ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 - ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ 2456m. - ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ

 

 

  Το φετινό καλοκαίρι έπρεπε να συνδυάσουμε διακοπές και ορειβασία ταυτόχρονα.  Μετά από πολύ μελέτη, τι μας προσφέρει κάθε περιοχή, επιλέξαμε την Κρήτη. Η Κρήτη τα παρέχει όλα. Διακοπές όπως τις θες, ορειβασία ,φαράγγια, αρχαιολογικούς χώρους και πάνω απ όλα θάλασσα. Αποφασίσαμε να αφήσουμε τα δικά μας αυτοκίνητα  να ξεκουραστούν και αυτά  Ξεκινήσαμε  με το λεωφορείο με πολύ κέφι και τρέλα. Ταξιδέψαμε με το πιο σύγχρονο ferry boat και το πιο γρήγορο. Φτάσαμε στην Κρήτη αργά το βράδυ. Η διαμονή μας κοντά στο Ηράκλειο συγκεκριμένα στις Κάτω Γούβες σε ξενοδοχείο 4 Αστέρων. Που και που και η ορειβασία  θέλει  πολυτέλεια ! Την πρώτη μέρα την βγάλαμε στην παράλια , ηλιοθεραπεία και μπάνιο. Το βράδυ  πήγαμε Χερσόνησο και για clubbing  στα  Μάλια. Το επόμενο πρωινό όταν ακούσαμε για κρούσμα της Νέας Γρίπης Η1Ν1 στα Μάλια , πήραμε τα βουνά !!!

  Ξεκινήσαμε για Ανώγεια. Πληροφορίες είχαμε αρκετές. Το κύριο που μας είπαν, ήταν να προσέξουμε στην οδήγηση. Ανεβαίνοντας προς ανώγεια και μυλοπόταμο, ο δρόμος  είναι στενός, με συνεχόμενες στροφές χωρίς ορατότητα. Η  οδήγηση εκεί στα ορεινά, μοιάζει με βεντέτα. Μαύρα αγροτικά 4Χ4 με φιμε μαύρα τζάμια  να έρχονται  καταπάνω σου. Όλες οι πινακίδες  σήμανσης σκοτωμένες, τις εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Κάνεις θεωρητικά μαθήματα βλητικής δωρεάν. Πριν μπούμε στα ανώγεια στρίψαμε αριστερά  για το οροπέδιο τις Νίδας. Όσο πλησιάζαμε προς το οροπέδιο, συναντούσαμε αρκετά κοπάδια από γιδοπρόβατα που κοιμόντουσαν στο δρόμο. Φτάνοντας στο οροπέδιο της Νίδας αντικρίζεις  ένα ερειπωμένο σαλέ. Λίγο πιο πάνω ξεκινάει το μονοπάτι. Εκεί συναντήσαμε ένα βοσκό και μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τον Ψηλορείτη αλλά και για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο βουνό. Το τοπίο μοιάζει με βόρειο Αφρική, (συγκεκριμένα φεύγοντας  από Μαρακες και πηγαίνοντας προς Σαχάρα.) ξεραΐλα και πέτρες παντού. Κινηθήκαμε γρήγορα στο μονοπάτι Ε4, μπαίνοντας μέσα σε μια ρεματιά με εμφανή σημάδια, που σε βγάζει σε μια ώρα  στο διάσελο Κόλυτα. Κάναμε την πρώτη μας στάση, για να συμβουλευτούμε το χάρτη και να τακτοποιήσουμε τα πράγματα μας. Εκεί το μονοπάτι χωρίζει σε δυο διαφορετικές κατευθύνσεις. Εμείς συνεχίσαμε προς τα δεξιά ανηφορίζοντας στις ράχες κάτω από την κορφή Κούσακας. Στα μισά του μονοπατιού συναντήσαμε ένα εγκαταλειμμένο μητάτο. Επιτέλους βλέπουμε την κορφή του Ψηλορείτη. Απέναντι μας ξεχωρίζει  μια μικρή χιονουρα. Δεν  περιμέναμε τέλη Ιουλίου να συναντήσουμε χιόνι, στο πιο νότιο μέρος της Ελλάδος. Βγάζουμε φωτογραφίες, πίνουμε νερό και συνεχίζουμε προς την κορφή. Καιρός  καθαρός  αλλά   ο αέρας έπαιρνε και τις πέτρες , δεν μας πτοεί τίποτα και σιγά – σιγά  φτάνουμε στην κορφή Τίμιος  Σταυρός. Η ορατότητα καλή βλέπουμε τα Λευκά όρη, το Τυμπάκι κ.α. Βγάζουμε φωτογραφίες μαζεύουμε κάλυκες από μπαλωθιες  εξερευνούμε την κορφή , ξεκουραζόμαστε κανά μισάωρο και αναχωρούμε για κάτω.  Συνολικά κάναμε 8 ώρες χωρίς να το τρέξουμε.

  Στην επιστροφή καθίσαμε στα Ανώγεια για ψώνια και φαγητό. Ψωνίσαμε Κρητικά μαχαίρια γνήσια όχι τα τουριστικά που συναντάς σε όλη την Κρήτη και βέβαια πήραμε τις περιβόητες κρητικές μαγκούρες. Μας κέρασαν τσικουδιές (το αυτοκίνητο την καίει για καύσιμο άνετα!) Φαγητό στη καλύτερη παραδοσιακή ταβέρνα των Ανωγείων, ΑΕΤΟΣ. Φάγαμε παραδοσιακό οφτό, ντάκο, γραβιέρα Κρήτης , χωριάτικη σαλάτα με γλιστρίδα. και κρητικό κρασί. Τους τοίχους κοσμούσαν αντικείμενα παραδοσιακής τέχνης και φυσικά δεν έλειπε ο χώρος των οπλών από την γερμανική αντίσταση του 40, και η γερμανική διαταγή για την καταστροφή των ανωγείων  για την αντίσταση που προέβαλαν στον κατακτητή. Αργά το βράδυ επιστρέψαμε  στο ξενοδοχείο  για μπάνιο και ύπνο. Την επόμενη μέρα χαλάρωση, μπάνιο στην πισίνα και σχέδια για το φαράγγι της Σαμαριάς.

  Ξεκινήσαμε από τις Κάτω Γούβες στις 5  το πρωί για Χανιά όπου θα παίρναμε το λεωφορείο του ΚΤΕΛ για ομαλό στις 7:30 το πρωί. Το Hyundai atos που είχαμε νοικιάσει για να πάμε στα Χανιά έγινε γάτος  βαρβάτος ! σε 2 ώρες φτάσαμε στο προορισμό μας.  Άντε τώρα να βρεις που είναι το ΚΤΕΛ. Λίγο η τύχη, λίγο το GPS, το βρήκαμε  στις 7:25.Τρέχοντας με τις σαγιονάρες, τα σακίδια στην πλάτη και τις μπότες στα χέρια, προκαλούμε την περιέργεια ενός γκρουπ γιαπωνέζων να μας φωτογραφίζουν. Η διαδρομή για το οροπέδιο του ομαλού είναι ανηφορική με πολλές στροφές. Ένα ποτάμι από τουριστικά λεωφορεία  κάνει την διαδρομή  να φαίνεται ατελείωτη. Σε 1:30 ώρα είχαμε φτάσει. Μπροστά μας ορθώνεται ο βράχινος όγκος του βουνού Γκιγκιλος. Κόβουμε εισιτήρια στην είσοδο του φαραγγιού. Αυτά πρέπει να τα φυλάξουμε μέχρι την έξοδο. Αρχισαμε την κάθοδο δυναμικά , πλήθος κόσμου στο μονοπάτι. Μην ξεχνάμε πως το φαράγγι της Σαμαριάς είναι πρώτο σε επισκεψιμοτητα στην Ελλάδα. Κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις  για φωτογραφίες  και στάσεις  στους σταθμούς ξεκούρασης που υπάρχουν κατά μήκος του φαραγγιού. Οι σταθμοί ξεκούρασης παρέχουν τα πάντα, νερό, τουαλέτα, παγκάκια, όλα είναι οργανωμένα, προειδοποιητικές πινακίδες για πτώσεις βράχων στα επικίνδυνα σημεία. Βέβαια υπάρχουν φράκτες κ’ όπου γίνονται κατολισθήσεις έχουν τοποθετηθεί πλέγματα για να συγκρατούν τα βράχια. Στα μισά της διαδρομής είναι ο εγκαταλειμμένος οικισμός της Σαμαριάς. Στάση 10 λεπτών, τρώμε ένα σάντουιτς  και συνεχίζουμε την καθοδική μας πορεία. Πιο κάτω οι επιβλητικές πόρτες, δεξιά μας και αριστερά μας,  βράχοι  ατελείωτοι , μέχρι και το GPS χάνει το σήμα του. Σιγά - σιγά πλησιάζουμε προς την έξοδο του φαραγγιού. βγαίνοντας από το φαράγγι υπάρχει ένα μαγαζί. Ότι καλύτερο για ένα παγωτό και παγωμένα αναψυκτικά. Σε λίγα λεπτά φτάνουμε στην Αγια Ρουμέλη. Συνολικά διασχίσαμε το φαράγγι σε 4 ώρες μαζί με τις στάσεις. Η  ομορφιά του τοπίου απίστευτη. Η καταγάλανη βαθιά θάλασσα  και το βότσαλο να ζεματάει  σε τραβάνε να κολυμπήσεις παρά την κούραση. Αυτό κάναμε και εμείς μιας και είχαμε αρκετό χρόνο μέχρι να έρθει το καράβι.

 Φεύγοντας από την Αγια Ρουμέλη με το φερρυ,  για την χώρα Σφακιών, οι εικόνες αυτές  θα μείνουν για  πάντα στο μυαλό μας . Είναι κυριολεκτικά απίθανα. Αποβιβαζόμαστε στα Σφακιά  και από εκεί με το ΚΤΕΛ γυρίζουμε στα Χανιά. Μην παραλείψετε εάν βρεθείτε στα Σφακιά να δοκιμάσετε τις πίτες τους. ( Ζυμωμένες με ένα είδος τυριού και περιχυμένες με μέλι ! υπέροχες) Φεύγουμε από τα Χανιά για τις Κάτω Γούβες, επιστρέφουμε αργά το βράδυ κουρασμένοι αλλά πανευτυχείς για όσα είδαμε και περάσαμε.

 Την  επόμενη το απόγευμα το πρόγραμμα  έλεγε Κνωσός,επίσκεψη στα ανάκτορα. και ελεύθερο χρόνο για ψώνια. Πρόγραμμα  σύμφωνα με όλα αυτά που έχουμε διδαχτεί από τις αποστολές του εξωτερικού με τον Παναγιώτη Κοτρωνάρο. Τι μαθαίναμε άλλωστε τόσα χρόνια !

 Τι μας άρεσε από την Κρήτη ; Όλα. Η μουσική, τα πανηγύρια τους, το οφτό, η τσικουδιά  τους ! Οι κρητικοί άνθρωποι καλοσυνάτοι και φιλόξενοι.  Τα τουριστικά αξιοθέατα από Χανιά μέχρι Σητεία. Τι δεν μας άρεσε; Ότι μείναμε μόνο δέκα μέρες στην Κρήτη.

 Καλά δεν φεύγει κιόλας , εκεί θα ‘ναι πάλι !

 

 

 

 

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

   Copyright© 2006 - 2019 Alpine Club Tripolis. All rights reserved.
 Τελευταία αναβάθμιση: 14 / 01 / 2019.Όροι Χρήσης