ALPINE CLUB TRIPOLIS


ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


 

 

.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΑΟΣ

 

  Στη αρχές Αυγούστου μετά από την μεγάλη φωτιά στην περιοχή τις Αιγιαλείας είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο της πυρκαγιάς στην Πελοπόννησο. Σήμερα ο αριθμός των νεκρών σε όλη την Ελλάδα  έχει φτάσει στους 66. Χιλιάδες ζώα κάηκαν. Σπίτια καταστράφηκαν καθώς και αποθήκες. Παντού βλέπεις στάχτη και δυστυχία.                                          

  Στην περιοχή μας η μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής μεταξύ Δόριζας και Αραχαμήτες στις 23:00. Λόγω των ισχυρών ανεμών που επικρατούσαν εκείνη την στιγμή η φωτιά δεν μπορούσε να ελεγχθεί, καίγοντας στο δρόμο της ότι έβρισκε μπροστά της. Χωριά ολόκληρα κάηκαν, ο κόσμος  έτρεχε πανικόβλητος να σωθεί. Κάποιοι θαρραλέοι κάθισαν να σβήσουν μαζί με τους πυροσβέστες. Τελικά η φωτιά έφτασε μέχρι την Καλαμάτα.

  Το σκηνικό της καταστροφής φαινόταν από το απόγευμα  της Παρασκευής. Μικροεστιες υπήρχαν παντού διασκορπισμένες σε γειτονικούς νόμους. Στην Τρίπολη υπήρχαν σύννεφα καπνού. Δυστυχώς τα μέτρα πρόληψης φάνηκαν εκ των υστερών ανεπαρκής.Η Ε.Μ.Υ. είχε προειδοποιήσει  για δυνατούς ανέμους. Κάτι που κάποιοι αγνόησαν.

  Τα μέτρα  Προφύλαξης ήταν τυπικά ,ενώ υπήρχε προηγούμενο ιστορικό πυρκαγιών στην περιοχή της Αραχαμήτας, ζώνες πυροπροστασίας δεν υπήρχαν. Κρουνοί νερού για άμεση  τροφοδοσία ανύπαρκτοι. Το πράσινο εξαφανίστηκε, Καταστροφή ,Χάος  παντού. Ένα ακόμη παρθένο πευκοδάσος χάθηκε. Στο νόμο Ηλείας δεν έμεινε τίποτα . Η Αρχαία Ολυμπία κάηκε. Αυτό με θλίβει περισσότερο σαν έλληνα πολίτη, αλλά και για έναν λόγο ακόμη ότι  αυτή την περιοχή την είχα περιφρουρήσει όταν ήμουν στρατιώτης. Η Πολιτική  Προστασία  έχοντας δαπανήσει μεγάλα ποσά σε συλλόγους για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης , δίχως όμως κάποια κριτήρια ,χωρίς να ξέρει τι πραγματικά χρειάζεται, απέτυχε.

 Η  πολιτεία αδράνησε, τώρα πρέπει να πάρει μέτρα πριν είναι αργά.

   Το ACT προτείνει :

*      ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ  ΚΑΙ  ΗΛΕΙΑΣ.

*      ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΜΕΣΩΣ.

*      ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΟ.

*   ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΘΕΙ ΤΟ ΕΛΑΤΟΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΜΑΙΝΑΛΟΥ ΤΟ   ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

*      ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ.

 

 

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

10 - 08 -07

 

 ΤΟ ACT μέσα από αυτή την ιστοσελίδα λέει ότι λυπάται για τα χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης που έχουν καταστραφεί ως τώρα εξαιτίας των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα (και όχι μόνο). Αναρωτιέμαι :  γιατί έχουμε αυτοκαταστροφικές τάσεις; Δυστυχώς η μεγαλύτερη καταστροφή είναι αυτή που θα έρθει στη συνέχεια ως φυσική  απόρροια των πυρκαγιών.

 Η άποψή μας είναι ότι το κράτος είμαστε όλοι εμείς. Όταν εμείς, ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, δραστηριοποιηθούμε στο τόπο μας μπορούμε να προλάβουμε την καταστροφή. Στα πλαίσια βέβαια του ανθρώπινου δυνατού. Είτε το θέλουμε είτε όχι η πραγματικότητα είναι μία : η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας.

 Σίγουρα το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, των πυρκαγιών, των κλιματικών αλλαγών κλπ έγκειται σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης πόσες φορές έχουμε πει : « έλα τώρα, εγώ θα σώσω τον πλανήτη;». « μα και βέβαια εσύ, εγώ…» απαντάω. Επειδή απλά όταν δεν πετάμε αυθαιρέτως σκουπίδια, όταν ανακυκλώνουμε, όταν δεν ψήνουμε στο βουνό τις περιόδους κινδύνου, όταν δεν πετάμε τα αναμμένα τσιγάρα, κ.ά. μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη. Ή τουλάχιστον μεταθέτουμε το χρόνο έναρξης της αντίστροφης μέτρησης, που μεταξύ μας έχει ήδη αρχίσει.

Σκεφτείτε μόνο ότι είστε εσείς αυτός που κατά λάθος ανάψατε τη φωτιά. Τι έχετε να απαντήσετε τώρα;

 Ας δραστηριοποιηθούμε ο καθένας στον τόπο του. Όταν προφυλάσσουμε το περιβάλλον μας εμείς, εσείς, η κάθε κοινότητα ξεχωριστά τότε έχουμε επιθυμητά αποτελέσματα. Εξάλλου δεν χρειάζεται να είναι πανέξυπνος κάποιος για να συνειδητοποιήσει ότι η κάθε πυρκαγιά ξεχωριστά επηρεάζει εκτός των άλλων και το μικροκλίμα της αντίστοιχης περιοχής.

Τι προτείνουμε για την Τρίπολη;

Ø             άμεση διαχείριση της χωματερής

Ø             έλεγχος των παράνομων χωματερών ( πλέον σε κάθε στροφή στον Αγ. Θόδωρα βλέπεις και από ένα    σωρό μπάζα)

Ø             Κίνητρα για τους πολίτες να ακολουθούν τα πρότυπα διαχείρισης των απορριμμάτων

Ø             Εισαγωγή σε κάθε γειτονιά ειδικού κάδου ανακύκλωσης με υποδοχές ανά είδος ανακυκλωμένου υλικού και συνεργασία του δήμου με εταιρία για τη συλλογή τους με ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα και διαχείριση του περιεχομένου τους.

Ø             Δημιουργία εθελοντικής ομάδας πυροπροστασίας με ανάλογη οργάνωση και προγραμματισμό για τη φύλαξη όλων των δασικών εκτάσεων της Αρκαδίας.

Ø             Δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας.

Ø             Καθαρισμός στα άλση με εθελοντική συμμετοχή ομάδων πολιτών

 

Κάπως έτσι μπορούμε να δράσουμε σε τοπικό επίπεδο. Άλλα μέτρα όπως σε νομικό επίπεδο είναι έργο άλλων αρμοδίων.

Κινητοποιηθείτε! Ευαισθητοποιηθείτε! Παρατηρήστε! Σκεφτείτε! Αυτές είναι οι λέξεις κλειδιά.

 

 

 


 

ΤΟ MARCHALLINA HELLENICA ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΘΟΔΩΡΑ

 

  Η γνωστή κατά το κοινό «Βαμβακάδα» είναι το ‘’φαινόμενο των χιονισμένων πεύκων’’. Φέτος στο δάσος του Αγ. Θόδωρα * παρατηρήσαμε αύξηση αυτού του φαινομένου.

 Θα ξεκινήσω ανάποδα.

 Η μοναδική λύση αυτή τη στιγμή που προτείνεται από τους επιστήμονες είναι:

Ø        Πλύσιμο με νερό υψηλής πίεσης σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ø        Καθαρισμός του εδάφους από τα ξερά κλαδιά κλπ προκειμένω να αναζωογονηθούν  τα δέντρα.

Ø        Κόψιμο στα νεκρά κλαδιά.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ?

   Είναι γνωστό από την επιστημονική κοινότητα ότι το MARCHALLINA HELLENICA είναι ένα έντομο που ενδημεί μόνο στη Μεσόγειο. Η ιστορία του κρατά για αιώνες και δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Ζει στους κορμούς των δέντρων και απομυζά τους χυμούς του. Το βαμβάκι που παρατηρούμαι είναι ένα κάλυμμα για να προστατευτεί. Παράγει το λεγόμενο μελίτωμα το οποίο και χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να παράγουν το πευκόμελο.

    Πιστεύεται ότι η ένταση του προβλήματος έχει τις ρίζες του περίπου μία δεκαετία. Οι μελισσοκόμοι προκειμένω να αυξήσουν την παραγωγή του μελιού τους προέβησαν στον λεγόμενο τεχνητό εμβολιασμό ώστε να αυξηθούν τα έντομα αυτά. Η αυξητικά εντεινόμενη απομύζηση των χυμών των πεύκων που απορρέει από τα παραπάνω οδήγησε στην αντίστοιχη και αναμενόμενη   καταστροφή των πεύκων αφού ξεραίνονται. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Ο τεχνητός εμβολιασμός (σύμφωνα με τους επιστήμονες)  είναι ένδειξη και όχι απόδειξη για το φαινόμενο. Πιθανόν (και) άλλες μεταβολές στο φυσικό περιβάλλον να συνεπικούρησαν και να κατέληξαν σε αυτό που εμείς τώρα συζητάμε.

   Η καταστροφή δεν αναστρέφεται  από φυσική αναδάσωση όπως γίνεται σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επιπλέον είναι ανέφικτος και αντί –οικολογικός ο ψεκασμός των πεύκων με φυτοφάρμακα. Πρώτον  έντομο είναι προστατευόμενο. Δεύτερον δεν δύναται να κοιτάμε εγωιστικά ένα δέντρο χωρίς  να λάβουμε υπ’ όψη και τις ανάλογες επιπτώσεις από τη χρήση των φυτοφαρμάκων στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον.

    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρόκρινε 7 φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Οι δήμοι και οι κοινότητες καλούνται από το υπουργείο να μελετήσουν ενδελεχώς την απόφαση αυτή, να συνεργαστούν με τους γεωπόνους που θα εκτιμήσουν την κατάσταση, με τους μελισσοκόμους καθώς και με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.

    Πέραν των στοιχείων που συλλέξαμε για το προαναφερθέν πρόβλημα σαν ACT θέλουμε να αναφέρουμε και τη γνώμη μας για ένα ακόμα πρόβλημα που συνεπικουρεί στην καταστροφή. Παρατηρούμε αύξηση των σκουπιδιών σε αυθαίρετες μικροχωματερές καθώς και στο δρόμο και στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Καλούμαι τους Τριπολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση να βγουν από το μεσαίωνα και να αντιμετωπιστεί το γενικότερο πρόβλημα με κάθετο τρόπο. Τώρα αν σαν Δήμος έχετε στερέψει από ιδέες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Δήμο Κηφισιάς του νομού Αττικής για να σας πουν τι έκαναν αυτοί για να επιλύσουν  το πρόβλημα.{Μπορεί το οξυγόνο που μας δίνουν τα δέντρα να μην φαίνεται όμως θα φανεί η αυριανή καταστροφή του δάσους. Έτσι ότι εσείς και εμείς προσπαθούμε να απολαμβάνουμε τώρα δεν θα υπάρχει αργότερα.}

·        Αυτό παρατηρείται και στα γύρω δάση και τα άλση της πόλης.

 ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ACT

 

 ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

    Copyright© 2006 - 2019 Alpine Club Tripolis. All rights reserved.
 Τελευταία αναβάθμιση: 14 / 01 / 2019.Όροι Χρήσης