ALPINE CLUB TRIPOLIS


 

 

SV/PL – 169. ΧΕΛΜΟΣ - ΨΗΛΗ ΚΟΡΥΦΗ 2355 m.  SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΠΕΜΠΤΗ 20/12/2012

 

 

  Καθημερινά τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν με την ημέρα της καταστροφής  την συντέλεια του κόσμου. Έτσι και εμείς μια μέρα πριν από αυτή αποφασίσαμε να πάμε στον Χελμό μην τυχόν και δεν προλάβουμε…

  Ξεκινήσαμε το πρωί στις 07:00 από Τρίπολη και διάμεσου του χωριού Μαζέϊκα ανηφορίζουμε για Καλάβρυτα και Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού.

  Όλα είναι κάτασπρα από την μεγάλη παγωνιά. Όμως εμείς αυτές τις συνθήκες θέλουμε, βοριά και πάγο για την ασφαλή κίνηση στο βουνό.

  Ο ουρανός είναι σχεδόν κατακάθαρος με κάποια σύννεφα που μοιάζουν  απειλητικά,  σίγουρα θα κλείσει μέχρι το μεσημέρι. Ανηφορίζουμε το παγωμένο οδόστρωμα μέσα στα χιονισμένα έλατα, φτάνοντας μέχρι το άδειο παρκινγκ του χιονοδρομικού. Σήμερα το Χ.Κ. Καλαβρύτων είναι κλειστό για συντήρηση, μας βολεύει αφάνταστα αυτό.

  Ξεκινώντας από το Σαλέ, πίστα – πίστα, βγαίνουμε μέχρι το Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος. εδώ πάνω είναι όλα παγωμένα, φοράμε κραμπόν  και συνεχίζουμε με πορεία τον δρόμο προς την στάνη, περνώντας από τις κορυφογραμμές μιας και όλα έχουν καλυφτεί από υπερβολικό χιόνι για την εποχή και έχουν γίνει μια τεράστια πλαγιά. Φτάνουμε κάτω από την βάση της κορυφής από εδώ τραβάμε direct μέχρι την ράχη της και ακολουθώντας την, βγαίνουμε στην Ψηλή Κορφη 2355μ. Φυσά δυνατά και έχει χαμηλή θερμοκρασία. Η πουπουλένια βέστα απαραίτητη, γιατί θα χρειαστεί να μείνουμε αρκετά.

  Ο χώρος είναι περιορισμένος για να απλώσεις κεραία για Portable Operation.Έχω πάρει μαζί μου τον ιστό του αλουμινίου για καλύτερη αντοχή στους ανέμους και για κεραία θα χρησιμοποιήσω την inverted V για τους 14 ΜΗΖ. 

  Το στηρίζω πρόχειρα και το κρατώ με τα πόδια μου ξαπλωμένος στο χιόνι, ενώ ο Γιάννης με την εφευρετικότητα  που τον κατέχει δένει τις άκρες της κεραίας δεξιά και αριστερά με τα πιολέ βυθισμένα στο χιόνι. Αρχίζω εκπομπή στους 14.285 Mhz. Το σποτ δεν πέρασε αλλά για καλή  μου τύχη με σποτάρει ο συνάδελφος G0RQL ο DON από την Αγγλία, γίνονται επαφές με συναδέλφους από ευρωπαϊκές χώρες. Θέλω να συνεχίσω αλλά τα εμπόδια πολλά. Το στυλό παγώνει και δεν μπορώ να γράψω, η μπαταρία αρχίζει να χάνει δύναμη από το κρύο, το μικρόφωνο και το μηχάνημα πιάνει χιόνι και όλα αυτά με τα ξυλιασμένα χέρια μου από τον πάγο με αναγκάζουν να σταματήσω αφού πρώτα τους ευχαριστήσω και τους ευχηθώ για τα Χριστούγεννα.

 Τα σύννεφα γίνονται απειλητικά,  έτσι τα μαζεύομαι και επιστρέφουμε από τα ίδια. Μόλις που προλάβαμε να φτάσουμε στο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος. Το σύννεφο έκλεισε όλο τον Χελμό. Τώρα θα κατεβούμε μέσα από την πίστα χωρίς ορατότητα βλέποντας την σήμανση της.Φτάνουμε στο Σαλέ του χιονοδρομικού και από εκεί επιστροφή για την Τρίπολη.Εύχεται ο ένας στον άλλον Καλά Χριστούγεννα μιας και δεν πιστεύουμε στις βλακείες για το τέλος του κόσμου.

 

 

 


 

 

SV/PL – 012. ΜΥΣΤΡΑΣ 638 m.  SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΤΡΙΤΗ 04 /12/2012

 

  Περιήγηση στην Βυζαντινή Καστροπολιτεία του Μυστρά και SOTA.

  Αγναντεύοντας την εύφορη κοιλάδα της Σπάρτης που διάλεξαν οι Δωριείς να κατοικήσουν με τον Ταΰγετο ελαφρώς χιονισμένο να δεσπόζει επάνω της και εμείς να γυρίζουμε ανάμεσα στις εκκλησιές του Μυστρά και τα ερείπια, ανεβαίνοντας σαν αλλοτινοί στρατιώτες του Παλαιολόγου που όμως αντί όπλων, στήσαμε τον ιστό της κεραίας! Έγιναν QSO στα 20Μ  με όσους περισσότερους μπορούσα, μιας και στην προηγουμένη εξόρμηση διέκοψα ξαφνικά λογω βροχής. Όταν πλέον δεν άκουγα άλλους, τα μαζέψαμε και αναχωρήσαμε για την πόλη μας.  

 

 

 


 

 

SV/PL – 069. ΓΑΪΤΑΝΟΡΑΧΗ 1802 m.  SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΚΥΡΙΑΚΗ 02/12/2012

 

 

  Μια γρήγορη  εξόρμηση στο ορεινό όγκο του φθινοπωρινού Πάρνωνα με ανάβαση στην κορυφή Γαϊτανοράχη με υψόμετρο 1802m.

  Στον Πάρνωνα αυτή την εποχή συλλέγεις τις καλύτερες εικόνες της φύσης. Περνώντας από το Καστρί και τον Άγιο Πέτρο βλέποντας τα φυλλώματα  της καστανιάς με τα φύλλα που πέφτουν ίσως να είναι και η καλύτερη εικόνα. Μετά τον Τανο πόταμο στρίβουμε στην διασταύρωση για το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ Σπάρτης  διασχίζοντας  το ελατοδασος  που περιβάλλεται από ελαφριά ομίχλη το νιώθεις να σε καλεί, να αφουγκραστείς τη φύση  και να νιώσεις σεβασμό στο δάσος.

  Η κύρια κορφη του, το Κρόνιο ή Μεγάλη Τούρλα  με υψόμετρο 1935m, γυμνή, πετρώδες, περιμένει τα χιόνια του χειμώνα. Εμείς συνεχίζουμε για την ΓαΪτανοράχη λίγο πιο κάτω από την διασταύρωση για Καστάνιτσα στρίβουμε αριστερά στο χωματόδρομο  προς τον Άγιο Βασίλειο.  Σε 1,200 μέτρα αφήνουμε το αμάξι και ανεβαίνουμε το εμφανές μονοπάτι που σε οδηγεί στην κορφη σε 30 λεπτά περίπου.

  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και SOTA. Στήνουμε την κεραία με αρκετό αέρα, στην προσπάθεια να την σταθεροποιήσουμε, ξεκολλά το κεντρικό καλώδιο. Το επισκευάζουμε πρόχειρα και υπό την απειλή βροχής ξεκινώ στα βραχέα, κάνω συνολικά 17 QSO, αρχίζει να βρέχει για τα καλά, μαζεύουμε άρον –άρον τον εξοπλισμό και αναχωρούμε από την κορφη. Φτάνουμε στο αμάξι και αφού βγάλαμε τα βρεγμένα αδιάβροχα φεύγουμε  αμέσως.

  Στο δρόμο μας είναι το καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης, δεν παραλείψαμε  να χαιρετίσουμε τον φίλο μας τον Κώστα, τον φύλακα του καταφυγίου. Μετά από λίγο αναχωρούμε, ενώ συνεχίζει να βρέχει κάνοντας το δάσος ακόμη πιο όμορφο, μια σταση για ένα ρακομελο στον Αγιο Πετρο και επιστροφη σπιτι.

 

 


 

 

SV/PL – 136. ΤΟΥΡΛΑ 1492 m.  SUMMITS ON THE AIR - SOTA.  ΚΥΡΙΑΚΗ 25 /11/2012

 

 

  Στα χρόνια που πέρασαν κάναμε αρκετά βουνά στην Ελλάδα σε διάφορες περιοχές, όμως η εικόνα από το πρώτο βουνό που ξεκινήσαμε ήταν η πιο δυνατή. Κάθε φορά που περνάμε τον αυτοκινητόδρομο και την σήραγγα Αρτεμισίου λέγαμε από εδώ ξεκινήσαμε την ορειβασία, το νοσταλγήσαμε.Τώρα μας δόθηκε η ευκαιρία να πάμε πάλι μιας και η κορφη είναι στο πρόγραμμα SOTA.

  Με χαρά ετοιμάσαμε τα σακίδια μας. Ο δρόμος γνωστός περνώντας από  την Νεστάνη με κατεύθυνση για την Καρυά Αργολίδας με ασφαλτοστρωμένο δρόμο στο μεγαλύτερο τμήμα του, φτάσαμε μέχρι την βάση της Τούρλας.

  Ξεκινήσαμε να ανηφορίζουμε από την εγκαταλειμμένη στάνη αυτή την εποχή. Στην αρχή  το μονοπάτι είναι καλά σχηματισμένο από τα βοοειδή  που βόσκουν στις κορφές του Αρτεμισίου. Βγαίνοντας στην ράχη του βουνού συνεχίζουμε σε κακοτράχαλο έδαφος με πολλές γκρεμίλες που πρέπει να αποφύγεις. Τα πόδια δοκιμάζονται, θέλεις βαρύ και στιβαρό άρβυλο. Τίποτα δεν μας σταματά, τρέχαμε όπως την πρώτη φορά, να αντικρίσουμε πάλι τις παλιές εικόνες που έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό μας. Σε 1: 30 min φτάνουμε στην κορφη, πλήθος συναισθημάτων μας πλημυρίζει.

  Στήνουμε την Fishing Pole Antenna  για τα HF και με Spot στην σελίδα του SOTA από τον συνάδελφο OM7DX  STEPHAN αρχίζω τις επαφές. Συνάδελφοι απ όλες τις χώρες της Ευρώπης απαντούν, προσπαθώ να τους κάνω όλους, δεν βιάζομαι να φύγω από εδώ, παρά ότι η μέρα είναι μικρή αυτή την εποχή. Κάνω κάποιες κλήσεις στα VHF, ως συνήθως δεν ακούει κανείς, δεν πειράζει. Μαζεύουμε τον εξοπλισμό και κολατσίζουμε στην συνέχεια λέμε ο ένας στον άλλον, να από εκεί περάσαμε τότε θυμάσαι;Πρέπει όμως να επιστρέψουμε. Είμαστε ευχαριστημένοι παρά το χαμηλό ύψος, είναι ένα βουνό που μας αρέσει. Είναι η πηγή της ορειβασίας. Είναι το βουνό μας !

 

 

 


 

 

SV/PL – 135. ΠΙΚΕΡΝΙΩΤΙΚΑ ΒΟΥΝΑ 1168 m.  SUMMITS ON THE AIR - SOTA.  ΤΕΤΑΡΤΗ 14 /11/2012

 

 

  Διανύουμε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως έχω αναφέρει στο διαδικτυακό ημερολόγιο μου. Από παντού γίνονται περικοπές και υπάρχει μεγαλύτερος προγραμματισμός κινήσεων  ώστε να εξασφαλιστούν τα αναγκαία για την διαβίωση μας με τα λιγότερα έξοδα. Έτσι έχουμε μεταβάλει το πρόγραμμα μας ανάλογα. Γύρω από την Τρίπολη υπάρχουν βουνά που σε ελάχιστο χρόνο μπορείς να τα προσεγγίσεις εύκολα δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο χειμερινό ηλιοστάσιο και η μέρα είναι μικρότερη αρά συμφέρει και από τις δυο απόψεις.

  Επιλέχτηκαν τα Πικερνιώτικα βουνά, σε λιγότερο από μισή ώρα και αφού περάσαμε μέσα από το χωριό Πικέρνι αφήνοντας το αμάξι στο χωματόδρομο που διασταυρώνεται με το χωριό Σάγκα και το εξωκκλήσι κάτω από το Όρος Λύρκειο. Ανεβαίνοντας από εκεί σε 1 ώρα είσαι στην κορφη του βουνού περνώντας μέσα από πουρνάρι ( Ντούσκο ) όπως λέει ο Γιάννης που δεν ξεχνά την δραστηριότητα του κυνηγίου, μιας και είναι καλός κυνηγότοπος παίρνει και το όπλο του μαζί (καλώς) !

  Στήνω την κεραία των βραχέων με το Alinco DX-70 ΤΗ έχοντας πολύ αέρα αρχίζω τις επαφές SOTA, παρόλο που δεν έχει καλή διάδοση, καταφέρνω να κάνω 21 επαφές με πιο μακρινή από την χώρα του Κατάρ. Φύσα τόσο δυνατά που κάνω τις επαφές ξαπλωτός  για να μην με πιάνει ο άνεμος.

  Σε λίγο επιστρέφει  ο Γιάννης και με ρωτά εάν ακούγομαι  γιατί ένα μέτρο από το καλώδιο στην κορφη του καλαμιού κυματίζει σαν σημαία! Παρά ταύτα  όμως βγαίνει αρκετά καλά. Τελειώνω τις επαφές, βγάζουμε μερικές φωτογραφίες  το οροπέδιο της Τρίπολης και το Μαντινειακο  μέχρι το Λεβίδι. Ακριβώς επάνω του υψώνεται το Μαίναλο, ενώ πίσω μας η οροσειρά του Αρτεμισίου. Ευχαριστημένοι επιστρέφουμε στην Τρίπολη.  

 

 


 

 

SV/PL – 133. ΜΕΛΙΔΟΝΙ 1356 m.  SUMMITS ON THE AIR - SOTA.  ΚΥΡΙΑΚΗ 11 /11/2012

 

 

  Ένα βουνό του Όρους Λυρκείου  στο νόμο Αργολίδος με χαμηλό υψόμετρο  1356m. αλλά με μεγάλη θέα. Σ’ αυτό ήταν και η κυριακάτικη εξόρμηση μας.Για να φτάσεις εκεί από Τρίπολη, μετά την σήραγγα Αρτεμισίου στριβείς  δεξιά για Νεοχώρι και αμέσως μετά περνάς κάτω από την γέφυρα προς κεφαλόβρυσο – Φρουσιούνα κλπ. Ανηφορίζεις περίπου 2 χιλιόμετρα επί του δρόμου και παρκάρεις απέναντι από το εξωκλήσι στο χωματόδρομο με τα αρχαία κτίσματα.

  Ξεκινήσαμε  από το εμφανές μονοπάτι γιδόστρατα μιας και η περιοχή έχει κτηνοτροφία, κυριολεκτικά το βουνό σείεται από τα κουδούνια των κατσικιών. Το μονοπάτι σε οδηγεί ως την κορυφή  σε 1:30 min. Στην κορυφή υπάρχουν ερείπια ξερολιθιάς πιθανόν από εξωκλήσι. Ακριβώς εκεί βρίσκεται το υψομετρικό κολωνάκι του Γ.Υ.Σ Ανατολικά φαίνεται το Ναύπλιο, η θάλασσα και  το μπούρτζι, ο κορινθιακός κόλπος βορειοτέρα, πίσω μας η Τρίπολη, το Αρτεμίσιο στο βάθος ο Ταΰγετος και απέναντι μας η Ζήρεια κλπ.

 Έστησα την κεραία βραχέων, σύνδεσα το ALINCO DX-70ΤΗ. Πρώτη επαφή με τον εννιάχρονο Bran YO3IPH ακολούθησαν άλλες 40 επαφές ως συνήθως  χαμός ο ένας πάνω στον άλλον. Προσπαθώ να δώσω σε όλους όμως ένας συνάδελφος ραδιοερασιτέχνης μου λέει ότι δύσκολα ακούγομαι λογω  ότι ακριβώς δίπλα μου κάποιος κάνει contest. Συνεχίζω στα VHF αλλά δυστυχώς για μια ακόμη φόρα δεν απαντά κανείς.

Μαζεύουμε  σιγά – σιγά και αφού κολατσίσαμε παίρνουμε το μονοπάτι της επιστροφής. Ευχαριστημένοι για την σύντομη και ωραία εξόρμηση και τις επιτυχημένες επαφές.  Ο  Γιάννης όσο εγώ έκανα επαφές στην κορυφή σχεδίαζε την επομένη εξόρμηση με κάθε λεπτομέρεια

Πάντα ψηλά και πολλά ''73  

 

 


 

 

 SV/PL – 162. ΜΑΛΕΒΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ 1612 m.  SUMMITS ON THE AIR - SOTA.  ΚΥΡΙΑΚΗ 04 /11/2012

 

 

  Δεν είμαστε πια για πολλά έξοδα με τέτοια κρίση που υπάρχει. Έτσι έχουμε πιάσει τις κοντινές κορυφές. Όπως λέει και ο Γιάννης, εκεί που βγάζει  τον σκύλο για κατούρημα!

  Κυριακή αντί για κυνήγι επιλεγούμε να πάμε στον Μαλεβό SV/PL – 162 στον βόρειο Ταΰγετο! Ρωτώ τον γαμπρό μου που είναι από εκείνα τα μέρη, θα βρούμε εύκολα την διαδρομή; Μου άπαντα  θα το βρεις, ρωτά τους Γεωργιτσάνους ( κάτοικοι από το χωριό Γεωργίτσι) που είναι καλοί άνθρωποι! 

  Χαλαρά λοιπόν ξεκινήσαμε από Τρίπολη  για Μεγαλόπολη  και στρίψαμε  προς  Πάπαρι μετά περάσαμε από το βουνό Τσεμπερού και κατηφορίσαμε προς το χωριό Σκορτσινού, περάσαμε από τις πήγες του Ευρώτα και διασχίσαμε τον υπό κατασκευή δρόμο Μεγαλόπολη Σπάρτη, περάσαμε από το χωριά  Λογκανίκος, Αγόριανη και φτάσαμε στο Γεωργίτσι. Το τοπίο εναλλάσσεται από ελαιόδεντρα σε πουρνάρια. Στην πλατεία του χωριού ρωτήσαμε πως θα πάμε στον Άγιο Παντελεήμονα. Όντως οι κάτοικοι πολύ φιλικοί μας  είπαν ακριβώς την διαδρομή αλλά ακόμη και την χιλιομετρική απόσταση! Τους χαιρετίσαμε και συνεχίσαμε την ανάβαση προς Βόρειο Ταΰγετο. Οι καστανιές γεμάτες καστανά και έντονα χρώματα περιβάλουν την διαδρομή μας λίγο πιο πάνω συναντάς μόνο έλατα. Βρήκαμε εύκολα την διασταύρωση για τον Άγιο Παντελεήμονα. Από  εδώ ξεκίνα χωματόδρομος πάμε λίγο πιο πάνω αλλά ο δρόμος έχει τα χάλια του. Φορτωνόμαστε τα σακίδια  και με το GPS βρίσκουμε την κορυφή. 

Αμέσως στήνουμε την κεραία για τους 14 MΗΖ και την 3 στοιχείων YAGI για  τους 145 MHz.

 Μόλις ανοίγω τον ασύρματο ακούω τον φίλο μου τον Ντίνο να ξεκίνα CQ CQ SOTA.. από την κορυφή Παράγκα στην Ζήρεια SV/PL–161. Καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε SUMMIT TO SUMMIT στους 14 MHz. Συνολικά έγιναν 43 επαφές σε διάστημα μισής ώρας. Ενώ στα VHF έγινε μόνο μια επαφή με τον φίλο και συνάδελφο Κώστα SV1KYQ  που βρισκόταν στην κορυφή SV/AT-007.

 Η θέα από αυτό το σημείο είναι μοναδική! βλέποντας την Καλαμάτα, την Σπάρτη, την Μεγαλόπολη  και την Τρίπολη. Σε αυτό  το σημείο έχουν στήσει τις κεραίες τους οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Φυσικά δίκτυο ρευματοδότησης δεν έχουν και δουλεύουν με γεννήτριες και φωτοβολταικα. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ο αναμεταδότης R0 Ταϋγέτου 145.600 kHz με υπότονο 88.5 kHz με 4 δίπολα αλλά σε χαμηλό ύψος. Ίσως εάν ήταν σε πυλώνα θα κάλυπτε μεγάλες αποστάσεις.

Μας πήρε απόγευμα να επιστρέψουμε.

 

 


 

 

SV/PL – 015. ΜΙΚΡΗ ΖΗΡΕΙΑ 2086 m.  SUMMITS ON THE AIR - SOTA.  ΣΑΒΒΑΤΟ 20 /10/2012

 

 

   Είναι Μικρή, Όμορφη και Δύσκολη! Αυτό την κάνει ελκυστική σε πεζοπόρους, ορειβάτες και Σοτάδες αλλά και σε άλλες ομάδες της Υπαίθρου. Το ραντεβού με τον φίλο μας τον Ντίνο SV3IEG ήταν στο χωριό Κεφαλάρι, όπου έφτασε εκεί πριν από εμάς ερχόμενος από Αθήνα. Εμείς από Τρίπολη και διάμεσου Νεμέας, περάσαμε από τα χωριά Ψάρι, Κυλλήνη, φτάνοντας  στο Κεφαλάρι.

  Ο Ντίνος SV3IEG μέχρι να φτάσουμε στο ραντεβού μας πίνοντας τον καφέ του στο καφενείο του χωριού είχε συλλέξει τις πληροφορίες που θέλαμε για να προσεγγίσουμε το οροπέδιο οδικώς από τον χωματόδρομο γλιτώνοντας χρόνο. Με αφετηρία το Κεφαλάρι παίρνουμε  τον χωματόδρομο που περνά ακριβώς από πάνω του, περνώντας  από το εκκλησάκι του Πρ. Ηλία και μετά από λίγες ανηφορικές στροφές φτάνουμε στο οροπέδιο.

  Εδώ αφήσαμε τα αυτοκίνητα μας  και μετά τις σχετικές φωτογραφίες φορτωμένοι με τα σακίδια μας, που περιέχουν και τον εξοπλισμό επικοινωνιών για το SOTA, με οδηγό τον Γιάννη ξεκινήσαμε να ανηφορίζουμε το μονοπάτι από το πηγάδι Μουτσιου μέσα  στο πανύψηλο ελατοδάσος που αυτή την εποχή στην σκιά του φιλοξένει λογων – λογων λουλούδια καθώς και μανιτάρια που έχουν ξεπροβάλει από το υγρό χώμα από τις τελευταίες βροχές. Οι μυρωδιές μπερδεύονται από τα  έλατα, τα λουλούδια και το υγρό χώμα ενώ τα πουλιά  του δάσους κελαηδούν. Περπατώντας  έτσι χωρίς να το καταλάβουμε φτάσαμε γρήγορα στην  πρώτη στάση στο διάσελο. Στα γρήγορα ένα σνακ και μερικές φωτογραφίες καθώς ξεκουραζόμαστε μπροστά μας ορθώνεται η κορυφή Ντουσιά και απέναντι μας η κορυφή Χιόνι. Χαράζουμε εκ νέου την πορεία μας που θα μας βγάλει το συντομότερο δυνατό στην κορυφή.  Πλησιάζοντας τις κορφές όπως είμαστε ιδρωμένοι μας χτυπά ένα ελαφρύ βοριαδάκι και μας θυμίζει ότι καλοκαίρι πέρασε, παρά την ηλιόλουστη μέρα.

  Φοράμε τα αντιανεμικά και παρέα με τον Ντίνο στήνουμε την κεραία για τα βραχέα και τον ετοιμάζουμε τον  Alinco DX-70 TH  για τις επαφές. Ο Ντίνος SV3IEG/P ξεκινά αμέσως τις επαφές στα Vhf και μου περνά εναλλακτικά μικρόφωνο για να μην χάνουμε χρόνο, ενώ ο Γιάννης κάνει  ρόλο φωτογράφου και μας στήνει σαν μοντέλα.  Συνεχίζουμε στα 20 Μέτρα κάνοντας αρκετές επαφές με Ευρωπαϊκές Χώρες.

  Η ώρα περνά ευχάριστα πλησιάζει  όμως και η ώρα που πρέπει να αρχίσουμε να επιστρέφουμε. Όλοι βοηθάμε  στο μάζεμα  του εξοπλισμού, μετά κολατσίζουμε και αναχωρούμε  για κάτω από την ίδια διαδρομή. Έχουμε αρκετό δρόμο μέχρι τα αυτοκίνητα στο οροπέδιο αλλά με καλή παρέα  και κουβέντα φτάσαμε δίχως να το καταλάβουμε.Φεύγοντας περάσαμε από τον ξενώνα στο κεφαλάρι.

  Ο καθένας μας έδωσε υπόσχεση για την επομένη ορεινή εξόρμηση SOTA. Παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής ευχαριστημένοι από την εξόρμηση μας και την καλή παρέα του Ντίνου.

 

 


 

 

SV/PL – 001.  ΤΑΫΓΕΤΟΣ 2404 m.  SUMMITS ON THE AIR - SOTA.  ΚΥΡΙΑΚΗ 07 /10/2012

 

 

  Ελλάδα, η χώρα με τις ατελείωτες ακρογιαλιές και τον πλούσιο ορεινό  όγκο της, με κορφές μικρές αλλά και μεγάλες σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα εξίσου όμορφα όλες τις εποχές του χρόνου. Μια σημαντική  οροσειρά στην Πελοπόννησο είναι η οροσειρά του Ταϋγέτου με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία 2404 μέτρα, γνώστη στο πανελλήνιο και σε ορειβάτες άλλων  χωρών.

  Κυριακή στις 07:00 το πρωί ξεκινήσαμε οδικώς για Σπάρτη, συνεχίσαμε στην επαρχιακή οδό Σπάρτης Γυθείου και μετά από τις Αμύκλες στρίβουμε δεξιά για τα χωριά Ανώγεια και Παλαιοπαναγιά και ανηφορίζουμε  για Τόριζα και Πολιάνους μέχρι να φτάσουμε στην   βρύση του μαγγανιάρη.  Ο δρόμος συνεχίζεται  μέχρι το καταφύγιο του ΕΟΣ  Σπάρτης αλλά είναι χωματόδρομος κακής βατότητας, εάν είσαι προνομιούχος και διαθέτεις 4Χ4 τότε όλα είναι εύκολα, αλλιώς  ξεκινάς από την βρύση Μαγγανιάρη.

 Έτσι ξεκινήσαμε και εμείς από την βρύση του μαγγανιάρη ανηφορίζοντας  στο μονοπάτι μέσα στα έλατα απολαμβάνοντας το δάσος του Ταϋγέτου, μια στάση στην πηγή Τρίποδας που αυτήν την εποχή έβγαζε νερό αλλά λίγο. Γεμίσαμε νερό τα παγούρια μας και συνεχίσαμε  την ανάβαση. Λίγο πριν βγεις στο καταφύγιο υπάρχει η πηγή Βαρβάρα, αυτή είχε στύψει εντελώς φέτος παρά τα πολλά χιόνια του χειμώνα.   Σε 1:30 λεπτά φτάσαμε στο καταφύγιο έχοντας μαζί μας και τον βαρύ εξοπλισμό για το SOTA. Μια μικρή στάση για ξεκούραση στο χώρο του καταφυγίου, υπάρχουν και άλλοι ορειβάτες, κάποιοι γνωστοί, αρκετός κόσμος στο βουνό.  

 Περπατάμε το κλασικό μονοπάτι που είναι σηματοδοτημένο και περνά από τα Λακκώματα, τις Γούβες και τις εντυπωσιακές Πλάκες, λίγο πριν περάσουμε τις πόρτες συναντάμε μια ορειβατική ομάδα να κατεβαίνει  από το βουνό, πλέον μπροστά μας φαίνεται ο κώνος του Ταϋγέτου. Φτάνουμε στην κορφη όπου βρίσκουμε ορειβάτες που είχαν κατασκηνώσει εκεί από την προηγούμενη νύχτα.

  Στήνω την κεραία βραχέων, γύρω μου μαζεύονται και με ρωτάνε, τι αυτό; Τι κάνετε εκεί; Απαντώ σε όσους μπορώ και ταυτόχρονα ετοιμάζομαι για να ξεκινήσω το SUMMIT ON THE AIR - SOTA.  Αρχίζω τις επαφές στα 20 Μέτρα και μιλώ με πολλούς ραδιοερασιτέχνες από όλη την Ευρώπη, μεγάλη ανταπόκριση, γίνεται χαμός! Δεν τους προλαβαίνω με τίποτα, προσπαθώ να μην αφήσω κανέναν παραπονεμένο. Μετά από μισή ώρα αρχίζει να καταρρέει η μπαταρία, τους χαιρετώ όλους και συνεχίζω στα 2 Μέτρα για τους φίλους ραδιοερασιτέχνες στην Ελλάδα, μιλώ με τον Θεοφάνη SV9KYC που είναι mobile στα ορεινά των Χανίων, τον Χρήστο SV1JGP από το Κερατσίνι  και τον SV1KYK τον  Μάνο από τον Αγ. Δημήτριο.

  Καθ όλη την διάρκεια είχα δίπλα μου ορειβάτες που κοιτούσαν και φωτογράφιζαν την προσπάθεια για το SOTA.

  Ώρα για κολατσιό στα γρήγορα, τα μαζεύω και αναχωρούμε μαζί με τα παιδιά που είχαν διανυκτερεύσει στην κορφη. Στάση στο καταφύγιο για ξεκούραση, χαιρετάμε τους καλούς μας συνορειβάτες και κατηφορίζουμε από το ίδιο μονοπάτι, έχοντας άλλη μια φορά αποζημιωθεί για τον κόπο μας στον Ταΰγετο με τις ομορφιές του. Στάση στην Σπάρτη για καφέ αγναντεύοντας τον Ταΰγετο καθώς πέφτει ο Ήλιος .

  Υπέροχα ! Μάλλον για αυτό διάλεξαν οι Δωριείς αυτόν τον τόπο.

 

 

 


 

 

SV/PL - 126. ΑΪΝΤΙΝΗΣ  1849 m. - SV/PL - 119 ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ  1547 m. SUMMITS ON THE AIR SOTA       ΚΥΡΙΑΚΗ 02 / 09 /2012

 

 

 Μετά από μια σύντομη χρονική ανάπαυλα των διακοπών του καλοκαιριού να χαρούμε και την θάλασσα, επιστρέψαμε πάλι στα βουνά για ορειβασία και SOTA. Ξεκινήσαμε από τον Αϊντίνη 1849 μέτρα SV/PL -126, μαζί μας και ο καλός φίλος Ντίνος SV3IEG  που ερχόταν για πρώτη φορά στο βουνό αυτό.

 Το πρωί της Κυριακής στις 08:30 συναντηθήκαμε στην διασταύρωση για το Ροεινο έχοντας ήδη  την συνομιλία μεταξύ μας με τους ασυρμάτους, ανεβήκαμε προς το χωριό μαζί οπού και παρκάραμε στην πλατεία του χωριού.Ακολουθωντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι από τον ΕΟΣ Τρίπολης φτάσαμε στην κορυφή σε 2 ώρες και 10  λεπτά . Ο Γιάννης έκανε μια σύντομη ενημέρωση στον Ντίνο για τις κορυφές που βρίσκονται γύρω μας.

 Στήσαμε τις κεραίες  μας για τις επαφές SOTA, εγώ με την YAGI των 3 στοιχείων έκανα επαφές στα 2 Μέτρα με διαμόρφωση FM , πρώτος  ακούστηκε ο Κανάρης SV1GZH με τον οποίο αργότερα κάναμε επαφή και έως mobile με παρά πολύ καλό σήμα από την περιοχή της  Αθήνας. Αμέσως μετά με την Ε.Ε.Ρ SZ1SV και  Operator τον  Παναγιώτη SV1IZF,  ο φίλος ο Γιώργος SV1JCO ήταν ο επόμενος , Ο Δημήτρης SV1GCB/m , ο Σταύρος SV0FM από την Κεφαλονιά , ο  Αργύρης SV3/SV1FZS από την περιοχή της Σπάρτης  και ο Διονύσης SV3NZD από την Ζαχάρω Ηλείας,

 O  Γενναίος Ντίνος SV3IEG έκανε επαφές στα 20 μέτρα με διαμόρφωση SSB και κεραία FISHING POLE ANTENNA  ( ο DINOS είναι πολύ καλός χειρίστης στα SSB και αγαπητός στο  χώρο του  SOTA , όταν είναι στον αέρα  γίνεται  πραγματικά χαμός !)Αμέσως μετά γυρίσαμε μαζί την κατευθυνόμενη YAGI 3 ELEMENTS 7.1 db σε οριζόντια πόλωση  και ο Ντίνος έκανε επαφές για το fielday  στους 144.300 USB.Ένα μικρό κολατσιό αφού είχαμε μαζέψει τον εξοπλισμό μας ,μερικές φωτογραφίες  και επιστροφή από τα ίδια για το χωριό αργά το μεσημέρι στις 3 και κάτι.

 Ο χρόνος μας έπαιρνε και για δεύτερη κορυφή , πρώτου όμως πάμε , επισκεφτήκαμε στο Ροεινο την βρύση του χωριού στην εκκλησία του Αϊ Γιώργη για να δροσιστούμε και να γεμίσουμε νερό τα παγούρια μας.

 Πήραμε τον δρόμο για την Αλωνισταινα και αφού περάσαμε το χωριό στα μισά περίπου της διαδρομής προς την Βυτίνα στρίψαμε για την κοκκκινοβρυση με προορισμό την κορυφή Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο  1547 μέτρα SV/PL - 119.  Μια μικρή χωμάτινη διαδρομή μέσα στα έλατα  και φτάσαμε στην κοκκινοβρυση. Εκεί αφήσαμε το αυτοκίνητα  και ανηφορίσαμε μέσα  στα ελατοδασος με οδηγό το GPS φτάσαμε στην κορυφή προφήτης Ηλίας. Παρόλο τον αέρα που είχε, στήσαμε τις  κεραίες για βραχέα και τα VHF. Δυστυχώς στα 2 Μέτρα δεν υπήρχε κανείς,  ούτε  με FM  διαμόρφωση αλλά ούτε στα SSB. Έγιναν επαφές μόνο στα 20 μέτρα. Κατεβήκαμε γρήγορα έως την κοκκινοβρυση μιας και ο φίλος μας ο Ντίνος είχε και μακρύ  δρόμο και σε λίγο θα βράδιαζε.

 Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για άλλο προορισμό σύντομα με τον Ντίνο που ήταν καλή παρέα στο βουνό και με την ευχάριστη διάθεση πήραμε το δρόμο του γυρισμού. Πάνω απ όλα είναι η καλή παρέα όλα τα αλλά έρχονται μετά.  

 

 

 


 

 

 ΟΛΥΜΠΟΣ :   ΜΥΤΙΚΑΣ 2917 m. - ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑΣ 2788 m.  ΣΚΟΛΙΟ 2905 m. ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ 2816m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA.  16 - 17 - 18 / 07 /2012

 

 

  Είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, ο κόσμος έχει πάρει τις παραλίες για τα μπάνια του λαού, όσοι τουλάχιστον μπορούν  ακόμη με τις σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Υπάρχει όμως και μια μερίδα ανθρώπων που παίρνει τα βουνά, χειμώνα καλοκαίρι για πολλούς και διάφορους λόγους.

  Εμείς από νωρίς φέτος είχαμε σχεδιάσει να ανέβουμε στον Όλυμπο, το βουνό των  θεών, όπως αλλιώς ονομάζεται από πολλούς. Αυτή ήταν η πέμπτη επίσκεψη  μας στον Όλυμπο. Το πρόγραμμα μας είχε μελετηθεί με την παραμικρή λεπτομέρεια και περιελάμβανε  3 μέρες βουνό και 3 θάλασσα.

  Δευτέρα 16/07/2012 αναχωρούμε από την Τρίπολη στις 4 το πρωί, το ταξίδι άνετο χωρίς ιδιαίτερη κίνηση στο δρόμο και με δυο στάσεις  για καφέ και φαγητό, φτάνουμε στα πριόνια στις 11 το πρωί. Ο καιρός είναι όπως ακριβώς προέβλεψε η ΕΜΥ,  ζέστη, καύσωνας.  Ξεκινάμε να περπατάμε παίρνοντας μαζί μας τον βαρύ εξοπλισμό, μπαταριές, ασυρμάτους, κεραίες, κ.α με θερμοκρασία 33 έως 35 βαθμούς κελσίου ανηφορίζουμε το μονοπάτι από τα πριόνια έως το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός, συναντάμε κ’ άλλους να ανεβαίνουν αλλά και αρκετούς να κατεβαίνουν ευτυχισμένοι από την ανάβαση τους στον Μύτικα.

 Έχοντας  περάσει 3:30 ώρες πορείας φτάνουμε στο καταφύγιο όπου έχει κατακλειστεί από ξένους ορειβάτες κ’ λιγοστούς έλληνες.Μετά από την μεσημεριανή μας ξεκούραση ακολουθεί το απαραίτητο φαγοπότι με συνοδεία ιταλικών τραγουδιών από μια ομάδα ιταλών αλπινιστών φτιάχνοντας μια βραδινή υπέροχη ατμόσφαιρα χωρίς όμως να εκτραπούν.

  Τρίτη 17/07/2012 με αφετηρία το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός στις 07:30 το πρωί αφού εφοδιαστήκαμε με νερό ακολουθούμε το μονοπάτι της χονδρομεσορράχης μέχρι το σημείο της διασταύρωσης για τα ζωνάρια και την σκάλα. Εμείς θα πάμε από τα ζωνάρια. Ο καιρός  δεν είναι σαν τον χθεσινό, η θερμοκρασία έχει πέσει και στο βουνό  επικρατούν νεφώσεις, ότι πρέπει για περπάτημα. Στο δρόμο μας συναντάμε αγριοκάτσικα που τα φωτογραφίζουμε. Σύντομα φτάνουμε κάτω από το λούκι του Μύτικα, από εδώ θα αρχίσουμε την ανάβαση μας. 

  Αφήνουμε τα βαριά σακίδια μας, φοράμε τα σακίδια κορυφής που έχουμε ετοιμάσει νωρίτερα με τα απαραίτητα, φαρμακείο, νερό, ασυρμάτους, αντιανεμικό κ φυσικά φωτογραφική μηχανή.  Ξεκινάμε την ανάβαση μας, αφού πρώτα φορέσουμε τα κράνη, για προστασία από τυχόν πέτρες μικρού μεγέθους, φυσικά για τις μεγάλες ούτε λόγος να γίνετε, όμως δεν προηγείται κάνεις αλλά ούτε ακολουθεί κάποιος. Αυτό δεν μας κάνει να αδιαφορούμε για τυχόν λιθοπτώσεις ακολουθούμε τα κίτρινα-μπλε σημάδια για να βρεθούμε στην κορυφή του Μύτικα. Ο Νεφεληγερέτης Δίας έχει κυκλώσει το βουνό από νέφη, δεν μας αφήνει να δούμε κ, πολλά, εάν και είναι γνωστά βεβαία από άλλες αναβάσεις.

  Ανοίγω το VHF να κάνω επαφές γνωρίζοντας ότι η μπαταρία δεν θα διαρκέσει και πολύ γιατί θέλει αντικατάσταση λογω παλαιότητας.  Πρώτος ακούγεται ο Γιώργος SV2NCH αμέσως μετά  ο Κώστας SV2NCT, o Γιώργος SV2CNE από την πόλη της Κατερίνης, ο Γιώργος SV2HQK από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, και  τέλος ο Γρήγορης SV2BFJ. Για κεραία χρησιμοποιώ την NR-770R η οποία πάει αρκετά καλά, τελικά λίγο πριν τελειώσω μένω από μπαταρία και συνεχίζω με τον TYT TH - F5 με τα ίδια αποτελέσματα, άριστη εκπομπή και λήψη. Ενημερώνω ότι θα βγω και από άλλες κορυφές όπως έχω γνωστοποιήσει από το SOTAWATCH με Alert τις προηγούμενες μέρες και αφού τους ευχαριστήσω  από τον αέρα ανανεώνουμε το ραντεβού για το απόγευμα.  Ήδη την ώρα που συνομιλώ η ομάδα των Ιταλών αλπινιστών που ήμασταν μαζί στο καταφύγιο, έχει ανέβει από την σκάλα στον Μύτικα και με ρωτούν τι κάνω, τους εξηγώ για το SOTA και φαίνονται ενθουσιασμένοι.  Βγάζουμε φωτογραφίες και αναχωρούμε για κάτω. Ακολουθώντας την ίδια διαδρομή από το λούκι σε λίγο βρισκόμαστε στα ζωνάρια, συνεχίζουμε την πορεία μας για το καταφύγιο του Γιόσου Αποστολίδη, σύντομα φτάνουμε στο Οροπέδιο των Μουσών και στο καταφύγιο του ΣΕΟ.

  Ανταμώνουμε με άλλους συνορειβάτες που ήμασταν μαζί και στο καταφύγιο Σπ. Αγαπητός μας ρωτούν για την ανάβαση κλπ. Το απόγευμα έρχεται και μας βρίσκει να ανεβαίνουμε στην κορφη Προφήτης Ηλίας. Το εξωκκλήσι του Πρ. Ηλία είναι κτισμένο από τον Αγ. Διονύσιο το 16 αιώνα  στο ψηλότερο σημείο των βαλκάνιων 2788 μέτρα. Ακριβώς στις 19:00  κάνω κλήση  για το πρόγραμμα SOTA όλοι είναι εδώ ο Γιώργος SV2NCH, ο Κώστας SV2KHL/m, ο Αντώνης SV2FLQ, ο Κώστας SV2GQP από την Κοζάνη ο όποιος ακούγεται τέλεια, Ο Δημήτρης  SV2IPV/m, ο Αδάμος SV2KGA, ο Νίκος SV2IPM και ο φίλος Γιώργος SV2CNE.  Η θέα είναι υπέροχη  αλλά πρέπει να κατεβούμε.

  Το βράδυ στην σάλα του καταφυγίου όλοι οι ορειβάτες μια παρέα, λέμε ορειβατικές ιστορίες μέχρι που κλείνουν τα φώτα  από τον κανονισμό, μιας και η ώρα έχει πάει 23:00. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το καταφύγιο τροφοδοτείται πλέον από αυτόνομο φωτοβολταικο σύστημα και έχει αδιάλειπτη παροχή ρεύματος.

  Τετάρτη 18 /07/2012 το  πρωί εφόσον πήραμε το πρωινό μας ετοιμαζόμαστε για άλλες κορυφές του Ολύμπου, χαιρετάμε  τους ανθρώπους του καταφυγίου που κάνουν πολύ καλή δουλειά τόσο στην κουζίνα όσο και στην διαμονή.Το οροπέδιο των Μουσών  πανέμορφο, το Στεφάνι μοναδικής αισθητικής και ομορφιάς, βγάζουμε φωτογραφίες και το κεφάλι του Δια που απεικονίζεται τέλεια. Ακολουθώντας  τα ζωνάρια βγαίνουμε στην διασταύρωση για την σκάλα. Αυτό το μονοπάτι θα ακολουθήσουμε  για να ανέβουμε στο Σκολιό, μετά από λίγο και από καλή  ανίχνευση του Γιάννη, βρίσκει ένα μονοπάτι για την κορφη και συντομεύουμε την πορεία μας κατά πολύ.

  Στην κορυφή  Σκολιό ο καιρός είναι καλός, βλέπουμε το ανάγλυφο του Ολύμπου. Αρχίζω αμέσως τις επαφές χωρίς καθυστέρηση μιλώ με τον Γιώργο SV2FLL/m από την  Κατερίνη, τον Κώστα SV2GQP από την Κοζάνη, τον Γιώργο SV2NCH και τον Μπάμπη SV2LUV επίσης από την Κατερίνη. Φωτογραφίες και μια μπάρα στα γρήγορα και ξεκινάμε την κατάβαση μας  προς  το μονοπάτι που οδηγεί στον Αγ. Αντώνιο.

Η διαδρομή καθόλη την διάρκεια γνωστή από το την πρώτη μας επαφή με τον Όλυμπο, το 2000. Σύντομα βρισκόμαστε στην κορυφή Άγιος Αντώνιος στις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούταν κάποτε ως μετεωρολογικός σταθμός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται τώρα για καταφύγιο έκτακτης ανάγκης τους χειμερινούς μήνες.

  Γρήγορα με το φορητό επαφές SOTA στους 145.375 ΜΗΖ, με τους αγαπητούς συναδέλφους SV2FLL/m Μπάμπη, SV2GQP Κώστα, Γιώργο SV2NCH, SV2IPM Νίκο. Τους ευχαριστώ πάλι όλους και αρχίζουμε την κατάβαση μας από άλλο μονοπάτι που μέσα από της λάκκες και φτάνει στην διασταύρωση για σκάλα, ζωνάρια και χονδρομεσοράχη. Ξεκούραση πιο κάτω στο πέτρινο παγκάκι και κατάβαση  εως το καταφύγιο Σπήλιος  Αγαπητός. Πλήθος κόσμου ανεβαίνει για το οροπέδιο για την μεγάλη εορτή του Αϊ Λια, μαζί τους ένα ιερέας μέχρι και μικρά παιδιά.Φτάνουμε στο καταφύγιο Σπ. Αγαπητός, δέκα λεπτά στάση για μια λεμονάδα να δροσιστούμε και γραμμή για τα πριόνια, όπου έχουμε παρκάρει το αμάξι μας. Συνολικά αυτήν την ημέρα από το καταφύγιο Γιόσος Αποστολίδης που ξεκινήσαμε, Ζωνάρια, Σκάλα, Σκολιό, Αγ. Αντώνιος, Χονδρομεσοράχη, καταφύγιο Σπ. Αγαπητός, πριόνια, κάναμε 8 ώρες μαζί με τις στάσεις .

  Φεύγουμε από το βουνό για Λιτόχωρο και διανυκτερεύουμε στο φιλόξενο ξενοδοχείο Ενιπέας. Το βράδυ για δείπνο στο Λιτόχωρο ( πίτσα παρακαλώ κάτι που το έχουμε κάνει παράδοση πια!) και μπόλικες μπύρες για ενυδάτωση του οργανισμού. Αναχωρούμε το πρωί από το Λιτόχωρο με προορισμό λίγο πιο κάτω, στην πλάκα Λιτόχωρου και στο κάμπινγκ Olympos beach όπου θα μείνουμε τρεις μέρες να απολαύσουμε την θάλασσα κάνοντας τα μπάνια μας.

  Τo απόγευμα της πέμπτης  συναντιόμαστε με τον Αδάμο SV2KGA και τον Γιώργο SV2NCH για ποτό το βραδάκι διπλά στην θάλασσα. Πληροφορούμαστε ότι την παρασκευή θα είναι  στην Κατερίνη ο Ντίνος SV3IEG, έτσι ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επομένη μέρα. Την παρασκευή το απόγευμα μετά από την αναγνωριστική βόλτα στην πόλη της Κατερίνης, που μας αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις από θέμα ομορφιάς και καθαριότητας ,στους πεζόδρομους, πάρκα, πλατείες κλπ.  Συναντιόμαστε όλοι μαζί στην ολυμπιακή ακτή της Κατερίνης.  Όλα κυλούν όμορφα και με κέφι αφού οι παρέα είναι εξαιρετικά καλή, βεβαία  δεν το ξενυχτήσαμε γιατί ετοιμάζονται  να ανέβουν στις κορυφές του Ολύμπου. Πρωτίστως θέλω να συγχαρώ τον Αδάμο SV2KGA και τον Γιώργο SV2NCH για την άψογη φιλοξενία τους.Νέοι φίλοι προστεθήκαν στην παρέα μας όπως ο καλός  συνάδελφος SV2CNE Γιώργος. Φυσικά να ευχαριστήσω  όλους τους συναδέλφους της Κατερίνης αλλά και των γύρω περιοχών Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, κλπ. Που συνομίλησαν μαζί μου για το πρόγραμμα SOTA.

  Εμείς συνεχίσαμε τις καλοκαιρινές διακοπές ως το τέλος της εβδομάδας και αναχωρήσαμε από το Νομό της Πιερίας με τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΟ

 

 


 

 

  ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΟ : SV/ST - 003.ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟΣ 2396 m. - SV/ST - 016 ΤΣΑΡΚΟΣ 2415 m.  SV/ST -003  ΛΙΑΚΟΥΡΑ 2456 m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA.  ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ  09 - 10 / 06 /2012

 

 

  Άλλη μια εξόρμηση πραγματοποιήθηκε από το ACT  το σαββατοκύριακο  9 και 10  Ιουνίου στον Παρνασσό. Ο Παρνασσός  πασίγνωστος για τα χιονοδρομικά κέντρα που διαθέτει προσελκύει χιλιάδες κόσμο το χειμώνα  με τις  μεγαλύτερες υποδομές στην Ελλάδα, αλλά και με πολλές κορφές πάνω από 2000 μέτρα με υψηλότερη κορφη την Λιάκουρα 2456 m.  αλλά και φυσικά τον γνωστό στην ορειβατική κοινότητα Γεροντόβραχο για τις χειμερινές του διαδρομές.  Στον Παρνασσό λειτουργούν 3 χιονοδρομικά κέντρα, τα Κελάρια, η Φτερόλακα και ο Γεροντόβραχος που είναι και ο προορισμός μας. Ο Παρνασσός επίσης ανήκει στους εθνικούς δρυμούς της χώρας μας και εμπεριέχεται σε πολλά δημοτικά τραγούδια, με πιο γνωστό Συννέφιασε στον Παρνασσό.

  Ξεκινήσαμε  από Τρίπολη και διάμεσου Θήβας διασχίζοντας τον κάμπο περάσαμε έξω από την πόλη της Λειβαδιάς και συνεχίσαμε προς την Αράχωβα. Η στάση εκεί για καφέ είναι επιβεβλημένη, καθόμαστε αρκετά στην πλατεία της Αράχωβας που εάν και καλοκαίρι έχει αρκετό κόσμο.

  Το απόγευμα αναχωρούμε για το καταφύγιο Μιχαήλ Δέφνερ στη θέση Σαραντάρι όπου θα κατασκηνώσουμε.  Αυτή θα είναι η αφετηρία μας για την διαδρομή μας στο βουνό την επομένη μέρα.Η θεά καταπληκτική προς την Πελοπόννησο βλέποντας απέναντι μας την Ζήρεια και τον Χελμό να ξεχωρίζει.  Ακριβώς από πάνω μας ο Γεροντόβραχος. Πιο πάνω από το καταφύγιο υπάρχει ένα κιόσκι για ξεκούραση. Ο  καιρός είναι καταπληκτικός.  Χαζεύοντας ανακαλύπτουμε ότι ο χώρος είναι γεμάτος τρωκτικά. Αυτά ποζάρουν στον φακό της κάμερας δίχως να φοβούνται καθόλου.Το νύχτωμα μας βρίσκει να ετοιμάζουμε το δείπνο μας, λουκάνικα και τηγανητές πατάτες με συνοδεία σαλάτας αλλά και Νεαμεάτικο κρασί για την περίσταση.Καθόμαστε έξω από το καταφύγιο, έχουμε μάλιστα και φωτισμό από την λάμπα που βρίσκεται στην είσοδο του καταφυγίου,  ανάβει εξωτερικά με ένα διακόπτη, η τροφοδοσία της είναι από 3 φωτοβολταϊκα  πάνελ που βρίσκονται στην σκέπη του καταφυγίου. Κάτι πολύ έξυπνο και οφείλω να τους δώσω συγχαρητήρια! Ελπίζω να το δω και σε άλλα καταφύγια! Μαζί μας έχουμε και φορητή τηλεόραση για να δούμε τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.Αργά την νύχτα πάμε στο αντίσκηνο, άρχισε να φυσά και δεν είναι να κάθεσαι πλέον έξω.

  Το πρωί αφού μαζέψαμε τα πράγματα μας και πήραμε το πρωινό μας , τσεκάραμε και τον ασύρματο εξοπλισμό για τις επικοινωνίες SOTA, ξεκινήσαμε από το καταφύγιο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Γεροντόβραχου περνώντας δίπλα στους πυλώνες του Lift  βρήκαμε το μονοπάτι που σε ανεβάζει στην κορυφή. Ο αέρας είναι πολύ δυνατός που κάνει το περπάτημα παρά πολύ δύσκολο. Φτάνουμε στο τριγωνομετρικό σημείο, όμως αυτή δεν είναι η υψηλότερη κορφη του Γεροντόβραχου και ακολουθώντας ράχη – ράχη και κοιτάζοντας το GPS φτάνουμε σε μικρή πυραμίδα από πέτρες με υψόμετρο 2396 m.Συνεχίζει να φυσά δυνατά, έτσι το στήσιμο της κεραίας είναι αδύνατο. Γίνονται  επαφές μόνο στα VHF με τους SV4FHB Ηλία, SV4MWC Δημήτρη,  SV1JCO Γιώργο από Αττική, SV2NCH/m Γιώργο που βρίσκεται στο Λιτόχωρο. Κεραία εκπομπής η 3 στοιχείων YAGI  που έχω κατασκευάσει πρόσφατα σε έκδοση Portable. Λογω των θυελλωδών  ανέμων την κεραία την κρατώ με το χέρι και η ισχύς δεν υπερβαίνει τα 4 WATTS από  τον YEASU VX-5R.

  Τελειώνοντας με τις επαφές κατεβαίνουμε ευθεία κάτω κόβοντας δρόμο συναντάμε το μονοπάτι που μας οδηγεί στον Τσάρκο με υψόμετρο 2415 m. Περνώντας μέσα από τις χιονούρες που υπάρχουν  στις λάκκες παντού συναντάμε   πλήθος λουλουδιών.  Η ανάβαση προς τον Τσάρκο χαρακτηρίζεται εύκολη. Αμέσως στήνουμε την κεραία αφού ο αέρας έχει κοπάσει. Γίνονται επαφές με τον   SV4NLX/m, τον Σπύρο  SV4CDB/P  που βρίσκεται στην κορφη ΑΥΓΟ TL -010, τον Πάνο από το Αγρίνιο SV1HKH και τον Γιάννη SV8FCU/m από την Χίο.

  Απέναντι η κορυφή του Παρνασσού η Λιάκουρα, που πότε την βλέπουμε και πότε την χάνουμε από τα σύννεφα που την περιβάλουν. Ένα πρόχειρο κολατσιό και φεύγουμε για τον τελικό προορισμό μας την Λιάκουρα 2456 m.Χαράζουμε την πορεία που θα μας οδηγήσει πιο γρήγορα στο μονοπάτι για την κορφη, όντως μετά από λίγα λεπτά βρίσκουμε το μονοπάτι.Κάνουμε μια στάση στην βάση της κορφης τρώμε λίγα βερίκοκα πίνουμε  νερό για να δροσιστούμε και ξανά στο μονοπάτι.  Σε λίγο είμαστε πάνω. Δεν θα στήσω κεραία άλλα μιλώ με το φορητό TYT ,TH-F5 προσθέτοντας την κεραία του αυτοκίνητου NR - 77O R.Πρώτος στις κλήσεις που κάνω για το πρόγραμμα  SOTA απαντά ο Φώτης SV3PGE από το Ρίο, ο Μίλτος  SV1GSY από το Ελληνικό, ο Αντώνης SV4NYJ, ο Στέφανος SV2HTX από την Χαλκιδική που είχαμε μια ωραία  συζήτηση για το σποραδικό Ε  ,ο Βαγγέλης  SV2LUM από το Λιτόχωρο ,και φυσικά ο φίλος Γιώργος  SV2NCH/m που βρίσκεται καθοδόν προς την Κατερίνη.

 Βγάζουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες και αρχίζουμε την κατάβαση από την κορφή, θα ακολουθήσουν και άλλες αναβάσεις γιατί επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή παρακάμπτοντας  τον Τσάρκο. Tο απόγευμα  φτάνουμε στην βάση μας.  Συνολικός χρόνος 10 ώρες με τις στάσεις.

SV/ST -003

ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟΣ 2396 m.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ Μ.ΔΕΦΝΕΡ

ΠΑΡΝΑΣΟΣ

ΜΕ ΘΕΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΘΕΛΕΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΤΟ ΒΟΥΝΟ !!!

Η ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ !

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΩΡΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ !

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ

ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΔΑΜΕ !

ΦΩΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟΣ 2396 m.

SUMMITS ON THE AIR - SV3GLI/1/P

SV/ST- 016 ΤΣΑΡΚΟΣ 2415 m.

SV3GLI PORTABLE.

ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΑΚΟΥΡΑ 2456m. SV/ST 002.

ΛΙΑΚΟΥΡΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

SV3GLI/1/P

ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ ΘΕΑ !

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΜΕ GPS.

 

 

 


 

 

SV/PL - 125. ΟΜΟΡΦΟΣΤΑΛΟΣ 1794 m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΣΑΒΒΑΤΟ 26 / 05 /2012

 

 

 Μια κορφη στο Όρος Μαίναλο Αρκαδίας. Ο καιρός για την Κυριακή προέβλεπε καταιγίδες έτσι αποφασίσαμε να πάμε το Σάββατο στο βουνό. Το είχαμε σχεδιάσει άλλωστε από την προηγούμενη εξόρμηση στον Ξερακιά.

 Υπάρχουν  δυο διαφορετικές διαδρομές για να φτάσεις στο Ομορφόσταλο. Η  μια από το χωριό Ροεινό οπού είναι πιο κοντά στην Τρίπολη άλλα με λίγη μεγαλύτερη διάρκεια πορείας.  Η άλλη ξεκίνα από το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου περνά από τον Ξερακιά και την μοναδική πηγή στο μονοπάτι,  περνώντας από την Μουρτζιά και καταλήγει στον Ομορφόσταλο εναλλακτικά μπορούμε να πάμε στο χωριό Ροεινό ή να διαλέξουμε να πάμε στο χωριό Καρδαράς κάνοντας διάσχιση.  

 Έχουμε  περπατήσει και τις δυο διαδρομές οπότε διαλέγουμε να κάνουμε την διαδρομή αντίθετα  από Καρδαρά προς Ομορφόσταλο και επιστροφή από τα ίδια.

 Το μονοπάτι ξεκίνα από τον Προφήτη Ηλία, είναι πλήρως σηματοδοτημένο περνά μέσα από το σκιερό  ελατοδασος  με πλούσια πανίδα και χλωρίδα , ίσως  η καλύτερη διαδρομή στο Μαίναλο.

 Μετά από περπάτημα μιας ώρας φτάνεις στο διάσελο οπού συναντάς το μονοπάτι που φεύγει για Μουρτζιά προς  το Καταφύγιο Π. Αλεξόπουλος  και καταλήγει  στο οροπέδιο Οστρακίνας, εναλλακτικά   εάν συνεχίσεις ευθεία το μονοπάτι φτάνεις στο Ροεινό. Το μονοπάτι περνά από την πλάγια του Ομορφόσταλου  και σε ανεβάζει σιγά - σιγά πάνω στην ράχη που μπορείς να κινηθείς προς Μουρτζιά ή προς τον Ομορφόσταλο. Εμείς το κάναμε λίγο direct, βγήκαμε στην κορφη πιο γρήγορα γιατί  ο καιρός δεν φαινόταν καλός.

 Στήσαμε τις κεραίες των VHF και τον HF, ξεκινώντας πρώτα από τα VHF όπως πάντα  γιατί θέλω να κάνω επαφές από διάφορα σημεία του γεωγραφικού χώρου, να βλέπουμε και πως περνάνε οι επικοινωνίες σε διαφορές πόλεις της Ελλάδας.  Τώρα τελευταία βλέπω πολλούς συνάδελφους να τους έχει απορροφήσει το ιντερνέτ και οι αναμεταδότες, χάνοντας έτσι την ευκαιρία για simplex επαφές και πειραματισμό.

 Μιλώ με τον φίλο και καλό συνάδελφο Γιώργο SV1JCO, δεν βρίσκω άλλον αυτή την φορά ησυχία….

 Ο Γιώργος  SV1JCO  με σποτάρει στο sotawatch  και αρχίζω τις επαφές στα 20 μέτρα. Όλοι  οι Chaser από το εξωτερικό θέλουν να κάνουν επαφή,  πραγματικός πανζουρλισμός ! Από Αγγλία ο G0RQL G4AFI, Γερμανία ο DK4MO, από Ελβετία HB9MKV, από Βέλγιο  ON4UP,  από Αυστρία OE6WIG, Ιταλία, Τσεχία, αναφέρω ενδεικτικά. Συνολικά γίνονται 16  επαφές σε ελάχιστο χρόνο περίπου μια το λεπτό, σε συνθήκες δύσκολες χωρίς την άνεση γραφείου και υπολογιστών.

 Τα δελτία καιρού όμως δεν πέφτουν έξω, ο καιρός κλείνει επικίνδυνα και αυτήν την εποχή οι κεραυνοί έρχονται αμέσως.  φανταστείτε ένα ιστό 8 μέτρων στην κορυφή του βουνού χωρίς γείωση.

 Αμέσως  διακόπτω τις επαφές και γρήγορα τα μαζεύουμε και φεύγουμε μέχρι να κατεβούμε στο διάσελο ( το νερό το φάγαμε πάντως)  αλλά δεν κινδυνεύουμε από κεραυνούς με όλα αυτά τα μεταλλικά αντικείμενα που κουβαλάμε.

  Στο διάσελο κάνουμε στάση, μιας και η μπόρα πέρασε να φάμε και κάνα κερασί, τώρα είναι η εποχή τους.  Ξεκουραζόμαστε λίγο και να πάλι στο μονοπάτι για τον Προφήτη Ηλία όπου τώρα από την βροχή ο αέρας είναι γεμάτος αρώματα, η φύση σε όλο της το μεγαλείο !

 Σε λίγο φτάνουμε στο αυτοκίνητο,  μας πήρε συνολικά 4 ώρες με τις στάσεις. Το επόμενο θα το πάμε πιο αργά.

Πολλά ’73 σε όλους και ορειβατικούς χαιρετισμούς.

 

 

 


 

 

SV/PL - 023. ΞΕΡΑΚΙΑΣ 1711 m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 20 / 05 /2012

 

 

 Το Μαίναλο κρατά δροσιά μας λέει το δημοτικό τραγούδι. Τι πιο όμορφο για μια επίσκεψη  αυτήν την εποχή σε μια από τις πολλές κορφες του, την κορυφή Ξερακιάς 1711 m.

 Με αφετηρία πάλι από το χιονοδρομικό της Οστρακίνας, απέναντι από το χωματόδρομο που ανεβαίνει στο καταφύγιο Π. Αλεξόπουλος ξεκίνα το σηματοδοτημένο μονοπάτι διασχίζοντας το σφεντάμι και συνεχίζει πάντα με τραβέρσα από την σάρα μέχρι που φτάνουμε στο διάσελο  που ενώνονται οι κορφες Σφεντάμι και Ξερακιάς.  Από αυτό το σημείο ανεβαίνοντας ζιγκ ζαγκ φτάνουμε  στην κορφη με το τριγωνομετρικό που πλέον περιβάλλεται  από έλατα και πυκνή βλάστηση.

 Αυτή την φόρα σηκώνω τηλεσκοπικό καλάμι με την κεραία βραχέων δεμένη πάνω του και την κατευθυνόμενη κεραία 3 στοιχείων που πρόσφατα κατασκεύασα από σχέδια που βρήκα στο ιντερνέτ. Επαφές στα VHF δεν έγιναν δυστυχώς και έτσι χωρίς καθυστέρηση ξεκίνησα τις κλήσεις στα 20 Μέτρα (14 Mhz). Έγιναν επαφές με Λίβανο, Ιταλία, Τσεχία, Ισπανία, Γερμανία και τελευταία επαφή  με Ρουμανία Y05PWR/M (mobile). Η μπαταρία μολύβδου όμως δεν ήταν καλά φορτισμένη και με άφησε στην μέση, πομποδέκτη  χρησιμοποίησα τον Alinco DX – 70 TH.  

 Κολατσίζουμε κάτι και ετοιμαζόμαστε για επιστροφή, από το ίδια ακολουθώντας το GPS μέχρι το μονοπάτι που μας οδηγεί πίσω. Συνολικος χρονος 2 ωρες.  

 

 


 

 

SV/PL - 022. ΤΖΕΛΑΤΗ 1868 m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΣΑΒΒΑΤΟ 05 / 05 /2012

 

 

 Σάββατο, να ‘μαστε πάλι στο Όρος Μαίναλο για ορειβασία κ’ SOTA. Αυτήν την φορά στην κορυφή Τζελάτη  πλησίον της Αλωνίσταινας.Η προσέγγιση στο βουνό μπορεί να γίνει από την περιοχή Αλωνίσταινας ή από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου  περνώντας από την Βουρβούλα, είτε ξεκινώντας από τις Λάκκες Ρούχη. Εμείς διαλέξαμε την τρίτη επιλογή από τις Λάκκες Ρούχη.

 Παρκάραμε το αυτοκίνητο  στο οροπέδιο και ξεκινήσαμε  να περπατάμε  τον χωματόδρομο  με την κόκκινη σηματοδότηση έως το τελείωμα του. Ανηφορίζουμε μέσα στο ελατοδάσος το σηματοδοτημένο μονοπάτι  που μας οδηγεί ως την κορυφή της Τζελάτης. Στην κορυφή υπάρχει πρόχειρο πυροφυλάκιο.

 Για κεραία εκπομπής  η  YAGI 3 Στοιχείων μαζί με τον YEASU 897D.

 Οι πρώτες επαφές γίνονται με την Αθήνα και πάντα στα VHF στα 2 μέτρα. Με τον Στράτο SV1JRS και τον Χρήστο  SV1JGP, παρόλο που η κεραία κοίταζε προς Αθήνα έκανα επαφή με τον Δημήτρη  SV3JZS από τον Πύργο Ηλείας, βέβαια όταν γύρισα προς την σωστή κατεύθυνση ήμασταν και οι δυο full display ! Το επόμενο QSO γίνεται με τον Γιάννη SV1HE,  τον άκουγα πεντακάθαρα όπως και όλους τους προηγούμενους. Αλλάζω την πόλωση από κάθετη σε οριζόντια  μήπως και καταφέρω και κάνω επαφή στα SSB με τον Γιώργο SV2NCH  που βρίσκεται στην κορυφή SV/MC – 005 ( Μπιτζινιές ) στο Βέρμιο.  Στέκεται αδύνατο  όμως,  λογω των ορεινών όγκων που μας περιβάλλουν, αλλά και η διάδοση δεν βοήθα καθόλου, πάντως δοκιμάσαμε .

 Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για τα QSO, μαζεύουμε τον εξοπλισμό, μερικές τελευταίες φωτογραφίες και επιστροφή από τα ίδια.

 

 


 

 

SV/PL - 167. ΠΑΡΝΩΝΑΣ 1935 m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA  ΚΥΡΙΑΚΗ 29 / 04 /2012

 

 

 Συνεχίζοντας την περιπλάνηση μας στα βουνά της Πελοποννήσου βρεθήκαμε στον Πάρνωνα και συγκεκριμένα στην Μεγάλη Τούρλα με υψόμετρο 1935 m.

 Κυριακή πρωί  έχοντας καλό καιρό, πήραμε το μονοπάτι λίγο πιο κάτω από το καταφύγιο. Η  διαδρομή μας σηματοδοτημένη περνά μέσα από το ρέμα συναντώντας τον δρόμο ανά  διαστήματα και συνεχίζει  και πάλι στο ρέμα που σε αρκετά σημεία έχει χιόνι και πεσμένα δέντρα κατά την πορεία μας για το οροπέδιο. Σε 2:30 είμαστε στην κορυφή του Πάρνωνα ή αλλιώς  Κρόνιον.

 Στήνουμε την κεραία χωρίς καθυστέρηση και αμέσως ξεκινάω τις επαφές  για το πρόγραμμα SOTA .

 Οι πρώτες επαφές γίνονται με τον Ντίνο SV3IEG/P και τον Κώστα SV1KYQ/P που βρίσκονται στον Παρνασσό  στην κορυφή Γεροντόβραχος με  υψόμετρο 2396 m.

 Ο Κώστας SV1KYC, ο Δημήτρης  SV1MRV, ο Στράτος SV1JRS,  ο Τάκης SV1MQJ, ο Τάσος SV1NZT, ο Γιώργος SV1JCO, ο Δημήτρης SV1NPO, και ο Χρήστος SV1JGP απαντούν στις κλήσεις που κάνω στα VHF και στην συχνότητα 145.375 Mhz.

 Βγάζουμε φωτογραφίες και αναχωρούμε από την κορυφή, κατεβαίνοντας πάμε στο εκκλησάκι του Πρ.Ηλια που βρίσκεται στο οροπέδιο.

 Το οροπέδιο του Πάρνωνα είναι καταπράσινο, ακόμη υπάρχει νερό στην εποχική λίμνη, που το χειμώνα την βρίσκουμε παγωμένη.

 Φεύγουμε από το οροπέδιο ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.   Συνολικά κάναμε 6 ώρες μαζί με τις στάσεις.

 

 

 


 

 

SV/PL - 158. ΜΑΥΡΗ ΚΟΡΥΦΗ 1818 m.  SV/PL - 124 ΒΟΥΡΒΟΥΛΑ 1860 m.

 SUMMITS ON THE AIR SOTA. ΚΥΡΙΑΚΗ 22 / 04 /2012

 

 

  Κυριακή του Θωμά, ότι πρέπει για μια ορειβατική εξόρμηση κοντά στην Τρίπολη, για να βρούμε και πάλι την φόρμα μας,  αφού είχε προηγηθεί  η κατανάλωση του οβελία και κοκορετσιού μετά μεγάλης οινοποσίας και γλεντιού την Κυριακή του Πάσχα.

 Πρόκειται για δυο κορφές που βρίσκονται στο χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας. Η ανάβαση εύκολη, είναι μόνο 40 λεπτά από το Σάλε του Χιονοδρομικού, με καλό καιρό για την εποχή και θερμοκρασία περίπου 7 βαθμούς κελσίου. Στήνουμε την κεραία αμέσως όταν φτάνουμε στην κορφή και χωρίς να καθυστερήσω αρχίζω τις συνομιλίες.

 Πρώτος όπως πάντα ο  καλός συνάδελφος Στράτος SV1JRS, ο Γιώργος  SV3MGG από την Αρχαία Κόρινθο, ο Τάσος  SV8MQB και ο Αντώνης SV8MQP από την Αίγινα, ακούγονται όλοι τους πεντακάθαρα και δυνατά.  Αφού τους ευχαριστήσω και τους υπενθυμίσω ότι θα γίνει και η κορφή Βουρβούλα, τα μαζεύουμε  γρήγορα, για την άλλη κορφη.

 Συνεχίζουμε την  πορεία και πάλι από το σάλε του χιονοδρομικού κέντρου της Οστρακίνας ανηφορίζοντας την περιφερειακή πίστα μέχρι σχεδόν την τελευταία στροφή για το Σφεντάμι από εκεί πλέον τραβάμε δεξιά και ευθεία πάνω ανεβαίνοντας στο διάσελο, όπου εμφανίζεται η προκορφη της βουρβούλας στο βάθος απέναντι. Σε λίγα λεπτά είμαστε στην κορφή και στήνουμε την κεραία YAGI GAMMA MATCH 3 ELEMENTS 7 DB έχοντας μαζί μου τον YEASU FT- 897D που διαθέτει ενσωματωμένες μπαταρίες και είναι έτοιμος για χρήση.  Αρχίζω τις επαφές στα VHF με διαμόρφωση  FM με το κοντινό Ναύπλιο και τον Δημήτρη SV3BTO, ο Στράτος SV1JRS ακούγεται αμέσως μετά, (Οφείλω να τον ευχαριστήσω και μέσα από το site  γιατί είναι πάντα στον αέρα και βοηθά το πρόγραμμα SOTA ). Στην συνέχεια οι φίλοι και συνάδελφοι Σοτάδες  SV1JCO Γιώργος και ο Κώστας  SV1KYQ, από την Αθήνα.  Η  τελευταία επαφή γίνεται με τον  Σπύρο  SV8NAJ. Αυτή η Ζάκυνθος πάντα περνά από το Μαίναλο.  Με τον Σπύρο SV8NAJ γίνονται αρκετές δοκιμές και με μικρότερη ισχύς, με φορητά και οι δυο μας και ακουγόμαστε περίφημα !

 Τελειώνω τις επαφές ,είναι ώρα για κολατσιό, χαζεύουμε τις γύρω κορφές, έχει καταπληκτική ορατότητα με καλή διαύγεια. Μένουμε λίγη ώρα και ξεκινάμε την κατάβαση μας, σε σύντομο χρονικό διάστημα είμαστε  στο χώρο του χιονοδρομικού κοντά στην πίστα του Παν. Βρίσκω ένα παρατημένο έλκηθρο που πάνω του είναι εμφανείς τα σημάδια του χρόνου και η ταλαιπωρία. Χωρίς να χάσω ούτε λεπτό ανεβαίνω  και ξεκινώ την κατάβαση! Δυστυχώς η χιονουρα τελειώνει πιο κάτω, βέβαια γίνεται χαμός από τα  γέλια !!

Όταν έχεις καλή παρέα Και ξέρεις να περνάς καλά όλα είναι υπέροχα !

 


 

  

SV/PL - 097. ΚΤΕΝΙΑΣ 1635 m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΣΑΒΒΑΤΟ 07 / 04 /2012

 

 

Η εβδομάδα περνά γρήγορα και είχα υποσχεθεί  ότι θα επισκεφτούμε τον  Κτενιά 1635 m.

Οι  υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται και να πραγματοποιούνται.

 Ο καιρός καλός,  η διαδρομή μας ξεκινά πάλι από την Νεστάνη λίγο πιο πάνω από τον βράχο του Γουλά.  Περνώντας την στάνη  πιάνουμε την ανηφόρα έχοντας δεξιά  τον βράχο του Γουλά, φτάνουμε  πάνω στα λιβάδια και από εκεί ανηφορίζουμε την κορυφογραμμή μέχρι κάτω από την κορφη του Κτενιά όπου είναι βραχώδες.  Έτσι με συμβουλευσε ένας καλός φίλος από την Νεστάνη, γνώστης της περιοχής. Ακριβώς κάτω από την κορφη υπάρχει ένα πέρασμα  που σε βγάζει στην ράμπα για την κορυφή. Πράγματι  βγαίνουμε στην κορυφή μετά από 2 ώρες. Μπροστά μας το Αρτεμίσιο και στα πόδια μας γκρεμός από την μεριά της Αργολίδας. Από την αντίθετη μεριά το χωριό Λουκά και στο βάθος η Τρίπολη. Στήνουμε  την γνώστη πλέον κεραία που εμπιστεύομαι περισσότερο  την  YAGI 3 ELEMENTS  7 DB PORTABLE , για ασύρματο έχω μαζί μου το YEASU FT – 897.  Ξεκινώ τις επαφές αμέσως, όλοι οι καλοί φίλοι είναι στην ακρόαση, ο Τάκης SV1MQJ, ο Δημήτρης SV1MRV  ο Νίκος SV1IZY,  ο Τάσος SV1NZT, ο Στράτος SV1JRS  και ο Βασίλης SV1ASV  όλες οι επαφές είναι  από την πόλη της Αθήνας.  

 Καθόμαστε αρκετά αλλά πάντα έρχεται η ώρα της επιστροφής , πάλι από την ίδια διαδρομή.  Στην Νεστάνη κάνουμε στάση στο καφενείο του χωριού να πιούμε μια μπύρα και να δούμε και τον φίλο μας που μας πληροφόρησε για την διαδρομή.

 Αργά το απόγευμα επιστροφή στην πόλη.

 

 

 

 


 

  

SV/PL - 098. ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ 1772 m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΣΑΒΒΑΤΟ 31 / 03 /2012

 

 

  Με το πρώτο φως της ημέρας , πίνοντας τον καφέ μου, καθημερινά αγναντεύω  το Αρτεμίσιο. Το βουνό όπου ξεκινήσαμε την ορειβασία. Ένιωσα μια νοσταλγία καθώς το έβλεπα να  στέκει και  λούζεται σιγά – σιγά από το φως  του Ήλιου. Έχουμε πολλά χρόνια να πάμε,  το Σάββατο θα ανέβουμε, δεν θέλει πολύ συζήτηση.

  Πράγματι το Σάββατο  αφού κάναμε τα ψώνια της εβδομάδας, επιστρέφουμε σπίτι και ετοιμάζουμε τον εξοπλισμό ( εδώ που τα λέμε πάντα έτοιμος είναι,  μόνο νερό βάζουμε και κολατσιό).

Γραμμή για Νεστάνη με κατεύθυνση προς το Μοναστήρι Γοργοεπηκόου Παναγίας  περνώντας από κάτω από τον βράχο του Γουλά, ανηφορίζουμε τον καινούργιο  ασφαλτόδρομο που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, μέχρι την βρύση του Μπρακατσάκι , έως εδώ με το αμάξι.

 Από εδώ και πέρα με τα πόδια από την γνωστή διαδρομή  φτάνουμε στην παλιά ερειπωμένη στάνη, βαδίζουμε στο μονοπάτι  για την κορφη  όπου υπάρχει  αραιή σήμανση. Πίσω  μας ο Κτενιάς  με λιγοστές χιονούρες  τον ακούω  να λέει  << ελάτε κ’ από εδώ δεν έρχονται συχνά εδώ στην κορφη!>>  του δίνω τον λόγο μου ότι θα τον επισκεφτούμε  κ’ αυτόν το επόμενο Σάββατο. Σε 1: 50 λεπτά  φτάνουμε  στην κορφη.

  Στήνουμε την κεραία μας την YAGI 3 ELEMENTS 7 DB και αρχίζω τις επαφές με ισχύ που δεν ξεπερνά τα 4 Watts. Πρώτος ακούγεται ο Γιώργος SV3MGG από την Αρχαία Κόρινθο ακόλουθεί ο Τάκης SV1MQJ από το Κερατσίνι, στην συνέχεια ο Μάνος SV1CC από την Αθήνα,  ο Σωκράτης SV1EGN από την Νίκαια και ο φίλος SV1JRS Στράτος από τον Αγ. Δημήτριο. Όλοι τους εκλεκτοί συνάδελφοι που προάγουν τον ραδιοερασιτεχνισμο.

 Αφού τελειώνουμε με τις σχετικές φωτογραφίες,  κάνουμε το κολατσιό μας σχεδιάζοντας την επομένη  πεζοπορία. Επιστροφή από την ίδια διαδρομή. Κάποιες από τις πολλές πηγές  που συναντάμε  ξεχειλίζουν από τις υπερχειλίσεις,  σχηματίζοντας ρυάκια  που καταλήγουν στο φαράγγι του Ίναχου. 

 Με στεναχωρεί το θέαμα που αντικρίζω  στο Λυρκείο  απέναντι να χει χιλιοκοπεί από δρόμους για να φτάσουν στην κορφη  να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες, την πολυσυζητημένη πράσινη ανάπτυξη που στο πέρασμα της διαλύει την χλωρίδα και την πανίδα του περιβάλλοντος άλλωστε  ευκολότερα φυτεύεις ανεμογεννήτριες  παρά δέντρα!

Δροσιζόμαστε από το νερό που τρέχει από τις πηγές του Μπρακατσάκι, επιστρέφοντας στην Τρίπολη γεμάτοι ενέργεια.    

 

 

 

 


 

 

 SV/PL - 168. ΕΠΑΝΩ ΧΡΕΠΑ 1560 m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 04 / 03 /2012

 

 

 Μάρτιος ο πρώτος μήνας της άνοιξης και μετά από πολλές μέρες κακοκαιρίας κ’ χιονοπτώσεων, αποφασίσαμε να πάμε σε ένα προορισμό κοντά στην πόλη της Τρίπολης. Έτσι απλά για προπόνηση κ’ επικοινωνίες  SOTA – SUMMITS ON THE AIR ….Παρόλα τα χιόνια που είχε το βουνό  το πάμε ανοιξιάτικα , εξοπλισμός ελαφρύς , τίποτα από χειμερινά ρούχα ούτε καν γκέτες για το χιόνι . θα φέρουμε την άνοιξη θέλει δεν θέλει!

 Στην διαδρομή σε κάποια σημεία το χιόνι περνά το μέτρο, μας κάνει να κολυμπάμε και δροσιζόμαστε αφού τα παντελόνια μας βρέχονται. Βγαίνουμε στην κορυφή όπου έχει ένα τμήμα ξεχιονο. Στήνουμε την κεραία  YAGI  3 ELEMENTS  GAMMA MATCH 7 DB συνδέουμε τα καλώδια και ξεκινώ τα QSO.

 Άμεση ανταπόκριση από τους φίλους ραδιοερασιτέχνες από την περιοχή της Αττικής. Πρώτη επαφή με τον SV1KYK Μάνο, ακολουθεί  ο Περικλής SV1JGM από την περιοχή του Κιθαιρώνα, ενώ ο Βασίλης SV1HBU/M βρίσκεται καθοδόν προς την Αρκαδία, τα επόμενα QSO  γίνονται με την παρέα του Άρη SV1ACK, SV1RK Μιχάλη και SV1AER Κώστα.

 Τελειώνοντας αρχίζει να συννεφιάζει, ξεστήνουμε και μαζεύουμε τον τηλεπικοινωνιακό μας εξοπλισμό. Απολαμβάνουμε την θεά των χιονισμένων κόρφων του Μαινάλου καθώς επίσης του Αρτεμισίου και του Κτενιά με τα κιάλια.Παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής από τα ιδία, φτάνοντας στο αμάξι μας ανανεωμένοι από την ανοιξιάτικη βόλτα στο βουνό.

 

 


 

 

SV/PL - 021. ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ 1981 m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 22 /01 /2012

 

 

  Κάποιες φορές πρέπει να διαλέξουμε τι θέλουμε να κάνουμε από υποχρέωση ή αυτά που αγαπάμε. Την Κυριακή αυτή οι υποχρεώσεις πολλές, κάποιες εργασίες, κόψιμο πίτας σε έναν ορειβατικό σύλλογο να μην αρχίσω και απαριθμώ γιατί θα φύγουμε εκτός θέματος. Τα μετράμε όλα και η ζυγαριά γέρνει στο  SOTA επικοινωνία και ορειβασία μαζί.  Ο καιρός της Κυριακής θα είναι το τέλειο καιρικό φαινόμενο για την εποχή σε βουνό. H απόφαση βγήκε, χειμερινή Οστρακίνα. Όταν σε καλεί το βουνό αφήνεις τα πάντα και πας εκεί, τα άλλα ας περιμένουν.

 Πλήρες χειμερινός ορειβατικός εξοπλισμός, για τις ασύρματες επαφές μόνο 2 φορητούς πομποδέκτες τον  YEASU VX-5R και τον εφεδρικό TYT  TH – F5  με κεραία την YAGI Gamma Match   3 στοιχείων.

 Ξεκινάμε Κυριακή πρωί, έχουν παγώσει τα πάντα, ακόμη και μέσα στην Τρίπολη παντού πάγος. Στρίβοντας για Καρδαρά μας σταματούν για αλυσίδες, το αμάξι δεν κάνει μέτρο χωρίς αυτές αφού το βράδυ έχει πέσει στουπόχιονο κ έχει γίνει πάγος. Φτάνουμε στο παρκινγκ του χιονοδρομικού  κέντρου Οστρακίνας και από εκεί φορτωνόμαστε και ξεκινάμε περνώντας έξω από καταφύγιο Π. Αλεξόπουλος ανηφορίζοντας  προς την βόρεια ράχη του βουνού.

Το χιόνι αρκετό αλλά καλά παγωμένο ακόμη δεν θέλει κραμπόν. Αυτά τα φοράμε φτάνοντας στην ράχη της, εδώ πάντα παγώνει, πίσω μας ακολουθούν κ άλλοι ορειβάτες.

Φτάνουμε στην κορυφή, φυσαει βέβαια σε όλη τη διαδρομή  δυνατά αλλά όχι επικίνδυνα. Στήνουμε την κεραία μαζί με τον Γιάννη. Αρχίζουν  να φτάνουν και οι πρώτοι ορειβάτες από την ομάδα που ερχόταν πίσω μας. συστηνόμαστε  τους λέμε για το   SOTA – SUMMITS ON THE AIR.  Είναι  ο ΕΟΣ Καλαμάτας.

Αρχίζω τα QSO  αμέσως, κάνουμε επαφή από κορυφή προς κορυφή με τον Κώστα SV1KYQ και με τον Ντίνο SV3IEG που βρίσκονται στο Όρος Αραχναίο SV/PL - 057 στην Αργολίδα.

  Αμέσως μετά ακούγεται ο SV3CNX ο Σταύρος από το Άργος και ξαφνικά ο YEASU παθαίνει black out επάνω στην συνομιλία. Τον άλλον ασύρματο φωνάζω στον Γιάννη γρήγορα !  Αλλάζω ασύρματο  και συνεχίζω την συνομιλία με τον Σταύρο.  Στην συνέχεια ακούγεται ο Alby SV1HX από την Αθήνα πεντακάθαρα ,τελευταία επαφή γίνεται με τον SV1HHC με τον Διονύση  που βρίσκεται στον αέρα κυριολεκτικά! Είναι  σε αεροπλάνο ερχόμενος από το εξωτερικό στα 18.000 πόδια περίπου πάνω από την Κέρκυρα.   Τους ευχαριστώ όλους για τα QSO  και αρχίζω να μαζεύω . Στο διάστημα αυτό οι ορειβάτες από την Καλαμάτα τραβούν βίντεο και φωτογραφίες ενώ ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από την κορυφή. Μας χαιρετούν και ξεκινάμε για κάτω.  Εμείς φεύγουμε τελευταίοι μέχρι να τα μαζέψουμε όλα.

  Λίγο πιο κάτω από την κορυφή συναντάμε δυο ορειβάτες από την ομάδα της Καλαμάτας να τραβούν φωτογραφίες ξαφνικά ο ένας χάνει την ισορροπία του και κάνει ανεξέλεγκτη πτώση 20 μέτρων  περίπου προς την πλαγιά. Ευτυχώς χωρίς τραγική κατάληξη, δεν συνάντησε κάτι στην γραμμή πτώσης να κτυπήσει σοβαρά, τον πλησιάζουμε γρήγορα,  είναι ευτυχώς καλά, δεν έχει πάθει σοκ, έχει όμως βγάλει τον ώμο του. Ακινητοποιούμε το χέρι με ένα κασκόλ και ξεκινάμε για κάτω  Η ορειβάτισσα που ήταν μαζί του παίρνει τηλέφωνο την υπόλοιπη ομάδα και τους ενημερώνει για το συμβάν . Θα έρθουν κάποιοι προς τα πάνω για να βοηθήσουν . Εγώ παίρνω το σακίδιο του, δεν γίνεται να το μεταφέρει και ο Γιάννης τον βοηθά στην κατάβαση μέχρι που έρχεται κάποιος από την ομάδα του και τον παίρνει. Κατεβαίνουμε πλέον οι τρεις μας αργά με ένα σακίδιο παραπάνω και αρκετό βάρος, δεν ότι πιο εύκολο.  

 Τους συναντούμε στο χώρο του παρκινγκ μαζί με τον τραυματία, είχαν πάει στο ιατρείο και έβαλαν το χέρι στην θέση του.

 Ευτυχώς  είμαστε  ανακουφισμένοι που πήγαν όλα καλά και δεν είχαν πρόβλημα τα παιδιά δεν τους άξιζε άλλωστε.  Τον  ΕΟΣ Καλαμάτας τον έχουμε συναντήσει και αλλού είναι γνώστες του βουνού με μεγάλη εμπειρία στην ορειβασία.  

 Αποχαιρετιζόμαστε και φεύγουμε από το χιονοδρομικό, οπού βουλιάζει από κόσμο, παντού αυτοκίνητα και λεωφορεία, πλήθος κόσμου παρά την οικονομική κρίση διασκεδάζει κάνει Σκι κλπ. Ο κόσμος αγαπά το βουνό και το επισκέπτεται. Φέτος έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια από τον Δήμο Τρίπολης και τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας να κρατηθεί ανοικτό το χιονοδρομικό και ο καιρός είναι με το μέρος τους από θέμα χιονιού. 

Με όλα αυτά 73’ και ορειβατικούς χαιρετισμούς.

 

 

 

 ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

   Copyright© 2006 - 2019 Alpine Club Tripolis. All rights reserved.
 Τελευταία αναβάθμιση: 14 / 01 / 2019.Όροι Χρήσης