ALPINE CLUB TRIPOLIS


ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


 

 

SV/PL - 126. ΑΪΝΤΙΝΗΣ 1849 m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 04 /12 /2011

 

 

  Την Κυριακή είχα προγραμματίσει ανάβαση στον Αϊντίνη 1849 m.  Παρά  τις άσχημες καιρικές συνθήκες  που επικρατούσαν  στο βουνό και εφόσον όλοι  είχαν κάποια δουλειά  αποφάσισα να πάω μόνος. 

  Ξεκίνησα από το χωριό Ροεινό, εκεί ετοιμαζόντουσαν να ανέβουν στην κορυφη και μια ομάδα ορειβατών. Εγώ έφυγα μπροστά  από αυτούς  γνωρίζοντας καλά το βουνό και τα μονοπάτια. Όλο το βουνό είχε τυλιχτεί σε ένα πέπλο ομίχλης.

 Ο ρυθμός μου ήταν καλός και σταθερός, μια στάση στην Αϊντινόλακκα  χαμένος μέσα στο σύννεφο. Το GPS απαραίτητο για τέτοιες καταστάσεις αλλά τον Αϊντίνη τον ξέρω καλά, αρχίζω να ανηφορίζω με ψιλόβροχο, σε  σύντομο χρονικό διάστημα είμαι στην κορυφή.  Χωρίς καθυστερήσεις  ξεκινώ την συναρμολόγηση του ιστού, η βροχή  δυναμώνει. Σε τέτοιες καταστάσεις συνήθως γυρίζεις πίσω. Δεν πτοούμαι όμως, συναρμολογώ και την κατευθυνόμενη κεραία, είμαι έτοιμος να βγω στον αέρα παρά την βροχή. 

  Πρώτος ακούγεται  ο SV1JRS Στράτος  και ακολουθει ο Γιώργος SV1JCO,  άλλες 3 επαφές  με τους συναδέλφους SV1ACK Άρη , SV1CDZ Χάρη, SV1ACF Γιώργο.  Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους  για τις επαφές, ιδιαίτερα όμως  τον SV1JRS Στράτο  και  Γιώργο SV1JCO για την πολύτιμη βοήθεια τους. Μαζεύω γρήγορα τα πράγματα μου, η βροχή έχει σταματήσει αλλά η ομίχλη παραμένει.  Κατηφορίζοντας από την κορυφή συναντώ την ορειβατική ομάδα, χαιρετιόμαστε  και κάποιοι μου μεταφέρουν τα παράπονα τους για τα ελλιπή  σημάδια που υπάρχουν για το μονοπάτι της κορυφής.

 Την κατάβαση την απολαμβάνω έχοντας επιτύχει τον στόχο μου.

 

 

 

 

 

SV/MC - 006. ΒΟΡΑΣ - ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ 2524 m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΚΥΡΙΑΚΗ 27 /11 /2011

 

  

  Συνήθως πολλοί ορειβάτες κάνουν πρώτα τα βουνά χωρίς χιόνι και κατόπιν κάνουν μια χειμερινή επανάληψη με χιόνι όταν αυτό είναι εφικτό,  χωρίς να αποτελεί όμως κανόνα.Στα χρόνια που ασχολούμαστε με την ορειβασία έχουμε διαπιστώσει ότι εμείς πρώτα πάμε και κάνουμε χειμερινή ανάβαση και μετά πάμε να δούμε κάποια πράγματα που όταν σκεπάζονται από το χιόνι χάνονται κυριολεκτικά.

 Έτσι την Κυριακή 27/11/2011 πραγματοποιήσαμε την ανάβαση στο Βόρας - Καϊμάκτσαλαν 2524 m.

  Σάββατο  πρωί  όλα έτοιμα, ότι χρειαζόμαστε ήταν ταχτοποιημένα με σειρά στο αμάξι. Ένας τελευταίος έλεγχος και αναχωρούμε από την Τρίπολη στις 11:00. Ο καιρός ήταν καθαρός και μαζεύουμε τα χιλιόμετρα  γρηγορότερα. Μια σύντομη στάση στην Λαμία για φαγητό και ξεκούραση. Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην εθνική οδό και το απόγευμα μας βρίσκει στα Τέμπη. Η ήμερα είναι μικρή και νυχτώνει γρήγορα, το υπόλοιπο ταξίδι μας γίνεται με τα φώτα  μέχρι την Έδεσσα, όπου και διανυκτερεύουμε.  Μένουμε στο ξενοδοχείο ΧΕΝΙΑ. Το ξενοδοχείο είναι κοντά στο κέντρο της πόλης. Ευκαιρία να δούμε την πόλη που είναι ήδη στολισμένη για τα Χριστούγεννα. Κάνει αρκετό κρύο και μπαίνουμε σε ένα ψητοπωλείο να πιούμε ένα κρασάκι και να σχεδιάσουμε τις τελευταίες  λεπτομέρειες  για το βουνό.  Επιστρέφουμε αργά το βράδυ στο ξενοδοχείο για ύπνο.

  Ξημέρωμα  Κυριακής ο καιρός  καλός ότι πρέπει για βουνό, καλύτερος δεν γίνεται ! Έχει  βέβαια παγετό και χαμηλές θερμοκρασίες αλλά  καθόλου χιόνι εάν και είναι  τέλη Νοέμβριου. Φτάνουμε στο χιονοδρομικό κέντρο, φορτωνόμαστε τα σακίδια μας  με τον εξοπλισμό και ξεκινάμε. Πιο πίσω ακολουθούν και άλλοι ορειβάτες. Σε 1 και 10 λεπτά  είμαστε στο εκκλησάκι του Πρ. Ηλία. Ετοιμάζουμε τον εξοπλισμό, στήσιμο κεραιών και ασύρματου για να γίνουν επαφές για το πρόγραμμα  SOTA – SUMMITS ON THE AIR . Σιγά – σιγά δεχόμαστε  πλήθος ερωτήσεων από τους ορειβάτες που φτάνουν στην κορυφή. Τι είναι αυτό ; τι θα κάνετε ;  θα τα μαζέψετε πάλι ή θα τα αφήσετε στη κορυφή;  Ευκαιρία  ήταν να εξηγήσω στο κόσμο τι είναι ραδιοερασιτεχνισμος  και βέβαια τι είναι το SOTA. Το ενδιαφέρον  κορυφώνεται και όλοι παρακολουθούν την διαδικασία .

  Αρχίζω τις επαφές με τους φίλους μας από την Κατερίνη τον  Γιώργο SV2NCH και τον Αδάμο SV2KGA  που βρίσκονται σε διπλανή κορυφή για επαφές SOTA.  Τον  Νίκο  SV2IPF,  Τον Νίκο  SV2IPM mobile, τον Γιώργο  SV2DVE, τον  Δημήτρη SV2HTC από την Θεσσαλονίκη ,τον Κώστα  SV2HJW από την Κοζάνη , ακολουθούν οι συνάδελφοι SV2IPV Δημήτρης , SV2FLM Λάζαρος , SV2FLL Γιώργος από την Κατερίνη , τελευταία επαφή γίνεται με τον Σπύρο  SV4CDB που βρίσκεται στο βουνό Νεραΐδα στην κορυφή TL -57  Μπουντούρα  2074 m για επαφές SOTA . Θέλω να κάνω και άλλες επαφές αλλά ο χρόνος μας πιέζει.

  Βγάζουμε φωτογραφίες και κατεβαίνουμε.  Πρέπει να κάνουμε γρήγορα γιατί το ταξίδι είναι μεγάλο και νύχτα. Στις 14:30 φεύγουμε  από το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν. Φτάνουμε Τρίπολη αργά το βράδυ,  κλείνοντας των κύκλο ταξιδιών για τις δέκα περιφέρειες για το πρόγραμμα SOTA.  

 

 

 

 

SV/PL - 168. ΕΠΑΝΩ ΧΡΕΠΑ 1559 m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΣΑΒΒΑΤΟ 29 /10 /2011

 

 

   Ο καιρός καθαρός, λιακάδα, τέτοιες μέρες πρέπει να τις εκμεταλλεύεσαι ιδίως στην Αρκαδία την εποχή του φθινόπωρου. Τι καλύτερο για πεζοπορία σε ένα κοντινό βουνό με γρήγορη πρόσβαση. Επιλέξαμε την Επάνω Χρέπα μιας και είχαμε καιρό να πάμε. Ευκαιρία για τον Κώστα να την ενεργοποιήσει για το πρόγραμμα SOTA ( SUMMITS ON THE AIR). Λίγα βασικά εφόδια στα σακίδια ( εε δεν θέλει να κουβαλάς κ το σπίτι σου μαζί ) έξαλλου το Σεπτέμβρη του 1997 είχαμε κάνει   διανυκτέρευση σε αντίσκηνο  στην κορφη. 

  Ανηφορίζουμε με το αμάξι  για το χωριό Περιθώρι κ’ αφού το διασχίσουμε ακολουθούμε το δρόμο για το μοναστήρι  όπου και παρκάρουμε. Η πορεία μας ξεκινά από την εκκλησία Σωτηρίτσα περνώντας από την   πηγή  και ανηφορίζουμε  μέχρι την ράχη του βουνού. Περνάμε τις δολίνες ,διασχίζουμε το ελατοδάσος και βγαίνουμε στο γυμνό  για την κορφή, σύντομα φτάνουμε μόλις σε 45 λεπτα. Ο Κώστας στήνει τον ιστό με την    J POLE για τα VHF  και ένα δίπολο για 20 μέτρα. Αρχίζει τις κλήσεις  στον ασύρματο και εγώ χαζεύω με τα κιάλια τις άλλες κορφές του Μαινάλου, και να στον Αϊντίνη βλέπω άλλους δυο ορειβάτες, το καλούσε η μέρα,ποιος θα την άφηνε ανεκμετάλλευτη ;

Ο Κώστας  κάνει επαφές στα 2 μέτρα  με τον  Κανάρη SV1GZH, τον  φίλο του Κώστα SV1KYQ, τον Γιώργο SV1HAK από την Ηλιούπολη  και τον Στράτο SV1JRS από τον  Αγ. Δημήτριο.

 Στα 20 μέτρα γίνεται χαμός από τα Contest και δεν καταφέρνει να βρει κενή συχνότητα  για κλήσεις.  Ξεστήνουμε τις κεραίες,  ανάβουμε και το καντήλι στο προσκυνητάρι  του Προφήτη Ηλία και αναχωρούμε γρήγορα για κάτω.  Ένα βουνό που προτείνεται για την εύκολη πρόσβαση του και την αισθητική του τοπίου, γρήγορα και με λίγα έξοδα για ορειβάτες και Σοτάδες. 

Πάντα ψηλά

 

 

  

SV/TH - 012. 628 , 628 m. SUMMITS ON THE AIR - SOTA ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 15,16 /10 /2011

 

 

   Περιφέρεια  Θράκης  ένας μακρινός προορισμός για τον κάτοικο της Τρίπολης , αλλά όχι άφθαστος. Όπως είχα σχεδιάσει στα πλαίσια του SOTA  αυτή  η περιφέρεια είχε σειρά να γίνει .  Μόνο που αυτό το Σ/Κ  ο καιρός θα ήταν χάλια, όλα τα προγνωστικά μοντέλα καιρού  το έλεγαν καθαρά.

  Περιθώριο αναβολής δεν υπήρχε. Έτσι ξεκινήσαμε από την Τρίπολη με βαριά συννεφιά στις 10:30. Φτάνοντας  στην Θήβα άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς . Όσοι ταξίδεψαν εκείνη τη μέρα ξέρουν τι νερό έφαγαν μέχρι και την Λάρισα.  Στα  ΣΕΑ Λαμίας κάναμε μια στάση για καφέ και από το παρκινγκ έως το μαγαζί γίναμε παπί, κάπου έχω μια ομπρέλα από την Ρόδο με την πρώτη ευκαιρία πρέπει να την βρω για ανάλογες περιστάσεις. Άλλη μια στάση στα ΣΕΑ πριν από τα  Τέμπη αυτή την φορά για φαγητό . Είναι αργά το απόγευμα  και μιλώ στο τηλέφωνο με τον Γιώργο SV2NCH από την Κατερίνη. Μου δίνει πληροφορίες για την διαδρομή  και συνεχίζουμε για Θεσσαλονίκη. Πριν την Θεσσαλονίκη  πιάνουμε την Εγνατία οδό και πλέον γραμμή για Κομοτηνή οπού και  θα διανυκτερεύσουμε. Διαπιστώσαμε ότι  η  Εγνατία οδός  χωρίζει κυριολεκτικά την Ελλάδα στα δυο, μόνο πούλια μπορούν να περάσουν , τα άλλα ζώα είναι παγιδευμένα και αν κάποιο τρυπώσει στον αυτοκινητόδρομο  αλλοίμονο  σε αυτό και στον οδηγό που θα το βρει μπροστά του. Από την Θεσσαλονίκη μέχρι την καβάλα δεν υπάρχει  ούτε ένα παρκινγκ. Ευτυχώς πριν την Ξάνθη βρίσκουμε ένα παρκινγκ  και αράζουμε  για ένα μισάωρο να ξεκουραστούμε.  Στις 22:00 φτάνουμε Κομοτηνή ψόφιοι πια, μετά από πολλές επιλογές ξενοδοχείων επιλεγούμε το καλύτερο με όλες τις ανέσεις .  Ώρα να γνωρίσω την Κομοτηνή , ο Γιάννης με ξεναγεί στην πόλη αν και έχουν περάσει  25 χρόνια από τότε υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. 

  Φεύγουμε νωρίς το πρωί βιαζόμαστε να φτάσουμε γιατί θέλουμε να πάμε και στην MC-006 στο Καϊμάκτσαλαν  στο γυρισμό. Βγαίνουμε στην Εγνατία οδό και στρίβουμε στον κόμβο της Μεστής , συνεχίζουμε για το χωριό Αύρα, στο δρόμο ρωτάμε ένα κυνηγό που συναντήσαμε αλλά δεν ήξερε την κορφή.  φτάνουμε  στο χωριό Συκορράχη, ρωτάμε,  όλες οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. Παίρνω  τηλέφωνο τον Γιώργο SV2NCH  και αυτός  με την βοήθεια SV2KGA  μας λέει  ότι πρέπει να φτάσουμε και να περάσουμε το χωριό Κίρκη και περίπου  5 -6 χιλιόμετρα  θα βρούμε τον δασικό δρόμο προς την κορφη. Συνεχίζοντας την περιπλάνηση μας  πιο κάτω βρίσκουμε έναν  λεβέντη γέροντα κυνηγό,  μετά από τις απαραίτητες συστάσεις μιας και εμείς είμαστε κυνηγοί τον ρωτάμε για την κορφη 628, σκέπτεται λίγο και μας κατατοπίζει ακριβώς για το πώς θα φτάσουμε  που θα στρίψουμε πόση ώρα θα κάνουμε. Τον ευχαριστούμε  και φεύγουμε γρήγορα μιας και έχουμε χάσει αρκετή ώρα.  Περνάμε  το χωριό Κίρκη  συνεχίζουμε την διαδρομή μας μέσα σε ένα υπέροχο δάσος. Επιτέλους φτάνουμε στο δασικό φυλάκιο  αφήνουμε το αμάξι φορτωνόμαστε τα σακίδια και με γοργό ρυθμό ανηφορίζουμε τον χωματόδρομο .Ο παγωμένος βοριάς και  η χαμηλή θερμοκρασία μόλις 4 βαθμών,  αφού στα απέναντι βουνά έχει χιονίσει , μας κάνει να αυξάνουμε βήμα  μέσα στην λάσπη. Περίπου σε 50 λεπτά αντικρίζουμε την κορφη. Στην κορφη υπάρχουν κάποια κτίρια, στήνουμε τον ιστό  με ένα δίπολο για τα 40M (7 MHz)  και την 3 Στοιχείων  gamma match για τους 144 MHz. Δυστυχώς  το χαμηλό υψόμετρο  του βουνού  περικυκλωμένο από ψηλά βουνά δεν μπόρεσαν  να γίνουν  επαφές στα VHF. Στα 40Μ  πρώτος ακούστηκε ο Νίκος SV2IPF  ακολουθησε ο Γιώργος SV2NCH  μετά ο Κώστας SV1YU από το Περιστέρι και ο  Μιχάλης SV2HJQ από την Πτολεμαΐδα. Αφού  τελειώσαμε  δρόμο γρήγορα για κάτω στο αυτοκίνητο να προλάβουμε και το Καϊμάκτσαλαν. Η ώρα είναι 13:30 καθυστερήσαμε πολύ  να βρούμε την πρόσβαση που θα μας οδηγούσε στο βουνό. 

  Γραμμή για Κομοτηνή και  για ανεφοδιασμό καύσιμων, για φαγητό  ούτε κουβέντα δεν προλαβαίνουμε. Βάζουμε φωτιά στην άσφαλτο   παρά τον πολύ αέρα στην περιοχή της Ξάνθης, ο Γιάννης  λέει ότι θα προλάβουμε και πατά το γκάζι ως στο τέρμα. Του λέω θα έρθουν οι κλήσεις φωτιά, χωρίς πινακίδες θα γυρίσουμε και μου απαντά δικό σου είναι το αμάξι!  Όλα τα βουνά Κομοτηνής Δράμας, Καβάλας χιονισμένα. Φτάνουμε στην Θεσσαλονίκη στις 5 το απόγευμα. Μετράμε την απόσταση και  το χρόνο που πρέπει να είμαστε στο βουνό δεν προλαβαίνουμε με τίποτα. Το αφήνουμε  για άλλη φορά άλλωστε μας αρέσουν μας  τα ταξίδια.

  Πάλι βρέχει αυτή την φορά παντού μέχρι την Θήβα όπου μας βρίσκει άλλο κακό, πυκνή ομίχλη  δεν βλέπουμε τίποτε ωσότου  φτάσαμε στην κάζα, τρομερή καθυστέρηση. Αργά βραδύ πλέον στις 12:30 ήμασταν στο σπίτι μας στην Τρίπολη. Ένα διήμερο στον δρόμο, 1880 KM, καλά περάσαμε.

  Ευχαριστούμε τους φίλους μας από την Κατερίνη  Γιώργο  SV2NCH, Αδάμο SV2KGA, Νίκο SV2IPF, που μας βοήθησαν για αυτήν την εξόρμηση στην Θράκη. Επίσης τον Κώστα SV2LLB Region Manager Μακεδονίας για τις πληροφορίες  στην περιοχή, καθώς και τον κυνηγητικό κόσμο για τις πληροφορίες τους.

  Θα τα πούμε πάλι σύντομα !!!  73 de SV3GLI

 

 

 

 

 

   SV/ ST-113 - SV/EP-049 SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 -25 /09 /2011

 

 

  Μια καλοκαιρινή εξόρμηση το φθινόπωρο. Στα πλαίσια του προγράμματος SOTA  έγινε εξόρμηση για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου.  Στα σχεδια μας ήταν και η Περιφέρεια Μακεδονίας. Διαλέξαμε  τις κορυφές  SV/ ST-113 και SV/EP-049 για Στερεά και για την Ήπειρο αντίστοιχα.  

  Αυτή την φορά χρειαζόμασταν ένα διήμερο για τον στόχο μας. Βρήκαμε στους χάρτες την διαδρομή μας, επιλέξαμε να διανυκτερεύσουμε στην Πάργα σε κάμπινγκ ,πολιτισμένα πράγματα  χωρίς όμως πολυτέλειες  ξενοδοχεία κλπ. Έξαλλου περνάμε εποχή κρίσης! Κανονίσαμε και τις τελευταίες  λεπτομέρειες ετοιμάσαμε τον βαρύ εξοπλισμό μας.

 Σάββατο πρωί αναχωρούμε, αφού περάσαμε την ταλαιπωρία της εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών  και στην συνέχεια την γέφυρα του Ρίου, γραμμή πλέον για τον στόχο μας. Βέβαια μας θλίβει η εικόνα που αντικρίσαμε κοντά στο Μεσολόγγι με το καμένο δάσος. Αλήθεια τι έγινε αυτός ο εμπρηστής που συνέλαβαν για τις φωτιές στην περιοχή ; Ποια η τιμωρία του; Ρίχνοντας μερικά βρισίδια για την περίπτωση, συνεχίζουμε το ταξίδι μας.

 Λίγο πριν την Αμφιλοχία στο χωριό Στάνος είναι η πρώτη κορυφή SV/ ST-113 Πηγαδούλα με υψόμετρο 571 μέτρα.  Ήδη είναι απόγευμα και ανηφορίζουμε μέσα στο χωριό από το κακοτράχαλο χωματόδρομο μέχρι το εκκλησάκι.  Από εκεί και πέρα διασχίσαμε  μια πρόσφατη καμένη περιοχή. Ανεβαίνουμε και γεμίζουμε όλο μουτζούρες και κάπνα, καίνε τα ρουθούνια μας, κλαίνε τα μάτια μας. Φτάνουμε στην κορυφή  και στήνουμε γρήγορα τον ιστό με την  J POLE PORTABLE για τα VHF αλλά και ένα δίπολο Inverted  V για τα 20 Μέτρα. (14 MHz ). Αρχίζω τις επαφές με τον  Γιώργο SV8GTM από την Κέρκυρα, δυστυχώς δεν μπόρεσα να κάνω άλλες επαφές στα VHF. Στα 20Μ η πρώτη επαφή με τον  DL5SEG TONI,  ο οποίος είναι ομογενής και ζει στην Γερμανία. Άλλες 2 επαφές  με τον JOSE από την Ισπανία EB2CZF και τον MAX από την Ιταλία I5QNJ.  Δεν περιμένω άλλο μαζεύουμε τον εξοπλισμό και αναχωρούμε για τον επόμενο στόχο. Φτάνουμε Αμφιλοχία και συνεχίζουμε για την Πάργα διάμεσου Άκτιου, περνάμε ξυστά από τον αεροδιάδρομο και την παραλία στο Άκτιο,  βάζοντας κόντρα με το αεροπλάνο, αλλά το κόκκινο φανάρι μας σταματά.  Αμέσως μετά είναι η υπόγεια σήραγγα κάτω από την θάλασσα, (όχι ότι καταλάβαμε και τίποτα), φτάνουμε Πρέβεζα χωρίς όμως να κάνουμε στάση μήπως και προλάβουμε την δεύτερη κορφή. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό, έχει νυχτώσει για τα καλά, Θα την ανέβουμε την επόμενη μέρα.

  Είμαστε Πάργα, βρίσκουμε το κάμπινγκ, στήνουμε  αντίσκηνο, το πρόγραμμα για την συνέχεια έλεγε παϊδάκι σε ταβέρνα και άφθονη μπύρα !

 Το πρωί παίρνουμε το πρωινό μας και αναχωρούμε για την κορυφή  SV/EP-049  Αντίλαλος 311m.  Ένα αδιαπέραστο  πουρναρόδασος είναι μπροστά μας. Ξεκινάμε την ανάβαση, το πυκνό της βλάστησης είναι τέτοιο,  που σε κάθε βήμα διαπερνά τα ρούχα μας και σκίζει το δέρμα μας.  Η ανάβαση εάν και σύντομη φαινομενικά  κάνει τα νεύρα μας τεντωμένα, αφού τα πουρνάρια σε κάποια  σημεία μας κρύβουν την ορατότητα.  Φτάνουμε  στην κορφή περιζωμένοι από άγρια βλάστηση. Βρίσκουμε ένα ξέφωτο σε κάτι βράχια και στήνουμε τις κεραίες μας. Πρώτη επαφή και πάλι με τον Γιώργο  SV8GTM από την Κέρκυρα και ταυτόχρονα με τον Κώστα SV1IA/8 που είναι και Αρκάς στην καταγωγή.  Θέλω να τονίσω ότι οι συνάδελφοι από τα Επτάνησα ανταποκρίνονται  πάντα και αμέσως στις επαφές. Ακολούθουν  3 επαφές στους 14 MHz  με DJ1SD, HB9CKV, IW3SOX/P . Αυτό ήταν, μαζεύουμε και ξεκινάμε την δύσκολη κατάβαση ως τον αυτοκίνητο  στην εθνική οδό.  Η ώρα όμως είναι 3 το μεσημέρι άρα δεν προλαβαίνουμε να φτάσουμε στην επόμενη κορφή στην Μακεδονία. Περνούμε το δρόμο της επιστροφής για Τρίπολη. φτάνουμε στην Τρίπολη στις 10 το βράδυ γεμάτοι εμπειρίες.

 

 

 

ΤΑΫΓΕΤΟΣ 2404 m. SV/PL - 001 SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΚΥΡΙΑΚΗ 18 /9/2011

 

 

  Κοιτάζοντας τα μηνύματα μου στο FORUM της σελίδας sota.gr  ο Πάνος μας προσκαλούσε  για μια ανάβαση στον Ταΰγετο. Δεν έχασα την ευκαιρία να βρεθώ για μια ακόμη φορά στο βουνό. Το ραντεβού κλείστηκε, για την Κυριακή στην βρύση του Μαγγανιάρη στις 8:30 το  πρωί. Στην ανάβαση μαζί μας και ο SV1KYQ Κώστας  με τον Χριστόφορο SV2GQO  που συμμετέχουν  και  αυτοί στο SOTA.

  Ξεκίνησα από την Τρίπολη στις 7:00 το πρωί. Ο δρόμος σχεδόν άδειος για την Σπάρτη έτσι βρέθηκα στις 8:20 στην βρύση του Μαγγανιάρη. Σε λίγο έφτασαν ο Πάνος με τον φίλο του τον Μπάμπη ,ο Κώστας SV1KYQ και ο Χριστόφορος SV2GQO. Όλα ήταν κανονισμένα, ένα αγροτικό αυτοκίνητο μας προώθησε έως στις καρυδιές κάτω από το καταφύγιο για να κερδίσουμε χρόνο. Ο δρόμος ως συνήθως κακής βατότητας δεν φτάνεις ούτε μέχρι το καταφύγιο πια! Στο καταφύγιο κάναμε μια στάση ανασύνταξης να βγάλουμε κάποιες φωτογραφίες. Αυτό που παρατήρησα  ήταν μια τρύπα στο κάτω όροφο του καταφυγίου μάλλον  κάνουν ανακαίνιση ή τους έκαναν ριφιφί !

 Ο καιρός ήταν πολύ καλός που βοηθούσε στην ανάβαση. Σε όλη την πορεία δεν βάλαμε γλώσσα μέσα μας ,κεραίες, μηχανήματα, ψηφιακές επικοινωνίες, αναμεταδότες, τίποτε δεν έμεινε ασχολίαστο.  Φτάσαμε στην κορυφή το μεσημέρι κάνοντας μόνο δυο στάσεις ,στις Γούβες και στις Πόρτες. Παρά την κούραση, άρχισε αμέσως το στήσιμο των κεραιών . Η διάσημη φορητή κεραία Buddipole   και η Arrow II Satellite , η ιδιοκατασκευη J POLE Portable.

Ξεκίνησα να κάνω κλήσεις, ακούστηκαν πολλοί ραδιοερασιτέχνες κυρίως από την Αθήνα  ο SV1JRS Στράτος, ο SV1MRV Δημήτρης από το Κερατσίνι, ο Χρήστος SV1JGP, ο Παναγιώτης SV1IZF, ο φίλος  Γιώργος SV1JCO, οι συνάδελφοι  SV2KGA Αδάμος και ο SV2NCH Γιώργος από την κορυφή SV/EP-039. O πρώτος του SOTA στην Ελλάδα SV2BZM ο Δημήτρης  που ακούστηκε από την κορυφή SV/AT-006 και βέβαια ο φίλος Ντίνος SV3IEG από την Κεφαλονιά.

 Η κατάβαση έγινε ομαλά με πολύ κουβεντούλα και κέφι, φτάσαμε στην βρύση του Μαγγανιάρη με το σούρουπο. Χαιρέτησα την παρέα και αναχώρησα για την Τρίπολη.

Ότι και να πω είναι λίγο, ο  Πάνος οργάνωσε τέλεια μια ορειβατική εξόρμηση με κάθε λεπτομέρεια.

Θαύμασα  τον υπερσύγχρονο  εξοπλισμό  που είχε ο Κώστας SV1KYQ, θα έλεγα ότι άγγιζε το τέλειο SOTA.

Την  απλότητα  του Χριστόφορου SV2GQO κατά την διάρκεια όλης της ανάβασης με επαφές στο D-star.  

Την άνεση που είχε ο Πάνος SV1COX στις επαφές με CW. Καθάρισε σε ελάχιστη ώρα με το κομψοτέχνημα της elecraft που έχει κατασκευάσει μόνος του !

Σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να ‘μαστε καλά να περπατήσουμε όλοι μαζί και πάλι.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΑΫΓΕΤΟΥ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ή ΡΙΦΙΦΙ

SV1KYQ

SV2GQO

SV2GQO SV1KYQ

SV3GLI

SV1COX

ΠΡ.ΗΛΙΑΣ 2404 m.

J POLE PORTABLE

 

  PHOTOS : SV3GLI, SV1KYQ, SV2GQO, SV1COX

 

 

 

ΛΕΣΒΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ  ΒΙΓΛΕΣ 789 m. SV/AG - 007. SUMMITS ON THE AIR - SOTA.

 

 

  Ο  Αύγουστος ως συνήθως μας βρίσκει να παραθερίζουμε σε θάλασσα ή βουνό. Φέτος επιλέξαμε την Λέσβο ( Μυτιλήνη ). Παραμεθόριος περιοχή, μακριά από τα συνηθισμένα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη.

Όταν ασχολείσαι με το SOTA βέβαια, δεν χάνεις τέτοιες ευκαιρίες. Ανοίξαμε χάρτες, βρήκαμε την κατάλληλη κορφη, σχεδιάσαμε και πρωί – πρωί εξορμήσαμε. 

  Αφού πήραμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο ξεκινήσαμε να βρούμε την κορφη. Ο δρόμος στενός μέσα στα ελαιόδεντρα εναλλάσσεται με γυμνές  πλαγιές, συνεχίζοντας συναντάμε το αιολικό πάρκο με τις ανεμογεννήτριες. Εκεί αφήνουμε το αμάξι φορτωνόμαστε τα σακίδια και ξεκινάμε. Η διαδρομή εύκολη και μέσα σε μίση ώρα και με την βοήθεια του GPS βρίσκουμε το τριγωνομετρικό κολωνάκι κρυμμένο πίσω από έναν μαντρότοιχο.   

 Μαζί μας έχουμε την περίφημη κεραία  J-POLE. Στήνεται εύκολα έχει μικρό βάρος, δεν χρειάζεται συντονισμό, έχει αρίστη εκπομπή και λήψη και πάνω απ όλα την κάναμε και Portable.

Για μια ακόμη φορά απάντησε ο Γιώργος  SV2NCH, ακολουθησαν ο SV2FLL, SV2IPF ,SV2OXA, SW2LUT. Όλοι από την πόλη της Κατερίνης. Η ισχύς ήταν στα 4 watts. Έκπληξη ήταν ότι τους άκουγα πεντακάθαρα λες και ήταν δίπλα μου, βγάζουμε τις σχετικές φωτογραφίες και αναχωρούμε  για το απολιθωμένο  δάσος που είναι σχετικά κοντά.   Επιστρέψαμε  αργά το απόγευμα κατενθουσιασμένοι.

Η βραδιά έκλεισε με ουζάκια και special μεζέδες, άλλωστε στην Μυτιλήνη βρισκόμασταν.     

 

 

 

 

 

 ΠΗΛΙΟ - ΑΓΡΙΟΛΕΥΚΕΣ 1476 m. SV/TL - 016. SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 25, 26 / 06 / 2011

 

 

  Γνωριμία με το βουνό των Κενταύρων. Ένα μυθολογικό βουνό και συνάμα ένας τουριστικός προορισμός το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι  για τις ομορφιές του.  Φτάνοντας στην περιοχή βλέπεις τα σκαρφαλωμένα χωριά πάνω από το Βόλο, Μακρυνίτσα , Πορταριά, Χάνια Πηλίου , κλπ.  Όπου και αν κοιτάξεις βλέπεις το τοπικό χρώμα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στα πόδια σου ο Παγασητικός Κόλπος  με την πρωτεύουσα  της Μαγνησίας τον Βόλο.

   Στόχος μας το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, που αυτή την εποχή είναι μια παραφωνία στην αρμονία του φυσικού τοπίου. Από εκεί θα είναι το ορμητήριο μας για την κορυφή  Αγριόλευκες 1471 m. (SV / TL-016 ) μιας  και η άλλη κορυφή του Πηλίου είναι στρατιωτική βάση της αεροπορίας και τηλεπικοινωνιών.Ο  καιρός όμως χαλά τα σχέδια μας και ενώ έχουμε όλο τον εξοπλισμό για μια καλοκαιρινή κατασκήνωση, τραπέζια καρεκλάκια λάμπες για να απολαυσουμε και την μαγειρική μας το βράδυ, μας κλείνει μέσα στο αντίσκηνο.Το πρωί ο καιρός καθαρίζει, αλλά ο αέρας είναι ισχυρός. Παίρνουμε το εξοπλισμό μας και μέσα από τις πίστες σε 20 λεπτά περίπου  φτάνουμε στην κορυφή.

  Ξεκινώ να στήνω την κεραία για τις επαφές SOTA, αλλά διαπιστώνω ότι έχω ξεχάσει ένα βύσμα στο αυτοκίνητο! Χωρίς αυτό δεν μπορώ να συνδέσω τίποτα. Ο Γιάννης πρόθυμος να προπονηθεί ανεβοκατεβαίνει τρέχοντας και σε χρόνο ρεκόρ το έχω στα χέρια μου.Πρώτη επαφή με τον Γιώργο SV2NCH που είναι mobile προς το Λιτόχωρο. Στην συνέχεια ακούγεται ο Γιώργος SV2DVE από την πόλη της Κατερίνης και αμέσως ο Ζαχαρίας  SV2FNN από την Κοζάνη. Η Κατερίνη είχε την τιμητική της αφού αρκετοί συνάδελφοι ασχολούνται με το SOTA, από εκεί ήταν και ο Νίκος  SV2IPF. Όλες οι επαφές έγιναν με διαμόρφωση FM στα VHF και κεραία κατευθυνόμενη 3 στοιχείων YAGI.

  Μαζεύουμε  κ’ αποχωρούμε κάνοντας όπως πάντα την καθιερωμένη στάση γευσιγνωσίας στις ταβέρνες της Πορταριάς, ακόμη χωνεύω το   σπετσοφάϊ και το τοπικό κρασί, πολλά 73!

 

 

 

 

 

 

   ΠΑΡΝΗΘΑ 1160 m. ΑΤ-006. SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΚΥΡΙΑΚΗ  05 / 06 / 2011

 

 

  Φεύγοντας από το ham fest 2011 το μεσημέρι της Κυριακής πήγαμε για περπάτημα στην Πάρνηθα. 

Πάρνηθα είχα να πάω πριν την φωτιά του 2007. Την θυμάμαι μέσα στο πράσινο, τώρα είδα γυμνές κορυφές και δεν μου άρεσε καθόλου η εικόνα αυτή, πιο κάτω και στο πίσω μέρος της Πάρνηθας είδα να ξεφυτρώνουν ανεμογεννήτριες! μάλλον μπέρδεψαν την δεντροφυτέυση !

 Το αμάξι το αφήσαμε στο παλιό σανατόριο και από εκεί πήγαμε στην κορυφή Κυρά 1160 m. έκανα περίπου μίση ώρα να φτάσω μέσα από το δάσος ότι έχει απομείνει δίπλα στο γήπεδο. Έστησα την κατευθυνόμενη κεραία  και άρχισα τις επαφές,  για μεγάλη μου έκπληξη μίλησα με τον συνάδελφο SW1KYQ/P Κώστα που ήταν στην Ζήρεια. Η δεύτερη επαφή έρχεται από την Κρήτη  και τον SW9KIQ Κώστα μαζί του είχα μιλήσει και από την Δίρφη και την Εύβοια. Επομένη επικοινωνία με τον SV1HAK/M (mobile) Γιώργο από την Ηλιούπολη και αμέσως μετά ακούγεται  ο συνάδελφος και φίλος Μίλτος SV1FTD απο την Λαμία, τελευταίο QSO έγινε με τον Αλκή SV1IUT/P (PORTABLE) από την Ν. Φιλαδέλφεια.

Όλες οι επαφές έγιναν στα VHF με FM διαμόρφωση.

 

 

 

 

ΕΥΒΟΙΑ ΟΡΟΣ ΔΙΡΦΥΣ  1743 m. SV/EV - 001. SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 14, 15 / 05 / 2011

 

 

  Ένας προορισμός αλλιώτικος, βουνό και θάλασσα, χειμερινός  ή καλοκαιρινός, όποια εποχή  και να το επισκεφτείς έχει την μαγεία της. Το δύσκολο βέβαια δεν είναι να ανέβεις στην κορυφή της Δίρφυς, αλλά να πετυχεις καθαρό καιρό για να θαυμάσεις την απέραντη θέα του Αιγαίου και των άλλων  περιοχών, διαφορετικά θα έχεις κάνει μια ακόμη ανάβαση.

  Έτσι διαλέξαμε την κατάλληλη εποχή  με καλό καιρό γιατί στην κορυφή θα μέναμε για αρκετή ώρα, λογω του SOTA.

  Η καλύτερη προσέγγιση του βουνού γίνεται από την Στενή της Ευβοίας, ένα χωριό οπού μπορείς να διανυκτερεύσεις σε κάποιο από τα ξενοδοχεία της περιοχής και να γευτείς την τοπική κουζίνα στις καλές ταβέρνες δίπλα στο ποτάμι, εάν βέβαια βρείτε τραπέζι το σαββατοκύριακο.

   Εμείς προτιμήσαμε αντίσκηνο, έξω από το χώρο του καταφυγίου  με ωραία  θέα κ’ βουνίσιο αέρα, πιο πέρα και ένα τροχόσπιτο με γερμανούς φυσιολάτρες που έκαναν πεζοπορία στα γύρω δάση.

   Το απόγευμα  αρχίσαμε το μαγείρεμα και το βράδυ μας βρήκε να τρώμε γύρω από την λάμπα της κατασκήνωσης,  πίνοντας ημίγλυκο κρασί Νεμέας, που δίνει ενέργεια για την ανάβαση και φτιάχνεις και κεφάλι!

   Πρωί – πρωί  τον εξοπλισμό στην πλάτη και στο μονοπάτι της ράχης, που εκτός από δυο σημεία είναι γενικά στρωτό με πλούσια σηματοδότηση με κιτρίνη μπόγια. Πλησιάζοντας στην κορυφογραμμή περνάς από μυτικια  δεν αποτελούν όμως πρόβλημα. Το βουνό έχει δυο κορυφές με δυο κολωνάκια  ΓΥΣ  με  μικρή διαφορά ύψους. Εμείς πήγαμε και στις δυο περνώντας από τις δολίνες με τις χιονούρες. Εδώ το GPS μας έδειξε την υψηλότερη κορυφή.  Εκεί αντικρίσαμε και συντρίμμια από πολεμικό αεροπλάνο ότι απέμεινε δηλαδή.

   Στήνουμε τις κεραίες και ο Κώστας ξεκινά κλήσεις στον ασύρματο για το SUMMITS  ON THE  AIR ( SOTA ). Ένας με τον άλλον απαντούν, Πρώτος ο Δημήτρης  SW1MRV  από το Κερατσίνι ,από την Αθήνα ο ALBY SV1HX mobile O Ανδρέας SV3ANY από το Ξυλόκαστρο, ο Δημήτρης   SV1NPO mobile από την Αθήνα. Ο  συνάδελφος  Γιώργος SV2DVE από την πόλη της Κατερίνης χωρίς βέβαια η κεραία να κοιτά την κατεύθυνση αυτή. Ο παντελής SW1KWY από το Ίλιον  και στη συνέχεια γίνονται επαφές με τον Μιλτιάδη  SW1FTD, από την Λαμία. Μια στάση για νερό και μια μπάρα δημητριακών και συνεχίζει με τον Γιώργο  SV3MGG από την Κόρινθο, τότε ο Κώστας πλέον μου λέει να αλλάξουμε κατεύθυνση στην κεραία  και την στρέφουμε προς βόρεια Ελλάδα και ακούμε τον Δημήτρη  SV7TL από την Kαβάλα με full display.   

   Απομένει το κερασάκι στην τούρτα. Γυρίζουμε την κεραία για Δωδεκάνησα και Κρήτη με μεγάλη μας χαρά, απαντούν οι Σύντεκνοι από την Κρήτη.  Ο Γιάννης SV9DRA από το Ηράκλειο και  ο Κώστας από τα Χανιά SW9KIQ ενδιάμεσα ακούστηκε και ο SV1DEK από την Αθήνα.  

  Όλες οι επαφές έγιναν με Fm διαμόρφωση στους 145 MHz .  

  Ο χρόνος μας  πιέζει, πρέπει να επιστρέψουμε, έχουμε να ξεστήσουμε και το αντίσκηνο. Στην κατάβαση συναντάμε και άλλους ορειβάτες ανεξαρτήτους άλλα και από τον ΕΟΣ Χαλκίδας. Μαζεύουμε τα πράγματα και αναχωρούμε.  Στην Στενή  κάνουμε στάση για τα καθιερωμένα  παϊδάκια  κ.τ.λ. κοινώς έγινε κατεδάφιση.

  Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στην Εύβοια θα μαγευτείτε . Στο αμάξι, στο γυρισμό σχεδιάζουμε την επομένη εξόρμηση μας.    

  

 

 

     

 ΖΑΚΥΝΘΟΣ  ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ 757 m. SV/ΙΟ - 004. SUMMITS ON THE AIR - SOTA. ΣΑΒΒΑΤΟ 19 / 03 / 2011

 

 

   Στη Ζάκυνθο  βρεθήκαμε για κάποιες δουλειές . Το σαββατοκύριακο θα είχε άστατο καιρό και δεν ήμουν σίγουρος εάν θα πηγαίναμε στην κορυφή του βουνού. Πήρα μαζί μου το σακίδιο  και τα σύνεργα SOTA, κεραίες ,ασύρματους  κλπ. Τα ‘ριξα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκίνητου και ξεκινήσαμε για την Ζάκυνθο.Στα Επτάνησα δεν είχα πάει ξανά .Η Ζάκυνθος είναι απέναντι από τον νόμο Ηλείας και έχει διασύνδεση με το λιμάνι της Κυλλήνης, αλλά και αεροπορικώς. 

  Το φεριμπότ κάνει 1 και 10 λεπτά  για να περάσει απέναντι. Ο καιρός καλός αλλά πάνω από την Ζάκυνθο είχαν εμφανιστεί τα πρώτα σύννεφα. Στο καράβι γινόταν χαμός λογω των σχολικών εκδρομών που έχουν αρχίσει. Η τουριστική κίνηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και γενικά  απολαμβάνεις το νησί καλυτέρα.

  Την παρασκευή ασχοληθήκαμε με τις υποχρεώσεις που είχαμε. Ελεύθερες μέρες το Σάββατο και η Κυριακή. Από την Παρασκευή το βραδύ είχε αρχίσει το ψιλόβροχο. Το Σάββατο σηκωθήκαμε  με βροχερό καιρό, έβρεχε για τα καλά. Χρόνο είχαμε αρκετό μπροστά μας, πήραμε το πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινήσαμε προς τα ορεινά του νησιού με το αμάξι . Αδιάβροχα είχαμε κοντά μας αλλά το επικίνδυνο θα ήταν να σηκώσουμε την κεραία στο βουνό.Ευτυχώς  η βροχή σταμάτησε. Αφήσαμε το αμάξι στους πρόποδες του βουνού εκεί που τελειώνει η άσφαλτος, στα λατομεία.Κάναμε μίση ώρα να ανέβουμε στον κορυφή του βουνού στον Βραχίονα 757 μέτρα.Το σύννεφο παντού και η ορατότητα περιορισμένη. Συναρμολόγησα γρήγορα τον ιστό και την κεραία όλη διαδικασία κράτησε 5 λεπτά. Για κεραία θα χρησιμοποίησα μια μικρή YAGI VHF 3 ELEMENTS Gamma match..  Και φυσικά τον φορητό μου YEASU VX – 5R .

  Όλες τις ελπίδες της είχα αποθέσει στην κεραία. Θα μιλαγα με fm διαμόρφωση σε χαμηλό υψόμετρο 757 m.   και ισχύ περίπου τα 4 watts, Σάββατο πρωί  που όλοι τρέχουν για δουλειές.Η κεραία αποδίδει 7 db προς την κατεύθυνση με καλό  front to back ratio 35 db.

  Ξεκινώ τα QSOs από τους 145.375 πρώτος ακούστηκε ο SW1KFE/m (mobile) Δημήτρης  από την Γαβρολιμνη στο Ρίο απέναντι από την Πάτρα.   Αρκετά καλά για αρχή . Αλλάζω συχνότητα και πάω στους 145.500  εκεί θα κάνω επαφές με τους συναδέλφους ραδιοερασιτέχνες από τον Πύργο Ηλείας  SV3QPA/P Γιώργο, SV3BEF Ξενοφών, SV3JZS  Δημήτρη, τον Σταύρο SV0FM από την Κεφαλονιά, SW8KOA Νίκο από την Ζάκυνθο, Τον SV3ORE Θεοτόκη από την Πάτρα, Τον  SV1JHV Γιώργο από την πόλη  Αγρινίου , Τον SV6GMR/m  Θεόδωρο από την Άρτα  που βρίσκεται mobile στο Κομπώτη της Άρτας, 147 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή , και στο τέλος θα μιλήσω SV8JE  Χρήστο από το Αργοστόλι. Θα τους ευχαριστήσω  όλους  και θα αρχίσει η αποσυναρμολόγηση του ιστού και της κεραίας. 

 Κατεβαίνοντας από το βουνό μέσα στο σύννεφο ανακαλύψαμε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της Ζακύνθου.

 Τελικά η Ζάκυνθος με εντυπωσίασε με την απερίγραπτη ομορφιά της, εάν και χειμώνας  ακόμη. Ένα είναι σίγουρο ότι θα την επισκεφτώ και καλοκαίρι.

 

 

 

ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ 1981 m. SV/PL - 021. ΚΥΡΙΑΚΗ 13 / 02 / 2011. SUMMITS ON THE AIR - SOTA

 

 

    Είναι Σάββατο ξημερώματα, τα αρκαδικά βουνά έχουν σκεπαστεί με χιόνια  για τα καλά. Ο καιρός τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν καλός με ηλιοφάνεια και παγετό τις νυχτερινές ώρες.Έτσι αποφασίσαμε να πάμε στην Οστρακίνα μια χειμερινή βόλτα. Η Οστρακίνα είναι το βουνό που αρχίσαμε παλιότερα σαν πρώτο χειμερινό  για την εκπαίδευση μας, αλλά πάνω απ όλα είναι το αγαπημένο μας βουνό.

   Ξεκινήσαμε πρωί από την Τρίπολη  στις 8 :15  δεν υπάρχει βιασύνη και σε 45 λεπτά βρισκόμαστε στο κλειστό χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας. Φέτος δεν λειτούργει λογω διαχειριστικών και  οικονομικών προβλημάτων.Το καταφύγιο του ΕΟΣ Τρίπολης ήταν το μόνο ανοιχτό με κάποιους ορειβάτες που είχαν διανυκτερεύσει εκεί, συναντήσαμε και τον παλιό μας φίλο, συνορειβάτη τον Γιάννη  Πετρόπουλο. Αφού χαιρετηθήκαμε, ξεκινήσαμε με τον Κώστα την ανάβαση μας από την κλασική διαδρομή.  

   Το χιόνι ανά περιοχές αγγίζει το 1,50 μέτρο. Φτάνοντας το χιόνι από το γόνατο έως τα σκέλια και αλλάζοντας διαδοχικά σειρά, ανοίγουμε βήματα έως την λάκα, που ξεκινάει η κόψη της βόρειας ράχης για την κορφή  του βουνού. Εδώ το χιόνι είναι καλύτερο  μόνο η μπότα μπαίνει μέσα αφού σπάσει η παγωμένη του κρούστα. ακολουθούμε την ράχη  και καταλήγουμε στην κορυφή. 

   Εκεί στήνουμε τον αυτοσχέδιο ιστό και την κεραία VHF/UHF για τις επαφές SOTA.

  Ο Κώστας SV3GLI/P  ξεκινά αμέσως τις επαφές με αδειούχους ραδιοερασιτέχνες από διαφορές πόλεις της Ελλάδος.  Μιλά με τον Άρη SWIGZH, τον  Γιάννη SV1JSN,  και τον  Χαράλαμπο SW1NZJ από την περιοχή της Αττικής, συνεχίζει με τον Σταύρο   SV0FM  από την Κεφαλονιά και τους SV3JZS ,SWINQG/3, από τον πύργο Ηλείας και τον SV3DJI/P από τα Λεχαινά Ηλείας . Μέσα σε 15 λεπτά είχε τελειώσει. Τον βοηθώ να μαζέψουμε και αναχωρούμε από την κορυφή. Κατεβαίνουμε από την ίδια διαδρομή που ανεβήκαμε, τώρα είναι πιο εύκολο, ακολουθώντας τα βήματα που ανοίξαμε στην ανάβαση.

  Σύντομα βρισκόμαστε στο παρκινγκ του χιονοδρομικού, αλλάζουμε γρήγορα και ετοιμαζόμαστε για την επιστροφή. Περάσαμε καλά, αλλά μας στενοχώρησε το γεγονός ότι το χιονοδρομικό κέντρο Οστρακίνας δεν λειτουργούσε.

  Πιστεύουμε η νέα διοίκηση του Εος Τρίπολης να καταφέρει να το λειτουργήσει τη νέα σεζόν, μιας και αυτό είναι το στολίδι της Αρκαδίας.

 

 

 

 

 

    

ΚΤΕΝΙΑΣ  ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ  1598 m. ΣΑΒΒΑΤΟ  15 / 01 / 2011

 

 

  Κτενιάς ένα σκληρό βουνό στα σύνορα Αρκαδίας με Αργολίδα . Ελάχιστοι ορειβάτες έχουν ανέβει στις κορφές του, εάν και έχει εύκολη πρόσβαση. Έχει δυο κορυφές το προφήτη Ηλία  με 1598 μέτρα και την ομώνυμη κορυφή με 1653 μέτρα. Η ιστορία αρχίζει πριν πολλά χρόνια όταν είχαμε προσπαθήσει να ανέβουμε στην κορυφή Προφήτης Ηλίας  με κάποιο σύλλογο  άλλα μας έπιασε βροχή στη μέση της διαδρομής  και τότε ο αρχηγός της διαδρομής μας γύρισε πίσω παρά τις αντιρρήσεις κάποιων ορειβατών.

  Φέτος είπαμε να ξεκινήσουμε δυναμικά την χρόνια με μια σκληρή ανάβαση, αλλά λογω περιορισμένου χρόνου έπρεπε να τελειώσουμε νωρίς το μεσημέρι . Επιλέξαμε τον προφήτη Ηλία  1598 μέτρα. Βεβαία είχα δηλώσει στο summit  on the air (SOTA)  με alert  ότι θα μιλούσα από την κορυφή του. αλλα η δεύτερη κορυφή δεν ήταν  μέσα στην λίστα sota , έτσι  δεν ασχολήθηκα με τις επικοινωνίες αλλά καθαρά με το βουνό.

  Ξεκινήσαμε  από την Άγια Τριάδα που βρίσκεται, πλάι  στην παλιά εθνική οδός Τρίπολης Αργολίδας. Το άσχημο  της διαδρομής  είναι ότι η πλάγια δεν ισιώνει πουθενά  και έχει ως επίπτωση να  σε κουράζει εύκολα.

  Στο βουνό συνήθως βόσκουν μοσχάρια  και συνήθως βρίσκονται στα περάσματα του βουνού.  Ευτυχώς για καλή μας τύχη, αυτή την φορά δεν συναντήσαμε τίποτε.  Ο Γιάννης έδινε το ρυθμό και γω ακολουθησα. Κάναμε δυο ολιγόλεπτες στάσεις  στην διαδρομή και  σε 2:30 min  ήμασταν στην κορυφή .

  Η θεά υπέροχη προς όλες τις κατευθύνσεις. Εντυπωσιακό το φαινόμενο με τα λίγα χιόνια μέχρι αυτή την στιγμή στα γύρω βουνά, μόνο  ο Ταΰγετος ήταν κατάλευκος. Η Τρίπολη  το Ναύπλιο και το Άργος όλα κάτω από τα πόδια μας. Η ορατότητα για τέτοια εποχή  παρά πολύ καλή. Ξεχωρίζαμε και κάποια νησιά στο αιγαίο!  Ο χρόνος μας πίεζε και έτσι αναχωρήσαμε από την κορυφή. 

  Η κατάβαση από τα ιδία με ιδιαίτερη προσοχή στο κάθε μας βήμα. Συνολικά κάναμε 4:30 λεπτά  μαζί με τις στάσεις.

 

 

 ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

   Copyright© 2006 - 2019 Alpine Club Tripolis. All rights reserved.
 Τελευταία αναβάθμιση: 14 / 01 / 2019.Όροι Χρήσης