαμε με  4Χ4 τζιπ. Αυτή είναι η μαγεία να απολαμβάνεις  την διαδρομή και να ζεις την εμπειρία στη φύση. Πήγαμε σε Όλυμπο και Παρνασσό που είχαμε να πάμε χρόνια. Έγιναν αρκετές  κορυφές στην Πελοπόννησο  και φυσικά όλες οι κορυφές του Μαινάλου που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα SOTA.

Εδώ θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους  που ενδιαφερθήκαν  να κάνουν επαφή  ( QSO ) μαζί μου.

 Καλή Χρονιά και Ευτυχισμένο το 2018  

Ότι επιθυμεί ο καθένας από εσάς να πραγματοποιηθεί 

 Υγεία & Ευτυχία σε όλο τον κόσμο,

 Καλές Ορειβατικές και Σοταδικες Εξορμήσεις !!!!


ΖΗΡΕΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΡΕΙΑ 2375m.


 

 ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ SOTA NOEΜΒΡΙΟΥ 2017 - SV3GLI - SV/PL-139 ΜΑΥΡΗ ΚΟΡΥΦΗ 1597m.   SV/PL-140 ΓΙΟΝΤΑΚΙ 1575m. /span>

  Τον Νοέμβριο έγινε μόνο μια εξόρμηση  στην Μαύρη Κορυφή και στο Γιοντάκι. Επιλέξαμε  μια καλή μέρα με λίγο παγετό.  Το βουνό  βρίσκεται κάτω από το διάσελο Κανδήλας και επάνω από το χωριό Σκοτεινή. Σηματοδοτημένα  μονοπάτια δεν υπάρχουν βεβαία για εμάς δεν αποτελεί πρόβλημα. Η ανάβαση κινείται μέσα σε πυκνό δάσος με Έλατα.  Έχει αρκετές κορυφές  που πρέπει να διασχίσεις μέχρι να φτάσεις στο τριγωνομετρικό κολωνάκι. Φτάσαμε  στην Κορυφή  έκανα μια απόπειρα στα VHF δυστυχώς δεν ακούστηκε κανείς.  Ετοιμάσαμε την κεραία μια Inverted  V  και έκανα επαφές  στους  14 Μεγακύκλους. Ένα κολατσιό  πριν επιστρέψουμε μέχρι το διάσελο  ώστε να ανέβουμε στην απέναντι  κορυφή στο Γιοντάκι !!!

Στο  διάσελο καθίσαμε λίγο  να φάμε ένα σνακ   και μπήκαμε πάλι στο πυκνό δάσος. Ένα μικρό ξέφωτο υπάρχει λίγο πριν την κορυφή.

Κάναμε πάλι την ίδια διαδικασία  κεραίες επαφές SOTA. Μέχρι  να τελειώσω είχε φτάσει απόγευμα, μας απόμενε μια ώρα μόνο πριν νυχτώσει. Κατεβήκαμε λίγο πριν χαθεί  το φως από τον ουρανό.  Οριακά δεν χρειάστηκε να ανάψουμε φακούς.  Αποχαιρετίσαμε το βουνό και επιστρέψαμε βράδυ στην Τρίπολη.


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ

ΜΑΥΡΗ ΚΟΡΥΦΗ 1597m.


 

 ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ SOTA GREECE SV3GLI - ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 2456m.

05/Oct/2017

SV/PL-047  Klokos – 1778m.

05/Oct/2017

SV/PL-169  Psili Korifi – 2355m.

10/Oct/2017

SV/PL-016  Klinitsa – 1548m.

10/Oct/2017

SV/PL-159  Psilo Vuno – 1503m.

14/Oct/2017

SV/AT-003  Pr. Ilias – 1407m.

14/Oct/2017

SV/AT-009  Kurteza – 1025m.

15/Oct/2017

SV/ST-002  Liakoura – 2456m.

15/Oct/2017

SV/ST-003  Gerontovrahos – 2396m.

15/Oct/2017

SV/ST-016  Tsarkos - 2415m.

21/Oct/2017

SV/PL-130  Maniati – 947m.

 

 Η καλοκαιρία και η ανομβρία συνεχίζεται και τον  Οκτώβριο, αυτό μας δίνει την δυνατότητα για πολλές εξορμήσεις SOTA  σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.  Στις  αρχές  του μήνα εξορμήσαμε  στον Χελμό στη Ψηλή κορυφή και έπειτα στο Κλωκό. Επόμενη εξόρμηση σε Ψηλό Βουνό στο Βαλτεσινίκο και στην Κλινίτσα. Ακολουθεί μια μεγάλη εξόρμηση σε Αττική και Στερεά Ελλάδα  και κλείσαμε τον μήνα με μια κοντινή απόδραση στο Μανιάτη στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Στη Ψηλή Κορυφή στο Χελμό  ανεβήκαμε από τον περιφερειακό χωματόδρομο που ξεκινά από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων περάσαμε  πίσω από το ορειβατικό καταφύγιο  και  αφήσαμε το αμάξι  λίγο πριν την στάνη.  Από εκεί σε μισή ώρα ήμασταν στην κορυφή. Έγιναν κλήσεις στα VHF χωρίς να ακούσουμε κάποιον σταθμό συνεχίσαμε στα βραχέα όπου πλήθος σταθμών από την Ευρώπη ανταποκρίθηκαν άμεσα. Φύγαμε από τον Χελμό και περάσαμε απέναντι στον Κλωκό. Αφήσαμε το αμάξι στο Αχαϊκό Χωριό, από εκεί  συνεχίσαμε με τα πόδια έως την κορυφή. Μας περίμενε μια ωραία έκπληξη ένα κοπάδι Γίδια και τέσσερα ωραία τσοπανόσκυλα. Μετά από την κατάλληλη υποδοχή  γίναμε φίλοι με τα σκυλιά ήταν δίπλα μας όση ώρα κάναμε  SOTA.  Επιστρέψαμε αργά την νύχτα στην Τρίπολη.

Στις 10 του μηνός  βρεθήκαμε και πάλι στα βουνά  πήγαμε  στο Βαλτεσινίκο  στο Ψηλό Βουνό. Διαδρομή δύσκολη σε προσανατολισμό μέσα στο πυκνό Ελατοδάσος.  Έχοντας κάνει αρκετές φορές τη διαδρομή δεν είχαμε πρόβλημα, φτάσαμε στην κορυφή. Στήσαμε κεραία για τα βραχέα κάνοντας αρκετές επαφές με συναδέλφους κυρίως από Ευρώπη.  Τα μαζέψαμε και κάναμε μια γρήγορη κατάβαση από το βουνό .  Μπήκαμε στο αμάξι και κινηθήκαμε προς Δημητσάνα  υστέρα  φτάσαμε στην Στεμνίτσα.  Λίγα χιλιόμετρα χωματόδρομο έως την Αγία Παρασκευή αυτό το πανέμορφο εκκλησάκι  με την πηγή στη βάση του ναού. Η ανάβαση γνωστή  φτάσαμε στην κορυφή της Κλινίτσας το απόγευμα. Ένα ελαφρύ αεράκι  μας δρόσιζε. Έγιναν επαφές  για το πρόγραμμα SOTA  κάναμε μια ξεκούραση  και κατεβήκαμε αργά το απόγευμα  εκεί που είχαμε αφήσει το αμάξι  το νύχτωμα μας βρίσκει να πλησιάζουμε στην Τρίπολη από αυτή την δύσκολη εξόρμηση.

Ανέκαθεν ο μήνας Οκτώβριος μας έδινε την δυνατότητα λόγω καιρού δεδομένου ότι έχουμε τελειώσει τις εργασίες μας να κάνουμε μια μεγαλύτερη εξόρμηση σε βουνό για ορειβασία και SOTA.

Επιλέχτηκε  ο Παρνασσός μιας και είχαν περάσει  κάποια χρόνια από την τελευταία  ανάβαση μας. Η διαδρομή γνώστη από Τρίπολη, Ελευσίνα, πορεία για Βίλια και γραμμή για Κιθαιρώνα. Μια φόρα να πάμε Κιθαιρώνα και να μην φυσάει! Στήσαμε κεραία και έγιναν  λιγοστές επαφές λόγω της διαφοράς ώρας  με την υπόλοιπη Ευρώπη ήταν ακόμη πρωί. Φεύγοντας από εδώ και κατηφορίζοντας για Κριεκούκι  λίγο πριν την διασταύρωση, στρίψαμε  προς το Μοναστήρι  του Προφήτη Ηλία.  Ο δρόμος είναι χωματόδρομος  σε σχετικά καλή  κατάσταση  βεβαία  η διαδρομή είναι  κυκλική και μεγάλη  περίπου 20 χιλιόμετρα να προσεγγίσουμε την κορυφή.

Στήσαμε την κεραία μέσα σε δυνατό αέρα κάνω προσπάθεια για επαφές στα VHF δεν  κατάφερα  κάτι.  Μετά βίας  αντέχει το ψαροκάλαμο από τις ριπές αέρα. Έγιναν επαφές στα βραχέα κύματα τα μαζέψαμε  γρήγορα και αναχωρήσαμε από την κορυφή. Στην Θήβα γίνεται στάση για καφέ και ανεφοδιασμό τροφίμων σε γνωστό super market.

Η  κατεύθυνση μας προς Λειβαδιά  και Αράχοβα, φτάσαμε στο ορειβατικό καταφύγιο  Μ. Δεφνερ.  Ήταν κλειστό βεβαία, αλλά εμείς στήσαμε αντίσκηνο στο χώρο του καταφυγίου. Ετοιμάσαμε  γρήγορα το φαγητό διότι αυτή την εποχή νυχτώνει γρήγορα  και το κρύο είναι δυνατό.  Το σκοτάδι μας βρίσκει στο αντίσκηνο, έξω ο αέρας λυσσομανά  ο ουρανός είναι καθαρός . Βγήκαμε έξω  και παρατηρήσαμε  τους αστερισμούς  και τα πολλά αεροπλάνα σπάζοντας την μονοτονία. Ο  άριστος ορειβατικός εξοπλισμός μας κάνει τον ύπνο υπέροχο.

Το πρωί μας περιμένει μια έκπληξη ο ουρανός συννεφιασμένος  με πολύ δυνατό αέρα. Πήραμε  δελτίο καιρού από το ιντερνέτ ,  βροχή δεν προβλέπεται αρά ξεκινάμε την ανάβαση.

Ακολουθήσαμε την γνώστη διαδρομή,  Γεροντόβραχο , Τσάρκο,  Λιάκουρα. Στον Γεροντόβραχο  έγιναν επαφές  με τον Δημήτρη SY3BLD και τον Βασίλη SV3ISZ από Αργολίδα,  ο Χρήστος  SV2OXS από Κατερίνη, ο Αδάμος SV2KGA/P και ο Γιώργος SV2NCH/P βρίσκονται  στην κορυφή SV/TL-020 για SOTA.  Ο καιρός  ανοιγοκλείνει   δεν εμπνέει ανησυχία,  ο άνεμος  είναι πολύ μα παρά πολύ δυνατός για κεραία βραχέων απαγορευτικό.  Κατεβήκαμε από την  μη σηματοδοτημένη  απότομη κακοτράχαλη πλαγιά  κερδίζοντας  πολύ δρόμο  για τον Τσάρκο.  Στον  Τσάρκο πολλοί  συνάδελφοι αναμένουν τις επαφές.  Πρώτος  SV2KGA/P και ο Γιώργος SV2NCH/P που είναι , Summit to Summit (S2S ) από την SV/TL-020  στην συνέχεια ο Σάκης SV8RHR από Ζάκυνθο, ο Σπύρος SV4CDB, ο Κυριάκος SV1RVJ, ο Δημήτρης από SV2RCK από Κοζάνη  και ο Γιώργος SV1RVI/P.

Είχαμε κάνει καλό χρόνο, πήραμε την απόφαση να επιχειρήσουμε και  την Λιάκουρα, φτάνοντας  το μεσημέρι στην κορυφή. Φαίνεται ότι είχε καιρό να ανεβεί κάποιος εδώ , δεν έχει ίχνη ανθρώπινης παρουσίας.  Ξεκίνησα για τρίτη φορά τις κλήσεις στα VHF πρώτος ακούστηκε ο Γιώργος SV2NCH/m και ο Αδάμος SV2KGA/m  υστέρα ο Θωμάς  SV2BWX από την Χαλκιδική, ο Κυριάκος  SV1RVJ/P και τέλος με μεγάλη χαρά άκουσα από την Αθήνα τον φίλο μου  Alby SV1HX.

 Ένα καλό κολατσιό  στην Λιάκουρα και επιστροφή.  Το απόγευμα φτάσαμε στο Καταφύγιο που είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο.  Συνολικά μας πήρε 8 ώρες  μετά επιστροφής. Μια μικρή ξεκούραση και αναχώρηση προς Τρίπολη  φτάνοντας στην βάση μας αργά το βράδυ.

Τελευταία έξοδος για SOTA για τον  μήνα Οκτώβριο έγινε στο κοντινό Μανιάτη.  Έγιναν επαφές στα βραχέα κύματα καθώς το βουνό είναι χαμηλό και δεν ενδείκνυται για VHF επαφές .

Τελικά ο Οκτώβριος  έκλεισε επιτυχημένα  για ορειβασία  και SOTA.    

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΜΕ GPS

 


ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ SOTA GREECE ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 - ΟΛΥΜΠΟΣ 2918m.

03/Sep/2017

SV/PL-057 (Arachnaio)

03/Sep/2017

SV/PL-061 (Zygos)

03/Sep/2017

SV/PL-062 (Didimo)

03/Sep/2017

SV/PL-066 (Prof. Ilias)

05/Sep/2017

SV/PL-162 (Malevos)

09/Sep/2017

SV/PL-058 (Kalovuni)

14/Sep/2017

SV/TL-002 (Prof. Ilias)

15/Sep/2017

SV/TL-001 (Mytikas)

15/Sep/2017

SV/TL-004 (Ag. Antonios)

15/Sep/2017

SV/MC-042 (Skolio)

22/Sep/2017

SV/PL-120 (Xerovuni)

22/Sep/2017

SV/PL-121 (Pliovuni)

  Αρχές φθινόπωρου αποφασίσαμε με  τον Γιάννη να κάνουμε μια τελευταία εξόρμηση για SOTA στην Αργολίδα, τέσσερις εύκολα προσβάσιμες κορυφές σε μια  ημέρα. Επόμενη εξόρμηση έγινε στο  Βόρειο Ταΰγετο κορυφή Μαλεβός. Ακολούθησε η συμμετοχή μου στην μεγάλη εξόρμηση του ΕΟΣ Τρίπολης στον Όλυμπο. Κλείνοντας τις εξορμήσεις για τον μήνα Σεπτέμβριο στο υπέροχο Δυτικό Μαίναλο σε Ξεροβούνι και Πλιοβούνι. Ας πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά.

Στις 3 Σεπτέμβρη  βρεθήκαμε στην Αργολίδα και συγκεκριμένα στο Αραχναίο με υψόμετρο  1197m. Για να τελειώσουμε γρήγορα είχαν ειδοποιηθεί οι συνάδελφοι από τις κοντινές περιοχές ώστε εάν μπορούσαν να κάνουμε γρήγορες επαφές στα VHF.  Έτσι και έγινε, οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν  ήταν από την Αργολίδα. Ο Σταύρος  SV3CIX και Βασίλης SV3ISZ από το Τολό, ο Κώστας  SV3IRG και ο Δημήτρης SY3BLD από το Αργος.

Δώσαμε ραντεβού για την επόμενη κορυφή που θα ακολουθούσε, βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες  και αποχωρήσαμε από το Αραχναίο με προορισμό  τα Δίδυμα και συγκεκριμένα την Κορυφή Ζυγός που βρίσκεται απέναντι από τα Δίδυμα.   Σε πλήρη ετοιμότητα ο Κώστας SV3IRG ήταν ο πρώτος που απάντησε στις κλήσεις μου. Στη συνέχεια ο Σταύρος  SV3CIX από Τολό και ο Νίκος  SV1LKE από την Αθήνα. Ενώ από την μακρινή Κρήτη ακούστηκε ο Γιώργος SV0LB από τα Χανιά.

Τελειώνοντας  από τον  Ζυγό ανεβήκαμε στα Δίδυμα σε υψόμετρο  1121m. Έγιναν κλήσεις στα VHF με άμεση ανταπόκριση αρκετοί συνάδελφοι  βρεθήκαν στον αέρα. Κατά σειρά έγινε συνομιλία με τον Κώστα SV3IRG, με τον Βασίλη SV3ISZ,  με τον Alby SV3/SV1HX από Νέα Κιο, SV1COA από Αθήνα, ο Σταύρος SV3CIX  από Αργολίδα και ο Γιώργος  SV9KNK από το Ρέθυμνο της Κρήτης.

 Τελευταία κορυφή για την τρελή κούρσα κορυφών σε μια ημέρα ήταν  στον Προφήτη Ηλία στο Αδάμ . Όλοι τους περίμεναν να ξεκινήσω  από την Κορυφή για συνομιλίες.  Ο Βασίλης SV3ISZ, ο Alby SV3/SV1HX, ο Κώστας SV3IRG,  ο Χρήστος SY1AYX από Αθήνα, ο Γιώργος SV9KNK από Ρέθυμνο και ο Πάνος SV1COX/P  που έκανε και αυτός SOTA από την Κορυφή SV/PL-177 όπου έγινε επικοινωνία SUMMIT TO SUMMIT. Τους ευχαρίστησα όλους για την πολύτιμη βοηθεία τους.  Τελειώνοντας  με τις κορυφές κατευθυνθήκαμε για Ναύπλιο και την Παραλία της Καραθώνας απολαμβάνοντας ένα ακόμη μπάνιο στην Θάλασσα.

Δεν πέρασαν παρά μόνο δυο μέρες και εξορμήσαμε για Βόρειο Ταΰγετο και την Κορυφή Μαλεβός. Εκεί στήσαμε κατευθείαν  τον μεγάλο ασύρματο για τα βραχέα κύματα. Η ανταπόκριση ήταν καλή και έγιναν αρκετές επικοινωνίες με συναδέλφους από την Ευρώπη. Κατά την επιστροφή σταματήσαμε στο Γεωργίτσι  για ένα ζεστό καφέ με την υπεροχή θέα από ψηλά.

Θέλοντας να απολαύσουμε το τελευταίο μπάνιο για την σεζόν πήραμε τον δρόμο πάλι για την Αργοναυπλία πριν πάμε στην θάλασσα κάναμε ένα γρήγορο πέρασμα από την κορυφή Καλοβούνι που βρίσκεται στο Αραχναίο. Έγιναν επαφές στα βραχέα κύματα με ευρωπαϊκούς σταθμούς.

 Στις 15 Σεπτέμβρη συμμετείχα στην μεγάλη εξόρμηση του ΕΟΣ Τρίπολης στον Όλυμπο. Ξεκινήσαμε μεσημέρι  πέμπτης με προορισμό το Λιτόχωρο και το καταφύγιο στη θέση Σταυρός οπού και διανυκτερεύσαμε. Το πρωί ξεκινήσαμε με το λεωφορείο για τα Πριόνια. Εκεί χωριστήκαμε σε δυο ομάδες. Η μια ομάδα με ονομασία Όλυμπος 1 στην όποια ήμουν και εγώ, ανεβήκαμε από πριόνια στο καταφύγιο Σπήλιος  Αγαπητός,  Κοφτό Μονοπάτι  μμε τελικό προορισμό το οροπέδιο Μουσών και το καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης.  Η δεύτερη ομάδα με ονομασία Όλυμπος 2  ακολούθησε τη διαδρομή Πριόνια, Γομαρόσταλος, οροπέδιο Μουσών.

Το μεσημέρι και οι δυο ομάδες φτάσαμε ταυτόχρονα στο Καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης.  Μετά από μια καλή ξεκούραση  πήρα τον φορητό ασύρματο και ξεκίνησα το απόγευμα για τον Προφήτη Ηλία  με υψόμετρο 2811m.

Πρώτα άναψα ένα κεράκι στο εκκλησάκι και υστέρα βγήκα έξω και ξεκίνησα τις κλήσεις πρώτος ακούστηκε ο Σάββας  SV2OYC από το Κίτρος Πιερίας. Μετά από 10 λεπτά απάντησε ο Θωμάς SV2CL J από την πόλη της Θεσσαλονίκης.  Υστέρα ο Γιώργος SV2NCH που ήταν mobile,  Ο Χρήστος  SV2OXS,  ο Βαγγέλης SV2LUM, ο Λάζαρος  SV2OYO και τέλος ο Γιώργος  SV2FLL  όλοι τους  από την πόλη της Κατερίνης.

 Κατηφορίζω προς το καταφύγιο,  ο  Ήλιος ετοιμάζεται να κρυφθεί πίσω από τις ψηλές κορυφές του Όλυμπου  μια εικόνα μοναδικής ομορφιάς και αισθητικής.  Ώρα για φαγητό  στη Σάλα του καταφυγίου, μια υπεροχή μακαρονάδα και δυο μπίρες ήταν ότι πρέπει για ενυδάτωση.  Μέχρι το βράδυ λέγαμε ορειβατικές ιστορίες.

Το πρωινό της Παρασκευής  όλοι σηκωθήκαμε  νωρίς προετοιμαστήκαμε   για την μεγάλη ανάβαση στο βουνό των Θεών στο Μύτικα  2918m. Ξεκινήσαμε λίγο μετά την ανατολή του ηλίου ένας πίσω από το άλλον με πειθαρχεία και συντονισμό. Περάσαμε κάτω από το Στεφάνι και φτάσαμε στο Λούκι . Εκεί είναι και το δύσκολο κομμάτι που απαιτεί μέγιστη προσοχή λόγω  του ανάγλυφου αλλά και των συχνών λιθοπτώσεων.  Φορώντας όλοι κράνη  μετά από εύλογο χρονικό διάστημα βρισκόμασταν στην κορυφή του  Μύτικα.  Εγώ ασχολήθηκα με το SOTA όσο οι άλλοι φωτογραφίζονται στο τριγωνομετρικό κολωνάκι  με την Ελληνική Σημαία.

Στο τέλος βγάλαμε όλοι μαζί μια αναμνηστική φωτογραφία στη  κορυφή του Ολύμπου. Η κατάβαση έγινε από την Κακόσκαλα. Μαζί με πολλούς Σέρβους  που κατέβαιναν και αυτοί ταυτόχρονα.  Μια μικρή ομάδα κινήθηκε για το Σκολιό  ενώ οι υπόλοιποι περίμεναν στην Σκάλα. Εγώ ακολούθησα την ομάδα προς Σκολιό ευκαιρία για SOTA.

Ξεκίνησα τις κλήσεις  με το φορητό ασύρματο πρώτος απάντησε  ο Γιώργος  SV2FLL, ο Γιώργος SV2NCH,  η Ερασμία SY2ASX, ο Στέργιος SY2BEX, ο Λάζαρος SV2OYO/P, Ο πατήρ Εφραίμ  SY4AFS  από την Καρδίτσα.  Βεβαία κατά την διάρκεια του SOTA  είχα κάποια πειραχτήρια δίπλα μου που αποσυντόνιζαν  την προσπάθεια μου.  Η καλή διάθεση  περίσσευε όλα ήταν τέλεια. Τελειώνοντας η ομάδα επέστρεψε στο καταφύγιο.

Εγώ συνέχισα για μια κορυφή ακόμη. Προορισμός  ο Άγιος Αντώνιος που ήταν απέναντι από το Σκολιό.  Σε μια ώρα είχα φτάσει στον Άγιο Αντώνιο. Πρώτα έκανα μια περιήγηση στο εσωτερικό του καταφυγίου.  Το καταφύγιο είναι για έκτακτες διανυκτερεύσεις δηλ. δεν πρόκειται για οργανωμένο καταφύγιο με υπηρεσίες.  Ένα θέμα με την καθαριότητα το είχε  και με την ακαταστασία . Αυτοί που το χρησιμοποιούν καλό είναι να το προσέχουν. Βγάλτε τα σκουπίδια έξω,  φτιάξτε τις κουβέρτες που σκεπαστήκατε! Απλά και Κατανοητά ώστε να παραδίδουμε τον  χώρο όπως το βρίσκουμε.

Χωρίς άλλες σπατάλες χρόνου  αφοσιώθηκα στο SOTA . Ο καιρός άρχισε να κλείνει από ανατολικά και αυτό με έκανε να κάνω κλήσεις.  Πρώτος  ο φίλος μου ο Γιώργος SV2NCH στη συνέχεια η Ερασμία  SY2ASX , o Γιώργος SV2FLL και η Δέσποινα SV2RUH όλοι από την Κατερίνη.

Ένα μεγάλο Ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους που επικοινώνησαν μαζί μου καθόλη την διάρκεια που βρισκόμουν στις κορυφές  του Ολύμπου.

Η επιστροφή έγινε  το απόγευμα στο καταφύγιο από τα Ζωνάρια. Μοναχική διαδρομή που την ευχαριστήθηκα σε μέγιστο βαθμό.

Την επόμενη μέρα αποχαιρετίσαμε τις κορυφές  του Ολύμπου.  Η κατάβαση έγινε από το Οροπέδιο Μουσών , Λαιμό, Σκούρτα,  Πετρόστρουγκα  και κατάληξη στην Διασταύρωση όπου μας παρέλαβε το λεωφορείο.

Στάση κάναμε για φαγητό στο Λιτόχωρο, η επιστροφή  στην Τρίπολη έγινε αργά το βράδυ.

 

Τελευταία εξόρμηση για τον μήνα Σεπτέμβριο  έγινε στο Δυτικό Μαίναλο σε  Ξεροβούνι και Πλιοβούνι .  Μια υπέροχη διαδρομή μέσα σε πυκνό δάσος  στο Μαίναλο. Διαδρομή που έχουμε περιγράψει σε προηγούμενες αναρτήσεις.

Ο Σεπτέμβριος  ήταν ένας πολύ καλός μήνας για ορειβασία και εμείς το εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρον.


ΟΛΥΜΠΟΣ

ΟΛΥΜΠΟΣ 2918m.


ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ SOTA GREECE ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  & EΛΠΙΔΑ 2017.


SV/PL-185 ΓΚΡΑΒΑΡΗΣ 1086m, 02/08/2017, SV/PL-157 ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑ 1216m, 23/08/2017, SV/PL-122 ΜΑΔΑΡΑ 1585m, 23/08/2017, SV/PL-142 ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΝ ΟΡΟΣ 1215m, 26/08/2017, SV/PL-137 ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΣΕΑ 1117m, 31/08/2017

  Τον Αύγουστο ξεκινήσαμε χαλαρά απολαμβάνοντας περισσότερο το καλοκαίρι  και τις κοντινές εξορμήσεις σε βουνά που είναι εύκολα προσβάσιμες  για SOTA. Πρώτη κοντινή εξόρμηση έγινε στον Προφήτη Ηλία στον Γκράβαρη στις 2 Αύγουστου. Περισσότερο για δοκιμές πήγαμε  μιας και θα ακολουθούσε σε λίγες μέρες η υποστήριξη των επικοινωνιών  στην Πορεία των Προσκόπων  στο Μαίναλο Ελπίδα 2017 το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Αυγούστου.

 Μετά από συνεννόηση που είχα ως τοπικό μέλος ΟΕΑ της ΕΕΡ ( Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης ) στην Αρκαδία με τους υπευθύνους της ΟΕΑ που είχαν αναλάβει τις επικοινωνίες για την 5η Πανελλήνια Μεγάλη Δράση Ανιχνευτών, στην Πελοπόννησο, στήσαμε Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο ΟΕΑ στο Καταφύγιο Μαινάλου, ώστε να καλύψουμε τις διαδρομές που θα γινόντουσαν γύρω από αυτό. Από την Αθήνα είχαν έρθει δυο εκλεκτοί συνάδελφοι, ο Τάσος SV1QVW και η Αθηνά SY1CHJ. Πρωί Σαββάτου ήμασταν πανέτοιμοι παρόλο που στο Καταφύγιο δεν είχε ρεύμα, λόγω κεραυνού που είχε πέσει στο δίκτυο διανομής ρεύματος. Σε άψογη συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΟΣ Τρίπολης Στέφανο Γκουτζιούλη ενεργοποίησε την Γεννήτρια Ρεύματος, εναλλακτικά δουλεύαμε και με μπαταρίες. Στις πορείες που ακολούθησαν από τους Ανιχνευτές όλα κύλησαν ομαλά δίχως ιδιαίτερα προβλήματα. Τέλεια συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 Ύστερα  από μια μεγάλη παύση  απολαμβάνοντας τον τελευταίο μήνα του Καλοκαιριού επιστρέψαμε με μια διπλή εξόρμηση σε Προφήτη Ηλία στην Βλαχέρνα και  στη  Μαδάρα.  Διαδρομές που έχουμε περιγράψει  σε παλιότερες αναρτήσεις.  Όλα κίνησαν  ομαλά χωρίς προβλήματα στις επικοινωνίες και στις διαδρομές. Σειρά είχε η ενεργοποίηση της κορυφής στο Παρθένιον  Όρος  στον Προφήτη Ηλία. Έγιναν  επαφές στα βραχέα κύματα στους  14 MHz και στους  7 MHz με Έλληνες συναδέλφους.  Τελευταία εξόρμηση των εύκολων  κορυφών έγινε στον Προφήτη Ηλία στην Ασέα. Γρήγορη  ενεργοποίηση της κορυφής  στα βραχέα κύματα για το πρόγραμμα SOTA και επιστροφή το μεσημέρι στην Τρίπολη.


ΛΙΜΝΗ ΤΑΚΑ

ΛΙΜΝΗ ΤΑΚΑ


 

 


ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ SOTA ΙΟΥΝΙΟΥ & ΙΟΥΛΙΟΥ  2017

SV/PL-116 ΣΑΪΤΑΣ 1812m, 02/06/2017 - SV/PL-028 ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ ΒΟΥΝΟ  2204m, 11/06/2017 - SV/PL-167 ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΡΛΑ  1935m, 09/07/2017 - SV/PL-069 ΓΑΪΤΑΝΟΡΑΧΗ 1802m, 09/07/2017 - SV/PL-001 ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ  2405m, 26/07/2017 

 

 Οι εξορμήσεις SOTA μέσα στο καλοκαίρι είναι ότι καλύτερο για να απολαύσεις μεγάλες κορυφές με την σχετική δροσιά, χωρίς δυσκολίες.  Ως γνωστόν στα μεγάλα υψόμετρα δεν επικρατούν συνθήκες καύσωνα όπως τις έχουμε συνηθίσει στις Πολιτείες.

Ξεκινήσαμε πρώτα με τον Σαΐτα και ύστερα, μετά από 14 χρόνια βρέθηκα πάλι στην κορυφή του Χαλασμένου στον Ταΰγετο για SOTA. Τον Ιούλιο πραγματοποιήθηκε εξόρμηση στον Πάρνωνα στην Μεγάλη Τούρλα και στην Γαϊτανόραχη και τέλος επιστρέφοντας από διακοπές ανεβήκαμε στον Προφήτη Ηλία στον Ταΰγετο. Ε, τι λέτε; Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά; Να περιηγηθούμε στην ελληνική φύση μέσα από φωτογραφίες και εμπειρίες.

Η καλύτερη προσέγγιση για τον Σαΐτα είναι από τη Λυκούρια, περάσαμε  από το χωριό και μετά από λίγα χιλιόμετρα ανάβασης με το αυτοκίνητο φτάσαμε μέχρι το διάσελο όπου βρίσκεται η Εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Εκεί αφήσαμε το αυτοκίνητο, βεβαία εάν έχεις 4Χ4 μπορείς να συνεχίσεις ως την κορυφή από τον δύσβατο και κακοτράχαλο χωματόδρομο. Έτσι χάνεις όμως την ομορφιά της φύσης. Περπατώντας άλλοτε στον χωματόδρομο και κόβοντας δρόμο όπου ήταν εφικτό φτάσαμε μέχρι το μικρό οροπέδιο που βρίσκεται η υδατοδεξαμενή που εξυπηρετεί την κτηνοτροφία. Μια στάση για ένα σνακ και συνεχίσαμε για πάνω ακολουθώντας τις κολώνες που μας οδηγούν στην κορυφή του Σαΐτα. Σε μια ώρα και 20 λεπτά φτάσαμε. Έγιναν οι κατάλληλες επαφές για το πρόγραμμα SOTA, βγάλαμε φωτογραφίες και επιστρέψαμε από την ίδια διαδρομή. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι στην υδατοδεξαμενή δεν υπάρχει μια βρύση ή μια βάνα τέλος πάντων, παρά μόνο κάτι λάστιχα που καταλήγουν στις κορίτες για τα ζώα. Επιστρέφοντας στο σημείο που είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο στην εκκλησία είχε νερό για τους περαστικούς. Μια όμορφη διαδρομή που συνδυάζει δάσος και αλπικό τοπίο με ευκολία διαδρομής στην καρδιά της Πελοποννήσου.

Η επόμενη εξόρμηση έγινε στο Χαλασμένο Βουνό στον Ταΰγετο με τον Σύλλογο ΣΑΟΟ. Διήμερη εξόρμηση στον Ταΰγετο με διανυκτέρευση στο Καταφύγιο του Ταΰγετου έλεγε το πρόγραμμα. Ο Γιάννης δεν μπορούσε να έρθει γιατί δούλευε, έτσι θα πήγαινα μόνο εγώ. Ξεκινήσαμε με το λεωφορείο από την Τρίπολη μεσημέρι Σαββάτου. Το απόγευμα είχαμε φτάσει στην Βρύση του Μαγγανιάρη. Αφήσαμε το Λεωφορείο εκεί, φορτώσαμε τα σακίδια σε αγροτικό αυτοκίνητο για να τα ανεβάσει μέχρι το Καταφύγιο. Η ομάδα ξεκίνησε από το μονοπάτι με άλλον αέρα χωρίς σακίδιο παρά μόνο ένα μπουκάλι νερό στο χέρι. Τελικά η αίσθηση να περπατάς χωρίς σακίδιο είναι υπεροχή. Φτάσαμε στο Καταφύγιο ταχτοποιηθήκαμε στην αίθουσα και πιάσαμε μπαλκόνι με θέα στο γαλάζιο του αιγαίου και στα γιγαντιαία ρομπόλα που βρίσκονται δίπλα μας. Η προθέρμανση για μια όμορφη βραδιά ξεκίνησε με τα ορεκτικά και άφθονο τσίπουρο, έως ότου ετοιμαστεί το φαγητό. Η παρέα άλλαζε πρόσωπα και το τσίπουρο μας άναβε όλο και περισσότερο παρά μας ξεδιψούσε. Ήρθε η ώρα του φαγητού μαζευτήκαμε στην αίθουσα και με πολύ καλαμπούρι και σπαζοκεφαλιές η ώρα πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε. Μια τελευταία βόλτα τριγύρω από το καταφύγιο με τους ήχους από φλάουτο από τον Δημήτρη με το φως του φεγγαριού να σε ταξιδεύει.

Το πρωινό ξύπνημα ήταν βάρβαρο, σηκωθήκαμε στις 4:30 το πρωί. Στις 5 η ομάδα άρχισε την ανάβαση με γρήγορο ρυθμό. Οι μετεωρολόγοι έδιναν καλό καιρό μέχρι το μεσημέρι από εκεί και μετά ισχυρές καταιγίδες στα βουνά. Φτάνοντας στις πόρτες έγινε η πρώτη στάση. Συνεχίσαμε με κατάβαση έως την βάση του χαλασμένο. Εκεί μερικοί εφοδιαστήκαμε με νερό από την πηγή και συνεχίσαμε για την τελευταία και απαιτητική ανάβαση για Χαλασμένο Βουνό. Στη βάση κάποιοι από την ομάδα άφησαν τα σακίδια και τα Μπατόν. Εγώ συνέχισα με το βαρύ σακίδιο, μέσα είχα τον εξοπλισμό, ασύρματο, μπαταρίες κλπ. που ήταν απαραίτητος για να βγω στον αέρα για το πρόγραμμα SOTA. Στην κορυφή οι συνορειβάτες που είχαν προηγηθεί με βοήθησαν να στήσω την κεραία  και να ξεκινήσω αμέσως. Έχουν περάσει 10 χρόνια από την ανάβαση στο Χαλασμένο και πάλι με τον σύλλογο είχαμε ανέβει στην κορυφή. Το χαλασμένο βουνό θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα στην Πελοπόννησο. Είμαι περήφανος που έκανα την πρώτη ενεργοποίηση κορυφής για το πρόγραμμα SOTA. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω τον Τάσο Κ. τον Δημήτρη Ζ. και τον Μανώλη Π.  για την υποστήριξη και την παρέα στην δύσκολη αυτή διαδρομή. Επιστρέψαμε από τις Ράχες με πολύ ανηφόρα μέχρι να φτάσουμε ξανά στις πόρτες. Από εκεί και μετά η διαδρομή γνωστή. Θέλω να τονίσω ότι οι Μετεωρολόγοι έπεσαν μέσα στην πρόβλεψη του καιρού. Από το μεσημέρι και μετά ο καιρός χάλασε, εμείς όμως είχαμε προλάβει να κατεβούμε ασφαλείς και άβρεχτοι ! Η επιστροφή στην Τρίπολη έγινε με ισχυρή χαλαζόπτωση και πολλούς κεραυνούς.

Τον Ιούλιο έγιναν δυο εξορμήσεις, η πρώτη στον Μαγευτικό Πάρνωνα στις κορυφές Μεγάλη Τούρλα και Γαϊτανόραχη και μια ανάβαση  προς το τέλος του μήνα στον Αλπικό Ταΰγετο.

Πρωί Κυριακής ξεκινήσαμε με τον Γιάννη για Πάρνωνα, η διαδρομή γνωστή, κάναμε μόνο μια στάση στον Άγιο Πέτρο γνωστό κεφαλοχώρι της περιοχής για παραδοσιακό ελληνικό καφεδάκι και τυρόπιτα στην Πλατεία του χωριού. Αφήσαμε το αυτοκίνητο εκεί που ξεκινά το μονοπάτι λίγο πιο κάτω από το καταφύγιο. Η ανάβαση ξεκινά εφόσον πρώτα κατηφορίσουμε μέχρι το ποτάμι που για την εποχή έχει ακόμη νερό. Ανεβαίνοντας την ρεματιά ξετυλίγεται η άγρια βλάστηση του βουνού, αγριολούλουδα, και τσουκνίδες περιπλέκονται στα πόδια μας. Τα αρώματα από τα φυτά ευωδιάζουν την περιοχή. Πιο ψηλά μετά από τον χωματόδρομο κινούμαστε μέσα στα έλατα οπού ο ήλιος παίζει κρυπτό. Βγαίνοντας στην Ράχη ο αέρας μας δροσίζει και εμείς συνεχίζουμε προς Ρούσα Πέτρα. Συναντάμε αρκετούς ντόπιους να μαζεύουν τσάι αφού είναι έτοιμο για συγκομιδή. Φυσικά εδώ θέλω να τονίσω ότι περισυλλογή άγριου φασκόμηλου απαγορεύεται. Επιτρέπεται μόνο σε μικρές ποσότητες και για ιδίαν χρήση.  Τι όμως τηρείται στην Ελλάδα; Υπάρχουν έλεγχοι κατά την είσοδο και έξοδο στο βουνό; ή μόνο οι αναπτυξιακές εταιρίες νοιάζονται για παχυλά κονδύλια από το Κράτος και την Ευρώπη; Λίγο πριν φτάσουμε στην κορυφή η φιγούρα ενός ανθρώπου ξεπροβάλει στον Ορίζοντα. Είμαι σίγουρος ότι κρατά φορητό ασύρματο, υποψιάζομαι ποιος είναι! Μερικά εκατοντάδες μέτρα μας χωρίζουν από την μεγάλη συνάντηση.  Στην Μεγάλη Τούρλα βρίσκεται ο Διομήδης ή αλλιώς ο Γιάννης SV1BJY που κάνει συνομιλίες. Χαιρετηθήκαμε και από κοντά και είπαμε τα δικά μας, τα ραδιοερασιτεχνικά.

Ύστερα από κάποιες φωτογραφίες και αποχωρώντας ο Διομήδης από την κορυφή εγώ βγήκα στον αέρα στα VHF για το πρόγραμμα SOTA. Με την σειρά ακούστηκαν ο Alby SV1HX από Αθήνα, ο Μάκης SV1MRL από Κερατσίνι, SV3ISZ από Τολό, ο Γιάννης SV9CJO από Ρέθυμνο και ο Κώστας SV3IRO από Άστρος.

Τους ευχαρίστησα όλους και έδωσα ραντεβού για την επομένη κορυφή που θα ακολουθούσε κατά την διάρκεια της ημέρας. Με βραχέα δεν ασχολήθηκα για να κερδίσω χρόνο. Λίγο πιο κάτω από την κορυφή μαζέψαμε τσάι του βουνού, σε λογικές ποσότητες τηρώντας το νόμο.

Η κατάβαση έγινε από τα ίδια φτάνοντας στο μικρό ποτάμι κάναμε μια καλή ξεκούραση βουτώντας τα πόδια μας στο νερό για να δροσιστούμε για την επόμενη Κορυφή. Πήραμε το αμάξι και διανύοντας λίγα χιλιόμετρα φτάσαμε στην βάση για την Γαιτανόραχη.

Η ανάβαση εύκολη και σε 40 λεπτά είχαμε φτάσει στην κορυφή. Περικυκλωμένοι από ένα κοπάδι πρόβατα που έβοσκαν εκεί και δυο σκύλους να γαυγίζουν φιλικά. Οι επαφές στα VHF έγιναν εύκολα χωρίς καθυστερήσεις. Για αρχή ακούστηκε ο Δημήτρης SV1GCB από Σπάρτη, ο Γιάννης SV9CJO από Ρέθυμνο, ο Δημήτρης SV3JZS από τον Πύργο Ηλείας, ο Θεοφάνης SV9KICαπό τα Χανιά, ο Βασίλης SV3ISZ από  Τολό και τέλος έγινε επαφή με τον Στέλιο SV9MBH από το Ηράκλειο Κρήτης. Η επιστροφή έγινε από την ίδια διαδρομή οπού συναντήσαμε τον βοσκό και συζητήσαμε για τα προβλήματα που έχει η κτηνοτροφία. Χαιρετηθήκαμε και ο καθένας συνέχισε την διαδρομή του.

Η τελευταία εξόρμηση για τον μήνα Ιούλιο έγινε επιστρέφοντας από διακοπές. Είχαμε περάσει υπέροχα εξερευνώντας την Λακωνία και ειδικά την Μάνη μέχρι το νοτιότερο σημείο της ηπειρώτικης Ευρώπης, το ακρωτήριο Ταίναρο. Θέλαμε και το κερασάκι στην τούρτα, δηλαδή ανάβαση στον Μαγευτικό Ταΰγετο στο Θρυλικό βουνό της Ελληνικής Ιστορίας.

Αποχαιρετίσαμε το Γύθειο μετά από ένα πρωινό μπάνιο στη Θάλασσα και απολαμβάνοντας ένα πλούσιο πρωινό για ενδυνάμωση. Το μεσημέρι φτάσαμε στο καταφύγιο με το αυτοκίνητο, οριακά περάσαμε από τον χωματόδρομο.

Ήταν 12:30 το μεσημέρι, ο Ήλιος έκαιγε, βάλαμε αντηλιακό και ξεκινήσαμε την ανάβαση. Όλα κίνησαν φυσιολογικά και  σε 2 ώρες ήμασταν στον Προφήτη Ηλία στο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου.

 Οι συνάδελφοι ήταν σε ετοιμότητα για επικοινωνίες. Τους είχε ειδοποιήσει ο Κώστας από το Αργος SV3IRG για την ανάβαση μας.   Πριν ξεκινήσω το SOTA καθίσαμε με τον Γιάννη στην εκκλησία, φέτος είχαν βάλει μια τέντα για ίσκιο, κάναμε κολατσιό πήρα ανάσα. Έβγαλα τον φορητό ασύρματο από το σακίδιο και ανέβηκα λίγο ψηλότερα από την εκκλησία για να έχω καλή λήψη σημάτων.

Πρώτος ακούστηκε από την Αθήνα ο Alby SV1HX και ο Γιώργος SV1KMK, ο Κώστας SV3IRG και ο Χρήστος SV3BLX από Αργολίδα, ο Γιώργος SV9KIG από Χανιά και ο Σπύρος SV9OFF.  

Τους ευχαρίστησα όλους για τις συνομιλίες και βγάζοντας μερικές φωτογραφίες αποχαιρετίσαμε την κορυφή δίνοντας ραντεβού για του χρόνου. Η κατάβαση κύλησε  ήρεμα, συναντώντας νεαρά άτομα που ανέβαιναν στην κορυφή για να δουν το φαινόμενο της πυραμίδας.

Η επιστροφή έγινε στην Τρίπολη αργά το απόγευμα οπού το γλεντήσαμε οικογενειακά με ένα καλό φαγοπότι. Οι εμπειρίες πολλές και το SOTA συνεχίζεται...ΤΑΥΓΕΤΟΣ 2405m.

 


 
Ε
ΞΟΡΜΗΣΕΙΣ
SOTA ΜΑΙΟΥ 2017: ΤΖΕΛΑΤΗ 1868m. & ΜEΣΟΒΟΥΝΙ 1718m. - ΣΚΙΑΘΙΣ 1778m. & ΚΑΡΟΥΜΠΑΛΟ 1808m.

 

 Τον  Μάιο οι εξορμήσεις δεν ήταν πολλές όπως σας έχουμε συνηθίσει στους προηγούμενους μήνες. Ήταν δυο και καλές. Πρώτη εξόρμηση στην καρδιά του Μαινάλου, σε Τζελάτη και Μεσοβούνι, ακολούθησε μια υπέροχη εξόρμηση μαζί με την Carmen σε Σκίαθις και Καρούμπαλο.

Ξεκίνησα καθημερινή μόνος μου για μια ορειβατική  περιπλάνηση στα υπέροχα τοπία του Μαινάλου. Από τις  λάκκες Ρούχη με πορεία προς Τζελάτη, δεν πρόλαβα να κάνω λίγα μέτρα και προς μεγάλη έκπληξη  συνάντησα δυο Ελβετούς  ορειβάτες να διασχίζουν το μονοπάτι  Ε4. Ανταλλάξαμε καλημέρες, τους ρώτησα  που πάνε και μερικές πληροφορίες για το βουνό και συνεχίσαμε ο καθένας την πορεία του.

Η ανάβαση προς Τζελάτη είναι εύκολη ακολουθώντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι σε 1:32 λεπτά είσαι στην κορυφή.  Φτάνοντας στην κορυφή ο άνεμος ήταν δυνατός και αναγκάστηκα να φτιάξω ένα πρόχειρο κατάλυμα να κόβει τον άνεμο. Τα υλικά που υπάρχουν διάσπαρτα στο παλιό Πυροφυλάκιο  ήταν ιδανικά. Αμέσως μετά ασχολήθηκα με το στήσιμο της κεραίας  και έγιναν επαφές στα 20 μέτρα στα βραχέα κύματα. Ένα μικρό διάλειμμα για κολατσιό για να πάρω δυνάμεις και επιστροφή από την ίδια διαδρομή στις Λάκκες Ρούχη οπού είχα αφήσει το αυτοκίνητο. Εφοδιάστηκα με νερό και σνακ και χωρίς καθυστέρηση έφυγα για την κορυφή Μεσοβούνι προς την αντίθετη κατεύθυνση.  Σε 44 λεπτά μέσα από μια ανηφορική πορεία στο δάσος  χωρίς σημάδια αλλά γνωρίζοντας καλά την περιοχή  είχα φτάσει στον προορισμό μου. Πρώτα από όλα έκανα μια καλή ξεκούραση και μετά ασχολήθηκα με το SOTA.  Έγινε η γνωστή διαδικασία, στήσιμο κεραιών, επαφές με τον ασύρματο για το πρόγραμμα SOTA. Στα VHF προσπάθησα αλλά δεν άκουσα κάτι, ήταν μεσημέρι και εδώ στην Νότια  Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο να ακούσεις κάποιον.  Η επιστροφή ήταν σχετικά εύκολη, το απόγευμα είχα κιόλας επιστρέψει στην Τρίπολη.

  Η επόμενη εξόρμηση έγινε μετά από συνεννόηση με την Carmen από την Αθήνα. Η πορεία δυνατή, απαιτητική  για έμπειρους ορειβάτες. Εξόρμηση σε Σκίαθις και Καρούμπαλο και επιστροφή στο διάσελο Κανδήλας στον Προφήτη Ηλία. Βάλαμε στο σακίδιο τα απαραίτητα  και έξτρα νερό γιατί  στην διαδρομή που θα ακολουθούσαμε δεν θα βρίσκαμε πηγές να ξεδιψάσουμε.

Ξεκινήσαμε πρωινό Σαββάτου με υπέροχο καιρό και αρκετή δροσιά, οπού μπορούσαμε κόβαμε δρόμο πηγαίνοντας ευθεία επάνω. Στο μικρό εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου κάναμε την πρώτη στάση για ανασύνταξη δυνάμεων. Σε όλη την διαδρομή συζητούσαμε για πεζοπορίες σε βουνά, φυσικά όλο και κάτι μασουλούσαμε από ξηρούς καρπούς από το σακουλάκι ενδυνάμωσης που είχε επιμεληθεί η Carmen.  Από το εξωκκλήσι και μετά περπατήσαμε στην ράχη μέχρι την κορυφή του Σκίαθις. Αναγκαστήκαμε να φορέσουμε Fleece διότι ο άνεμος ήταν κάτι περισσότερο από παγωμένος παρά ότι βρισκόμασταν μήνα Μάιο. Στην κορυφή ετοίμασα τον εξοπλισμό για το SOTA ενώ η βοήθεια της Carmen ήταν πολύτιμη στο στήσιμο της κεραίας. Όσο εγώ συνομιλούσα στον ασύρματο στα βραχέα κύματα, η Carmen  είχε το χρόνο για φωτογραφίες, κολατσιό και επικοινωνία διά μέσου κινητού. Τελειώνοντας βγάλαμε τις αναμνηστικές φωτογραφίες όπως συνηθίζουμε εμείς οι ορειβάτες σε κάθε κορυφή.  Μαζέψαμε τον εξοπλισμό και φύγαμε ευθεία κάτω για να συναντήσουμε στο διάσελο τα σημάδια που οδηγούν στο Καρούμπαλο. Ανεβαίναμε και κατεβαίναμε υψώματα μέχρι να φτάσουμε στη βάση για την τελική ανάβαση προς το Καρούμπαλο.

Ο άνεμος μας δρόσιζε κάτω από τον καυτό ήλιο, βήμα – βήμα πλησιάζαμε την κορυφή. Ήταν μεσημέρι, ο χρόνος μας πίεζε γιατί έπρεπε να επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή. Φτάσαμε στην κορυφή νιώθοντας χαρά και ικανοποίηση που είχαμε καταφέρει να ανέβουμε δυο κορυφές κατά την διάρκεια της εξόρμησης. Εγώ έβγαλα από το σακίδιο το φορητό VHF και άρχισα να καλώ. Ανταποκρίθηκαν μόνο  δυο συνάδελφοι ραδιοερασιτέχνες. Ο Πατήρ Εφραιμ  SΥ4AFS/MM ( Mobile Maritime ) και ο Δημήτρης SV1MRE από Αθήνα. Δυστυχώς όμως μου έλειπαν τουλάχιστον δυο επαφές ακόμη. Ο χρόνος περνούσε και έτσι έκανα ένα βιαστικό πέρασμα και από τις συχνότητες στα βραχέα στα 20 Μέτρα, κάνοντας  άλλες  7 επαφές με ευρωπαϊκούς σταθμούς.  Ένα κολατσιό, ότι δηλαδή είχε απομείνει,  λίγο νερό, οι απαραίτητες  φωτογραφίες με την Carmen  στην κορυφή Καρούμπαλο στο Τραχύ Όρος και πήραμε το μονοπάτι της επιστροφής.

Εδώ άρχισαν τα δύσκολα, ανεβήκαμε  ξανά το Σκίαθις  μέχρι τη μέση και το εξωκκλήσι  του Αγίου Κων/νου και μετά η δύσκολη κατάβαση ως το διάσελο της Κανδήλας. Καταλύτης τα πορτοκάλια που είχε μαζί της η Carmen, μας έδωσαν την κατάλληλη ενυδάτωση  και δύναμη να φτάσουμε ως το τέλος.

Συνολικά κάναμε 15.4 χιλιόμετρα με επιστροφή από το διάσελο της κανδήλας . Όλη η πορεία διήρκεσε 9:30 ώρες.   Εδώ θέλω να τονίσω  την μαχητικότητα και την ορειβατική κατάρτιση της Carmen  καθώς και την τέλεια παρέα της, με χαμόγελο και ζωντάνια βγήκε εις  πέρας μια δύσκολη διαδρομή.  Στο μέλλον θα επακολουθήσουν  κι άλλες τέτοιες εξορμήσεις.


ΣΚΙΑΘΙΣ 1778m.


 ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ SOTA ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017: ΤΣΟΥΓΚΑ 1371m. - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ 1266m. - ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 1547m. - ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ 1981m. - ΞΕΡΑΚΙΑΣ 1711m. - ΒΟΥΡΒΟΥΛΑ

  1860m. - ΟΛΙΓΥΡΤΟΣ 1935m.

Πολλές και ενδιαφέρουσες εξορμήσεις  έγιναν τον μήνα Απρίλιο. Είχαμε αφήσει μια μικρή κορυφή από τις όμορφες κορυφές του Αρτεμισίου. Στις 2 Απριλίου ξεκινήσαμε με τον Γιάννη για την Τσούγκα, εύκολη διαδρομή σύντομη με πολύ καλή θέα στον Αργολικό Κόλπο. Ξεκίνησα αμέσως τις επαφές για το πρόγραμμα SOTA. Συνολικά έγιναν  38 επαφές σε βραχέα κύματα και στα υπερβραχέα κύματα. Αυτό που κρατώ από την όμορφη αυτή εξόρμηση ηταν η πολύ καλή διάδοση στα VHF και η μεγάλη συμμέτοχη Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.

Πρώτη επαφή με τον Παναγιώτη SV8/SV3PML/MM από τα Κύθηρα, από την Κρήτη έγινε επαφή με τον Γιάννη SV9CJO, αμέσως μετά ο Χάρης  SV1GRB  και ο Κώστας SV1QZT από Αθήνα, ο Βασίλης SV3ISZ και ο Παναγιώτης  SY3BSU. Η όμορφη παρέα μεγάλωνε και θύμιζε Contest  τουλάχιστον για την Νότια Ελλάδα που είναι πρωτόγνωρη αυτή η μεγάλη συμμέτοχη. Από Αθήνα έγινε επαφή με τον  Δημήτρη  SV1LHZ ,και από Αργολίδα με τον Χρήστο SV3BLX και τον Κυριάκο SY3BFO. Αυτό για μένα ήταν υπέροχο, μοναδικό και η χαρά μου πολύ μεγάλη.  Τους ευχαρίστησα όλους και αναχωρήσαμε με τον Γιάννη από το καταπράσινο τοπίο της Τσούγκας.

Επόμενη εξόρμηση στο δύσβατο Μαυροβούνι στην Αργολίδα. Ευτυχώς είχα κρατήσει την διαδρομή στο GPS και με την εμπειρία της πρώτης φοράς, η ανάβαση έγινε χωρίς κάποια δυσκολία. Έγιναν επαφές στα Βραχέα κύματα, ενώ λόγω ότι ήταν καθημερινή   δεν ακούστηκε κανείς.

Στην συνέχεια μια προπονητική εξόρμηση στον Προφήτη Ηλία στην Κοκκινόβρυση Αλωνίσταινας  με υπέροχο καιρό και απόλυτη ηρεμία μέσα στο υπέροχο ελατοδάσος. Έγιναν επαφές στους 14 MHz και στους 145 MHz. Στα VHF  πραγματοποιήθηκαν επαφές με τον Σταύρο  SV0FM από την Κεφαλλονιά και τον Δημήτρη  SV3JZS από τον Πύργο Ηλείας. Η κατάβαση έγινε από την ίδια διαδρομή με την καθιερωμένη στάση στην Βρύση της Κοκκινόβρυσης.

Τριπλή εξόρμηση  στο Μαίναλο. Καθημερινή, ξεκίνησα την μοναχική ανάβαση προς Οστρακίνα,  ο καιρός υπέροχος, η διαδρομή πανεύκολη, με την πρωινή δροσούλα να βοηθά στην ανάβαση, σε μια ώρα είχα φτάσει στην κορυφή περνώντας την τελευταία χιονούρα που είχε το βουνό. Χωρίς καθυστερήσεις έστησα τον εξοπλισμό κεραίες, πομποδέκτη, μπαταρία και άρχισα τις επαφές με ραδιοερασιτέχνες από Ευρωπαϊκές χώρες. Τελειώνοντας  έβαλα φωνή στα VHF,  ακούστηκε ο Παναγιώτης SV3PLM/MM  από τα Κύθηρα. Προσπάθησα μήπως ακούσω κι άλλον ραδιοερασιτέχνη αλλά τίποτε. Μάζεψα τον εξοπλισμό, πήρα το μονοπάτι του γυρισμού φτάνοντας στο παρκινγκ του χιονοδρομικού όπου είχα αφήσει το αμάξι. Ανεφοδιασμός σε νερό και κολατσιό και αμέσως έφυγα για την επόμενη κορυφή τον Ξερακιά που είναι απέναντι από την Οστρακίνα και πίσω από το Σφενδάμι.  Άλλη μια ώρα ανάβασης έχοντας αφήσει το μονοπάτι που πάει για Μουρτζιά και αυτοσχεδιάζοντας στη σάρα για την κορυφή. Εκεί  η Κορυφή είναι μέσα στα έλατα, από την μια είχα ίσκιο αλλά από την άλλη  δεν υπάρχει καλή διάδοση σημάτων. Κατάφερα και έκανα 25 QSO. Έκανα κολατσιό στην κορυφή μετά μάζεψα τον εξοπλισμό και έφυγα από τον Ξερακιά. Η κατάβαση έγινε σε χαλαρούς ρυθμούς. Φτάνοντας πάλι στο αμάξι έκανα ένα 15 λεπτό διάλειμμα. Εκεί μετακίνησα το αμάξι μέχρι το παλιό Πολωνέζικο Λιφτ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Οστρακίνας. 

Σειρά είχε η τρίτη κορυφή στο Μαίναλο, η Βουρβούλα. Η πορεία εύκολη και γνώστη, η καλοκαιρία έκανε την ανάβαση παιχνίδι. Φτάνοντας στην κορυφή έστησα για μια ακόμη φορά την κεραία και τον εξοπλισμό για το πρόγραμμα SOTA.  Η διάδοση δεν ήταν καλή και με το ζόρι έκανα 15 επαφές. Ήμουν ευχαριστημένος,  είχα επιτύχει τον στόχο μου κάνοντας 3 κορυφές του Μαινάλου την ίδια μέρα. Η κατάβαση έγινε το απόγευμα. Επιστροφή στην Τρίπολη και ξεκούραση ως την επόμενη εξόρμηση.

Δεν πέρασαν 3 ημέρες και πάλι στα βουνά. Αυτή την φορά με τον Γιάννη, ξεκινήσαμε για Ολίγυρτο και την κορυφή Σκίπιζα. Πρωί Κυριακής  φτάσαμε στο διάσελο της Κανδήλας όπου ξεκινήσαμε την ανάβαση από το σηματοδοτημένο μονοπάτι. Ανεβαίνοντας μέχρι τις Λάκκες κάναμε την πρώτη στάση όπως πάντα.  Ένα σνακ και συνεχίσαμε για την πηγή που υπάρχει στην διαδρομή προς την Κορυφή. Φτάνοντας εκεί διαπιστώσαμε ότι κάποιος ηλίθιος είχε ξηλώσει τον σωλήνα από την Δεξαμενή που συγκράτα το νερό της πηγής. Η ηλιθιότητα ξεπερνά τα πάντα.  Εμείς καταφέραμε και ήπιαμε νερό, αλλά αργότερα   φτάνοντας προς το καλοκαίρι σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα. 

Συνεχίσαμε την ανάβαση και σε σύντομο χρονικό διάστημα φτάσαμε στην Κορυφή Σκίπιζα. Φυσούσε δυνατά, αναγκαστήκαμε να στήσουμε την κεραία λίγο πιο κάτω από την κορυφή. Ξεκίνησα να καλώ στα βραχέα κάνοντας 29 επαφές. Μετά πήρα το φορητό και πήγα στο ψηλότερο σημείο. Έβαλα φωνή στα VHF πρώτος απάντησε  ο Βασίλης  SV3ISZ, στην συνέχεια ακούστηκε και έγινε επαφή με τον  Γιάννη SV3/SV1KXO που βρισκόταν στην περιοχή Κορινθίας, επόμενη επαφή με τον Δημήτρη από την Λειβαδιά  SV1RUY και τέλος ακούστηκε ο Κυριάκος  SY3BFO από Αργολίδα. Τελειώνοντας τις επαφές στα VHF δοκιμάσαμε με τον Βασίλη SV3ISZ και στα μικροκύματα UHF. Η επικοινωνία ήταν επιτυχής με καλύτερη διαμόρφωση από ότι VHF. 

Μαζί με τον Γιάννη μαζέψαμε τον εξοπλισμό  και αποχωρήσαμε από την κορυφή.  Η κατάβαση έγινε από την ίδια διαδρομή. Βεβαία κατά την κατάβαση  θυμηθήκαμε την πρώτη ανάβαση στην κορυφή με γνωστό σύλλογο  πριν πολλά χρόνια και τις πλάκες που είχαμε σκαρώσει  σε εκείνη την ανάβαση. Το γέλιο κυριαρχούσε μέχρι που φτάσαμε στο αμάξι. Το μεσημέρι επιστρέψαμε στην Τρίπολη έχοντας φορτίσει τις μπαταρίες  αλλά και τον οργανισμό μας με  φρέσκο οξυγόνο.


ΟΛΙΓΥΡΤΟΣ 1935m.


 


 
Ε
ΞΟΡΜΗΣΕΙΣ SOTA SV3GLI/P ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 ΚΤΕΝΙΑΣ 1635m. - ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ 1772m. - ΟΜΟΡΦΟΣΤΑΛΟΣ 1794m.

 

Τρεις εξορμήσεις  έγιναν  στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Πρώτα βρέθηκα στον Κτενιά SV/PL-097 με υψόμετρο 1635m. Αμέσως μετά ανεβήκαμε με τον Γιάννη στο Αρτεμίσιο SV/PL-098 και τελευταία για τον μήνα  Μάρτιο η ανάβαση στον Ομορφόσταλο SV/PL-125 στο Μαίναλο.

 Σε λιγότερο από 3 μήνες βρέθηκα ξανά στις πλαγιές του Κτενιά με συνοδεία τσοπανόσκυλων και ένα κοπάδι πρόβατα,  πασχίζουμε να ανέβουμε ταυτόχρονα από διαφορετικά μονοπάτια προς τις πλαγιές  αυτά πάνε τρώγοντας ενώ εγώ επιταχύνω  για την κορυφή του Κτενιά. Ο άνεμος είναι δυνατός και δυσκολεύει την ανάβαση. Για Μάρτιο ο  καιρός είναι πολύ καλός. Σε 2:26min είχα φτάσει στην Κορυφή. Μια ολιγόλεπτη ξεκούραση και αμέσως μετά έστησα την κεραία για τα βραχέα κύματα επιτυγχάνοντας  26 επαφές. Στα VHF έγινε επαφή με τον  ο Alby SV1HX από Αθήνα, ο Βασίλης SV3ISZ, ο Σταύρος  SV3CIX και ο Νίκος SY3BFP από Αργολίδα και τέλος από Θεσσαλία έγινε συνομιλία κορυφή με κορυφή  για το πρόγραμμα SOTA με τον Σταύρο SY2BIK/P από την TL-034. Η ώρα περνούσε ευχάριστα αλλά έπρεπε να επιστρέψω  στην βάση μου. Όλα πήγαν τέλεια από θέμα ορειβασίας και SOTA.

Πρωινό  Κυριακής με μια υπέροχη  ημέρα ξεκινήσαμε  με τον Γιάννη για την κορυφή του Αρτεμισίου. Η ανάβαση γνώστη, στην αρχή από τον χωματόδρομο  πάνω από την βρύση του Μπρακατσάκι  μέχρι να πάρουμε το μονοπάτι. Ακολουθήσαμε το μονοπάτι  με θέα το οροπέδιο της Τρίπολης, πότε στην σάρα  και πότε μέσα από τα μεγάλα έλατα φτάσαμε στο σημείο που ενώνεται το μονοπάτι με το άλλο που έρχεται από την μεριά της Αργολίδας. Τραβήξαμε προς τα πάνω στην κόντρα μέσα από τα βράχια. Σε λίγο βρισκόμασταν στην κόψη και συνεχίσαμε με τον Γιάννη για την κορυφή. Η θέα καταπληκτική πάντα με εντυπωσιάζει όσες  φόρες κι αν έχω πάει. Κάναμε ένα μικρό διάλειμμα τρώγοντας λίγα σνακ  πριν ασχοληθούμε με το στήσιμο των κεραιών και τις επαφές για το πρόγραμμα SOTA. Ξεκίνησα πρώτα με τα VHF με μεγάλη ανταπόκριση,  αφού ο Βασίλης SV3ISZ φρόντισε να κοινοποιήσει την παρουσία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από τα δίκτυα αναμεταδοτών. Έτσι δεν χρειάστηκε να βγω στα βραχέα κύματα για έξτρα επαφές. 

11:08z

SV3ISZ

144MHz

FM

VASILIS - TOLO ARGOLIDOS

11:10z

SY3BFP

144MHz

FM

NIKOS - NAYPLIO

11:14z

SV1GZL

144MHz

FM

LYKOURGOS ATHENS

11:18z

SV3GOG

144MHz

FM

TRIFONAS - VELOS KORINTHIAS

11:19z

SV1EMY

144MHz

FM

JOHN - ATHENS

11:22z

SV1OBV

144MHz

FM

DIMITRIS - KALLITHEA

11:24z

SV1RUY/M

144MHz

FM

DIMITRIS - ELIKONAS

11:29z

SY3BLD

144MHz

FM

DIMITRIS - N.KIOS ARGOLIDA

11:30z

SY3BLG

144MHz

FM

THEODORIS - NAYPLIO

11:32z

SV1JRM

144MHz

FM

COSTAS - ATHENS

 Τελευταία εξόρμηση για τον μήνα Μάρτιο ήταν στον Ομορφόσταλο στο Μαίναλο. Η ανάβαση ξεκινά από  Άνω Καρδαρά και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Μια δυνατή διαδρομή μέσα στο ελατοδάσος κατά την μισή διαδρομή μέχρι τις λάκκες. Συνεχόμενη ανηφόρα που δεν αφήνει να πέσουν οι παλμοί της καρδιάς. Από τις λάκκες τραβάμε προς Μουρτζιά  με κατεύθυνση προς το οροπέδιο Οστρακίνας. Πριν την Μουρτζιά στρίβουμε αριστερά για Ομορφόσταλο. Στο τελευταίο κομμάτι δεν υπάρχει σηματοδότηση, ακολουθούμε τις γιδόστρατες προς την κορυφή. Φτάνοντας στην Κορυφή βλέπεις τον Άνω Καρδαρά από ψηλά, η θέα προς τις κορυφές του Μαινάλου είναι μοναδική.  Έστησα την κεραία  και έκανα 23 επαφές μόνο στα βραχέα κύματα στους 14 MHz. Η αίσθηση του κρύου ήταν  αισθητή. Έγινε προσπάθεια και στα VHF  αλλά λόγω ότι ήταν καθημερινή δεν κατέστη εφικτό να γίνει κάποια επαφή. Αμέσως μετά ένα γρήγορο κολατσιό πριν αρχίσει η κατάβαση. 

Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι μια από τις καλύτερες διαδρομές του Μαινάλου. Έξαλλου δεν έχει τυχαία το όνομα Ομορφόσταλος. 
ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ 1772m. SOTA SV/PL-098Ε
ΞΟΡΜΗΣΕΙΣ
SOTA ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΠΑΡΑΒΟΥΝΑΚΙ 1161m. - ΚΟΥΦΟΥΛΙΟΥ 1170m. - ΠΙΚΕΡΝΙΩΤΙΚΑ 1168m. - ΤΟΥΡΤΟΥΛΙΑ 1160m. - ΜΑΥΡΗ ΚΟΡΥΦΗ 1818m. - ΑΪΝΤΙΝΗΣ 1849m. - ΤΟΥΡΛΑ 1492m.

 

Ο καιρός τον Φεβρουάριο ήταν κατά διαστήματα αρκετά καλός, άλλοτε  να μοιάζει  ανοιξιάτικος και  άλλες φορές  έδειχνε την χειμωνιάτικη του ορμή, αυτό δεν μας πτόησε για πολλές εξορμήσεις SOTA.  

Στις αρχές του μήνα ξεκινήσαμε με μια εύκολη κορυφή  στη περιοχή της Αργολίδας, το Παραβουνάκι  SV/PL-095 με  υψόμετρο 1161m. στο Αιολικό Πάρκο Ανεμογεννητριών. Τα διάσπαρτα σύννεφα στον ουρανό δεν μας φοβίζουν, το μεγάλο πρόβλημα είναι ο δυνατός άνεμος  που καθιστά αδύνατη την προσπάθεια να στήσουμε τον ιστό της κεραίας.  Όλο το βάρος θα το είχαν οι επαφές στα VHF στα 2 Μέτρα, ελπίζοντας  ότι θα είναι αρκετοί  συνάδελφοι στον αέρα λόγω Κυριακής.

Ξεκίνησα τις επαφές  πρώτος ως συνήθως ο Βασίλης SV3ISZ, ο Σταυρός SV3CIX, ο Νίκος  SY3BFP και ο  Κυριάκος  SY3BFO, όλοι τους από το Τολό Αργολίδας έκτος από τον Νίκο από το Ναύπλιο. Συνέχισα να φωνάζω στη συχνότητα αλλά δεν ακούστηκε κάποιος άλλος.  Τους ευχαρίστησα  και αποχωρίσαμε από την κορυφή, ο άνεμος  μας είχε τρελάνει.

 Την επόμενη μέρα είχε πολύ καλό καιρό, αυτό το εκμεταλλεύτηκα για μια γρήγορη κορυφή που να είναι κοντά στην Τρίπολη.  Πήγα στην Κουφουλιού  SV/PL-127 με υψόμετρο 1170m. Ο Γιάννης δούλευε ήταν καθημερινή.  Για την ανάβαση χρειάστηκε μια ώρα προσπάθειας  ως την κορυφή.  Δίχως καθυστερήσεις βγήκα στην συχνότητα στους 14 μεγακύκλους όπου σε 16 λεπτά έγιναν 21 επαφές. Στα VHF δεν βγήκα είχα ξεχάσει να πάρω μαζί μου το Φορητό. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά δεν υπήρξαν προβλήματα, μέχρι το μεσημέρι είχα επιστρέψει στη βάση μου.

Μετά από μια εβδομάδα έντονης κακοκαιρίας  επιστροφή στο αγαπημένο μας  χόμπυ το SOTA. Προορισμός τα Πικερνίωτικα Βουνά SV/PL-135 με υψόμετρο 1168m. Πάλι το ίδιο μοτίβο δυνατοί βόρειοι άνεμοι κάνουν την ανάβαση  δύσκολη. Σε μια ώρα βρισκόμαστε με τον Γιάννη στην κορυφή. Στήνουμε τον ιστό λίγα μέτρα κάτω από την κορυφή λήγω ισχυρών ανεμών. Γρήγορες επαφές στα βραχέα κύματα στους 14 μεγακύκλους  μερικές  φωτογραφίες  και γρήγορα κάτω.  Ο άνεμος  δεν σταμάτησε καθόλου, μόνο όταν μπήκαμε στο αυτοκίνητο ησυχάσαμε.

Μέσα  στην  ίδια εβδομάδα  πήγα σε μια δύσβατη κορυφή, η βλάστηση πυκνή, μονοπάτι δεν υπάρχει,  σημάδια δεν υπάρχουν,  εκεί αυτοσχεδιάζεις  με βοηθό το GPS. Η  Τουρτούλια με υψόμετρο 1160m. Εάν υπήρχε μονοπάτι η ανάβαση θα ήταν σύντομη, τώρα με πολύ κόπο και πολύ ψάξιμο έγινε σε 1:10 λεπτά.  Εκπομπή στα βραχέα στους 14 μεγακύκλους, ακούστηκαν όλοι οι σταθμοί  από τις ευρωπαϊκές χώρες. Τελειώνοντας με τις επαφές για το πρόγραμμα το SOTA  στάση για κολατσιό απολαμβάνοντας τα βουνά του Μαινάλου συγκεκριμένα την Οστρακίνα και την Μαύρη Κορυφή και τον κάμπο της Μαντινείας. Η επιστροφή έγινε από την ίδια διαδρομή με σύμβουλο το GPS.

Την Κυριακή  αποφασίσαμε να πάμε προς την Μαύρη Κορυφή και το χιονοδρομικό κέντρο. Συμβουλευτήκαμε  τον καιρό από γνώστη ιστοσελίδα που ασχολείται  με τα χιονοδρομικά. Ο Καιρός έλεγε ελαφριά συννεφιά και ασθενείς ανέμους. Ξεκινήσαμε και εμείς να απολαύσουμε το βουνό. Φτάνοντας εκεί  είδαμε βαριά σύννεφα  έτοιμο να χιονίσει. Έχοντας πάρει τον χειμερινό εξοπλισμό σε ρούχα και εργαλεία θα ανεβαίναμε με οποιοδήποτε  καιρό.  Έτσι κι έγινε, ομίχλη παντού, το χιόνι μαλακό και σε κάθε βήμα είσαι μέσα.  Η διαδρομή γνώστη  δίχως να βλέπουμε τίποτα φτάσαμε στην κορυφή  με ψιλόβροχο  και ανά διαστήματα το γύριζε σε χιόνι. Επιχείρησα να μιλήσω στα VHF η κορυφή μεγάλη σε υψόμετρο που βλέπει προς Αθήνα με καλό άνοιγμα. Έκανα μια επαφή με τον Βασίλη SV3ISZ από το Τολό Αργολίδας και ακολούθησε μια επαφή με Αμαλιάδα με τον Διονύση  SV3HHH που ακούστηκε πολύ δυνατά. Επέμενα να κάνω κλήσεις αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση.  Αυτή η εικόνα στα VHF όσο πάει και χειροτερεύει στις Simplex συχνότητες, δεν μπορώ να πιστέψω ότι κανείς  δεν ακούει και δεν ενδιαφέρεται εκτός από κάποιους φίλους. Πιστεύω ότι εάν έκανα κλήσεις στα CB περισσότεροι σταθμοί θα επικοινωνούσαν μαζί μου!  Έχοντας περάσει 20 λεπτά της ώρας χαμένα,  πήρα την απόφαση να στήσω στα βραχέα την κεραία  μέσα στην βροχή και στο χιονόνερο. Ευτυχώς μαζί μου είχα την Πουπουλένια Βέστα,  την  φόρεσα  για να με κρατάει ζεστό  και πάνω από αυτή έβαλα  το τζάκετ. Στήσαμε την κεραία με τον Γιάννη  σκέπασα  τον ασύρματο με το σακίδιο για να μην βρέχεται και ξεκίνησα τις κλήσεις στους 14 μεγακύκλους. Εκεί η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Από την Ελλάδα ακούστηκε πολύ δυνατά από την Πάτρα ο Γιάννης ο SV3AQR. Συνολικά έγιναν 17 επαφές με πολύ δύσκολες συνθήκες εκπομπής. Η επιστροφή έγινε από την ίδια διαδρομή, καταβαίνοντας επισκεφτήκαμε το Σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου Οστρακίνας για ένα ζεστό ρόφημα. Ένα τηλεφώνημα από το σπίτι ότι είχαμε επισκέψεις δεν μας άφησε πολύ ώρα χαλάρωσης και επιστρέψαμε το μεσημέρι στην Τρίπολη.

Επόμενη εξόρμηση στον Αϊντίνη 1849m. Μια ηλιόλουστη ημέρα με τάσεις  να αυξηθεί ο άνεμος  άρα μέσα στο σακίδιο με τον απαραίτητο εξοπλισμό πρόσθεσα και την πουπουλένια βέστα. Το μονοπάτι μας ξεκινά μέσα από το χωριό Ροεινό, σε 2 ώρες σε ανεβάζει στην κορυφή. Σε ορισμένα σημεία του μονοπατιού υπάρχει  λίγο χιόνι παγωμένο δίχως να αποτελεί πρόβλημα για την ανάβαση μας. Στην Αϊντηνόλακκα έγινε η καθιερωμένη στάση για ένα σνακ. Το δεύτερο μέρος της ανάβασης είναι λίγο πιο κοπιαστικό, βεβαία σε αποζημιώνει η θέα.  Στην κορυφή  ο άνεμος ισχυρός  με δυσκολεύει στο στήσιμο της κεραίας για τα βραχέα κύματα. Κατάφερα να την σταθεροποιήσω και ξεκίνησα τις επαφές για το πρόγραμμα SOTA. Για να μιλήσεις στον ασύρματο πρέπει να κάτσεις στην ίδια θέση τουλάχιστον για ένα τέταρτο της ώρας. Εκεί είναι που θέλεις την πουπουλένια βέστα να σε κρατήσει ζεστό. Τελειώνοντας τις επαφές  στους 14 μεγακύκλους  έριξα και μερικές κλήσεις στα VHF, δίχως αποτέλεσμα διότι ήταν καθημερινή και ο κόσμος βρίσκεται στις δουλειές τους. Μερικές φωτογραφίες, κολατσιό και επιστροφή  από τα ιδία. 

Τελευταία ανάβαση  για τον μήνα Φεβρουάριο έγινε στην Τούρλα στο Αρτεμίσιο. Διάλεξα μια μέρα χωρίς άνεμο και με πολύ ηλιοφάνεια. Πήρα τον δρόμο για Νεστάνη και μετά κινήθηκα προς το χωριό Καρυές. Στο κατάλληλο σημείο  άφησα το αμάξι και ξεκίνησα την ανάβαση ακολουθώντας την κορυφογραμμή και το ανάγλυφο του βουνού.  Η θέα καταπληκτική  από την μια πλευρά το Αρτεμίσιο από την άλλη ο κάμπος της Νεστάνης και το οροπέδιο της Τρίπολης. Η ανάβαση  διήρκεσε 1:25  λεπτά. Ετοίμασα  την κεραία  σύνδεσα τον ασύρματο και έκανα κλήσεις στα βραχέα στους 14 MHz.  Στα VHF δεν μπόρεσα να κάνω κλήσεις διότι ξέχασα το φορητό στο αυτοκίνητο. Μετά από το κολατσιό και τις απαραίτητες φωτογραφίες επέστρεψα από την ίδια διαδρομή μέχρι το μεσημέρι είχα επιστρέψει στην Τρίπολη. Ο Φεβρουάριος  ήταν ένας υπέροχος  μήνας με σχετικά καλό καιρό για εξορμήσεις SOTA.ΤΟΥΡΛΑ 1492m.ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ SOTA ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 ΕΠΑΝΩ ΧΡΕΠΑ 1559m. - ΤΣΕΜΠΕΡΟΥ 1252m. - ΜΕΛΙΔΟΝΙ 1356m.

 

 

  Ξεκινήσαμε και τη φετινή χρονιά τις εξορμήσεις μας στην Ελλάδα. Θα πάρουμε τα βουνά, πάλι  θα λιώσουμε τα ορειβατικά μποτάκια, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια! Πρώτη κορυφή  εδώ κοντά πάνω από την Τρίπολη, η Επάνω Χρέπα SV/PL-168. Κυριακή  με καλό καιρό και με χιόνι παγωμένο κάναμε την κλασσική διαδρομή από το μονοπάτι.

Με καλό ρυθμό ανάβασης δίχως να τρέχουμε  μέσα στο ελατοδάσος  το χιόνι ήταν παγωμένο χωρίς να χρειάζεται  κραμπόν.  Φτάνοντας στη κορυφή  έχουμε ένα ελαφρύ άνεμο δίχως να μας προβληματίζει. Σηκώσαμε την κεραία ένα δίπολο Inverted V για τους 7 MHz  και τους 14 MHz. Πάνω στον ιστό βάλαμε την ένδοξη Ελληνική Σημαία. Ήμαστε στα Κολοκοτρωνέϊκα  λημέρια, εδώ έχουν δοθεί μεγάλες μάχες για την Ελληνική Επανάσταση.  Η σημαία μας κυματίζει με περηφάνια και εγώ ετοιμάζομαι να βγω στον αέρα για πρόγραμμα SOTA και τα ελληνικά διακριτικά να ακουστούν  σε όλο το κόσμο.

Ξεκίνησα με τους 14 MHz, εκεί ανταποκρίθηκαν  25 συνάδελφοι από την Ευρώπη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αμέσως μετά δοκίμασα στους 7 MHz, εκεί το ενδιαφέρον από Ελληνικούς Σταθμούς ήταν μηδαμινό όπως και στα VHF. Μαζέψαμε τις κεραίες και τα πράγματα μας, κάναμε ένα σύντομο κολατσιό και επιστρέψαμε από την ίδια διαδρομή.

Επόμενη εξόρμηση έγινε στην Κορυφή Τσεμπερού  SV/PL-129 με υψόμετρο 1252 μέτρα. Από ορειβατική άποψη δεν έχει κάτι καλό να προσφέρει λόγω των Αναμεταδοτών  και των ανεμογεννητριών που έχει το βουνό.  Με δυνατό άνεμο διάλεξα μια απάνεμη πλευρά να στήσω τον εξοπλισμό για το SOTA. Εκπομπή έγινε στα βραχέα κύματα με παράσιτο που άγγιζε τις 9 μονάδες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ακούσω μόνο τους δυνατούς σταθμούς από Ευρώπη. Στα VHF το παράσιτο ήταν μεγαλύτερο αποτρέποντας  την οποιαδήποτε προσπάθεια.  Επιστρέψαμε το μεσημεράκι  στην Τρίπολη.

Τελευταία εξόρμηση για το μήνα Ιανουαρίου ήταν στο Μελιδόνι SV/PL-133. Ο καιρός βροχερός με χαμηλή νέφωση. Πήραμε την απόφαση να πάμε με τον Γιάννη,  φτάνοντας στη βάση του βουνού  διαπιστώσαμε ότι δεν φαίνεται  τίποτα. Το Μελιδόνι είχε χαθεί στην ομίχλη. Αρχίσαμε την ανάβαση στα τυφλά η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 2 με 3 μέτρα. Χαμηλά είχε λίγο χιόνι, ανεβαίνοντας  όμως μέσα στο δάσος το χιόνι ήταν περισσότερο. Βγαίνοντας στη κορυφή είχε από μισό μέτρο και σε μερικές μεριές ξεπερνούσε το ένα μέτρο.  Τα ερείπια της παλιάς εκκλησιάς είχαν σκεπαστεί από χιόνι.  Ευτυχώς δεν φυσούσε , μετά από ένα πρόχειρο κολατσιό  σηκώσαμε την κεραία για τους  14 MHz. Ξεκίνησα απευθείας  τις κλήσεις για το SOTA. Έγιναν 18 QSO σε 8 λεπτά. Αμέσως μετά συνέχισα στους 145 MHz, πρώτος  ακούστηκε ο Βασίλης SV3ISZ  από το Τολό Αργολίδος  και μετά ο Λύσανδρος  SV3GL J από την Σπάρτη, τέλος ο Σταύρος SV3CIX  από το Τολό.  Τους ευχαρίστησα όλους, μαζέψαμε τον εξοπλισμό και αποχωρήσαμε από τη κορυφή ακολουθώντας τα βήματα μας στο χιόνι.  

Ο καιρός στο βουνό δεν άνοιξε, με ομίχλη ανεβήκαμε και με ομίχλη κατεβήκαμε. Αυτό προϋποθέτει εμπειρία και καλή χρήση του GPS. Το δύσβατο μέσα στο δάσος σε μπερδεύει . Εάν δεν έχετε εμπειρία αφήστε το  για άλλη φορά. Το βουνό θα είναι εκεί και θα σας περιμένει.

Επιστρέψαμε στην Τρίπολη  το μεσημέρι  κλείνοντας με ένα καλό γεύμα και άφθονο κρασάκι. Τα καλύτερα έρχονται οι εξορμήσεις συνεχίζονται ….

 

ΕΠΑΝΩ ΧΡΕΠΑ 1559 m.

 ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

 Copyright© 2006 - 2019 Alpine Club Tripolis. All rights reserved.
 Τελευταία αναβάθμιση: 04 / 01 / 2019.Όροι Χρήσης