ALPINE CLUB TRIPOLIS 

 

ΠΙΚΕΡΝΙΩΤΙΚΑ ΒΟΥΝΑ 1168 m. SOTA SV/PL-135 ΠΕΜΠΤΗ 28/11/2013

 

 

  Ο Καιρός με τις έντονες βροχοπτώσεις και τα πρώτα χιόνια στην Πελοπόννησο πέρασε προς το παρόν. Οι κορυφές των ψηλών  βουνών είναι κάτασπρες από τα χιόνια. Πρώτη μέρα ηλιοφάνειας με καλές θερμοκρασίες για την εποχή και εμείς βγήκαμε για προπόνηση στα Πικερνιώτικα Βουνά SV/PL-135.

  Περάσαμε από το χωριό Πικέρνι συνεχίσαμε στο χωματόδρομο μέχρι το διάσελο που υπάρχει η διασταύρωση για την Μονή του Αγίου Νικολάου και το προσκυνητάρι. Απέναντι βρίσκεται μια στάνη. Εκεί αφήσαμε το αυτοκίνητο φορτωθήκαμε τα σακίδια και ανεβήκαμε κυκλικά από τις γιδόστρατες. Σε 45 min βρεθήκαμε στην κορυφή. Τα Πικερνιώτικα Βουνά  είναι κλεισμένα από ψηλότερες κορυφές του Λυρκείου, του Αρτεμισίου κ.α. Αυτό περιορίζει την θέα προς τα βόρεια, μόνο η κορυφή της Ζήρειας ξεχωρίζει ντυμένη στα λεύκα από το πολύ χιόνι.  Το Μαίναλο έχει δεχτεί και αυτό χιονοπτώσεις, ισα - ισα  που ασπρίζει η Οστρακίνα για αλλάζει το μοτίβο της εικόνας. Ο κάμπος της Μαντινείας ένα υπέροχο ψηφιδωτό από τα οργωμένα και καταπράσινα χωράφια.

 Στην συνέχεια στήσαμε την κεραία βραχέων  για επαφές στο πρόγραμμα SOTA. Έγιναν  32 QSO. Η κατάβαση ήταν σχετικά εύκολη, το έδαφος γλιστρά και η λάσπη είναι γεγονός.

 Ένα όμορφο δίωρο προπόνησης στην αρκαδική φύση, συνδυασμένο με το SOTA Summits On The Air.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΠΙΚΕΡΝΙΩΤΙΚΑ ΒΟΥΝΑ 1168 m

 

 


 

 

 ΡΟΓΚΙΑ 1647 m. ΛΥΡΚΕΙΟ SV/PL-131 ΔΕΥΤΕΡΑ 18/10/2013

 

 

  Οι ορειβατικές μας εξορμήσεις προϋποθέτουν καλή σχεδίαση. Προσπαθούμε να πηγαίνουμε σε κορυφές και σε ορεινά συγκροτήματα  που δεν έχουμε επισκεφτεί ξανά. Γνωρίζουμε διαφορετικά μέρη, τραβάμε φωτογραφίες,  συλλέγουμε πληροφορίες ώστε οι επόμενοι που θα επισκεφτούν το βουνό να είναι όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένοι για την περιοχή. Δεν μας αρέσει μια στείρα πληροφόρηση τύπου GPS, διαβάζοντας τις  μικρές ιστορίες, σκοπός μας είναι να βγάλουμε όσους περισσότερους στην φύση και στην ορειβασία. Εάν τυχόν είναι Ραδιοερασιτέχνης τότε το Summits On The Air - SOTA είναι το ιδανικό hobby.

  Ξεκινήσαμε από Τρίπολη ακολουθώντας την εθνική οδό Τριπόλεως Αθηνών μέχρι τον κόμβο της Νεστάνης. Εκεί στρίψαμε για Νεστάνη και Σάγκα. ( Εάν έρχεστε από Αθήνα μετά την σήραγγα Αρτεμισίου, όταν περάσετε τα διόδια της Νεστάνης  στρίβετε αμέσως δεξιά στον κόμβο και ακολουθείτε τις πινακίδες). Φτάνοντας στο χωριό Σάγκα αφού περάσαμε το γεφυράκι στα πρώτα σπίτια στρίψαμε αριστερά, κατηφορίσαμε τον χωματόδρομο μέχρι την διασταύρωση του εργοταξίου. Μια κακόγουστη πινακίδα μας πληροφορεί ότι απαγορεύεται η είσοδος στους μη έχοντας εργασία. Αλήθεια ποιος μπορεί να φράξει τα βουνά; Ποιοι του κάνουν πλάτες για αυτό; Σε ποιο εργοτάξιο απαγορεύει την είσοδο;  Όταν αυτό είναι μετά από 8 Κm.

  Σε αυτό το σημείο υπάρχει μια μπάρα κλειδωμένη που κλείνει την πρόσβαση στον δρόμο. Αφήσαμε το αμάξι πριν την μπάρα φορτωθήκαμε τα σακίδια και ξεκινήσαμε με τα πόδια  να ανεβαίνουμε τον καλό χωματόδρομο. Σε λίγα σημεία που έχει αραιή βλάστηση από πουρνάρια, μπορείς να κόψεις δρόμο.  Η  ανάβαση μέχρι την κορυφογραμμή γίνεται από τον χωματόδρομο. Όταν φτάσαμε στην κορυφογραμμή κόψαμε πορεία μέσα στην ομίχλη, αυτοσχεδιάσαμε έτσι και αλλιώς το σύννεφο έχει πέσει χαμηλά και μας έχει σκεπάσει εντελώς. Το GPS μας βοηθά να βρούμε την σωστή κορυφή. Μέχρι την κορυφή διανύσαμε 8 χιλιόμετρα σε 3 ώρες. Στήσαμε την INVERTED V για τους 14 MHz με τον Γιάννη, η ανταπόκριση ήταν μεγαλύτερη από αυτό που περίμενα. Μετά από 8 λεπτά είχαν πραγματοποιηθεί  12 QSO, ξαφνικά άρχισαν τα προβλήματα και οι δυνατές παρεμβολές, αναγκάστηκα να αλλάξω συχνότητα, συνέχισα στους 18 MHz. Επετεύχθησαν αρκετά QSO με Ευρωπαϊκές Χώρες αλλά και με Αμερική και Ρωσία.

  Ο Γιάννης βγάζει φωτογραφίες από την κορυφή, ακριβώς από κάτω μας, βρίσκεται το χωριό  Κεφαλόβρυσο και η Φρουσιούνα, από εδώ βρίσκεται το μονοπάτι που σε ανεβάζει  κυκλικά λόγω του γκρεμού που εφάπτεται με την κορυφή. Μετά από λίγο μαζέψαμε  τον εξοπλισμό, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Ο καιρός είχε αρχίσει να καλυτερεύει, έτσι λιαστήκαμε στην κατάβαση. Ακολουθήσαμε σχεδόν την ίδια διαδρομή μέχρι το αμάξι. Συνολικά κάναμε 18 χιλιόμετρα. σε 5:45 min.

  Είναι αργά το απόγευμα, αυτήν την εποχή η μέρα είναι μικρή. Η Τρίπολη είναι κοντά, με το νύχτωμα ήμασταν πίσω. Όπως πάντα μετά από κάθε εξόρμηση ακολουθεί το παραδοσιακό φαγοπότι, ειδικά τώρα που ανοίξαμε το βαρέλι με το φρέσκο κρασί. Είναι ότι καλύτερο μετά από τέτοιες εξορμήσεις.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΡΟΓΚΙΑ 1647m. - ΛΥΡΚΕΙΟ

 

 


 

 

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ  SV/PL-062 ΔΙΔΥΜΑ - ΖΥΓΟΣ SV/PL-061 -  ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ SV/PL-003 SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 10/11/2013

 

 

   Όταν συναντώ τους φίλους μου, με πειράζουν λέγοντας: Ρε φίλε κατέβα και  καμία βόλτα προς Αργολίδα. Τώρα που χειμώνιασε είπαμε να πάμε στα Δίδυμα  το γνωστό βουνό με το κέντρο αναμεταδοτών στην μια από τις δυο κορυφές του, αλλά επίσης γνωστό για τα πεδία αναρρίχησης. Το Όρος Δίδυμα SV/PL-062 έχουν πανέμορφη και στρατηγική θέα με υψόμετρο 1121m. Η πορεία μας γνώστη, μιας και το έχουμε επισκεφτεί αρκετές φορές στο παρελθόν.  

  Περάσαμε από το Ναύπλιο,  συνεχίσαμε για Λυγουριό και ύστερα πορεία  προς Κρανίδι. Το Όρος  Δίδυμα φαίνεται από μακριά, πλησιάζοντας  στρίβουμε αριστερά προς τους αναμεταδότες. Η άσφαλτος έχει στενέψει αρκετά, ισα- ισα που περνά ένα αυτοκίνητο, σε μερικά σημεία θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Σταματήσαμε στο σημείο που είχαμε εντοπίσει ως κατάλληλο για την έναρξη της πεζοπορίας. Εκμεταλλευτήκαμε τις γιδόστρατες για μια εύκολη και ανηφορική ανάβαση που διήρκεσε 30 min. Θαυμάσαμε την θέα ιδιαίτερα προς Μέθανα και Αίγινα, Ερμιονίδα και Πόρτο Χέλι. Συνεχίσαμε με το Πρόγραμμα SUMMITS ON THE AIR - SOTA.

  Για κεραία στήσαμε την Inverted V  και έγιναν 43 QSO στους 14 ΜΗz. Ένα snack, λίγες φωτογραφίες και κατηφορίσαμε από την ίδια διαδρομή. Δεν τελειώσαμε εκεί, μπήκαμε στο αυτοκίνητο φτάσαμε στην κεντρική διασταύρωση, περάσαμε απέναντι στο βουνό  με τις ανεμογεννήτριες. Ονομάζεται Ζυγός SV/PL-061 με υψόμετρο 789 μέτρα. Μιλάμε  για αιολικό πάρκο πλέον, λίγο περπάτημα πάνω στα Βράχια και είμαστε στην κορυφή.

  Ξεκινώ και πάλι επαφές για το SOTA πρώτα στα βραχέα και αργότερα στα VHF. Στα 2 μέτρα ακούστηκαν οι φίλοι από την Κατερίνη Γιώργος SV1/SV2CNE/M και ο Αδάμος SV1/SV2KGA/M που είχαν κατεβεί για τις επικοινωνίες στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθήνας. Επίσης ακούστηκε ο Μιχάλης  SV1QED από την Αθήνα.

  Φύγαμε από τον Ζυγό SV/PL-061 επιστρέφοντας περάσαμε από το χωριό Αδάμι. Ακριβώς πάνω στον λόφο βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Η κορυφή του συμπεριλαμβάνετε στο πρόγραμμα SOTA. Τέτοιες ευκαιρίες δεν τις χάνεις με τίποτε. Ανάβαση ακριβώς πάνω από το χωριό Αδάμι. Έγιναν κλήσεις στα VHF και ακούστηκαν δυνατά και καθαρά από την Αθήνα ο Μηνάς SV1ELI και ο Δημήτρης SV1CDM, Ο Γιάννης SV1NZR  και ο Δημήτρης SV1GAX. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ότι επικοινώνησα με το φορητό TYT TH-F5  με την standard  κεραία, με άκουσαν όλοι τους έχοντας καλύψει σε ευθεία γραμμή τα 70 χλμ περίπου με χαμηλό υψόμετρο 686 μέτρα.  Από τον Προφήτη Ηλία SV/PL- 066 φαίνεται το Λυγουριό, ο αρχαίος χώρος της Επιδαύρου και το  Αρχαίο Θέατρο μιας και είναι σχεδόν δίπλα από αυτόν. Γυρίζοντας από κορυφή σε κορυφή μας πήρε το απόγευμα, κατευθυνθήκαμε προς το Ναύπλιο για απογευματινό καφεδάκι και επιστρέψαμε το βράδυ στην Τρίπολη.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΟΡΟΣ ΔΙΔΥΜΑ 1121m.

 

 


 

 

 ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. ΟΡΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ SV/AT-029 ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΛΟΣΟΥΡΑ 1108μ. SV/AT - 010 ΛΕΟΝΤΑΡΙ 1138μ.  – ΟΡΟΣ     ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ 1407μ. SV/AT - 003 - SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 03/11/2013

 

 

  Από μέρες μελετούσαμε να πάμε σε ένα βουνό που δεν είχαμε επισκεφτεί ξανά στον παρελθόν. Ψάξαμε τα αρχεία μας, το βρήκαμε, μελετήσαμε την διαδρομή καθώς και την προσέγγιση και η απόφαση βγήκε, Όρος Πατέρας και Bonus Mountain Όρος Κιθαιρώνας. Ετοιμάσαμε τα σακίδια από το βράδυ του Σαββάτου τα φορτώσαμε και το πρωί της Κυριακής βρεθήκαμε στην Εθνική οδό με κατεύθυνση προς Αθήνα. Περάσαμε τα διόδια Ελευσίνας και αμέσως μετά ανεβήκαμε στην γέφυρα που μας οδηγεί για την μάνδρα με προορισμό την Θήβα.

  Μετά το χωριό Αγ. Σωτήρα στρίψαμε αριστερά και ακολουθήσαμε το δρόμο για τον οικισμό, Άγιος Γεώργιος. Πλησιάζοντας στον Αγ. Γεώργιο βλέπαμε τις κορυφές από το όρος Πατέρας. Με σύμβουλο το GPS αφήσαμε την άσφαλτο και συνεχίσαμε με χωματόδρομο. Για καλή μας τύχη ήταν φρεσκοκαθαρισμένος και σε λίγα λεπτά φτάσαμε στην διασταύρωση που βρίσκεται η πλαστική δεξαμενή πυρόσβεσης. Εκεί αφήσαμε το αυτοκίνητο. Το τοπίο είναι κατάφυτο με μικρά πεύκα, σχίνα,  κουμαριές και πουρνάρια. Το όρος Πατέρα είχε καεί την δεκαετία του 80. Η φύση προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της δημιουργώντας από μόνη της ένα όμορφο τοπίο.

  Είχαμε σύμμαχο τον καλό καιρό, που για τέτοια εποχή καλά κρατεί. Αρχικά πεζοπορήσαμε σε χωματόδρομο μέχρι που βρήκαμε την σήμανση του Μονοπατιού και σε μίση ώρα ήμασταν στην Κορυφή SV/AT-029 Μεγάλη Κολοσουρα 1108m. Βίδωσα την κεραία DIAMOND NR 770 R στον φορητό κινέζικο ασύρματο  TYT TH-F5 και άρχισα τα QSO. Πρώτη επαφή  με τον Μιχάλη  SV1QED από τον Ωρωπό, στην συνέχεια ο Δημήτρης  SV1GAX και ο Σπύρος SV1OAM, άλλες τρεις επαφές με τον Δημήτρη SV1CDM και τον Μηνά  SV1ELI, ενώ από την Πλατεία της Αγ. Παρασκευής  ακούστηκε ο SV1EDK με φορητό. Δεν τελειώσαμε όμως εδώ με το Όρος Πατέρας σειρά τώρα έχει η επομένη κορυφή το Λεοντάρι με υψόμετρο 1132m.

  Κατηφορίσαμε μέχρι την καλά κρυμμένη Παράγκα μέσα στα πεύκα. Εκεί κάναμε μια μικρή στάση και μιλήσαμε σε δυο κυνηγούς, ήταν και αυτοί από την Αρκαδία. Χαιρετηθήκαμε και συνεχίσαμε προς την ράχη που είναι όλο βράχια. Πάνω στα βράχια υπάρχουν σημάδια με μπλε σπρέι. Τα έχουμε συναντήσει τα σημάδια και σε άλλες περιοχές. Σε λίγο στην περιοχή  θα ξεφυτρώσουν ανεμογεννήτριες αλλοιώνοντας το τοπίο και το περιβάλλον. Πρώτα η φωτιά πριν πολλά χρόνια και τώρα η <<πράσινη ανάπτυξη>> της καταστροφής. Δίπλα από αρχαία κτίσματα, όλα στο βωμό του κέρδους. Ανηφορίσαμε από τα αριστερά της πλαγιάς και σε λίγο βγήκαμε στην προ-κορφη. Εκεί δυο τσοπανόσκυλα έτρεξαν να μας υποδεχτούν από το κοπάδι με τα γίδια. Ο τσοπάνης τα σταμάτησε την κατάλληλη στιγμή. Ταυτόχρονα άκουσα τον καλό συνάδελφο Χρήστο SV2OXS από την κορυφή του Ολύμπου, Φράγκου Αλώνι SV/TL-005. Του απάντησα και του είπα ότι σε λίγο φτάνω στην κορυφή Λεοντάρι ώστε να περιμένει, με άκουσε με δυσκολία. Λίγα μέτρα και φτάσαμε κάνοντας 1: 10 min από την κορυφή Μεγάλη Κολοσουρα.

  Κατευθείαν όταν έφτασα συνομίλησα με τον Χρήστο SV2OXS Summit to Summit. 4 watts η ισχύς μου. Στην συνέχεια ο Λεωνίδας  SV1MRZ, ο Γιώργος  SV1JCO, ο Μιχάλης  SV1QED, ο Γιάννης SV1JSN από την αττική, ενώ από την πόλη της Κατερίνης ο Γιώργος SV2DVE ακουγόταν περίφημα, τελευταία επαφή έγινε με τον Δημήτρη SV2BZX που ήταν μαζί με τον Χρήστο SV2OXS στην SV/TL-005. Μείναμε  λίγο στην κορυφή Λεονταρι, κάποιες φωτογραφίες, ένα πορτοκάλι αντί κολατσιού ήταν ότι πρέπει  και ένα μήλο Delicious Πιλαφά Τριπολιτσιώτικο με προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως. Κατηφορίσαμε  και επιστρέψαμε από την ίδια διαδρομή. Η εξόρμηση μας συνεχίζεται στο Όρος Κιθαιρώνα, πάλι στο αμάξι με κατεύθυνση προς Θήβα και γραμμή για τα Βίλια και μετά προς τον Κιθαιρώνα.

  Περάσαμε από το καταφύγιο του ΕΟΣ Ελευσίνας  και φτάσαμε στην κορυφή. Ο δυνατός αέρας με κάνει να ξεκινήσω στα VHF κάνοντας μόνο ένα QSO με τον Νίκο SY1ABW, δεν βρίσκω ανταπόκριση. Στήσαμε την κεραία για τα βραχέα και έγιναν QSO στους 14.310 MHz.  Δεν θα μείνουμε  άλλο στην κορυφή η ώρα έχει περάσει, τα μαζέψαμε και αναχωρήσαμε  για Τρίπολη. Μέχρι την επομένη που θα μας βρει ξανά με τα σακίδια στην πλάτη φρέσκους και ανανεωμένους, για άλλους προορισμούς και νέες περιπέτειες ορειβασίας και SOTA.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΟΡΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ

 

 


 

 

SV/PL-128 Τουρτούλια 1160m. SUMMITS ON THE AIR ΤΡΙΤΗ 29/10/2013

 

 

   Εάν σας ρωτήσω που είναι η κορυφή Τουρτούλια στο Μαίναλο οι περισσότεροι από εσάς σίγουρα θα ψάχνετε στις μηχανές αναζήτησης στο INTERNET για να την βρείτε. Κι όμως έχετε περάσει άπειρες φόρες δίπλα από αυτήν. Η κορυφή Τουρτούλια με υψόμετρο 1160 m. βρίσκετε στην διασταύρωση στο Νέο Καρδαρά  με κατεύθυνση προς το χωριό Σημιάδες. Με 300 μέτρα υψομετρικής διαφοράς από την διασταύρωση μέχρι την κορυφή Τουρτούλια, θα πιστέψει κάποιος ότι πρόκειται για εύκολη ανάβαση προς αυτήν.

  Ξεκινήσαμε με τον Γιάννη προσπαθώντας να βρούμε το κατάλληλο σημείο να την προσεγγίσουμε λόγω πυκνής βλάστησης. Κατά την πορεία αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες να διαπεράσουμε τα πουρνάρια και άλλη χαμηλή βλάστηση που υπάρχει σε αυτό. Ένα μικρό ρέμα γεμάτο χαλίκια και ασταθείς σάρα, μας βοήθησε να φτάσουμε ως την μέση του βουνού. Από εκεί και μετά τα πράγματα περιπλέκονται και η ανάβαση δυσκολεύει. Μέχρι τώρα δεν είχαμε συναντήσει τόσο πυκνή βλάστηση στο Μαίναλο. Μόνο στα τελευταία 60 μέτρα η βλάστηση χαμηλώνει, πλέον  διαλέγουμε την διαδρομή μας και σε 1 ώρα  φτάνουμε στο υψομετρικό κολωνάκι. Ενώ τα πολιτικά αεροπλάνα συνεχίζουν τους αεροψεκασμούς στον καταγάλανο ουρανό.

  Ξεκουραζόμαστε για λίγα λεπτά και στήνουμε την Fishing Pole Antenna για τους 14 MHz. Ήρθε η ώρα για Summits On The Air - SOTA. Βρίσκω καθαρή συχνότητα φορώ τα ακουστικά και ξεκινώ. Συνολικά γίνονται 52 επαφές με συναδέλφους σε ευρωπαϊκές  χώρες.  Τα μαζεύομαι  αναχωρούμε για κάτω αφού πρώτα πρέπει και πάλι να διασχίσουμε την πυκνή βλάστηση. Ευτυχώς κατεβαίνοντας έχουμε καλή θέα από ψηλά και όσο μπορούμε διαλέγομαι τα ξέφωτα. Σε 45 λεπτά φτάσαμε στο σημείο  που ξεκινήσαμε.

 Εάν μας συμβουλευτεί κάποιος για να πάει, σίγουρα θα τον αποτρέψουμε. Το SOTA μας έχει πάει σε κορυφές και μονοπάτια γνωρίζοντας την Ελλάδα  κομμάτι-κομμάτι, συλλέγοντας μοναδικές εικόνες και εμπειρίες.  

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΤΟΥΡΤΟΥΛΙΑ 1160 m.

 

 


 

 

ΠΑΡΘΕΝΙΟ ΟΡΟΣ 1215 m. SV/PL -142 SOTA - SUMMITS ON THE AIR  ΠΕΜΠΤΗ 24/10/2013

 

 

  Ανάβαση στο Παρθένιο Όρος. Μια διαδρομή που πρέπει να επιχειρήσεις πριν την περίοδο των βροχοπτώσεων. Γ ια να το προσεγγίσεις πρέπει να περάσεις τον κάμπο που πάντα πλημμυρίζει , έστω και λίγο να βρέξει η λάσπη φτάνει μέχρι το γόνατο. Ακολουθήσαμε την παλιά εθνική οδό, Τριπόλεως – Άργους και μετά από το χωριό Αγιωργίτικα, στρίψαμε στον παλιό δρόμο για Αχλαδόκαμπο, σε 100 μέτρα στρίψαμε δεξιά στον χωματόδρομο όπου και πάλι αναγκαστήκαμε να περάσουμε από μεγάλους νερόλακκους και λάσπη από προηγούμενες βροχές που είχε βρέξει στην περιοχή. Βέβαια  δεν πήγαμε με το ΙΧ αλλά με τον VAN. Ακολουθώντας τον δρόμο βγήκαμε μέχρι τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και μετά φτάσαμε στο εξωκκλήσι Άγιος Παντελεήμων. Παρκάραμε  δίπλα στα αυτοκίνητα των εργατών που εργάζονται στην διάνοιξη και συναρμολόγηση του  αγωγού φυσικού αέριου με προορισμό την Μεγαλόπολη.

  Η διαδρομή  μας είναι εύκολη, χρησιμοποιήσαμε τον δρόμο για το φυσικό αέριο που διατρέχει την πλευρά του βουνού. Βήμα γρήγορο και σε λίγο αφήνουμε τον αγωγό  και ακολουθώντας τις γιδόστρατες όπου υπάρχουν,  φτάσαμε σε 45 λεπτά την κορυφή του βουνού. Στην κορυφή υπάρχει το πετροκτιστο εξωκκλήσι του Αϊ-λια. Μετά την επίσκεψη μας και το προσκύνημα σε αυτό, έρχεται η ώρα για SOTA - SUMMITS  ON THE AIR.

Ξεκινώ τις επαφές στα βραχέα στα 20 Μέτρα. Πραγματοποιούνται 36 QSO. Δοκιμάζω στα VHF στα 2 μέτρα, μάταια όμως, αποδεικνύεται ότι τις καθημερινές στις Simplex  συχνότητες δεν ακούει κανείς. Αυτό ήταν, στάση να απολαυσω την μοναδική θέα, τον αργολικό κόλπο και τα γύρω βουνά, τον Κτένια με την κορυφή του Αρτεμισίου στο κέντρο να ξεχωρίζει, τον Πάρνωνα, τον Ταΰγετο, το Μαίναλο και το οροπέδιο της Τρίπολης.

Μικρό κολατσιό, μερικές φωτογραφίες που δυστυχώς ποτέ δεν αποτυπώνουν αυτό που βλέπει η ανθρωπινή όραση.

Ο  Γιάννης έχει μαζέψει τον εξοπλισμό. Ξεκινάμε την κατάβαση περπατώντας στα συνήθη πετρώδης εδάφη των βουνών. Αυτό μέχρι το δρόμο για το γκάζι που δουλεύουν οι αφανείς ήρωες των μεγάλων έργων για λίγα ευρώ την ημέρα. Φτάσαμε στο εξωκλήσι που είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο. Γυρίζουμε στην Τρίπολη ανανεωμένοι και ευδιάθετοι.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΠΑΡΘΕΝΙΟ ΟΡΟΣ 1215 m.

 

 


 

 

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ 1216 m. SV/PL-157   SUMMITS ON THE AIR SOTA ΣΑΒΒΑΤΟ 19/10/2013

 

 

  Μετά το χωριό Βλαχέρνα και απέναντι από τους πρόποδες του Μαινάλου υπάρχει το όρος Καστανιά με την υψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία. Για τον Προφήτη Ηλία στρίβουμε αμέσως αφού περάσουμε  την Βλαχέρνα, δεξιά πριν την διασταύρωση  για τον 111 που οδηγεί προς Πάτρα και την Κλειτορια. Ξεχωρίζει από τον επιβλητικό Σταυρό και τους  τηλεοπτικούς αναμεταδότες με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην κορυφή του.

  Ο χωματόδρομος  είναι κακής βατότητας.  Στα δύσκολα σημεία τον έχουν στρώσει με τσιμέντο, αυτό βοηθά στην ανάβαση διαφορετικά δεν θα ανέβαινε ούτε 4Χ4. Ανηφόρα και κλειστές στροφές συνθέτουν το τοπίο, μέχρι να φτάσουμε στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία εδώ θα αφήσαμε το αυτοκίνητο. Λίγο πιο πέρα είναι το παλιό  Μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας. Συνεχίζουμε την πορεία μας ως προς τις κεραίες. Περίπου 15 λεπτά πεζοπορίας και φτάσαμε στο υψηλότερο σημείο. Το τριγωνομετρικό σημείο βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και σε πλήθος τηλεοπτικών  αναμεταδοτών.

  Στήνουμε την κεραία με τον Γιάννη, γνωρίζοντας από την αρχή ότι ο θόρυβος και το παράσιτο θα είναι σε μεγάλα επίπεδα. Με το VHF προσπαθώ να κάνω κλήσεις  αλλά ο υψηλός θόρυβος και το σχετικά χαμηλό υψόμετρο με τα ψηλά βουνά περικυκλωμένος δεν μπορώ να ακούσω τίποτε. Οι φόβοι μου γίνονται πραγματικότητα , όταν συνδέω  το βραχέο με την κεραία ο θόρυβος ξεπερνά 9+10 db.

 Τώρα ; Τζάμπα ήρθαμε για SOTA;

 Κάνω έλεγχο τις μπάντες μια – μια να βρω εάν κάπου έχει λιγότερο θόρυβο. Από κεραίες μαζί μου έχω μόνο την λ/4 για τους 14 MHz. Οι επιλογές είναι λίγες, ο θόρυβος όμως είναι  λιγοστός στους 28 μεγακύκλους. Άλλη λύση δεν υπάρχει θα εκπέμψω με στάσιμα και ότι βγει βγήκε ! Η ταλαιπωρία συνεχίζεται, το κινητό τηλέφωνο μου δεν μπορεί να στείλει μήνυμα για SPOT  στην ιστοσελίδα του SOTAWATCH. Τελικά αντιγράφω το μήνυμα στο κινητό του Γιάννη . Επιτέλους το μήνυμα φτάνει στο προορισμό του και ξεκινώ τις κλήσεις 28.380 MHz  Συνολικά 7 QSO  βιαστικά για να μην το κάψουμε το μηχάνημα!

Time

Call

Band

Mode

10:58z

M0MDA

28MHz

SSB

10:59z

GI4ONL

28MHz

SSB

11:00z

EA2DT

28MHz

SSB

11:01z

M6ARF

28MHz

SSB

11:02z

PB2T

28MHz

SSB

11:03z

G4UXH

28MHz

SSB

11:04z

EB7CIN

28MHz

SSB

 Όλα πήγαν καλά τα μαζεύομαι και πάμε προς το σημείο που είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο. Δεν θα παραλείψουμε να επισκεφτούμε την Παναγία της Βλαχέρνας και την Εκκλησία το Προφήτη Ηλία.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑ

 

 


 

 

ΠΑΡΝΩΝΑΣ ΓΑΪΤΑΝΟΡΑΧΗ 1802m. SV/PL-069  –  ΜΥΣΤΡΑΣ SV/PL-012 638m.  SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 13/10/2013

 

 

  Πάντα κάθε φθινόπωρο, κάθε χρόνο, επισκεπτόμαστε τον Πάρνωνα. Μας τραβάνε τα χρώματα της φύσης, τα γραφικά Καστριτοχώρια, τα αρώματα  από τα δέντρα. Την άνοιξη είχαμε ανεβεί στην Μεγάλη Τούρλα και τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή να πάμε στην κορυφή Γαϊτανόραχη 1802m.Στρίψαμε για Πάρνωνα  περάσαμε το καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης και στην διασταύρωση για Άγιο Βασίλειο στρίβουμε αριστερά στον χωματόδρομο πλάι στο παλιό καμίνι. Φτάνοντας στην ράχη του βουνού ξεκινά η πεζοπορία μας.

Με ελαφρύ σακίδιο και μόνο με τον απαραίτητο εξοπλισμό SOTA ανηφορίζουμε  προς την κορυφή. Η διαδρομή μας,  διαρκεί  35 λεπτά.

  Στήνουμε την κεραία βραχέων ένα δίπολο INVERTED V για τους 14 MHz.  Όμως θα ξεκινήσω πρώτα με τα 2 Μέτρα με διαμόρφωση FM. Ένα και μοναδικό QSO με τον Λεωνίδα SV1MRZ από το Κερατσίνι. Ξεκινώ τα QSO στα βραχέα, δεν βιάζομαι,  τους κάνω όλους τους Chasers . Συνολικά έγιναν 35 QSO. Τέλος αφού μαζέψαμε τον εξοπλισμό, κάθομαι και απολαμβάνω το τοπίο, έχει καθαρό καιρό, είναι φανταστικά όμορφα.

  Ο χρόνος μας πιέζει και αναχωρούμε από την κορυφή για το αμάξι. Επόμενος προορισμός ο Μυστράς στην πόλη της Σπάρτης.  

Ακολουθούμε τον δρόμο για Βαμβακού κάνοντας στάση σε μια από τις πολλές πηγές που συναντάμε, δεν θα παραλείψουμε να περάσουμε από το Καταφύγιο Πάρνωνα, ωραία είναι εδώ αλλά δεν έχουμε χρόνο, κάποιες φωτογραφίες στα γρήγορα, πρέπει να προλάβουμε την Καστροπολιτεία του Μυστρά στις Τρεις το μεσημέρι κλείνει η είσοδος. Οδηγούμε γρήγορα και καταφέρνουμε στις 14:15 να είμαστε στο Μυστρά. Πληρώνουμε το εισιτήριο στην είσοδο και ανεβαίνουμε τρέχοντας τα καλντερίμια και τα σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή του λόφου του Μυζηθρά. Στήνω την κεραία και ξεκινώ επαφές, ενώ ο Γιάννης περιτριγυρίζει στο κάστρο και τραβά φωτογραφίες.

  Συνολικά κάνω 23  QSO. Τα μαζεύουμε γρήγορα και σβέλτα, η ώρα κοντεύει τρεις,  κατηφορίζουμε προς την πύλη και βρίσκουμε την υπάλληλο στην πόρτα. Δεν επιτρέπει πλέον την είσοδο, παρά μόνο την έξοδο από αυτήν. Χαιρετούμε και φεύγουμε ευχαριστημένοι από την σύντομη αυτή βόλτα στο Μυστρά αφήνοντας πίσω μας τον Καντακουζηνό και τον Παλαιολόγο και τις ιστορικές μνήμες εκείνης της εποχής.    

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΠΑΡΝΩΝΑΣ

 

 


 

 

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ ΚΥΡΑ 1160 m. SV/AT-006 SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΤΡΙΤΗ 08/10/2013

 

 

  Μια βόλτα στην ηλιόλουστη Αθήνα για ψώνια μέσα στον Οκτώβριο είναι καλή εμπειρία. Βέβαια η κρίση έχει γίνει αισθητή πλέον. Ο  κόσμος που κυκλοφορεί είναι σαφώς λιγότερος και τα αυτοκίνητα κινούνται πιο γρήγορα, δίχως το έντονο μποτιλιάρισμα. Στα μαγαζιά πετυχαίνεις καλύτερες τιμές και εξυπηρετήσε πιο άνετα απ ότι παλιότερα. Μετά από το Shopping Therapy και το καφεδάκι σε γνωστά στέκια, ανηφορίσαμε για την Πάρνηθα. Είναι μεσημέρι και πολλοί ξεχύνονται στο βουνό άλλοι με ποδήλατα και άλλοι τρέχοντας, κάνοντας την απογευματινή τους προπόνηση.

 Έτσι και εμείς φτάσαμε στο Σανατόριο, αφήσαμε το αμάξι και ανηφορίσαμε από τον δρόμο για την κορυφή Κυρά AT-006. Κατά την διαδρομή ακούγαμε τις κραυγές των ελαφιών που βοσκούσαν στους λόφους, δίχως να τα προβληματίζει η παρουσία μας. Μειώσαμε την διαδρομή ακολουθώντας το μονοπάτι οπού ήταν εφικτό, σύντομα φτάσαμε στην κορυφή.

  Μερικές κλήσεις στα VHF, δεν πήρα απάντηση. Βέβαια δεν ήμουν διατεθειμένος να σπαταλήσω την ώρα μου και αμέσως συναρμολογήσαμε την κεραία για τους 14 MHz. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η πρώτη επαφή που έκανα με τον Διονύση OH2JSR από την μακρινή Φιλανδία, μετά τα σχετικά και λίγη κουβεντούλα συνέχισα να κάνω QSO με τους Chazers που περίμεναν. Έγιναν 22 επαφές συνολικά.

  Αναχωρήσαμε από την Πάρνηθα με προορισμό την Τρίπολη.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΕΛΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

 

 


 

 

ΜΙΚΡΗ ΖΗΡΙΑ, ΧΙΟΝΙ 2100 m. SV/PL-015 SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 29/09/2013

 

 

  Αυτή την εποχή τυχαίνουν μέρες με την καλύτερη διαύγεια, ότι πρέπει να ανέβεις ψηλά.Έτσι λοιπόν  κ’ εμείς αφού παρακολουθήσαμε τον καιρό κρίναμε ότι η Κυριακή ήταν η καταλληλότερη ημέρα. Φύγαμε πρωί από την Τρίπολη προς κανδήλα. Εκεί συναντήσαμε τυχαία  και παλιούς φίλους ορειβάτες που πήγαιναν σε άλλη διαδρομή. Μετά τα σχετικά ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του! Άμα έχεις όρεξη για ορειβασία, παίρνεις τα όρη και τα βουνά!

  Περάσαμε το διάσελο της κανδήλας κατηφορίσαμε μέχρι την διασταύρωση για Στυμφαλία ακολουθήσαμε τον δρόμο προς το χωριό Κεφαλάρι. Διασχίσαμε το Κεφαλάρι και πήραμε  τον χωματόδρομο που οδηγεί στα πάνω λιβάδια. Εκεί αφήσαμε το αυτοκίνητο. Πήραμε  τα σακίδια με κατεύθυνση το πηγάδι του Μουτσιου. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε την διαδρομή με GPS  πριν ένα χρόνο την είχαμε επισκεφτεί πάλι. Μπήκαμε  στο σηματοδοτημένο μονοπάτι που μας βγάζει μέχρι το πρώτο ξέφωτο. Μια μικρή στάση και ανηφορίζουμε μέσα στο δάσος. Στο πρώτο διάσελο σταματάμε, μια δεκάλεπτη στάση για ένα Σνακ και μερικές φωτογραφίες ώστε να συνεχίσουμε ξεκούραστοι προς την κύρια ανάβαση. Μπαίνουμε στο μονοπάτι τραβερσάροντας κάτω από την κορυφή Ντουσιάς μέχρι το τελευταίο διάσελο. Τώρα ακολουθούμε την ράχη που μας οδηγεί στην κορυφή.

  Στο  Yeasu  VX-5R ακούω τον Σπύρο SV4CDB/P  που βρίσκεται στον Όλυμπο  στην Κορυφή Χότζα 2589m. SV/TL-059. Τον ακούω πεντακάθαρα σαν να είμαστε δίπλα. Σε 10 λεπτά βρισκόμαστε με τον Γιάννη στην κορυφή Χιόνι 2100m. Η ανάβαση διήρκεσε 2:45 min. Συναρμολογούμε την κατευθυνόμενη κεραία YAGI GAMMA MATCH 3 στοιχείων, Το πρώτο  QSO είναι με τον Σπύρο SV4CDB και είναι φυσικά  SUMMIT TO SUMMIT. Στην συνέχεια μιλώ τον Μπάμπη SV1NZJ, τον Μιχάλη SV1QED, τον Δημήτρη SV1EQD/P από την Αττική. Από την Κέρκυρα ο  Γιώργος SV8GTM/m (Mobile) και στο τέλος ο  Γιώργος από το Ηράκλειο Κρήτης  SV9AQI.  Όλα αυτά με το TYT TH-F5 και την κατευθυνόμενη G.M. 3 Στοιχείων. Κατόπιν στήνουμε την Inverted V για τους 14 MHz και γίνονται άλλα 37 QSO.

Απολαμβάνω την θέα των γύρων βουνών. Από την απέναντι κορυφή έρχονται δυο ορειβάτες. Πιάνουμε την κουβέντα για ορειβατικά θέματα. Ο χρόνος μας πιέζει και ξεκινάμε την κατάβαση μας.

 Όλα πήγαν καλά,  μια υπέροχη μέρα, φυσικά γυρίζουμε ευχαριστημένοι και η περιπέτεια συνεχίζεται…

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΜΙΚΡΗ ΖΗΡΙΑ 2100 m.

 

 


 

 

ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ 1718 m. SV/PL-123 - ΜΑΔΑΡΑ 1585m. SV/PL-122. - ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ 1571m. SV/PL-120 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 / 09 / 2013 SUMMITS ON THE AIR - SOTA

 

 

  Δεν υπάρχει εποχή και διαδρομή στο Μαίναλο που να μην σε καλεί να πας κοντά του.  Να το περπατήσεις, να θαυμάσεις τις εικόνες που σου δίνει να το αφουγκραστείς και να το μυρίσεις. Ημέρα Παρασκευή, ο καιρός καλός, τα σακίδια έτοιμα μαζί με τον εξοπλισμό SOTA. Πάμε για άλλες κορυφές στο Μαίναλο. Ανηφορίζουμε προς το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας με τα πολλά προβλήματα που έχει  συν  την τελευταία φωτιά που κατέστρεψε το Σάλε με εμφανή τα σημάδια στην σκέπη του. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας προς το δρόμο για  βυτίνα  και σταματάμε στους Ρούχους.

  Πρώτη μας κορυφή δεξιά  στον δρόμο  το Μεσοβούνι SV/PL-123 1718m. ανηφορίζουμε  σε ένα μικρό ξέφωτο μέσα στο δάσος, τα κελαϊδίσματα των πουλιών  μαγευτικά, ενώ  μικρά λουλουδάκια φύονται στο Μαίναλο, κάνουν τον αέρα να μοσχοβολά, εδώ και εκεί ξεπροβάλουν και μερικά  μανιτάρια. Ανηφορίζουμε συνέχεια, φτάνουμε στην ράχη, λίγο περπάτημα ακόμη  βρίσκουμε το υψομετρικό σημείο όπου στήνουμε κατευθείαν την κεραία για τους 14 Mhz. Τελειώνοντας τις επαφές από τα βραχέα, ρίχνω και μια φωνή στα VHF. Ακούγονται από τον Πύργο της Ηλείας ο Δημήτρης  SV3JZS και ο Ευγένιος SY3AGI.

 Ένα μικρό κολατσιό και γρήγορη επιστροφή στο αμάξι, με κατεύθυνση  προς το ορεινό χωριό Ελάτη. Μετά το χωριό  παίρνουμε τον δασικό δρόμο που μας οδηγεί για το Πυροφυλάκιο, στην κορυφή Μαδάρα SV/PL-122 1585m. Πριν φτάσουμε στο πυροφυλάκιο  αφήνουμε το αμάξι και με τα πόδια συνεχίζουμε  με κατεύθυνση προς τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας λίγο πιο πάνω βρίσκεται η  κορυφή SV/PL-122 Mαδάρα 1585m.  Κάνω 35 QSO μέσα σε 20 λεπτά με κεραία την Fishing Pole Antenna και το Alinco DX-70 TH με τροφοδοσία από Μπαταρία Μολύβδου 12V/7AH.

  Στα  VHF δεν ακούω κάποιον, δεν μένουμε πολύ εδώ θα πάμε και σε τρίτη κορυφή. Επιστροφή μέχρι την διασταύρωση στις  Χούνες. Παρκάρουμε  το αμάξι και μπαίνουμε σε πυκνό δάσος ελάτης με μεγάλη ανηφοριά, στρωμένο από βρύα μιας και ανεβαίνουμε από την βορινή πλευρά. Το μοναδικό ξέφωτο είναι στην κορυφή. Αυτό προκλήθηκε από την μεγάλη φωτιά στο Μαίναλο. Δεν αναδασώθηκε ποτέ. Είμαστε με τον Γιάννη στην κορυφή Ξεροβούνι SV/PL-120 με υψόμετρο 1571m. Γίνονται επαφές στα βραχέα με πολύ καλή διάδοση. Ενώ στα VHF  μια επαφή με τον SV3JZS τον Δημήτρη από τον Πύργο.

  Δεν θα επιμείνω περισσότερο μιας και είναι απόγευμα. Δεν σου κάνει καρδιά να φύγεις άλλα πρέπει, γιατί θα νυχτώσουμε. Σιγά – σιγά φτάνουμε στο αμάξι. Θα γυρίσουμε στην Τρίπολη από άλλη διαδρομή. Συνεχίζουμε προς το Χρυσοβίτσι και στρίβουμε προς το Λιμποβίσι  των Κολοκοτρωναίων. Αφού περάσαμε την πηγή Εφτά Ψωμιά είμαστε στην καρδιά του Μαινάλου. Τεράστιες εκτάσεις περιφραγμένες μας προκαλούν Οργή και Θλίψη. Το βουνό πρέπει να το χαίρονται όλοι όπως είναι, χωρίς παρεμβάσεις και αλλοιώσεις. Ξεχασμένες μελέτες  υπάρχουν στα συρτάρια της πολιτείας. Το κράτος αντί να προστατέψει το δάσος δίνει στην διαβούλευση ένα νομοσχέδιο έκτρωμα που είναι και η τελειωτική καταστροφή των αρχέγονων δασών.

  Φτάνουμε στο σπίτι των Κολοκοτρωναίων όπου ο χώρος όλος είναι σημαιοστολισμένος για την αυριανή τοπική εορτή της Άλωσης της Τριπολιτσάς την Κυριακή. Αλήθεια ο Θ. Κολοκοτρώνης θα τους άφηνε να εγκληματούν στο Μαίναλο;

Φίλε  Ορειβάτη, Κτηνοτρόφε, Κυνηγέ , εσύ Αγρότη, Μελισσοκόμε, Υλοτόμε, Προστάτεψε το!

Είναι το μέλλον των Επόμενων Γενεών.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

SV3GLI/P ΚΩΣΤΑΣ

 

 


 

 

ΠΑΡΑΓΚΑ 2003 m. SV/PL - 161 - ΜΑΔΑΡΑ 1694m. SV/PL-109. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 / 09 / 2013 SUMMITS ON THE AIR - SOTA

 

 

  Σεπτέμβριος πρώτος μήνας του φθινοπώρου, η μετάβαση από το καλοκαίρι στο χειμώνα  σιγά – σιγά. Μια εποχή που άλλοτε έχει σταθερό καιρό  και  άλλοτε ασταθές. Τα δελτία καιρού  έλεγαν για την παρασκευή, τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι. Ψάξαμε που θα μπορούσαμε να πάμε, αποφασίσαμε να πάμε στην Παράγκα SV/PL-161 2003 m.και εάν προλαβαίναμε στην Μαδάρα SV/PL-109 1694m. στο Μαυροβούνι.

  Η διαδρομή μας γνώστη,  Τρίπολη κανδήλα περνώντας από την Σκοτεινή με κατεύθυνση την Στυμφαλία και αργότερα το  χωριό Καλιάνοι με τελικό προορισμό το χωριό Κυλλήνη ή αλλιώς Μπούζι.  Από εδώ και μετά χωματόδρομος μας οδηγεί μέχρι την διασταύρωση για Παπά Βένια, φλαμπουρίτσα  και Οροπέδιο Ζήριας, ακολουθούμε για λίγο τον δρόμο για Παπά Βένια, όπου αφήνουμε το αμάξι. Οι ντόπιοι  μας πρότειναν να ακολουθήσουμε τον δρόμο που περνά κάτω από την κορυφή και να πάμε από εκεί πιο εύκολα, αλλά εμείς φτιάχνουμε την πορεία μας προχωρώντας. Η πορεία μας  περνά  μέσα από βράχια ανεβαίνοντας την ράχη και σε 1 ώρα, φτάσαμε στην κορυφή.

  Είναι καλά στημένη η παράγκα.  Μπροστά μας η Μικρή Ζήρια  και πιο πίσω η Μεγάλη. Όλα φαίνονται από εδώ, ο Ολίγυρτος, το Γκριμπίνι, ο Χελμός, ξεχωρίζει και το Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος και φυσικά οι κορυφές του Μαινάλου. Η Στυμφαλία στα πόδια μας, η Ντουρντουβάνα που πήγαμε πρόσφατα και η τεχνητή λίμνη Δόξας. Στήνουμε την κεραία και συνδέουμε το ALINCO DX 70 TH θα ξεκινήσουμε κατευθείαν τις επαφές στα βραχέα, στα 40 Μέτρα για το πρόγραμμα SOTA. Κάνω όσους μπορώ  και στο τέλος ρίχνω και δυο φωνές στα VHF, λογω ότι είναι καθημερινή δεν άκουσα κανέναν. Κάνουμε ένα διάλειμμα και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής. Έχει αρχίζει να συννεφιάζει, θα επισκεφτούμε και την απέναντι κορυφή Μαδάρα  στο Μαυροβούνι.

  Φτάσαμε εύκολα σε αυτήν περνώντας από την Στυμφαλία, αργότερα από το Καρτέρι με κατεύθυνση το χωριό Καστανιά. Μετά το διάσελο στρίβουμε στον χωματόδρομο που μας οδηγεί  μέχρι την πρώτη κεραία της κινητής τηλεφωνίας. Ο  δρόμος είναι ακατάλληλος για συμβατικά οχήματα.   Αφήνουμε το αμάξι παίρνουμε τα Μπατόν συνεχίζουμε στον δρόμο με τα πόδια μέχρι κάτω από την κορυφή. Διακόσια μέτρα υψομετρικής διαφοράς μας χωρίζουν, μικρή απόσταση με πολύ ανηφόρα μέσα στο ελατοδάσος και φτάνουμε  στην δεύτερη κεραία της κινητής τηλεφωνίας, γλιτώσαμε πολύ δρόμο. Δίπλα από την κεραία βρίσκεται η κορυφή και το υψομετρικό κολωνάκι.

  Στήνουμε κεραίες και ξεκινώ κατευθείαν στα βραχέα αφού στα VHF δεν υπάρχει κανείς. Το τοπίο μένει το ίδιο πανέμορφο μόνο η οπτική γωνία αλλάζει, απέναντι μας είναι η Παράγκα. Δεν θα μείνουμε πολύ γιατί προμηνύεται καταιγίδα! Με μεγάλη προσοχή κατεβάζουμε το αμάξι στο χωματόδρομο μέχρι το διάσελο, ενώ μας έρχονται οι πρώτες σταγόνες βροχής. Έχουμε πάρει τον δρόμο της επιστροφής και βλέπουμε τον ουρανό να ανοίγει και να σκίζεται από αστραπές, ευτυχώς προλάβαμε!

  Απολαμβάνουμε το φθινοπωρινό τοπίο ανεβαίνοντας την Σκοτεινή, βρέχει καταρρακτωδώς. Άλλη μια εξόρμηση που μας γέμισε τις μπαταριές  και μας έδωσε φρέσκιες ιδέες για την συνέχεια !

CLICK HERE MORE PHOTOS !

SV3GLI/P ΚΩΣΤΑΣ

 

 


 

 

ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΒΑΝΑ 2109 m. SV/PL - 007. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  06 / 09 / 2013 SUMMITS ON THE AIR  - SOTA

 

 

  Βράδυ τετάρτης μετά από σκληρή δουλειά στην ύπαιθρο γυρίζουμε στο σπίτι για ξεκούραση. Ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα από τον Ντίνο SV3IEG. Πάμε την Παρασκευή στην  Ντουρντουβάνα ; Αφού εξετάσαμε τι δουλειές είχαμε, τον πήραμε  τηλέφωνο και του λέμε, καλώς πάμε. Μέχρι αργά της Πέμπτης ετοιμάζαμε σακίδια και τον εξοπλισμό για το SOTA.

  Το επόμενο πρωινό στις 07:00  αναχωρούμε από Τρίπολη με κατεύθυνση προς Πύργο, μετά την Βλαχέρνα στρίβουμε για τον 111 και από εκεί πάλι ξανά προς Κλειτορία, ακολουθούμε τον δρόμο μέχρι την διασταύρωση και στρίβουμε για τα Λυκούρια. Περνάμε το χωριό ενώ εγώ μιλώ με τον Ντίνο στα VHF, ο Ντίνος βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του βουνού. Σε λίγο συναντιόμαστε και μαζί ξεκινάμε για τον χωματόδρομο που είναι κακής βατότητας, οδηγάμε μέχρι την πρώτη στάνη όπου αφήνουμε τα αυτοκίνητα.

 Μετά τα σχετικά μεταξύ μας, μπαίνουμε στο μονοπάτι δηλαδή  στην γιδόστρατα, δεν είναι σηματοδοτημένο, αρχίζουμε να ανεβαίνουμε δεξιά, αριστερά φαίνεται και η πηγή.  Σωστά πάμε λέει ο Γιάννης. Είχαμε έρθει το 1999  με τον ΕΟΣ Τρίπολης, αρχίζουμε  να το θυμόμαστε καλύτερα, μια μικρή  στάση σε ένα από τα διάσελα για ξεκούραση. Γραμμή μέσα από το ελατοδασος για την κορυφή τριανταφυλλιά. Σε λίγο περνάμε  κάτω από την κορυφή της, τραβερσάροντας στην σάρα μέχρι την κορυφογραμμή.  Βρισκόμαστε στην τελική ανάβαση και σε λίγο όλοι μαζί φτάνουμε στην Ντουρντουβάνα σε 3 ώρες.

 Ο Γιάννης βοηθά τον Ντίνο να στήσει την κεραία βραχέων ενώ εγώ συναρμολογώ την YAGI  3 ELEMENTS 7 DB στον αλουμινένιο ιστό. Ο  φορητός ασύρματος TYT, THF5 θα είναι το μηχάνημα εκπομπής. Ο Ντίνος με το YEASU FT- 817  έχει ξεκινήσει τα QSO με ευρωπαίους συναδέλφους και πάνω του έχει σχηματιστεί ένα καλό PILE UP. Τελειώνουμε με τα QSO, κολατσίζουμε  αγναντεύοντας απέναντι μας τον Χελμό. Έχει αρχίσει να συννεφιάζει ανησυχητικά αλλά όχι επικίνδυνα για την ώρα. Τα μαζεύουμε και αναχωρούμε για κάτω χαζεύοντας τις γύρω κορυφές. Σιγά - σιγά κατεβαίνουμε ενώ φέρνει τις πρώτες φθινοπωρινές ψιχάλες και ψηλότερα μπουμπουνίζει. Μας  προλαβαίνει μια σιγανή βροχή μέχρι να φτάσουμε στα αυτοκίνητα μας.

  Συνολικά  κάναμε 6 ώρες πορείας, χωρίς την στάση στην κορυφή.

Αλλάζουμε και μετά τις σχετικές εντυπώσεις για το βουνό  και την χαιρετούρα αποχωρούμε, ο καθένας τον δρόμο του. Φτάνοντας  στο διάσελο για τα Λυκούρια, ανοίγουν οι ουρανοί ευτυχώς προλάβαμε,  που να μας έπιανε  στο βουνό, γυρνάμε απολαμβάνοντας την φύση κυριολεκτικά!         

CLICK HERE MORE PHOTOS !

SV/PL - 107 ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΒΑΝΑ 2109 m.

 

 


 

 

10  YEARS SOTA IN GREECE - SUMMITS ON THE AIR 3&4 /08/2013

 

 

  Πριν από λίγες μέρες παρέλαβα  την αναμνηστική πλακέτα για τον εορτασμό  των 10 χρόνων στην Ελλάδα του προγράμματος Awards Summits On The AirSOTA για την ανάβαση και ενεργοποίηση της κορυφής SV/PL-162 Μαλεβός με υψόμετρο 1612m. στις 4 Αυγούστου 2013. Ο Γιάννης παρέλαβε την αναμνηστική πλακέτα  για την συμμέτοχη και  υποστήριξη του στο πρόγραμμα  Awards Summits On The AirSOTA  με την ευκαιρία του εορτασμού των 10 χρόνων στην Ελλάδα στις 3 και 4  Αυγούστου 2013.

Οι αναμνηστικές πλακέτες όμορφες Πρωτότυπες και Μοναδικές !

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Association Manager SV1COX  Πάνο για την δυναμική οργάνωση και την πρωτοβουλία  για τον εορτασμό των 10 χρόνων  στην Ελλάδα του προγράμματος  Awards SOTA.

Με μεγάλη επιτυχία εορταστήκαν στις 3 & 4 Αυγουστου, τα 10 χρόνια του SOTA στην Ελλάδα.

Συμμετείχαν ως Activator οι συνάδελφοι:

SV1COX Πάνος , SV1JCO Γιώργος, SV1KYQ Κώστας, SV2BBO Γιάννης, SV2BZM Δημήτρης, SV2GQO Χριστόφορος, SV2KGA Αδάμος, SV2LLB Κώστας, SV2NCH Γιώργος, SV2OXS Χρήστος, SV2OXW Μάκης, SV2OYE Διονυσης, SV2OYK Άρης, SV3GLI Κώστας, SV3IEG Ντίνος.

  Πλήθος Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών επικοινώνησαν  και πραγματοποιήθηκαν αρκετά QSO. Αναλυτικές πληροφορίες στο www.sota.gr


  Παρά την οικονομική κρίση που μας έχει επηρεάσει όλους, όσο αντέχουμε ακόμη, το SOTA είναι ψηλά στις προτιμήσεις μας. 
Εμείς με τον Γιάννη για να εορτάσουμε τα 10 χρόνια του
SOTA στην Ελλάδα, σχεδιάσαμε να πάμε στην Εύβοια, στον Όλυμπο SV/EV-010 και να το συνδυάσουμε με μια επίσκεψη σε συγγενείς στην Ερέτρια. 
Μια κορυφή που δεν καταφέραμε να την προσεγγίσουμε λογω ότι περπατούσαμε με ένα σύννεφο από σφήκες ! 
Το καλό της υπόθεσης είναι ότι γυρίσαμε πίσω και εορτάσαμε καταλλήλως! 
Την άλλη ημέρα 4 Αυγούστου με σχεδόν άδειο ντεπόζιτο επιχειρήσαμε στην κορυφή Mαλεβος SV/PL-162 στον Ταΰγετο. 
Έγιναν επαφές στα
VHF με τους συναδελφους:

08:31z

SV1KYQ

144MHz

FM

COSTAS S2S SV/PL-069

08:34z

SV8/SV1CDY

144MHz

FM

GEORGE  AEGINA ISLAND

08:37z

SV1PBX

144MHz

FM

KOSTAS ATTIKI

08:39z

SV1JRS

144MHz

FM

STRATOS ATHENS

08:40z

SY1ACN

144MHz

FM

LAMBROS ATHENS

08:49z

SV3RIA

144MHz

FM

DIMITRIS KALAMATA

08:53z

SV3JZS

144MHz

FM

DIMITRIS PIRGOS ILIAS

  QSO Πραγματοποιήθηκαν επίσης στους 14 MHz και στους 24 MHz. Έγινε προσπάθεια και στους 18 MHz, και 144 MHz. Δεν έτυχε όμως να ακούσουμε κάποιον συνάδελφο. Ελπίζω να καταφέρουμε να εορτάσουμε και τα 20 χρόνια του Sota. 
Μέχρι τότε ας απολαύσουμε το ταξίδι στον κόσμο του SOTA. 
Καλές αναβάσεις σε όλους.

10  YEARS SOTA IN GREECE

 

 


 

 

ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 2404 m. SV/PL - 001. ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ  19 - 20 / 07 / 2013

 

 

  Το  καλοκαίρι έχει φτάσει στα μέσα του και όπως είναι γνωστό ελληνικό καλοκαίρι χωρίς θρησκευτικές πανήγυρεις δεν γίνεται…Ο λαός έχει ταυτιστεί με αυτό από τις παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι και τις ψηλότερες κορφές της Ελλάδος, οπού θα συναντήσουμε τα εξωκλήσια. Ένα από αυτά, βρίσκεται και  εορτάστηκε του Αϊ-Λιος στην κορυφή του Ταϋγέτου, φυσικά δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από αυτό μιας και είναι ο προστάτης των ορειβατών.

  Παρασκευή πρωί αναχωρούμε από Τρίπολη για Σπάρτη οδικώς με ένα πορτμπαγκάζ γεμάτο από τα υπερμεγέθη σακίδια και τον εξοπλισμό SOTA. Μετά από μια ώρα βρισκόμαστε στην βρύση του Μαγγανιάρη. Εδώ είναι η αφετηρία για πολλούς, αλλά και χώρος αναψυχής. Αφήνουμε το αυτοκίνητο μας και φορτωνόμαστε τα βαριά σακίδια μας. Ανηφορίζουμε το μονοπάτι μέσα στο δάσος για το Καταφύγιο με δυο στάσεις δροσιάς στις πηγές Τρίποδας και Βάρβαρα. Βγαίνοντας στο τέλος του μονοπατιού, στο δρόμο αντικρίζουμε δεκάδες αμάξια παρκαρισμένα στο χώρο του καταφυγίου, ενώ εξακολουθούν να ανεβαίνουν και αλλά από τον τρισάθλιο χωματόδρομο. Συναντάμε γνωστούς μας ορειβάτες διαδοχικά άλλοι κατεβαίνουν και άλλοι ανεβαίνουν. Θα κάνουμε μια ολιγόλεπτη στάση στο κλειστό Καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης και σε λίγο ξανά στο μονοπάτι για την κορφή.

  Το μονοπάτι κατακλύζεται από κόσμο, ορειβάτες αλλά περισσότερο προσκυνητές που ανεβαίνουν για την εορτή του Αϊ- Λια για να διανυκτερεύσουν, πηγαίνοντας πολλοί από αυτούς λαμπάδες, δεμένες σε μαγκούρες, για να φτάσουν χωρίς να σπάσουν ως στην κορφή. Εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν πολλά παιδιά και νέοι, αγόρια και κορίτσια με κέφι και αυθορμητισμό. Περνάμε από τις πόρτες και λίγο πιο πάνω επιλεγούμε να στήσουμε το αντίσκηνο μας, ξέροντας ότι στην κορυφή γίνεται χαμός  και δίνονται μάχες για λίγο χώρο. Αφού ταχτοποιηθούμε παίρνουμε ότι χρειάζεται για τις επαφές SOTA και ανεβαίνουμε την πυραμίδα του Ταϋγέτου. Φτάνοντας μαζί με άλλους προσκυνητές που ανεβαίνουν συνέχεια στο μονοπάτι που κυριολεκτικά οργώθηκε από τα πολλά πόδια, ενώ βλέπουμε και πιστούς να ανεβαίνουν ξυπόλητοι και όχι με τις ακριβές μπότες VIBRAM. Προσκυνάμε την εικόνα αφού πρώτα βάλουμε το κεράκι μας, υπομονετικά καρτερώντας τη σειρά μας  στο μικρό πετρόκτιστο εξωκλήσι που φυσικά δεν έχει σκεπή. Παπάς δεν έχει έρθει για εσπερινό όπως παλιότερα παρά το πλήθος κόσμου. Πληροφορούμαστε ότι θα έρθει για την πρωινή λειτουργία το πρωί στις πέντε. Μπράβο στον Ιερέα, θέλει κουράγιο να ανέβεις στον Ταΰγετο ξημερώματα μέσα στον αέρα και στο κρύο και αυτό δεν λείπει από τους Ιερείς μας.

  Θα πρέπει όμως να κάνουμε και τις επαφές για το πρόγραμμα SOTA. Προχωρήσαμε προς το τριγωνομετρικό σημείο δηλ. το κολωνάκι περνώντας μέσα από πολύ κόσμο. Για στήσιμο κεραίας βραχέων ούτε συζήτηση να γίνεται. Μετά από μια ευγενική παραχώρηση του χώρου από μια παρέα, μπορέσαμε να στήσουμε τον ιστό στο κολωνάκι  για τα VHF. Ξεκινώ τις επαφές μου κάνοντας QSO  με τον φίλο το Στράτο SV1JRS από την Αθήνα αλλάζω συχνότητα γιατί στους 145.375 MHz ακούγεται ένας ιταλικός αναμεταδότης που με παρενοχλεί στην λήψη.  Ακούω τον Δημήτρη SV3JZS από τον Πύργο και συνεχίζω με τον SV3CJU από την Καλαμάτα, τον παντελή SV1KWY, τον Γιώργο SV1PMI, τον  Βαγγέλη SV1PMP από την Αττική και τον Άρη SV3JBA από την Καλαμάτα. Όλοι τους ακούστηκαν δυνατά και καθαρά, αλλά τους άκουγα με δυσκολία γιατί δίπλα μου υπήρχαν άτομα που μιλούσαν δυνατά και αυτό με κούραζε. Μακάρι να είχα χώρο, να έκανα και βραχέα. Τελειώνω τις επαφές, αδειάζω το χώρο για τους κατασκηνωτές αφού τους ευχαριστήσω που με περίμεναν για να ταχτοποιηθούν. Κάνουμε βόλτα στο χώρο της κορφής και τα μάτια μας δεν χορταίνουν το θέαμα. Κατηφορίζουμε το μονοπάτι που εξακολουθεί να είναι γεμάτο από κόσμο.

  Στην συνέχεια φτάνουμε στο αντίσκηνο που τώρα πια δεν είναι μόνο του, έχουν προστεθεί και άλλα. Αρχίζει να νυχτώνει, τρώμε και πίνουμε τις μπύρες που κουβαλήσαμε στα σακίδια μας, αργότερα την πέφτουμε για ξεκούραση. Έχει πέσει το σκοτάδι για τα καλά έξω, φυσά και έχει αρχίσει να πέφτει υγρασία. Η παρέα που είναι δίπλα μας έχει φέρει μαζί της τα πυροτεχνήματα για το βράδυ. Ετοιμάζονται να πάνε στην κορυφή  για να τα ρίξουν. Εμείς βγαίνουμε από το αντίσκηνο και χαζεύουμε την Σπάρτη και την γύρω περιοχή. Εντύπωση μου προκαλεί ένα λέιζερ από την Σπάρτη που φαίνεται ως την κορυφή του βουνού. Όταν έριξαν τα πυροτεχνήματα στην κορυφή το θέαμα ήταν μοναδικό. Στην κορυφή του Ταϋγέτου φαίνεται και η μεγάλη φωτιά, ένα εύθυμο που υπάρχει από τα παλαιοτέρα χρόνια.

  Εν  τω μεταξύ το ανθρώπινο ποτάμι συνεχίζει να ανεβαίνει, τους παρακολουθούμε, με  τους φακούς στα κεφάλια τους ένας πίσω από τον άλλον. Το ίδιο σκηνικό είχαμε να το αντικρύσουμε από την ανάβαση μας στο Mont Βlanc. Αυτό συνεχίζεται όλη την νύχτα. Είναι ένα μοναδικό φαινόμενο μέχρι τις πρωινές ώρες. Τα ξημερώματα καταφθάνει και ο Ιερέας για να λειτουργήσει στην χάρη του Αϊ-λια. Στην κορυφή ανεμίζει περήφανα η Ελληνική Σημαία που ανέβασαν κάποιοι, νωρίς το απόγευμα. Μπράβο τους.

  Η λειτουργία θα τελειώσει και οι πιστοί που διανυκτέρευσαν μέσα στον αέρα και την υγρασία, οι περισσότεροι με απλό κάλυμμα θα αρχίσουν να κατεβαίνουν την πυραμίδα. Με  έναν πρόχειρο υπολογισμό που κάναμε με τον Γιάννη υπολογίσαμε περίπου στις δυο χιλιάδες κόσμο.  Πιστεύω ότι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε επισκεψιμότητα. Τελικά οι Έλληνες παραμένουν ακόμη πιστοί στα ήθη και τις παραδόσεις του λαού μας.

  Βοηθεια μας και του χρόνου.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

 

 


 

 

SV/PL-137 ΠΡ.ΗΛΙΑΣ 1117m SV/PL-130 ΑΓ.ΚΩΝ/ΝΟΣ 947m. – SV/PL-095 ΠΑΡΑΒΟΥΝΑΚΙ 1161m. SOTA SUMMITS ON THE AIR 12&14 /07/2013.

 

 

  Τρεις μικρές αποδράσεις για προπόνηση και SOTA. Επισκεφτήκαμε τον Προφήτη Ηλία στην Άνω Ασέα και τον Αγ. Κωνσταντίνο στο χωριό Μανιάτη όπου τσεκάραμε μηχανήματα και κεραίες για τα βραχέα. Στην SV/PL-137 έγιναν 22 QSO στους 14MHz και στην SV/PL-130  18 QSO.

  Μετά από δυο ημέρες επισκεφτήκαμε το Παραβουνάκι SV/PL-095 που βρίσκεται στο Νομό Αργολίδος πάνω από το χωριό Αχλαδόκαμπος. Στην κορυφή του βρίσκεται το αιολικό πάρκο. Εκεί κάναμε QSO στα VHF. Ακούστηκαν οι συνάδελφοι SV1JRS Στράτος, SV1MF Μάρκος, SV1UG Νάσος  και ο Αλέξανδρος SY1AJY. Όλοι τους από την περιοχή της Αττικής. Συνεχίσαμε την βόλτα για καφέ στο Ναύπλιο και απολαυσαμε  το μπάνιο μας στην παραλία της Καραθώνας.  

CLICK HERE MORE PHOTOS !

SV/PL-095 ΠΑΡΑΒΟΥΝΑΚΙ 1161m.

 

 


 

 

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ ΩΛΟΝΟΣ 2223 m. SV/PL - 007. SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΚΥΡΙΑΚΗ  23 / 06 / 2013

 

 

  Πολλά είναι τα βουνά της Πελοποννήσου. Σε όλα, λίγο πολύ, περπατήσαμε αρκετές φορές. Όμως είχαμε αρκετά χρόνια να επισκεφτούμε τον Ερύμανθο. Τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για αυτό, πέσανε τα τηλέφωνα σε φίλους και βέβαια στον Ντίνο SV3IEG γνωστό ραδιοερασιτέχνη στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο για την δραστηριότητα του ως SOTA. Σκοπός μας οι επαφές για το πρόγραμμα SOTA. (Summits On The Air).

Λογω υποχρεώσεων δεν πήγαμε από το Σαββάτο όπως θα έπρεπε κανονικά. Αναχωρήσαμε από την Τρίπολη στις 04:00 το πρωί, ξημερώματα Κυριακής. Θα συναντιόμασταν με τον Ντίνο στο χάνι του Μίχα.  Ο Ντίνος θα ερχόταν από την Πάτρα.  Ακολουθήσαμε το δρόμο για Μαζέϊκα και από εκεί περνώντας από Πριόλιθο και Βλασία, φτάσαμε στο Μίχα ακριβώς την ώρα που είχαμε συμφωνήσει. Ο Ντίνος είχε έρθει από την Πάτρα με το παπί του και ήταν ήδη εκεί! Αθάνατο HONDA δέκα λεπτά νωρίτερα από εμάς.

 Ανηφορίσαμε τον δρόμο και στα τελευταία σπίτια αφήσαμε το αυτοκίνητο και την μηχανή. Μετά από τα σχετικά καλαμπούρια, έχει κέφι αυτή η παρέα! Ξεκινήσαμε την πεζοπορία. Πήραμε τον δρόμο μέχρι το πλατό που παλιότερα είχαμε κάνει κατασκήνωση.

Εκεί ξεκινάει το σηματοδοτημένο μονοπάτι  περνώντας μέσα από τα πανύψηλα έλατα και σε λίγο βγήκαμε στην πρώτη γυμνή κορυφή της διαδρομής. Κατηφορίσαμε μέχρι τον σωλήνα εξαέρωσης που πετά θεαματικά το νερό. ο Ντίνος δεν χόρταινε την ομορφιά του βουνού και συχνά σταματούσε για φωτογραφίες. Εγώ τους υπενθύμιζα ότι η διαδρομή είναι μεγάλη και θα μας φάει η ζέστη.  Συνεχίζουμε ως το επόμενο νερό που αναβλύζει άφθονο. Αυτό είναι και το τελευταίο μέχρι τον γυρισμό μας από την κορυφή. Συνεπάγεται μια καλή στάση για να δροσιστούμε.  Ο Ήλιος έχει ανέβει και κάνει ζέστη, ανηφορίζουμε προς την στάνη που είναι εγκαταλειμμένη και έρημη και συνεχίζουμε την πορεία μας παρακάμπτοντας το μονοπάτι στο σημείο που γίνονται κατολισθήσεις ανεβαίνουμε πιο ψηλά. Επιστρέφουμε στο μονοπάτι ξανά μέχρι το οροπέδιο που είναι οι καλύβες. Μπροστά μας είναι ένα μεγάλο κοπάδι από μοσχάρια που δροσίζονται στις λίγες χιονούρες που έχουν απομείνει, θυμίζοντας μας τα πολλά χιόνια που έπεσαν στα βουνά την φετινή χρονιά.

Φτάνουμε μέχρι κάτω από την κορυφή  Ωλενός 2223m. όπου εδώ βόσκουν αμέριμνα ένα μεγάλο κοπάδι από κατσίκια χωρίς να τα απασχολεί η παρουσία μας.Μια γενναία στάση για σνακ και μπάρες και μερικά φρούτα. ο Ντίνος μας ρωτά: Πως θα ανέβουμε πάνω; ποια είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε ; Του απαντώ από εκεί που είναι τα κατσίκια! Είναι σηματοδοτημένο από τον ΕΟΣ Πατρών μέχρι την κορυφή.

Ξεκινάμε και σε 45 λεπτά της ώρας είμαστε στην κορυφή. Εδώ έχει τοποθετηθεί μια μαρμάρινη πλακά εις μνήμη της Γιαννας Ρατσια που χτυπήθηκε από τον κεραυνό.

Αντιμετωπίζουμε  ένα μοναδικό φαινόμενο! Εκατομμύρια  έντομα κάθε λογής εκμεταλλεύονται τα ρεύματα του αέρα και πετάνε Στις φωτογραφίες φαίνονται ως μαύρες κουκίδες! Δεν τολμάμε  να βγάλουμε τα γυαλιά μας  στην κορυφή!

Εγω ξεκινώ κατευθείαν τα QSO στα 2Μ. Πρώτη επαφή με τον SV0FM τον Σταύρο από την Κεφαλονιά ακολουθεί στο MIC ο Ντίνος αφού τον γνωρίζει προσωπικά και συνεχίζουμε με τον SV0FL, SV3DCX ,SV3ORE. Στήνουμε  την κεραία για τους 7 Mhz και τους 14 Mhz. Δηλαδή το δίπολο του Ντίνου με αποσπώμενα μέρη.Σειρά έχουν  οι 7 Mhz που καταφέρνουμε να συνομιλήσουμε με τον Χρήστο SV2OXS τον Chaser  έκπληξη από την Κατερίνη. Τίποτε άλλο σε αυτήν την συχνότητα η διάδοση δεν βοηθά. Πάμε στους 14 Mhz

Συνομιλεί πρώτα ο Ντίνος με τον  G0RQL από την Αγγλία  και ύστερα εγώ. Εδώ σταματώ τις επαφές, μου φτάνουν εμένα για την ενεργοποίηση της κορυφής. Αφήνω τον Ντίνο να συνεχίσει αφού είναι expert σε κάτι τέτοια, αλλά τον ευχαριστεί ιδιαίτερα η επικοινωνία με συναδέλφους από το εξωτερικό. Ο Γιάννης παίζει τον ρόλο του φωτογράφου όλη αυτήν την ώρα.

Δεν θα μείνουμε άλλο στην κορυφή, τα έντομα μας κτυπούν με μανία, δίνουμε πραγματική μάχη, όλα τα είδη είναι εδώ. Ίσως το πιο κατάλληλο μέρος για εντομολόγους θα έλεγα!

 Τα μαζεύομαι και ευχαριστημένοι πάλι στον κατήφορο μέχρι την βάση του Ωλενου.  Μια μικρή στάση στο οροπέδιο  και πάλι στο μονοπάτι της επιστροφής, που ανταμώνουμε με άλλους επισκέπτες του βουνού. Όλοι μαζί συνεχίζουμε για κάτω. Το νερό μας έχει γίνει έτοιμο για ξύρισμα, σύντομα πλησιάζουμε στο νερό και η στάση επιβάλλεται.Όλοι μαζί κολατσίζουμε και δροσιζόμαστε. Ξεκούραστοι πια,  τραβάμε για κάτω μέχρι το δρόμο και από εκεί για τον οικισμό.

Συνολικά κάναμε 11 ώρες με τις στάσεις χωρίς να μας απασχολεί πόσο θα κάνουμε,  αλλά να χορτάσουμε το βουνό έως εκεί που δεν παίρνει.

Αναζητούμε στο χάνι του Μίχα, ένα μαγαζάκι να πιούμε ένα αναψυκτικό αλλά τίποτε, όλα κλειστά. Καλά την επομένη φορά θα έχει και ταβέρνα! Τραβάμε ο καθένας χώρια το δρόμο της επιστροφής αφού χαιρετήσαμε και ευχαριστήσαμε για την κοινή πορεία τον Ντίνο SV3IEG και δίνοντας την υπόσχεση και για άλλες κορυφές!

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ 2223 m.

 

 


 

 

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ : ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟΣ 2396 m.  SV/ST - 003. - ΤΣΑΡΚΟΣ 2415 m. SV/ST - 016 - ΛΙΑΚΟΥΡΑ 2456 m. SV/ST - 002 SUMMITS ON THE AIR - SOTA.  ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ  08 - 09 / 06 /2013

 

 

 Άλλη μια επιτυχημένη εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στον Παρνασσό. Ολόκληρη την εβδομάδα παρακολουθήσαμε τον καιρό, προβλέψεις για βροχές και καταιγίδες. Για το σαββατοκύριακο στην περιοχή έδινε μεγάλες καταιγίδες. Παρά ταύτα ο σχεδιασμός τόσο της πορείας όσο και η προετοιμασία για την κατασκήνωση για την διαμονή μας ήταν έτοιμα.

Σαββάτο μεσημέρι στις 13:00 αναχώρηση από την Τρίπολη για Θήβα και στην συνέχεια για Λειβαδιά, οπού εδώ η θερμοκρασία στον κάμπο αγγίζει τους 31 C. Αφήνουμε πίσω μας την Λιβαδειά και ανηφορίζουμε για Αράχοβα. Πριν φτάσουμε, βρίσκουμε βρεγμένο το οδόστρωμα, φαίνεται να χει περάσει μεγάλη μπόρα. Πράγματι στην Αράχοβα οπού κάναμε στάση για το καθιερωμένο καφέ, όλα στάζουν. Έβρεξε νωρίς το μεσημέρι μας λέει η κοπέλα που μας σερβίρει τους καφέδες. Τώρα όμως είναι απόγευμα, χαζεύουμε λίγο την πόλη, τα μαγαζιά με τα παραδοσιακά προϊόντα και αναχωρούμε για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Στρίβουμε για Γεροντόβραχο και σε λίγα λεπτά φτάνουμε στο καταφύγιο Μιχαήλ Δέφνερ.

 Τα πάντα γύρω μοσχοβολούν από την μεσημεριανή καταιγίδα. Θα έχουμε όμως υγρασία και έτσι στήνουμε το αντίσκηνο στην ταράτσα του καταφυγίου αυτή την φορά. Ετοιμαζόμαστε για το βράδυ πριν πέσει το σκοτάδι. Η λάμπα στην είσοδο του καταφυγίου δεν λειτούργει, ο Γιάννης όμως έχει προβλέψει να πάρουμε μαζί μας την λάμπα υγραερίου. Ακολουθεί ένα πλούσιο γεύμα συνοδευόμενο με το αγαπημένο μου εμφιαλωμένο κρασί, κοιτάμε λίγο τηλεόραση και την πέφτουμε  για ύπνο  νωρίς, θα έχουμε πολύ περπάτημα  την επομένη μέρα και σίγουρα θα το τρέξουμε το βουνό.Τα μεσάνυχτα ο ύπνος διακόπτετε από την έλευση δυο άλλων ορειβατών, τα λέμε για λίγο και πάλι μέσα στο αντίσκηνο.

Το επόμενο πρωινό βρισκόμαστε και οι τέσσερις να ετοιμαζόμαστε πολύ πριν την ανατολή του ηλίου. Ξεκινάμε πρώτοι να ανηφορίζουμε για Γεροντόβραχο, ενώ πίσω μας ακολουθούν και αυτοί.Φτάνουμε στον κορυφή Γεροντόβραχος σε 1:52 min SV/ST-003 με υψόμετρο 2396 m.

Ξεκινώ τις επαφές για το πρόγραμμα SOTA  στα VHF, πρώτος ο ακούγεται ο Στράτος από την Αθήνα SV1JRS, Ο Μάκης  SV2OXW από την Κατερίνη, Ο Δημήτρης SV3JZS με πάρα πολύ δυνατό σήμα από τον Πύργο Ηλείας δοκιμάζοντας το κεραιοσυστημα του, στην συνέχεια από τον Βόλο ο Γιάννης SV4NLU,και ο Γιώργος SV4FFE, ενώ από την Χαλκιδική ακούγεται ο μαργαρίτης SV2/SV1GS. Όλοι τους ακουγόντουσαν πολύ δυνατά και καθαρά. Τους ενημερώνω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κορυφές στην συνέχεια. Τέλος από εδώ, γραμμή για την κορυφή  Τσάρκος με υψόμετρο 2415m. Φτάνουμε στον Τσάρκο SV/ST-016 χωρίς στάση σε 50 min περίπου. Αμέσως ξεκινώ το SOTA ακούγονται ο Βασίλης SV1GZV από την Αθήνα, ο Μάκης SV2OXW και ο Γιώργος SV2DVE από την Κατερίνη και ο SV2KYP, Ο Δημήτρης SV3JZS από τον Πύργο Ηλείας. Μάλιστα Ο Δημήτρης με ρωτά εάν είμαι ακόμη στον Γεροντόβραχο μιας και έχει μεσολαβήσει ελάχιστος χρόνος, του απαντώ όχι βέβαια και αφού τον ευχαριστήσω αυτόν και τα άλλα παιδιά.  Κάνουμε ένα μικρό κολατσιό και αναχωρούμε για την τρίτη και ψηλότερη κορυφή την Λιάκουρα SV/ST-002 με υψόμετρο 2456 m

Βλέπω τους  συνορειβατες να κατηφορίζουν τον Γεροντόβραχο και να έρχονται προς Τσάρκο. Τα σύννεφα που υπήρχαν πιο πριν, τώρα πυκνώνουν επικίνδυνα. Θα ρισκάρουμε  για την Λιάκουρα. Φτερά στα πόδια, κατεβαίνουμε γρήγορα από Τσάρκο προς την ράχη ώστε να συναντήσουμε το μονοπάτι που οδηγεί προς την κορφη Λιακούρα.

 Ενώ ο Γιάννης ανοίγει το βήμα και να λέει ( δώσε, πάμε δυνατά για Λιάκουρα! )  Τα σύννεφα όλο και πιο απειλητικά, κάποιες φορές μας τυλίγουν  μέσα τους και νιώθεις την υγρασία. Πρέπει να βιαστούμε  για την κορυφή. Με όλα αυτά που κουβαλάμε μαζί μας,  ασυρμάτους χαλκούς, κεραίες, καλάμια  είμαστε εκτιθέμενοι άμεσα σε κεραυνούς. Κατευθείαν στα VHF, ούτε συζήτηση να στήσω κεραία για τα βραχέα, τζάμπα τα κουβάλησα!Πρώτος ακούγεται ο Σταύρος SV0FM από την Κεφαλονιά, ενώ ο Αργύρης SV3FZS/P βρίσκεται στην κορυφή του Ταΰγετου. Στην συνέχεια ο Σπύρος SV4CDB από την  Λάρισα και από την Αθήνα ο SV1DAP. Λίγο πριν αναχωρήσω, ακούγονται από την Χίο ο Ισίδωρος SV8GXQ/P και ο Πέτρος   SV8JTP/P και τέλος ακούγεται ο SY4AFS από την Λίμνη Πλαστήρα. όλοι τους ακούστηκαν δυνατά και καθαρά. Κλείνω τον ασύρματο και υποχωρούμε από την κορυφή γρήγορα για κάτω. Δεν έχει στάση ούτε για νερό. Πλέον βρισκόμαστε στην βάση της Λιάκουρας και εφόσον ο καιρός μένει αμετάβλητος καθόμαστε για κολατσιό.

Η συννεφιά μας βοηθά στο περπάτημα στην Τουμποράχη και αργότερα στην Λάκα, ανηφορίζουμε στον Γεροντόβραχο, οπού συναντιόμαστε με τους δυο άλλους ορειβάτες. Τώρα μαζί κατηφορίζουμε τον Γεροντόβραχο συζητώντας ορειβατικά θέματα, μιας και  είναι καλοί γνώστες των βουνών. Φτάνουμε στο καταφύγιο μετά από 8:30 ώρες. Χρόνος αρκετά βελτιωμένος από την προηγούμενη φόρα. Χαιρετιόμαστε  και αναχωρούμε για την Τρίπολη. Ευχαριστημένοι και ανανεωμένοι  και έχοντας τον Γιάννη να αντικαθιστά το ραδιόφωνο, τραγουδώντας το αγαπημένο του, Κατακαημένη Αράχοβα! 

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

 

 


 

 

ΟΡΟΣ ΜΑΙΝΑΛΟΝ SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 19/05/2013 SV/PL-125 ΟΜΟΡΦΟΣΤΑΛΟΣ 1794 m. SV/PL-022 ΤΖΕΛΑΤΗ 1868 m. - ΤΕΤΑΡΤΗ 22/05/2013 SV/PL-119 ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 1547 m. ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΗ.

 

 

  Με τις τρεις αυτές κορυφές  επιλέξαμε  να κλείσουμε για φέτος την περιήγηση μας στο όρος Μαίναλο. Πρώτη εξόρμηση μας στον Ομορφόσταλο SV/PL-125 με υψόμετρο 1794 m.  Η εκκίνηση έγινε από τον προφήτη Ηλία 1032 m. στον Καρδαρά, ακολουθώντας την σηματοδοτημένη διαδρομή μέσα στα έλατα. Φτάσαμε στην διασταύρωση που χωρίζει το μονοπάτι για Ροεινο και Μουρτζιά – καταφύγιο Οστρακίνας και ακολουθήσαμε το μονοπάτι προς την Μουρτζιά,  ανηφορίσαμε δεξιά πριν το διάσελο με κατεύθυνση προς την κορυφή. Η ανάβαση μας διήρκησε  1:50 λεπτά.

Μια μικρή ξεκούραση και αμέσως μετά στήσαμε την κεραία για SOTA.

  Έγιναν 28 επαφές στα βραχέα ενώ όπως συνηθίζω στο τέλος βγήκα στα VHF και μίλησα  με τον Στράτο SV1JRS. Δεν μένουμε άλλο στην κορυφή αναχωρήσαμε  από τον Ομορφόσταλο από την ίδια διαδρομή για τον επόμενο στόχο που είναι η κορυφή Τζελάτη SV/PL-022 με υψόμετρο 1868m. Η κατάβαση είναι ιδανική μέσα στην σκιά του δάσους. Συνολικά κάναμε 4 ώρες. Φύγαμε  από τον Καρδαρά με τον αμάξι περνώντας από το Χιονοδρομικό Κέντρο της Οστρακίνας με κατεύθυνση προς Βυτίνα και φτάσαμε στις Λάκκες Ρούχη. Εκεί αφήσαμε το αμάξι και ξεκινήσαμε να βαδίζουμε τον χωματόδρομο ύστερα ανηφορίσαμε μεσημεριάτικα στο μονοπάτι. Έχει ζεστάνει αρκετά μέσα στο δάσος του Μαινάλου. Φτάνοντας όμως στην αλπική ζώνη το δροσερό αεράκι μας αναζωογονεί και μας δίνει την ώθηση να φτάσουμε στην κορυφή σε  1:45 λεπτά. Το αεράκι εδώ γίνεται δυνατός άνεμος. Ξεκίνησα στα VHF τις κλήσεις για  το SOTA, ακούστηκε από την Καλαμάτα ο Βασίλης SV3JBW, έγιναν μερικές κλήσεις ακόμη αλλά τίποτε. Συνεχίζω στα HF  και τους 14 MHZ  γίνονται 30 QSO, τα μαζεύομαι και καθόμαστε για κολατσιό.  Η επιστροφή πάλι από τα ίδια, συνολικά περπατήσαμε 8,5 ώρες. Φτάνει για σήμερα επιστρέψαμε στην Τρίπολη από την Αλωνίσταινα αφήνοντας τον Αϊ-λια Κοκκινόβρυσης για τον επόμενη έξοδο μας.

  Τρεις μέρες αργότερα με αφετηρία την Κοκκινόβρυση ξεκινήσαμε το μονοπάτι δεξιά προς την κορυφή. Οι μελισσοκόμοι από διάφορες μεριές της Ελλάδος έχουν τοποθετήσει τα μελίσσια τους στην περιοχή. Περνάμε δίπλα τους χωρίς να έχουμε πρόβλημα. Σε μίση ώρα φτάνουμε στον Προφήτη Ηλία SV/PL-119. Συναρμολογούμε την κεραία για τα βραχέα για τους 14 MHZ. Συνολικά καταφέρνω να επικοινωνήσω με 52 συναδέλφους από την Ευρώπη  για το πρόγραμμα SOTA. Βγάζουμε μερικές φωτογραφίες με τον Γιάννη και αναχωρούμε για κάτω.

Αποχαιρετούμε για φέτος το Μαίναλο που μας φιλοξένησε τις τόσες ομορφιές του.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΟΜΟΡΦΟΣΤΑΛΟΣ 1794 m

 

 


 

 

ΠΑΡΝΩΝΑΣ 1935 m. SV/PL-126 SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 12/05/2013

 

 

  Ανοιξιάτικη επίσκεψη στον Πάρνωνα στην κορυφή Μεγάλη Τούρλα ή Κρόνιον 1935 m. Έχουμε επισκεφτεί αρκετές φορές τον Πάρνωνα στον παρελθόν, διαφορετικές εποχές του χρόνου για ορειβασία αλλά και SOTA.

  Την Κυριακή  /05/2013 διαλέξαμε να φτάσουμε στην κορυφή από την Ρούσσα Πέτρα. Αφήσαμε το αυτοκίνητο στην αφετηρία του μονοπατιού, φορτωθήκαμε τον εξοπλισμό  και τα απαραίτητα υλικά για μια ασφαλή πεζοπορία. Ακολουθώντας το πρώτο μέρος του μονοπατιού φτάσαμε έως τον χωματόδρομο που διασταυρώνεται το μονοπάτι για την Ρούσσα Πέτρα με κόκκινη σηματοδότηση, συνεχίσαμε ευθεία επάνω προς την κορυφογραμμή. Περνώντας το τελευταίο τμήμα ελατοδάσους βγαίνουμε στην αλπική ζώνη. Από εδώ συνεχίζουμε αριστερά ακολουθώντας την κορυφογραμμή, υπάρχουν αραιά και που  κόκκινα σημάδια, ανηφορίζουμε την ράχη έως την Ρούσσα Πέτρα, μετά ένα σύντομο κατέβασμα και αρχίζουμε την τελική ανάβαση της Μεγάλης Τούρλας. Παρά τον αρχικό καλοκαιρινό καιρό έχει αρχίσει να συννεφιάζει επικίνδυνα. Ο αέρας έχει ρίξει την θερμοκρασία στους 7 βαθμούς Κελσίου.

  Φτάνουμε στην κορυφή σε 1:50 min και η πρώτη κίνηση είναι να φορέσουμε τα μπουφάν.

  Κατευθείαν κλήσεις στα VHF με το TYT TH-F5 με κεραία την NR-770R, πρώτος όπως πάντα ακούγεται από την Αθήνα ο Στράτος SV1JRS με πολύ δυνατό σήμα στην συνέχεια απαντά στις κλήσεις ο Χρήστος SV2OXS/P, SV2OYK/P, ο Κώστας SV1KYQ/P, και ο Γιώργος SV2NCH/P όλοι τους μαζί παρέα για SOTA στην κορυφή Μεταμόρφωση στον Κάτω Όλυμπο SV/TL-020. Η απόσταση μεταξύ μας είναι 300 ΚΜ  αλλά καταφέρνουμε με 4 watts να επικοινωνήσουμε. Στην συνέχεια ακούγονται από την Αθήνα και οι συνάδελφοι SV1ADU Κώστας, SV1ELN  Γιάννης,  SV1AFW Ηλίας. Στα βραχέα δεν θα πραγματοποιήσω κλήσεις, έρχεται καταιγίδα και δεν πρόκειται να ρισκάρω να στήσω κεραία. Σφαίρα για κάτω χωρίς καθυστερήσεις, ευτυχώς προλαβαίνουμε και φτάνουμε στην αρχή του δάσους έγκαιρα, έχουμε χάσει αρκετό ύψος, πιο κάτω επικρατεί ηρεμία.

 Μένω να θαυμάζω ένα λιθόκτιστο κτίσμα σε φυσικό τοπίο και σκέφτομαι πόσο γαλήνια και όμορφα θα ήταν εδώ τα περασμένα χρόνια. Λίγο πριν φτάσουμε στην αρχή του μονοπατιού, εκεί που είχαμε αφήσει το αμάξι, συναντήσαμε τον ΕΟΣ ΑΘΗΝΩΝ που πραγματοποιούσαν εξόρμηση στον Πάρνωνα.

Μια μικρή στάση στον Άγιο Πέτρο για ένα κρασάκι και επιστροφή στην πόλη.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΠΑΡΝΩΝΑΣ 1935 m.

 

 


 

 

ΑΙΝΤΙΝΗΣ 1849 m. SV/PL-126 QSO  ΜΕ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 28/04/2013

 

 

  Ο Αϊντίνης είναι στην δεύτερη θέση σε επισκεψιμότητα μετά  την Οστρακίνα στις κορυφές του Μαινάλου. Για μας είναι το αγαπημένο μας και γούρικο βουνό που το έχουμε επισκεφτεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Η πιο σύντομη και καλύτερη αισθητικά διαδρομή είναι από το χωριό Ροεινό.Ξεκινήσαμε Κυριακή των βαΐων από την πλατεία του χωριού. Ο καιρός από το πρωί δείχνει να είναι καλοκαιρινός. Σύντομα  περάσαμε από τα τελευταία σπίτια και ανηφορίσαμε στο μονοπάτι μέσα στο ελατοδάσος. Περίπου σε 55 min φτάνουμε στην Αϊντινόλακα εδώ θα κάνουμε την πρώτη στάση. Δέκα λεπτά (10 min)  είναι υπεραρκετά για ξεκούραση και συνεχίζουμε για επάνω. Σε αυτό το τμήμα το μονοπάτι είναι ασαφές με ελάχιστα κόκκινα σημάδια. Εάν έχεις ανέβει όμως πολλές φορές, δεν σε προβληματίζει καθόλου. Η ανάβαση διήρκησε 1: 35 min.       

 Συναρμολογήσαμε την  Fishing pole Antenna όπως μου αρέσει να την λέω που δεν είναι τίποτε άλλο από μια κεραία λ/4 για τους 14 ΜΗΖ.

 Για Πομποδέκτη χρησιμοποίησα  τον ALINCO DX-70 TH. Από την αρχή φάνηκε η καλή διάδοση και από τα report που μου έδιναν οι Chasers. Μέχρι που κάποια στιγμή μου φώναζαν ότι με καλεί και πάλι συνάδελφος PAUL VK5PAS από την Αυστραλία. Τον άκουγα χαμηλά αλλά και αυτός εξίσου το ίδιο παρά τις καλές κεραίες που διαθέτει ο Paul. Η ισχύς μου δεν ξεπερνούσε τα 25watts. Αυτό ήταν, το QSO πραγματοποιήθηκε με εξοπλισμό portable. Μετά από την Αμερική ήρθε και η επαφή με την Αυστραλία θέλω να ευχαριστήσω τον Paul VK5PAS για το QSO.  Συνέχισα τα QSO με όλους τους υπόλοιπους  μέχρι που η μπαταρία τέλειωσε.

Δεν σταμάτησα όμως εκεί, σειρά είχαν τα VHF με το φορητό Π/Δ, ακουστήκαν οι συνάδελφοι από την Αθήνα, ο φίλος μου ο Ντίνος SV3IEG και ο Κώστας SV1PBX, ο Μιχάλης SV3RAK από την Μεθώνη, ο Κώστας SV3RAJ και ο Τάκης SV3APB mobile από την πόλη της Καλαμάτας. Τους ευχαρίστησα όλους, χαλάρωσα, ευχαριστημένος που είχε επιτευχτεί ένα όνειρο να μιλήσω με Αυστραλία με φορητό εξοπλισμό. Αυτό είναι το SOTA, γεμάτο συγκινήσεις.

 Επιστροφή από τα ίδια. Συνολικός χρόνος με στάσεις 4 ώρες

  Date:28/Apr/2013 Summit:SV/PL-126 (Aintinis) Call Used:SV3GLI/P Points: 8 Bonus: 0   

Time

Call

Band

Mode

Notes

08:27z

DL1KVD

14MHz

SSB

 

08:28z

OM1AX

14MHz

SSB

 

08:28z

DF5WA

14MHz

SSB

 

08:29z

I2CZQ

14MHz

SSB

 

08:29z

DL1DVE

14MHz

SSB

 

08:30z

DL3HXX

14MHz

SSB

 

08:30z

EA2DT

14MHz

SSB

 

08:31z

F8AAB

14MHz

SSB

 

08:31z

OE5JKL

14MHz

SSB

 

08:32z

G6TUH

14MHz

SSB

 

08:32z

EB2JU

14MHz

SSB

 

08:33z

LA8BCA

14MHz

SSB

 

08:33z

G3VXJ

14MHz

SSB

 

08:34z

G0RQL

14MHz

SSB

 

08:35z

F4FWO

14MHz

SSB

 

08:35z

HA5TI

14MHz

SSB

 

08:36z

EB2CZF

14MHz

SSB

 

08:36z

S51RU

14MHz

SSB

 

08:37z

VK5PAS

14MHz

SSB

PAUL  AUSTRALIA

08:38z

EA1DFP

14MHz

SSB

 

08:39z

9A7JCY

14MHz

SSB

 

08:40z

OK4IT

14MHz

SSB

 

08:40z

DL8DXL

14MHz

SSB

 

08:41z

IK1GPG

14MHz

SSB

 

08:41z

EA1LQ

14MHz

SSB

 

08:42z

ON4CB

14MHz

SSB

 

08:43z

OK1SDE

14MHz

SSB

 

08:43z

OE7WGT

14MHz

SSB

 

08:44z

EA1DR

14MHz

SSB

 

08:44z

DG5DBT

14MHz

SSB

 

08:45z

I3VAD

14MHz

SSB

 

08:46z

OH3T

14MHz

SSB

 

08:46z

CT1DIZ

14MHz

SSB

 

08:47z

G4WCB

14MHz

SSB

 

08:47z

OE5FSL

14MHz

SSB

 

08:48z

M0YCQ/P

14MHz

SSB

 

08:48z

DL2HWI

14MHz

SSB

 

08:49z

LY5G

14MHz

SSB

 

08:49z

G0TRB

14MHz

SSB

 

08:50z

OM5DP

14MHz

SSB

 

08:51z

SV3IEG

144MHz

FM

DINOS ATHENS

08:53z

SV1PBX

144MHz

FM

KOSTAS ATHENS

08:54z

SV3RAK

144MHz

FM

MICHALIS METHONI

08:58z

SV3RAJ

144MHz

FM

KOSTAS KALAMATA

08:59z

SV3APB/M

144MHz

FM

TAKIS KALAMATA

 

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΑΪΝΤΙΝΗΣ 1849 m.

 

 


 

 

ΟΡΟΣ ΜΑΙΝΑΛΟΝ 4 ΚΟΡΦΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ. SUMMITS ON THE AIR 25/04/2013 SV/PL-021 ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ 1981m. SV/PL-158 ΜΑΥΡΗ ΚΟΡΥΦΗ  1818m. SV/PL-124 ΒΟΥΡΒΟΥΛΑ 1860m. SV/PL-023 ΞΕΡΑΚΙΑΣ 1711m.

 

 

  Η άνοιξη έχει προχωρήσει για τα καλά, τα χιόνια στα γύρω βουνά έλιωσαν και έδωσαν την θέση τους στα πράσινα λουλουδιασμένα λιβάδια, ίσως η καλύτερη εποχή να επισκεφτείς το Μαίναλο. Στόχος μας οι τέσσερις κορφές του Μαινάλου στην Αρκαδία, για ορειβασία και SOTA.Ξεκινήσαμε πρώτα με την υψηλότερη κορυφή, την Οστρακίνα 1981m. SV/PL-021.  Το μονοπάτι ξεκινά ακριβώς δίπλα από το Καταφύγιο Π. Αλεξόπουλος και σε 1 ώρα βρισκόμαστε στην κορυφή.  Ο καιρός σχετικά καλός, φύσα λίγο αλλά αυτό αργότερα θα φάνει ανακουφιστικό στην πολύωρη εξόρμηση μας. Στήνουμε την κεραία χωρίς καθυστέρηση, κατευθείαν στα βραχέα στους 14 ΜΗΖ,  ηρεμία στην μπάντα μιας και είναι καθημερινή, 25  QSO είναι ότι καλύτερο για αρχή. Στους 14 MHZ  ακούστηκαν και τρεις Έλληνες συνάδελφοι ο Νίκος SV1BHF, ο Μιχάλης SV1RB και ο Γιάννης DL7IG από την Γερμανία  και τέλος κάνω κλήσεις και στα 2 Μέτρα αλλά είναι σχετικά νωρίς για Ελλάδα γι αυτό δεν ακούω κάποιον. Τελειώσαμε με την διαδικασία, τα μαζέψαμε γρήγορα και κατηφορίσαμε για κάτω.

  Σειρά τώρα έχει η Μαύρη Κορυφή ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο και λίγο πάνω από το Χιονοδρομικό Κέντρο της Οστρακίνας στην στάνη ξεκινάμε από το κακοτράχαλο μονοπάτι που όμως σύντομα μας βγάζει στην κορυφή, πάλι η ίδια διαδικασία, κεραίες, καλώδια, συναρμολόγηση που την έχω μάθει με κλειστά μάτια! Συνολικά γίνονται 32 επαφές στα βραχέα και μια επαφή με τον Στράτο SV1JRS στα VHF. Τέλος και δεύτερη μπαταρία μόλυβδου, άδειασε και αυτή!

  Τα μαζεύομαι και κατευθείαν για  κάτω, μας περιμένουν δυο κορυφές ακόμη. Φτάνουμε στο αμάξι ανεφοδιαζόμαστε με νερό και Snack, εκεί αλλάζω σακίδιο και παίρνω μαζί μου το μεγάλο και πιο βαρύ ασύρματο με την ενσωματωμένη μπαταρία και το antenna tuner. Όπως θα καταλάβατε πρόκειται για το YEASU 897D. Ήμουν σίγουρος  ότι δεν θα με έβγαζαν οι μπαταρίες για  τέσσερις κορυφές.

  Η ώρα έχει φτάσει δυο το μεσημέρι περνώντας δίπλα στο πολωνέζικο λιφτ  βρίσκουμε το μονοπάτι που πηγαίνει για Τζελάτη και Βουρβούλα. Tο ακολουθούμε μέχρι που διασταυρώνονται τα μονοπάτια, τώρα ράχη- ράχη τραβήξαμε για την κορυφή. Υπάρχουν ακόμη μεγάλες χιονούρες  με αρκετό ύψος χιονιού που δείχνουν την ποσότητα που είχε τον περασμένο χειμώνα. φτάνουμε στον στόχο μας στην κορυφή Βουρβούλα 1860m SV/PL-124, στήνουμε κεραία συνδέω το 897D και κατευθείαν στο ψητό! Γίνονται 27 επαφές στα βραχέα, ρίχνω και μια φωνή στα VHF  αλλά τίποτε δεν ακούγεται.  Εδώ θα κολατσίσουμε γιατί είναι περασμένο μεσημέρι και πεινάσαμε μετά από μικρή ξεκούραση αρχίζουμε την επιστροφή μας για το παρκινγκ που εκεί είναι η αφετηρία του μονοπατιού που οδηγεί στον Ξερακιά 1711m. SV/PL-023.

  Βαδίζουμε μέσα σε έλατα και ίσκιο με αρκετή δροσιά προς ψύχρα θα έλεγα μιας και κοντεύει απόγευμα και ο Ήλιος είναι πίσω από την κορυφή Σφεντάμι. Φτάνουμε  στο καθορισμένο σημείο όπου ξεκινά η ανάβαση μας για την κορυφή του Ξερακιά. Μονοπάτι δεν υπάρχει και ο τόπος είναι ασταθείς όλο σάρες. Ευτυχώς που την προηγούμενη φορά είχαμε καταγράψει την πορεία μας με το GPS. Βρίσκουμε κατευθείαν το τριγωνομετρικό σημείο που είναι χαμένο από τα δέντρα όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Στήνουμε για τελευταία φορά την κεραία μας και ξεκινώ τις κλήσεις στα βραχέα. Γίνονται 20 QSO μέχρι που δεν ακούω άλλους πια. Τα μαζεύομαι και επιστροφή στο παρκινγκ του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου. Είμαστε κουρασμένοι, έχουμε κλείσει οχτώ ώρες μαζί με την διαδικασίες στήσε – ξεστήσε, κεραίες κλπ, αλλά είμαστε ευχαριστημένοι και ροδοκόκκινοι από τον ανοιξιάτικο καυτό Ήλιο .

Εάν έβαζα τίτλο σε αυτήν την εξόρμηση στο Μαίναλο θα ήταν ο έξεις: Τέσσερις και να καίνε !   

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΜΑΙΝΑΛΟΝ

 

 


 

 

ΣΚΙΑΘΙΣ 1778 m. SV/PL-141. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 21/04/2013

 

 

  Η πορεία μας ξεκινά από το διάσελο της κανδήλας. Ακολουθούμε το μονοπάτι από την βόρεια πλευρά,  ο Γιάννης μπροστά  γνωρίζοντας το μονοπάτι με κάνει να  ασχολούμαι μόνο με την ομορφιά του βουνού. Γρήγορα και χωρίς σκέψη παίρνουμε την απόφαση να την κάνουμε κατευθείαν για επάνω προς την κορυφογραμμή.

Στην διαδρομή μας συναντάμε  ένα μικρό εκκλησάκι  τον Άγιο κων/νο. Περισσότερο μοιάζει για καταφύγιο έκτακτης ανάγκης παρά για εκκλησάκι. Μια ολιγόλεπτη στάση και συνεχίζουμε πλέον την περιήγηση μας στην κορυφογραμμή. Υπολογίζουμε ότι σε μίση ώρα θα προσεγγίσουμε την κορυφή. Με ανησυχούν όμως κάποια σύννεφα πού φανήκαν στον ορίζοντα και μάλιστα από  τα δυτικά.Όντως έτσι έγινε,   σε μίση ώρα φτάσαμε κορυφή κάνοντας συνολικά να ανέβουμε  1:30 min.

 Τι όμορφη εικόνα! Εάν και ξεροβούνι χωρίς πλούσια βλάστηση η θέα είναι καταπληκτική. Ακριβώς από κάτω βρίσκονται τα χωριά Σκοτεινή και Αλέα Αργολίδας. Τα σύννεφα αρχίζουν να πυκνώνουν, ενώ εμείς ήδη έχουμε στήσει την κεραία για ενεργοποιήσουμε και αυτήν την κορυφή για το πρόγραμμα SOTA.

Ξεκινώ κατευθείαν στα βραχέα HF, η ανταπόκριση των chasers  μεγάλη μέσα σε 26 λεπτά έχουν γίνει 29 QSO από ευρωπαϊκές χώρες ενώ συνάδελφοι από την Ισπανία με ειδοποιούν ότι ακούγομαι στην Αυστραλία και με καλεί ο συνάδελφος VK5PAS ,δυστυχώς δεν μπορώ να τον ακούσω αφού καλούν όλοι ταυτόχρονα και έτσι η επικοινωνία αποτυγχάνει. Φυσικά και ισχύς του ασύρματου μειώνεται λογω ότι μπαταρία μόλυβδου εκφορτίζεται γρήγορα. Στα βραχέα HF ακούστηκε ο συνάδελφος Γιώργος SV1NJW αρκετά καθαρά και δυνατά. Στα VHF ακουστήκαν ο Βασίλης  SV1GZV,  ο Στράτος SV1JRS, ο Γιώργος SV3MGG και ο Νίκος SV1GZS τα σήματα τους ήταν πολύ δυνατά με πάρα πολύ καλή διαμόρφωση. Ευχαρίστησα όλους τους συναδέλφους μαζέψαμε γρήγορα τον εξοπλισμό και αναχωρήσαμε από το Σκιαθις.

Η επιστροφή μας έγινε από το ίδιο μονοπάτι. Συνολικός χρόνος 3 ώρες.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΣΚΙΑΘΙΣ 1778 m.

 

 


 

 

ΟΛΙΓΥΡΤΟΣ  ΓΚΡΙΜΙΝΙ 1831 m. SV/PL-110. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 14/04/2013

 

 

  Από την ανάβαση στον Ολίγυρτο SV/PL-111 στην κορυφή Σκίπιζα 1935m.είχα αρχίσει να σχεδιάζω την πορεία που θα ακολουθήσουμε στο επόμενο βουνό, την εξόρμηση μας στην κορυφή Γκριμίνι SV/PL-110,  μαζί με τον ΣΑΟΟ την ερχόμενη εβδομάδα. Πράγματι δηλώσαμε συμμέτοχη στην πορεία του συλλόγου και την Κυριακή το πρωί αναχωρήσαμε από την κεντρική πλατεία με λεωφορείο ακολουθώντας το δρόμο Τρίπολης – Βυτίνας. Περνώντας από το Λεβίδι επιβιβάστηκαν άλλοι 4 ορειβάτες που είχαν έρθει από το Άργος.  Στρίψαμε δεξιά στην πλατεία του Λεβιδίου, με κατεύθυνση την κανδήλα. Το Λεβίδι ήταν σημαιοστολισμένο για την τοπική επέτειο της μάχης με τον οπλαρχηγό Στριφτόμπολα. Σύντομα φτάσαμε στο διάσελο της κανδήλας όπου και αποβιβαστήκαμε.

 Το πρόγραμμα του ΣΑΟΟ έλεγε για κοινή πορεία δυο ομάδων από τον χωματόδρομο μέχρι το εκκλησάκι Άγια Σωτηρα, από εκεί μια ομάδα θα κατέβαινε στη Λαύκα με περιήγηση στην λίμνη Στυμφαλία και στο Μουσείο της περιοχής και η άλλη ομάδα θα συνέχιζε περνώντας από σπηλιά και θα ανέβαινε στην κορφη Γκριμίνι.

 Λογω των πολλών  συμμέτοχων και τη δυναμικότητα του συλλόγου η πρώτη ομάδα ακολούθησε κανονικά το πρόγραμμα της, ενώ η δεύτερη ομάδα  με αρχηγό τον Θανάση Χ. και κάποια μέλη του διοικητικού συμβούλιου αφού οι αρχηγοί έλειπαν,  άλλαξε την πορεία ξεκινώντας από το διάσελο της κανδήλας θα ανέβαινε από τον Ολίγυρτο περνώντας από Χιονότρυπα και Σπηλιά και στην συνέχεια κορυφή.Σ αυτήν την ομάδα ήμασταν και εμείς, ο στόχος μας ήταν η κορυφή Γκριμίνι, για να την ενεργοποιήσουμε για το πρόγραμμα SOTASUMMITS ON THE AIR.

 Ξεκινήσαμε από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία όλοι μαζί στην αρχή, μετά από λίγα λεπτά πήραμε απόφαση με τον Γιάννη να ακολουθήσουμε δικια μας πορεία όπως την χαράξαμε από την προηγούμενη εβδομάδα. Φορτωμένοι  με τον εξοπλισμό, ασύρματους κεραίες κλπ.

 Πολύ γρήγορα ήμασταν πολύ μπροστά τους μέχρι που δεν τους βλέπαμε  αλλά ούτε τους ακούγαμε πλέον. Πλησιάζοντας με τον Γιάννη στην στέρνα λίγο πριν κορυφή του Ολίγυρτου εμφανιστήκαν στα αλπικά λιβάδια.Προχωρούσαμε γρήγορα για να προλάβουμε να κάνουμε τις επικοινωνίες με την άνεση μας δίχως να καθυστερήσουμε την ομάδα στην κορυφή. Μετά μιας μικρής στάσης στην στέρνα, τραβήξαμε ευθεία για την κορυφή του Ολιγυρτου, ενώ η ομάδα με τον Θανάση κινήθηκε προς την χιονοτρυπα και  την κορυφογραμμή όπου θα την ακολουθούσε ως το τέλος της ανάβασης.

 Σύντομα ήμασταν στην κορυφή του Ολίγυρτου για δεύτερη φορά σε 7 ημέρες, μια μικρή στάση για ένα σνακ και κατευθείαν κάτω για τις λάκες με την κλίση όπως έδειξε το GPS να φτάνει σε κάποια σημεία το 50 % . Όταν ήμασταν στις λάκες είδαμε και τους άλλους  πίσω μας, ψηλά να κινούνται στην κορυφογραμμή. Ανεβήκαμε λίγο υψομετρικά μετά την πρώτη λάκα στην συνέχεια αρχίσαμε να ανεβοκατεβαίνουμε τις κοιλότητες ( λάκες)  κατεβαίνοντας υψομετρικά αρκετά χαμηλά. Τώρα έπρεπε να ανεβαίνουμε πάλι μια απότομη πλαγιά μετά την Σπηλιά για να βγούμε στην κορυφογραμμή. Τόσα χρόνια που περπατάμε τέτοιο γεωλογικό φαινόμενο δεν είχαμε συναντήσει, αξίζει να το επισκεφτεί κανείς.

 Βγήκαμε στην κορυφογραμμή και συνεχίσαμε για την κορφη, δεν έβλεπα την άλλη ομάδα και άρχισα να ανησυχώ για τυχόν αλλαγή σχεδίου μήπως κατέβαιναν Λαύκα, έτσι είπα στον Γιάννη να πάρει τηλέφωνο τον παλιό συνορειβάτη και φίλο μας  Νίκο να μάθουμε τι έγιναν; Ο Νίκος μας είπε ότι όλα ήταν εντάξει και ότι έρχονταν και αυτοί προς την κορυφή. Λίγα λεπτά ακόμη και ήμασταν στην κορυφή Γκριμίνι SV/PL-110, στήσαμε την κεραία βραχέων και άρχισα τις επαφές για το πρόγραμμα SOTA.

 Μετά από 45 λεπτά έφτασαν στην κορυφή. Οι  πρώτοι της ομάδας άρχισαν να διαμαρτύρονται ότι καταλάβαμε το κολονάκι και δεν τους αφήσαμε χώρο για φωτογραφίες, δεν έφταναν οι ανεμογεννήτριες τώρα έχουμε και εσάς είπε κάποιος χαρακτηριστικά…Τους εξήγησα τι κάναμε και ότι σύντομα θα τους ελευθερώσουμε το χώρο κι ότι δεν πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση αλλά για προσωρινή. Σε λίγο έφτασε και η υπόλοιπη ομάδα, βγήκαν οι σχετικές φωτογραφίες μετά κολατσιό, καλαμπούρια ,το κέφι σε μέγιστο βαθμό.

Ξεκινήσαμε όλοι μαζί για κάτω διαλέγοντας την συντομότερη διαδρομή, βρεθήκαμε στο εκκλησάκι Άγια Σωτηρα. Από εδώ, λίγο στο δρόμο λίγο στο μονοπάτι φτάσαμε στην Λαύκα μετά από 8 ώρες πορείας. Εκεί μας περίμενε με το λεωφορείο ο πρόεδρος του ΣΑΟΟ, με λίγους ορειβάτες από την πρώτη διαδρομή, μια μικρή ξεκούραση και όλοι οδικώς στο Καρτέρι για φαγητό, οποίος επιθυμούσε βέβαια.Απόγευμα ξεκινήσαμε για την Τρίπολη, όλοι ευχαριστημένοι και όπως είπε και ο πρόεδρος: ο καθένας πήρε ότι ήθελε από το βουνό. Είχαμε καιρό να πάμε με σύλλογο, περάσαμε καλά και το κυριότερο μου έφυγε η απορία που είχα στις προηγούμενες εξορμήσεις μας με τον Γιάννη.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΟΛΙΓΥΡΤΟΣ ΓΚΡΙΜΙΝΙ 1831m.

 

 


 

 

ΟΛΙΓΥΡΤΟΣ 1935 m. SV/PL-111. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΣΑΒΒΑΤΟ 06/04/2013

 

 

  Σαββατιάτικη ορειβατική εξόρμηση στον Ολίγυρτο. Ο καιρός καλά κρατεί, η πρόβλεψη του ΜΕΤΕΟ  μέχρι το μεσημέρι ήταν  αισιόδοξη. Το βουνό γνωστό, το έχουμε ανεβεί αρκετές φορές. Ανηφορήσαμε τον δρόμο από το χωριό Κανδήλα με κατεύθυνση προς Σκοτεινή, φτάνοντας στο διάσελο στρίψαμε αριστερά προς το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

 Κάτω από τις κεραίες κινητής  τηλεφωνίας και τοπικών τηλεοπτικών αναμεταδοτών ξεκίνα το μονοπάτι ακολουθώντας το δρομάκι προς την στάνη, σύριζα στους βράχους, ανηφορίζουμε πάντα από αριστερά  της πλαγιάς επιλέγοντας την καλύτερη γιδόστρατα, φτάνοντας στην πρώτη ράχη συνεχίζουμε την πορεία μας όλο αριστερά βλέποντας από κάτω το χωριό Κανδήλα. Το μονοπάτι μας οδηγεί στα μικρά αλπικά λιβάδια, από εδώ βλέπουμε την κορυφή Σκίπιζα SV/PL-111. Ανηφορίζουμε ευθεία επάνω μέχρι την στέρνα στα 1776m. Ακριβώς πάνω από την στέρνα σε μια εσοχή του βράχου αναβλύζει νερό.

 Μετά από μια ολιγόλεπτη στάση συνεχίζουμε για την κορυφή όπου φτάνουμε σε 1:29 min. Παντού διασκορπισμένα κομμάτια από μετρητές ανεμογεννητριών, έλεος πια με τα τερατουργήματα που καταστρέφουν το περιβάλλον, την πανίδα και την χλωρίδα  του τόπου μας! Από την κορυφή βλέπεις σχεδόν όλα τα μεγάλα βουνά της Πελοποννήσου, το κάμπο της Kανδήλας αλλά και την λίμνη της Στυμφαλίας. Βέβαια η σκόνη από την Αφρική περιορίζει πολύ την ορατότητα.

 Όμως εδώ δεν έχουμε έρθει μόνο για ορειβασία αλλά και για επαφές για το πρόγραμμα SOTA. Ορειβασία και SOTA πάνε πακέτο. Στήνω την  κεραία δίπολο inverted V για τα 17M, και στην κορφή του ιστού την κεραία  NR-770H V/U. Ξεκινώ στους 18 MHZ, γίνονται QSO με ραδιοερασιτέχνες από τον ευρωπαϊκό χώρο.

 Συνεχίζω στα VHF, πρώτος ακούστηκε ο Δημήτρης  SV3JZS από τον Πύργο Ηλείας, πολύ δυνατά και καθαρά, στην συνέχεια ο Γιάννης SV9CZO από το Ρέθυμνο της Κρήτης, ο Βασίλης SV1GZV από την Αττική και φυσικά ο Ντίνος SV3IEG/P από την κορυφή της Πεντέλης SV/AT-033. Όλοι τους ακούστηκαν δυνατά. Αφού τους ευχαριστήσω όλους και ενώ ο Γιάννης σε ρόλο φωτογράφου έχει βγάλει τις σχετικές φωτογραφίες, σχεδιάζουμε την επομένη πορεία μας για την απέναντι κορφη SV/PL-110 Γκριμίνι 1831m. την επομένη Κυριακή με τον ΣAOO που την έχει στο πρόγραμμα του. Κολατσίζουμε ευχαριστημένοι και ξεκινάμε την κατάβαση μας από τα ίδια.

Έτοιμοι  για Γκριμίνι!  Φόρτσα!

CLICK HERE MORE PHOTOS !

    ΟΛΙΓΥΡΤΟΣ 1935 m.

 

 


 

 

ΚΤΕΝΙΑΣ 1653 m. SV/PL-097. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΣΑΒΒΑΤΟ 30/03/2013

 

 

  Ανατολικά του οροπεδίου της Τρίπολης βρίσκεται το Όρος Κτενιάς SV/PL-097 1653m. Ακολουθώντας την πολυσυζητημένη διαδρομή από Νεστάνη για Καρυά Αργολίδος, (4η φορά για φέτος περνάμε από το χωριό της Νεστάνης), μετά από την διασταύρωση για το μοναστήρι της Γοργοεπηκόου, υπάρχει μια στάνη, λίγο πιο πάνω  στην πρώτη στροφή του δρόμου αφήνουμε το αμάξι. Ακολουθούμε το μονοπάτι δίπλα στο ρέμα, φτάνοντας ως την πρώτη λάκκα, εκεί συναντάμε μια πηγή με νερό και ένα παλιό Προσκυνητάρι. Κατευθυνόμαστε δεξιά και συνεχίζουμε δίπλα στο ρέμα έως ότου φτάσουμε στην δεύτερη λάκκα. Από εδώ ανηφορίζουμε δεξιά προς την κορυφογραμμή του Κτενιά. Ανεβαίνοντας στην κορυφογραμμή μπροστά μας βρίσκεται η κορυφή, συνεχίζουμε την πορεία μας ως την βάση της. Την προσεγγίζουμε από τα δεξιά στο γνωστό πέρασμα που είναι μπροστά μας. Λίγα λεπτά πεζοπορίας και είμαστε στην υψηλότερη κορυφή του Κτενιά μετά από 1:47 min. Έχοντας ανεβεί 675 μέτρα Υψομετρικής Διαφοράς.

  Στήνουμε αμέσως την κεραία βραχέων για τα 20 μέτρα, συνδέω τον πομποδέκτη και προσπαθώ να βρω κενή συχνότητα λογω του CONTEST. Μετά από αρκετό ψάξιμο και υπομονή τα καταφέρνω να εκπέμψω στους 14.319 MHZ,  με αρκετό QRM. Γίνονται 13 QSO κυρίως με CHAZERS που ασχολούνται με το SOTA.  

  Στα  2 Μέτρα κάνω QSO με τον Στράτο SV1JRS και τον Νίκο SV1JSU ακούγονται καμπάνα δεν υπάρχει φυσικό εμπόδιο με την Αττική, ο Ορίζοντας είναι ανοικτός, κάνω λίγες κλήσεις αλλά κανείς άλλος.

  Χαζεύουμε λίγο, κολατσίζουμε και αφού μαζέψουμε τα πράγματα μας, αναχωρούμε από το ίδιο μονοπάτι με προορισμό το σημείο που αφήσαμε το αυτοκίνητο. Το όρος Αρτεμίσιο και ο Κτενιάς έχουν ολοκληρωθεί, μας περιμένουν άλλα Ορεινά Συγκροτήματα να τα επισκεφτούμε και να κάνουμε επαφές SOTA.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΚΤΕΝΙΑΣ 1653 m.

 

 


 

 

ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ 1772 m. SV/PL-098. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΣΑΒΒΑΤΟ 23/03/2013

 

 

  Σάββατο 23 Μαρτίου η καλύτερη μέρα για ανάβαση σε βουνό, η μετεωρολογική πρόβλεψη ήταν σαφής, ηλιοφάνεια και σε συνδυασμό με την χαμηλή θερμοκρασία, θα υπήρχε έντονη διαύγεια. Πρωί - πρωί ξεκινάμε από την Τρίπολη για Νεστάνη και ακολουθώντας την γνώστη διαδρομή παρκάρουμε στην βρύση του Μπρακατσάκι. Όταν κατεβήκαμε από το αυτοκίνητο νιώσαμε αμέσως την χαμηλή θερμοκρασία, άλλωστε και τα νερά στο δρόμο τα βλέπαμε παγωμένα. Πρώτη κίνηση ήταν να φορέσουμε το Fleece μέχρι να ελέγξουμε τα σακίδια και να προσαρτήσουμε πάνω τους τον ιστό κ.α.

 Αρχίζουμε την πεζοπορία μας από τον χωματόδρομο ακριβώς πάνω από την βρύση του Μπρακατσάκι και σε 2,5 χιλιόμετρα περίπου φτάνουμε στο γνωστό σημείο που ξεκινάει το μονοπάτι με αραιή σήμανση.

 Κάθε φορά που περπατάω με τον Γιάννη με ρωτά• Ρε συ Κώστα μήπως ο ρυθμός μας είναι αργός;

 Ανηφορίζουμε  ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια, φτάσαμε στην κορφη σε 1:29 min.

 Όσες  φορές κι αν ανέβηκα στην κορυφή του Αρτεμισίου ποτέ δεν αντίκρισα τέτοιο θέαμα, γύρω μας όλα πεντακάθαρα, το οροπέδιο της Τρίπολης, το Άργος, το Ναύπλιο  φαίνονται τόσο κοντά και καθαρά, η θάλασσα με τα ξερονήσια της, η Σπέτσες, την Μήλο να ξεχωρίζει και βέβαια οι χιονισμένες κορφές της Ζήριας, του Χελμού και στο βάθος ο Ερύμανθος, από την νότια ανατολική πλευρά ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας. Δίπλα μας, όλες οι κορφές του Μαινάλου χιονισμένες μέχρι και ο Κορινθιακός κόλπος φαίνεται  και απέναντι ο  Παρνασσός. Μένουμε να θαυμάζουμε την  Θέα εκστασιασμένοι. Το περιβάλλον  απειλείται από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα, ολόκληρες εκτάσεις σε μικρές βουνοκορφές  εκχερσώνονται, το θέμα είναι ως πότε θα το ανεχόμαστε και θα αδιαφορούμε;

 Στο Αρτεμίσιο όμως ήρθαμε για επαφές SOTASUMMITS ON THE AIR στήνουμε τον αλουμινένιο ιστό έχοντας στην κορφη του, την κεραία NR- 770R για τα VHF και για HF  θα χρησιμοποιήσω την INVERTED V για τους 18 MHZ.  

 Ξεκινώ πρώτα με τα HF έχοντας καλή λήψη χωρίς παράσιτα καταφέρνω να κάνω 19 QSO  κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο. Πολύ καλά ως εδώ τους ευχαριστώ όλους και συνεχίζω στα VHF στους 145.375 ΜΗΖ.  Μιλώ με τον Νίκο SV1JSU που είναι Mobile και ακούγεται δυνατά, συνεχίζω με τον φίλο Στράτο SV1JRS και τον Βασίλη SV1GZY όλοι ακούγονται τέλεια. Η ισχύς μου δεν ξεπερνά τα 4 Watts. Φωνάζω λίγο ακόμη και σε άλλες συχνότητες αλλά την συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει άλλος στον Ελλαδικό χώρο. Ένα μικρό κολατσιό, μάζεμα του εξοπλισμού και έτοιμοι για την κατάβαση μας, λίγο πιο κάτω από την κορφή σε ένα βράχο σταματάμε. Πριν από χρόνια όταν ένας εκκολαπτόμενος αναρριχητής επιδείκνυε τις ικανότητες του στο bouldering   στον εικονιζόμενο βράχο ακούστηκε μια φωνή από έναν συνορειβάτη ( Σιγά μην σκίσεις κανένα καλτσόν! )  τον έκανε όχι μόνο κατακόκκινο αλλά σταμάτησε την προσπάθεια του. Ξεκαρδισμένοι στα γέλια συνεχίσαμε στο μονοπάτι της επιστροφής.

 Συνολικά κάναμε 3 ώρες χωρίς τη στάση στην κορυφή, καλύπτοντας 500 μέτρα υψομετρικής διαφοράς.

 Τελικά μου έχει μείνει αναπάντητο το ερώτημα του Γιάννη πως είναι ο ρυθμός της ανάβασης; Πρέπει σύντομα  να περπατήσουμε με έναν  ορειβατικό σύλλογο για να τεστάρω τον ρυθμό μας!

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ 1772 m.

 

 


 

 

ΖΗΡΕΙΑ 2376 m. SV/PL-005. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΔΕΥΤΕΡΑ 11/03/2013

 

 

  Το ραντεβού με το βουνό είχε προγραμματιστεί Κυριακή των πρώτων αποκριών, ο καιρός ήταν καλός για ορειβατική εξόρμηση αλλά κάποιες κοινωνικές υποχρεώσεις μας ανάγκασαν να το αναβάλουμε κατά μια ημέρα αργότερα, άλλωστε οποιαδήποτε ημέρα μπορούμε να πάμε.

  Ξυπνήσαμε στις 5:30 το πρωί και μετά από τον πρωινό καφέ μας αναχωρήσαμε για το οροπέδιο της Ζήρειας. Φτάσαμε σχετικά εύκολα,  αφήσαμε το αμάξι στις στάνες και ακολουθήσαμε το δρόμο για το καταφύγιο του ΕΟΣ Κορίνθου μια πρώτη αναγκαστική στάση, για να φτιάξουμε κάπως καλύτερα τα πράγματα μας στο σακίδιο, αφού διαπιστώσαμε ότι κατά το ξεκίνημα μας τα χιόνια δεν είχαν την ποιότητα που θέλαμε. Οι ανεβασμένες σχετικά θερμοκρασίες των ημερών και το τέλος της χειμερινής περιόδου στο βουνά έχουν κάνει τα χιόνια αρκετά μαλακά έως υγρά σε σχέση με άλλες χρονιές και αυτό το κάνει πιο δύσκολο ειδικά όταν περπατάνε μονό δυο.

  Ακολουθήσαμε την κλασική διαδρομή, σε πολλά σημεία το χιόνι μας έκανε να κολυμπάμε κυριολεκτικά έως την μέση, ενώ σαν να μην έφτανε αυτή η ταλαιπωρία είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τον ισχυρό άνεμο. Αυτά βέβαια δεν μας παραξενεύουν τόσα χρόνια στα βουνά, τα έχουμε ζήσει ξανά και ξανά, δεν είναι και ότι χειρότερο, μια χαρά καιρός. φτάνοντας στην τελική ράχη για την κορφη ο αέρας δυναμώνει αρκετά, εάν και έχουμε περάσει τα 2200 μέτρα, το χιόνι  εξακολουθεί να είναι σούπα, θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή της διαδρομής ώστε να μην προκαλέσουμε κάποια χιονοστιβάδα.

  Επιτέλους φτάνουμε στην κορφη, μετά βίας στεκόμαστε ορθοί χωρίς να ταλαντευόμαστε. Επιλεγούμε ένα απάνεμο μέρος λοξά από την κορυφή και  στήνουμε την κεραία HF.  Χρησιμοποιώ την INVERTED V για τους 14 MHZ που στήνεται εύκολα και έχει αντοχή στις καιρικές συνθήκες. Τα άκρα της τα δένω στα Μπατόν που είναι βυθισμένα στο χιόνι. Ενώ με το Πιολέ  ασφαλίζω τον ιστό της κεραίας.   

  Αρχίζω χωρίς καθυστέρηση τα QSO και αμέσως έχω την ανταπόκριση που θέλω, μπορώ να πω ότι εάν και καθημερινή είμαι πολύ ικανοποιημένος από τους συναδέλφους του εξωτερικού. Βέβαια οι συνομιλίες γίνονται με τα ακουστικά για καλύτερη ακρόαση, λογω του ισχυρών ανέμων, τελειώνω  κάπως γρήγορα, δεν μπορείς να μείνεις και πολύ εδώ με τέτοιες συνθήκες, ακάλυπτος στα καιρικά φαινόμενα και ταλαιπωρημένος από την ανάβαση.Κάνω και μερικές κλήσεις στα VHF αλλά  ως συνήθως κανείς  δεν απαντά, σε κάποια συχνότητα ακούω κάποια συνομιλία κάνω διακοπή,  πάλι τίποτε!  Ραδιοερασιτεχνισμος σε όλο του το μεγαλείο!

  Μαζεύουμε σιγά – σιγά με προσεκτικές κινήσεις και αναχωρούμε από την κορυφή. Επιστροφή από τα ίδια, συνολικά κάναμε 6 ώρες με τις στάσεις, το παλέψαμε καλά. Άλλη μια ανάβαση στο βουνό της Ζήρειας πέρασε στην ιστορία.      

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΖΗΡΕΙΑ 2376 m.

 

 


 

 

ΤΣΟΥΓΚΑ 1371 m. SV/PL - 134. SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΠΕΜΠΤΗ 28/02/2013

 

 

  Μια από τις κορφές του Αρτεμισίου που δεν είχαμε επισκεφτεί. Κάθε φορά που περνάγαμε από την σήραγγα του Αρτεμισίου, την παρατηρούσαμε, την θαυμάζαμε,  άλλα όλο την αναβάλαμε για κάτι άλλο. Σήμερα η απόφαση πάρθηκε αυθημερόν, θα πάμε στην κορυφή SV/PL-134 Τσούγκα 1371m.  δεν παίρνει άλλες αναβολές. Ετοιμάσαμε σακίδια και εξοπλισμό πήραμε το αμάξι με κατεύθυνση την εθνική οδό Τρίπολης - Αθήνας και στο κόμβο της Νεστάνης στρίβουμε και ακολουθούμε την σήμανση για το ομώνυμο χωριό, με πορεία προς το μοναστήρι της Παναγίας  περνώντας δίπλα από το βράχο του Γουλά συνεχίζουμε  στο μικρό ασφαλτοστρωμένο  κομμάτι και από κει και πέρα χωματόδρομος κακής βατότητας.

  Δυστυχώς άλλο ένα έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου έμεινε ημιτελές και έτσι χάθηκε η ευκαιρία να ενωθεί η Αρκαδία με την Ορεινή Αργολίδα οι εξαγγελίες έμειναν μόνο στα χαρτιά. Ταλαιπωρούμε το αυτοκίνητο σε ένα δρόμο που είναι προσβάσιμος σε αγροτικά οχήματα και σε 4Χ4.

 Ο δρόμος μας περνά από την βρύση του Μπρακατσάκι και κατηφορίζει προς την χωριό Καρυά, ευτυχώς εδώ ο δρόμος είναι καλός. Περίπου 2.5  χιλιόμετρα μετά την βρύση του Μπρακατσάκι  στρίβουμε αριστερά προς το εκκλησάκι με τις στάνες όπου και παρκάρουμε.

  Μπροστά μας απλώνονται αλπικά λιβάδια, με πολλά τρεχούμενα νερά περιφραγμένα όμως γιατί αποτελούν ιδιοκτησίες που ασκούνται παραδοσιακά επαγγέλματα, γεωργία – κτηνοτροφία. Περνάμε μέσα από αυτά και βρίσκουμε τα ανοίγματα που έχουν αφήσει για την ελεύθερη διέλευση. Ανηφορίζουμε  για την πρώτη ράχη όπου βρίσκεται  ο μετρητής για τις ανεμογεννήτριες ( σύντομα και σε αυτό το βουνό θα έρθει η πράσινη καταστροφή! ). Φτάνοντας στην ράχη, τραβάμε βόρεια ανεβαίνοντας την κορυφογραμμή μέχρι να βρούμε το τριγωνομετρικό σημείο. Από δω μπορούμε να δούμε τον  Αργολικό κάμπο  ένα μέρος της Κορινθίας και τα γύρω βουνά όπως την Ζήρεια κ.α. έχουμε επίσης πολύ καλή θέα προς την κορυφή του Αρτεμισίου, του Κτενιά ενώ μπροστά μας είναι η Τούρλα και το οροπέδιο της Τρίπολης, απέναντι μας προς την εθνική οδό βρίσκεται το Μελιδόνι  και το Λυρκειο.    

  Στήνουμε την κεραία βραχέων, το ALINCO DX 70 TH  και την μπαταρία μολύβδου. Αρχίζω  αμέσως τα QSO με τους  CHAZERS, επίσης καταφέρνω να κάνω και δυο επαφές SUMMIT TO SUMMIT.

  Ο καιρός είναι άστατος, μαύρα σύννεφα  είναι παντού γύρω μας. Οι πιθανότητες μιας βροχής μεγάλες, όμως δεν φύσα καθόλου, συνεχίζω τις επαφές για λίγο ακόμη στους 14 MHz. Ευχάριστη έκπληξη ένας Έλληνας συνάδελφος, ο Νίκος SV1BHF. Στα 2 Μέτρα δεν επιχείρησα να κάνω επαφές λογω καιρού. Βγάζουμε φωτογραφίες με τον Γιάννη τα μαζεύουμε και αναχωρούμε για κάτω.   

  Ο χρόνος ανάβασης ήταν 49 min, τώρα θα κάνουμε λιγότερο στην κατάβαση μας.

  Μια κορυφή του Αρτεμισίου που αξίζει να πάει κάποιος μεμονωμένος ορειβάτης ή ένας σύλλογος. Η διαδρομή μπορεί να συνδυαστεί με μια δύσκολη κατάβαση προς το χωριό Νεοχώρι κάνοντας μια ημερήσια διάσχιση.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΤΣΟΥΓΚΑ 1371 m.

 

 


 

 

ΤΟΥΡΛΑ 1492 m. SV/PL - 136. SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΚΥΡΙΑΚΗ 24/02/2013

 

 

  Την  Κυριακή που πέρασε ο καιρός ήταν καλός για μια εξόρμηση και SOTA. Κάπου γρήγορα και κοντά, το κυριότερο να βρούμε πάλι την φόρμα μας. Επιλέξαμε την κορυφή  SV/PL-136 Τούρλα 1492 μ. φυσικό σύνορο ανάμεσα σε Αρκαδία και Αργολίδα. Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν ακριβώς η ίδια με την προηγουμένη επίσκεψη μας.Ξεκινώντας από τον χωματόδρομο στο διάσελο του Πρίνου, με τα αλπικά λιβάδια που έβοσκαν ανέμελα τα βοοειδή, δεν έχουν  ανεβεί στα ψηλά ακόμη, λογω του χειμώνα. 

  Λίγο πριν την κορυφή συναντάμε δυο καλούς φίλους ορειβάτες, τον Αντώνη και τον Παύλο. Η παροιμία λέει, βουνό με βουνό δεν σμίγει. Στα βουνά όλο και κάποιον θα συναντήσουμε.

  Ρε παιδιά είπαμε όσοι φοράμε μπότες ελάτε να οργανωθούμε να κάνουμε ένα βουνό της προκοπής!  όσοι φοράμε ορειβατικές μπότες μόνο ε! Μείναμε λίγο να τα πούμε και κατόπιν εμείς τραβήξαμε για την κορφη ενώ αυτοί συνέχισαν να κατεβαίνουν.

  Σύντομα φτάσαμε στο υψηλότερο σημείο που βρίσκεται το υψομετρικό κολονάκι. Αγναντέψαμε το οροπέδιο της Τρίπολης και τα Aρκαδικά βουνά του Μαινάλου,  από την άλλη πλευρά βρίσκεται η Αργολίδα ενώ απέναντι μας είναι το Αρτεμίσιο που χάνεται μέσα στα σύννεφα.Στήσαμε την κεραία μας για τους 14 MHZ  και σύνδεσα το ALINCO DX -70 TH.  Τροφοδοσία με την μπαταρία μόλυβδου που τώρα τελευταία δεν την βλέπω να αντέχει και πολύ ακόμη.

  Ξεκίνησα τις επαφές για το πρόγραμμα SOTASUMMITS ON THE AIR. Τα QSO γρήγορα για να  προλάβω όλους τους ενδιαφερόμενους. Επιτευχτεί και συνομιλία στους 14 MHZ  με  φίλους, τον Ντίνο  SV3IEG από την Αθήνα και τον  Ζαχαρία SV3GLL από το Άστρος και οι δυο δεινοί DXER με πολλά  υποσχόμενα για το χώρο του ραδιοερασιτεχνισμου.

  Σειρά είχαν τα VHF με το φορητό YEASU VX-5R και την κεραία NR-770 H,  ενώ χρησιμοποίησα και το κινέζικο TYT TH-F5 με την κεραία DIAMOND SRH36 γνώστη ως ποντικοουρά.  Πρώτος ακούστηκε ο Βασίλης SV3ICZ  από το Τολό Αργολίδας στην συνέχεια ο Μάνος SV1KYK και ακολούθησε ο Νίκος SV1BSW. όλοι ακούστηκαν πολύ δυνατά full display. Oπως μου είπε ο Νίκος ακουγόμουν αρκετά καλά στην Αθήνα, στην συχνότητα απλά δεν είχε κίνηση.Μ' αυτούς τέλειωσα και τις επαφές για το  SOTA.

  Λίγο κολατσιό ενώ ο Γιάννης ήδη είχε αρχίσει να μαζεύει.  Επιστροφή από τα ίδια ανανεωμένοι για νέες αναβάσεις.   

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΤΟΥΡΛΑ 1492 m.

 

 


 

 

 ΜΕΛΙΔΟΝΙ 1356 m. SV/PL - 133. SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΔΕΥΤΕΡΑ 11/02/2013

 

 

  Το Summits On The Air SOTA δεν είναι μια απλή ανάβαση σε μια κορυφή για να απολαυσεις την θέα! Προϋποθέτει καλό καιρό  γιατί μαζί σου κουβαλάς επικίνδυνα  υλικά που είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος  και αναγκαστικά πρέπει  να καθίσεις τουλάχιστον μισή ώρα για επικοινωνίες.  Ένα δεκαήμερο κακοκαιρίας ήταν αρκετό να μας ακυρώσει  τα ορειβατικά σχέδια. Επιτέλους  ηλιοφάνεια μετά από μια πρόσφατη χιονόπτωση. Ξεκινήσαμε αργά με τον Γιάννη για την κορυφή Μελιδόνι.Η ανάβαση γνώστη, μιας και είναι η τρίτη επίσκεψη μας στο βουνό. Πλέον αυτές τις κορυφές  τις χρησιμοποιούμε για προπόνηση.

  Σε 1:10 ήμασταν στην κορυφή χωρίς στάση. Ο Γιάννης έδινε τον ρυθμό και γω ακολουθούσα. Το έδαφος ήταν λασπώδες και πριν από την κορυφή είχε λίγο χιόνι.  Στήνουμε  την κεραία για τους 14 MHZ  ετοιμάζω τον εξοπλισμό  βάζω τα ακουστικά και ξεκιναω χωρίς καθυστέρηση. Γίνονται QSO  από διάφορες Ευρωπαϊκές Χώρες και για πρώτη φορά ως portable επιτυγχάνω  3 επαφές με ραδιοερασιτέχνες  από την Αμερική.

Date:11/Feb/2013 Summit:SV/PL-133 (Melidoni) Call Used:SV3GLI/P Points: 4 Bonus

Time

Call

Band

Mode

Notes

11:33z

G6TUH

14MHz

SSB

 

11:34z

OE7PHI

14MHz

SSB

 

11:34z

DJ5AV

14MHz

SSB

 

11:35z

S56IHX

14MHz

SSB

 

11:35z

EA2CKX

14MHz

SSB

 

11:36z

DF5WA

14MHz

SSB

 

11:36z

HB9MKV

14MHz

SSB

 

11:37z

HB9BHD

14MHz

SSB

 

11:38z

DJ0GM

14MHz

SSB

 

11:39z

HB9CGA

14MHz

SSB

 

11:40z

OH3T

14MHz

SSB

 

11:40z

DG5DBT

14MHz

SSB

 

11:41z

OM5DP

14MHz

SSB

 

11:41z

OM5AB

14MHz

SSB

 

11:42z

F6BFI

14MHz

SSB

 

11:43z

W4ZV

14MHz

SSB

 

11:44z

DL3HXX

14MHz

SSB

 

11:44z

ON7TWA

14MHz

SSB

 

11:45z

OK1SDE

14MHz

SSB

 

11:45z

S57CI

14MHz

SSB

 

11:46z

G0WSB

14MHz

SSB

 

11:47z

IN3EIS

14MHz

SSB

 

11:47z

OE3CHC

14MHz

SSB

 

11:48z

EA4EP

14MHz

SSB

 

11:49z

N4EX

14MHz

SSB

 

11:50z

HA5TI

14MHz

SSB

 

11:50z

OK4IT

14MHz

SSB

 

11:52z

G4UXH

14MHz

SSB

 

11:53z

S52CU

14MHz

SSB

 

11:54z

G0RQL

14MHz

SSB

 

11:55z

DL2KAS

14MHz

SSB

 

11:56z

AA0B

14MHz

SSB

 

11:59z

SV1IUT

144MHz

FM

ALKIS ATHENS


 
Έχω εξαντλήσει την μπαταρία και αυτό με αναγκάζει να σταματήσω .Με το φορητό συνεχίζω στα VHF όπου ακούγεται ο συνάδελφος από την Αττική SV1IUT.Τελείωσα με τις επικοινωνίες, ευχαριστημένος απολαμβάνω το κολατσιό μου και αγναντεύω  τα βουνά έτσι όμορφα που είναι !

 Πιστεύω ότι οι εικόνες και η θέα από ψηλά δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε καμιά βιντεοκάμερα ή φωτογραφική μηχανή! Η ορειβασία είναι τρόπος ζωής για μας, εκεί ξεχνάς τα πάντα, ηρεμείς πραγματικά και αισθάνεσαι άλλος άνθρωπος.

 Έτσι είμαστε εμείς οι Bουνίσιοι.

 

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΜΕΛΙΔΟΝΙ 1356 m.

 

 


 

 

ΤΣΕΜΠΕΡΟΥ 1252 m. SV/PL - 129. SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΠΕΜΠΤΗ 31/01/2013

 

 

  Συχνά γίνονται αρκετά Contest στους 14 ΜΗΖ, συχνότητα που βγαίνω στον αέρα για το πρόγραμμα SOTA. Έτσι μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να φτιάξω μια κεραία για τους  18 ΜΗΖ  να την έχω μαζί μου ως εφεδρική. Η  κεραία κατασκευάστηκε εύκολα και ήρθε η ώρα να την δοκιμάσω αντί λοιπόν να τρέξω στα χωράφια ή στο διπλανό πάρκο αποφάσισα να το συνδυάσω με μια ακόμη ενεργοποίηση κορυφής SOTA.

  Τελευταία μέρα του Ιανουαρίου,  μια ηλιόλουστη μέρα με αρκετό κρύο. Με τον Γιάννη επιλέξαμε την Τσεμπερού SV/PL-129 να προπονηθούμε δίχως πολλά έξοδα μιας και είναι κοντά στην Τρίπολη. Τα αρκαδικά βουνά είναι γεμάτα χιόνι πανέμορφα όπως πάντα  το ίδιο ο Ταΰγετος και ο Πάρνωνας. Από την Τσεμπερού έχουμε καλή θέα. Στήνω την κεραία INVERTED V στον τετράμετρο  ιστό για τους 18 MHZ. Έχω ενημερωθεί για τα προγνωστικά διάδοσης στα HF και δεν είμαι  πολύ αισιόδοξος.Ξεκινώ στα πρώτα 5 λεπτά  αλλά η διάδοση δεν βοηθά. Επιμένω λίγο και τσεκάρω για στάσιμα, όλα φαίνονται εντάξει, συνεχίζω και σιγά – σιγά  αρχίζουν τα QSO.

Date:31/Jan/2013 Summit:SV/PL-129 (Tsemperou) Call Used:SV3GLI/P Points: 4 Bonus

Time

Call

Band

Mode

Notes

10:01z

UR6EO

18MHz

SSB

 

10:02z

DL3HXX

18MHz

SSB

 

10:02z

EA4CWN

18MHz

SSB

 

10:03z

OE7PHI

18MHz

SSB

 

10:04z

UY2LT

18MHz

SSB

 

10:04z

EA2CKX

18MHz

SSB

 

10:06z

DL8UVG

18MHz

SSB

 

10:07z

DL2KAS

18MHz

SSB

 

10:08z

UA6AIR

18MHz

SSB

 

10:09z

SP6BBE

18MHz

SSB

 

10:10z

DL8DXL

18MHz

SSB

 

10:10z

DL1DVE

18MHz

SSB

 

10:11z

OK1SDE

18MHz

SSB

 

10:12z

RQ4F

18MHz

SSB

 

10:13z

G4OBK

18MHz

SSB

 

10:14z

RA6UJ

18MHz

SSB

 

10:15z

UA6FZ

18MHz

SSB

 

10:16z

RA9OFE

18MHz

SSB

 

10:17z

HB9CGA

18MHz

SSB

 

10:17z

HB9MKV

18MHz

SSB

 

10:18z

EA1LQ

18MHz

SSB

 

10:18z

OE5HDN

18MHz

SSB

 

  Η  μπαταρία αρχίζει να χάνει την δύναμη της αλλά και γω δεν είμαι διατεθειμένος να κάτσω στην κορυφή, η αίσθηση του κρύου να σε διαπέρνα  με κάνει να σταματήσω. Η κεραία πέρασε το TEST και από δω και πέρα θα είναι μέρος του εξοπλισμού μου.Βγάζουμε φωτογραφίες και αναχωρούμε από την κορυφή. Κάθε εξόρμηση για το πρόγραμμα SOTA είναι  διαφορετική και μοναδική.

CLICK HERE MORE PHOTOS !

ΤΣΕΜΠΕΡΟΥ 1252 m.

 

 


 

 

ΕΠΑΝΩ ΧΡΕΠΑ 1560 m. SV/PL - 168. SUMMITS ON THE AIR - SOTA. 29/01/2013

 

 

  Πρώτη εξόρμηση της χρονιάς που αλλού φυσικά, στην Επάνω Χρέπα 1560m. Ο καιρός καλός ότι πρέπει για μια μικρή ανάβαση κάνοντας SOTA.

  Αφού ήπιαμε τον καφέ μας αναχωρήσαμε για το Μοναστήρι Της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μέχρι το προαύλιο που τερματίζει ο δρόμος. Εκεί βρήκαμε το αμάξι του φίλου μας συνορειβάτη Τάκη. Ως ότου ετοιμαστούμε για την ανάβαση φάνηκε να έρχεται με την παρέα του. Ευχάριστη έκπληξη, τις καθημερινές δεν περπατάνε και πολλοί. Τα είπαμε για λίγο, μας πρότεινε να ανέβουμε από το μονοπάτι που ξεκινά δίπλα από την μάντρα του μοναστηρίου και να μην πάμε όπως συνήθως DIRECT στην κορφη. Τόσες φορές  έχουμε πάει DIRECT, ας πάμε και μια φορά από το μονοπάτι. Περνώντας δίπλα  από την μάντρα και με καλή σήμανση κόκκινα σημάδια, τραβερσάρουμε την πλαγιά  της πρώτης ράχης πάνω από το μοναστήρι ακολουθώντας το μονοπάτι μέσα από τα χιονισμένα έλατα. Φτάνοντας μέχρι την κορφη σε 1:10 min. Αν έχεις διάθεση για λίγο παραπάνω περπάτημα η διαδρομή προτείνεται Στήνουμε την κεραία για τους 14MHZ και αμέσως ξεκινώ να κάνω επαφές για το πρόγραμμα SOTA. Όταν άρχισε να πέφτει η μπαταρία  σταμάτησα  αφού τους ευχαρίστησα  πρώτα. Κάνω και μερικές κλήσεις στα VHF αλλά ως συνήθως κανείς! Ο Γιάννης  τραβά τις σχετικές φωτογραφίες και με βοηθά να μαζέψουμε την κεραία και τον ιστό.

  Αγναντεύουμε γύρω μας το χιονισμένο Μαίναλο με τις κορφες του,  τώρα τελευταία γίνεται πολύς λόγος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης για το  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΙΝΑΛΟΥ και τον φορέα διαχείρισης. Κάποιοι λίγοι προτείνουν, για την διαχείριση και προστασία του Μαινάλου, αγνοώντας ότι το οικοσύστημα  αυτό λειτουργεί  χιλιάδες χρόνια και προστατεύεται  από θεσμοθετημένα όργανα  της πολιτείας  και τους κατοίκους που ασκούν την δραστηριότητα  των παραδοσιακών επαγγελμάτων της Κτηνοτροφίας, της Υλοτομίας, Μελισσοκομίας, Γεωργίας και Κυνηγιού, θέλοντας να βάλουν  Όρους στις νόμιμες δραστηριότητες τους ακόμη και μπάρες. Στέκομαι στην κορφη της Επάνω Χρέπας εδώ στα λημέρια του Θ. Κολοκοτρώνη  που ξεσκλάβωσε την Ελλάδα και κοιτώ τις χιονισμένες βουνοκορφές του Μαινάλου  σκεπτόμενος Μας τις χάρισε για να έρθουν κάποιοι να βάλουν Μπάρες και κανόνες σύμφωνα με τον φορέα διαχείρισης που ζητούν λίγοι, 150 τον αριθμό, δήθεν προστάτες της φύσης αγνοώντας μας;

ΟΧΙ ΠΟΤΕ ! Κάτω Τα Χέρια από το Μαίναλο.

 Δεν θέλουμε προστάτες έχουμε παραδείγματα από αλλού που απέτυχαν !

Η ΦΥΣΗ ΒΙΩΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΕΤΑΙ!

CLICK HERE MORE PHOTOS

ΕΠΑΝΩ ΧΡΕΠΑ 1560 m.

 

 ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

    Copyright© 2006 - 2019 Alpine Club Tripolis. All rights reserved.
 Τελευταία αναβάθμιση: 04 / 01 / 2019.Όροι Χρήσης