ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ MONT BLANC 4807m.

                 ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ MONT BLANC 4807 m.

 

                                                    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ MONT BLANC 4807 m.   

 


 

MONT BLANC  4807m

 

   To MONT BLANC είναι η ψηλότερη κορφή των Άλπεων στις οποίες συναντάει κανείς μεγάλες υψομετρικές διαφορές π.χ. από το CHAMONIX μέχρι την κορφή χρειάζεται να καλύψουμε έως και 4000 μέτρα. Το έντονο ανάγλυφο του βουνού και ο συμπαγής του όγκος με τους παγετώνες  που περιβάλλονται από τις μεγαλύτερες κορφές και την διάσημη ορθοπλαγιά DRU να υψώνεται πάνω από τον παγετώνα  MER DE GLACE, συναγωνίζονται σε ομορφιά η μια την άλλη και είναι πειρασμός για τον κάθε ορειβάτη από όλα τα μέρη της γης. Εμείς αρκεστήκαμε στην κορφή του MONT  BLANC 4807m.από την κλασική διαδρομή. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια πέρσι (εγκαταλείψαμε λόγω κακού εξοπλισμού ,ΓΑΝΤΙΑ) καταφέραμε να ανέβουμε στην κορφή. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος αποφασίσαμε να επισκεφτούμε της Άλπεις με τη σχόλη υψηλού βουνού που οργάνωνε το BASE CAMP με τον Παναγιώτη Κοτρωνάρο γνωστό ιμαλαϊστη στο χώρο της ορειβασίας. Για να φτάσει κάποιος εκεί  μπορεί να πάει αεροπορικώς στην Γενεύηκαι μετά να πάρει το λεωφορείο για CHAMONIX ή από την Ιταλία περνώντας το τούνελ του MONT  BLANC.Εμείς πήγαμε αεροπορικώς.   Στο CHAMONIX  όπου είναι η Μέκκα του αλπινισμού υπάρχουν πολλές επιλογές διαμονής από κάμπινγκ  μέχρι πολυτελείς ξενοδοχεία .Διαλέξαμε το κάμπινγκ LES AROLLES  το οποίο είναι μέσα στην πόλη.

   H  σχολή άρχισε  με εισαγωγή στην αναρρίχηση πάγου στον παγετώνα MER DE GLACE , τεχνικές διάσωσης  σε κρεβάς ,πολύσπαστα, τροχαλίες , ρελέ στον πάγο  κ.λ.π. Το απόγευμα ακολουθεί ξεκούραση, επιλογή  εξοπλισμού και έλεγχος των απαραίτητων για την ανάβαση  στο βουνό. Την επόμενο πρωινό φεύγουμε με λεωφορείο   από το CHAMONIX για το LES  HOUCHES, από εκεί παίρνουμε το τελεφερίκ μέχρι το BELLEVUE 1800m και ακολουθεί  το τρενάκι  του MONT BLANC που μας οδηγεί μέχρι το NID DAIGLE. Από εδώ ξεκινάει  ένα καλό μονοπάτι μέχρι το πρώτο καταφύγιο το TETE ROUSSE 3100m. όπου και διανυκτερεύουμε,απαραίτητο στοιχείο για τον εγκλιματισμό μας.Την άλλη μέρα συνεχίζουμε σκαρφαλώνοντας σε μια κόψη ΙΙ –ΙΙΙ βαθμού για το επόμενο καταφύγιο GOUTER 3817m.Στεκόμαστε τυχεροί γιατί το βράδυ χιονίζει λίγο και αυτό μας βοήθα το επόμενο πρωινό να περάσουμε  ένα λούκι  όπου γίνονται πολλές κατολισθήσεις . Τα βράχια όμως γλιστρούν επικίνδυνα και φοράμε κραμπόν για ασφάλεια. Προς το τέλος της κόψης πριν το καταφύγιο μπορείκανείς να χρησιμοποιήσει VIA FERATA ( σταθερά συρματόσχοινα όπου ασφαλίζεσαι).Στο καταφύγιο γίνεται χαμός από τουλάχιστον 300 ορειβάτες και ούτε κουβέντα για ύπνο σε κρεβάτι μόνο στριμωγμένοι στο πάτωμα .Η εξυπηρέτηση  από τους υπεύθυνους είναι άψογη και το φαγητό αρκετά καλό. 

  Η αναχώρηση για την κορφή γίνεται  στις 2 τη νύχτα , ο καιρός είναι υπέροχος , δενόμαστε σχοινοσυντροφιές  και αρχίζουμε την ανάβαση. Εκατοντάδες φώτα (φακοί κεφαλής ) στην σειρά μπροστά και πίσω μας, φωτίζουν την διαδρομή για την κορφή. Διασχίζουμε ώρες τα αιώνια χιόνια μέχρι να ανατείλει και να κάνουμε στάση έξω από το καταφύγιο ανάγκης  VALLOT  στα 4362 m. Από εδώ μέχρι την κορφή τα  πράγματα δυσκολεύουν διασχίζουμε την παγωμένη κόψη, φρέσκο χιόνι δεν υπάρχει και έτσι έχουν αποκαλυφτεί τα κρεβας  όπου τα περνάμε με δυσκολία .Στην κόψη δεν χωρά λάθος  χρειάζεται καλή χρήση κραμπόν ,πιολέ και καλή φυσική κατάσταση. Οι αισθήσεις παράξενες, το θέαμα μοναδικό , κάτω από τα πόδια σου το χάος ,οι υψομετρικές διάφορες τεράστιες.

Σε λίγο φτάνουμε στην κορφή του MONT BLANC 4807 m. Ξεδιπλώνουμετο πανό του Σ.Α.Ο.Ο. (Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών & Οικολόγων) και βγάζουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες. Ένα φανταστικό ανάγλυφο απλώνεται γύρω μας  με θέα τις κορφές τις Ευρώπης (Μαtterhorn,Eiger,Gran Paradiso κ.λ.π.).Σ’αυτό συμβάλλει και η ηλιοφάνεια, η οποία όμως είναι έντονη και γι’αυτό χρειάζεται προστασία.

   Η κατάβαση γίνεται απ΄την ίδια διαδρομή μέχρι το ΤΕΤΕ ROUSSE χωρίς ενδιάμεση διανυκτέρευση στο GOUTER.Κατεβαίνουμε με προσοχή τα βράχια γιατί είναι απόγευμα πλέον και έχουμε κατολισθήσεις πολύ τακτικά τόσο από άλλους που ανεβαίνουν όσο και από μόνες τους.Πριν φτάσουμε στο TETE ROUSSE μας απομένει να διασχίσουμε ένα λούκι όπου οι κατολισθήσεις γίνονται με μεγάλη συχνότητα. Περνάμε ένας ένας προσεκτικά γιατί ο κίνδυνος παραμονεύει. Την επόμενη μέρα ακολουθούμε το μονοπάτι μέχρι το τρενάκι του MONT BLANC με το οποίο φτάνουμε στο τελεφερίκ. Με αυτό φτάνουμε στη βάση μας το CHAMONIX.

 Η νέα μέρα μάς βρίσκει να διασχίζουμε τον παγετώνα VALLE BLANCHE-ΔΟΝΤΙ  ΓΙΓΑΝΤΑ από Γαλλία-Ιταλία μέχρι το καταφύγιο TORINO και η επιστροφή γίνεται με τελεφερίκ στο CHAMONIX. Η σχολή υψηλού βουνού τελειώνει με παγοαναρρίχηση σε κρεβάς στο  παγετώνα BOSSONS.

  Αξίζει κάποιος να δοκιμάσει αφού οι εμπειρίες που θα ζήσει θα του ανεβάσουν την αδρεναλίνη γιατί βεβαίως δεν μπορεί να ζήσει κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα λόγω ότι δεν έχουμε τόσο ψηλά βουνά με τέτοιες συνθήκες.      

 

 


ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

  Copyright© 2006 - 2018 Alpine Club Tripolis.All rights reserved.
 Τελευταία αναβάθμιση: 04 / 01 / 2018.Όροι Χρήσης